Sigfried 2012 márc. 29. - 22:33:57
(87/107)
*bartok
Sigfried 2012 márc. 29. - 22:30:36 Előzmény tóbiás111
(86/107)
termeszetesen tiszteletben tartom a velemenyedet a filmmel, es az eredetiseggel kapcsolatban, de azt meg fontosnak tartom hozzafuzni, hogy a 20. szazad muveszete reszben pont arrol szolt, hogy ez a fajta eredetiseg amirol irtal, nem hogy nem definialja a muveszetet, de meg annak kvalitasat sem hatarozza meg.
sok esetben, mint a konceptualizmus eseteben tovabbra is nagyon nagy szerepe van, de vannak kozossegi akciok, nyil forrasu fejlesztesek, interaktiv alkotasok, kulonbozo public art torekvesek es maga a parafrazis eszkoze, amely elorrebb vitte a muveszetet. ezek a folyamatok nemhogy nelkulozik az "eredeti alkoto" szemelyenek tulmisztifikalasat, de ketsegbe vonjak, hogy egyaltalan erdeme-e beszelnunk rola.
ezt a jelenseget hatvanyozottan felerositi az internet kulturaja, ahol szinte minden informacio elerheto, ujraertelmezheto, felulvizsgalhato.
a zenei eredetiseg eseteben meg emlithatnem jimi hendrix amerikai himnuszat, de akar barok belat is.

nem a velemenyedet akarom megvaltoztatni, hiszen mar nem is a vanilia egboltrol beszelgetunk, de szerintem erdemes ebbol az aspektusbol is megvizsgalni a kulturat, legyen az kepzomuveszet vagy tomegfilm.
tóbiás111 2012 márc. 23. - 16:02:55 Előzmény Sigfried
(85/107)
Számomra viszont fontos kérdés vagy probléma az, ha egy szerzõ, alkotó által létrehozott 1. verziót készítik el (ahogy a zenei analógiámban is) újabb verziókban, nem pedig saját, eredeti alkotást hoznak létre. Sajnos ezt nem tudom annyira értékelni, mert másolás, nem annyira alkotás. Az, hogy a vágás, operatõr, stb. ilyenebb-olyanabb, teljesen szubjektív vélemény, egyáltalán nem számít, szerintem.

"a popzenei analogiad sem egy szabalyszeruseg. en sem tartom sokra pl. a "megasztarokat", de az viszont gyakran elofordul, hogy egy remix vagy egy feldolgozas jobban sikerul mint az eredeti dal. pl. gary jules mad world c. dala, eredetileg egy tears for fears szam."

Ezzel az eszmefuttatással nem tudok egyet érteni. Ha valaki írt zenét, szöveget, bármit alkotott, amit õ hozott létre elsõként, az számomra maga a mû, amihez persze hozzá lehet nyúlni, 10 év múlva már más technikai lehetõségekkel a hangzást fel lehet turbózni, áthangszerelni, de az eredeti mû, a dolog magva akkor is. Miért nem írnak SAJÁT zenét azok, akik másokét remixelik? Nem gondolod azt, hogy itt a kreativitás hiánya mutatkozik meg?

Nem azt mondom én sem, hogy az amerikai filmek általában trágyák, csak gondolom egy nagyobb piacon több trágya termelõdik, mint egy kisebben.

Abba pedig, hogy mi a mûvészet és az ipari termék közti különbség, szerintem kár is belemenni. Én nem gondolom, hogy a kiadó, az ára vagy az ingyenes letölthetõsége ezt meghatározná. Egy nagy lemezkiadónál is megjelenhet mûvészet és egy csomó ipari hulladék pedig letölthetõ.

Nem tudom melyik a jobb film, nekem az eredeti jobban tetszett, a már említett szempontok miatt is, de nem vitatom mások jogát az ellenkezõ véleményhez:)
Sigfried 2012 márc. 22. - 19:20:49
(84/107)
de en azzal erveltem, hogy az amerikai verzio, feszesebben van vagva, jobb az operatori munka es a design, es a sztorihoz is jobban illik a new york-i kornyezet. [mellesleg az iro philip k. dick, szoval senki ne elje bele magat, hogy ez egy echte spanyol tortenet].
a popzenei analogiad sem egy szabalyszeruseg. en sem tartom sokra pl. a "megasztarokat", de az viszont gyakran elofordul, hogy egy remix vagy egy feldolgozas jobban sikerul mint az eredeti dal. pl. gary jules mad world c. dala, eredetileg egy tears for fears szam.
szamomra az nem elvi kerdes. nem azt mondtam, hogy az amerikai film nagy alltlanossagban jobb, mint az europai, mint ahogy azt sem, hogy egy remake szuksegszeruen jobb vagy rosszabb mint az eredeti.
mellesleg a kozonsegfilm minden esetben ipari termek, meg akkor is, ha spanyol piacra keszul. az viszont gyakran elorfodul [az analogiadra visszatrve], hogy a remix ingyenesen letoltheto, az eredeti dal viszont egy nagy lemezkiadonal jelenik meg. akkor melyik az ipari termek es melyik az autonom mualkotas?
[arrol mar nem is beszelve, amikor andy warhol megfestette a mona lisa-t]

de visszaterve a filmre, nem azt mondom, hogy a vanilia egbolt eseteben nem volt szempont, hogy ezt a sztorit eladjak a nagy amerikai piacon is, de ettol meg lehet jo, vagy akar jobb film is. raadasul nem irtak at a filmet nyalasabbra, amivel hatalmas rizikot vallaltak. ezt ertelmezhetjuk ugy is hogy a nagy kozonsegnek is meg akartak mutatni a filmet, nem csak pusztan lenyulni.
tóbiás111 2012 márc. 21. - 20:43:16 Előzmény jade36
(83/107)
Tök egyszerû. USA filmpiac kicsit nagyobb, mint együttvéve az összes többi. Ha az érved komolyan vállalod, miszerint a filmek minõségét a bevétellel fejezed ki, akkor te is azt a véleményt képviseled, hogy minden idõk legjobb filmje:

A sötét lovag

Második a Titanic. De a top listán még olyan fenomenális filmtörténeti alkotások találhatóak, mint pl. a Pókember vagy a Transformers, stb.

Ugye te sem gondolod ezt komolyan?

Ez az eredeti-remake kérdés számomra analóg azzal a dilemmával, hogy pl. ha van egy tök jó zene és szöveg, egy dal, amit megírt valaki, tegyük fel saját magának, majd elénekelte és sokaknak tetszett, ezért sláger lett, majd érkezik egy senki "sztárocska" valamelyik sztárcsináló tv show-ból és õ is elénekli, akkor azért nem kell annyira hasra esni. Írjon magának saját dalt és majd azt elismerem, ha tetszik, de csak mert el tudja énekelni?! Na ne! Ha valaki alkot valamit, miért nem törekszik eredeti lenni? Miért kell valamit lemásolni? A véleményem, hogy ez szánalmas és a fõ motiváció a nagy büdös BEVÉTEL. Így lesz IPARI TERMÉK a MÛVÉSZETBÕL!

Üdv
Sigfried 2012 márc. 06. - 08:25:10 Előzmény jade36
(82/107)
ne haragudj, de ez sem egy erv! ilyen alapon egy film minel tobbet hoz a konyhara, annal jobb, es tudjuk, hogy ez nem igaz… mint ahogy az sem, hogy az eredeti szuksegszeruen jobb lenne.
mellesleg ugy tudom, a vanilia egbolt sulyos bukas volt az allamokban.
jade36 2012 márc. 05. - 09:24:07 Előzmény tóbiás111
(81/107)
Csak azt az egyet magyarázd el kérlek, hogy miként lehet mégis, hogy ezek a silány amerikai reprodukciók mindig legalább tízszer annyit hoznak a konyhára, mint európai elõdjeik. Mi akkor a titok? Miért van az, hogy az úgymond legjobb filmekre a kutya se kíváncsi??
tóbiás111 2012 márc. 02. - 18:32:26 Előzmény jade36
(80/107)
De én nagyon szívesen szólok le ilyen akerikai izéket..ez egy jellemhiba, tudom, bocs:))
jade36 2012 febr. 21. - 15:32:43 Előzmény tóbiás111
(79/107)
Szerintem is jobb a Vanília égbolt, sokkal pörgõsebb és Tom Cruise is hatásosabb mint az a spanyol pasas. Egy kicsit tényleg sznob vagy tobias111, nem kell ezt annyira vérre venni. Azért mert amerikai, nem kell leszólni.
tóbiás111 2012 febr. 17. - 17:45:07 Előzmény Sigfried
(78/107)
Én szívesen megpróbálom elmondani neked, hogy nekem miért tetszik jobban az eredeti.

Elsõsorban,mert már eleve elõítélettel ülök le megnézni egy filmet, amelyet már egyszer létrehoztak, tehát ugyanezt leforgatták. Miért? Milyen motivációja van egy rendezõnek, színészeknek, mûvészeknek ilyen vállalkozásra? Szerintem egyértelmûen a szélesebb piaci lehetõségek, vagyis a pénz. Az eredetik esetében kicsit más a koncepció általában. Persze senki nem vágyik rá, hogy sikertelen és anyagi kudarc legyen a filmje.
Sok példa van az ilyenre, lásd A Missisippi szirénje-Eredendõ bûn kontextusában is.
Lehet, hogy sznob vagyok, de valahogy zsigerbõl jobban szoktak tetszeni az eredetik, mint a másolatok. Lehet, csak azért, mert elõbb azt ismerem meg, általában.

"tehat a kerdes adott. mi az az esztetikai, dramaturgiai vagy barmilyen filmes szempont ami szerint a spanyol eredeti jobb mint remake?
komolyan es valaszokra nyitottan kerdezem"

A válaszom: azért, mert az az EREDETI és ez csak egy MÁSOLAT
Sigfried 2012 febr. 06. - 03:08:07
(77/107)
valaki el tudna nekem magyarazni, hogy a legtobbek szerint miert jobb film a "nyisd ki a szemed" mint a "vanilia egbolt"?
van egy eleg jo sztori, jo jelenetekkel, es eddig a pontig gyakorlatilag megegyezik a ket film.
az merikai verzio annyiban kulonbozik, hogy sokkal kreativabban van fenykepezve es vagva, illetve kapott egy kurva eros soundtrack-et. ezt a profizmust nevezhetjuk "hollywood-i" de nem latom a negativ oldalat.
az egyetlen necces pont tom cruise lehetne, aki a gazdag, befolyasos, picsat alakitja, ami talan az egyetlen szerep amit kepes eljatszani, azt viszont teljesen hitelesen hozza.
a befolyasos karakterhez, a filmben elkoltott penz mennyisegehez es az azert kapott szolgaltatasokhoz pedig egyszeruen jobban paszol az amerikai kornyezet.

tehat a kerdes adott. mi az az esztetikai, dramaturgiai vagy barmilyen filmes szempont ami szerint a spanyol eredeti jobb mint remake?
komolyan es valaszokra nyitottan kerdezem.
tóbiás111 2011 szept. 04. - 12:20:51 Előzmény Sadenal
(76/107)
Miért kell Hollywoodnak mindent eliparosítania? Sosem fogom megérteni, de elfogadni végképp nem. Miért kell nagyszerû filmeket újra, sokkal rosszabb minõséggel, gyengébb színészekkel tulajdonképpen újra leforgatni??? Hát ennyire nincsen ötlet? Szánalmas..
8/10
pencroft 2011 szept. 03. - 13:13:04 8/10 Előzmény pencroft
(75/107)
Nem értem, miért adtam nyolcast erre a filmre... Másodszor is megnéztem, és legalább 9, de 10-est is bátran megérdemel...
9/10
szombathelyig 2011 jún. 07. - 15:41:21 9/10
(74/107)
Ma láttam eredeti nyelven. Ha nem tudnék spanyolul ezért a filmért biztos megtanulnék. Fantasztikusan bontja ki a történetet rendkívül élethûen. Csodálatos film!
8/10
pencroft 2011 ápr. 21. - 13:09:09 8/10
(73/107)
Mestermunka ez a film.

Enyhe SPOILER lehet:

Tulajdonképpen egyszerre dráma, romantikus történet és sci-fi, de ezt szinte észre sem venni, annyira természetes minden jelenete. Hiteles minden párbeszéd, minden mozdulat és gesztus, hogy amennyire érthetõ józan eszünkkel és átérezhetõ természetes ösztöneinkkel minden egyes apró részlet, annyira nyomasztó és kiismerhetetlen labirintussá változzon az összkép.
10/10
szabinagypal 2011 jan. 10. - 00:34:40 10/10
(72/107)
A rendezõ lázasan feküdt otthon és rémálmai voltak, ennek nyomán született a film. Vajon másnak látnánk a körülöttünk lévõket, ha mi mások volnánk? Hiszen számára barátja és az egyéjszakás lány jelentõsége megnövekedett. És meddig mennénk vissza, ha újra kezdhetnénk? Õ hõsiesen ott folytatja, ahol még föl tudja vállalni a döntéseit. Párhuzamokat jelenthet a szcientológiával, hogy jelentõs bizalmatlanság figyelhetõ meg a lélekbúvárokkal szemben, ha egyáltalán léteznek; jelen van a krüogén fagyasztás ötlete; az agymosás; az álarc viselése és a tekintet eltorzulása; valamint önmagunk fölfedezése és megvalósítása. Nem véletlen, hogy Vanília égbolt címmel újra földolgozták, a fõszerepben Tom Cruise-sal, Cameron Diazzal, valamint Pénelope Cruzzal (ugyanazon szerepben). Gyors szemmozgás címmel 2003-ban Izraelben is földolgozták; hatott továbbá Michael Gondry filmjére, az Egy makulátlan elme örök ragyogására. A film után hosszas vitatkozások kezdõdnek, értelmezésekkel. Részspojler (?): legalább öt különbözõ értelmezése lehet a végének: vajon krüogén fagyasztásról, álomról, kómáról, vagy regényrõl van szó? Körbeér? Hiszen a kezdõszavak a végszavak is: emberünk újra- és újraéli a rémálmát. Vagy ez maga a pokol, örökös boldogtalansággal, a legrosszabb pillanataink ismétlõdésével, és állandóan hamisnak bizonyuló reményekkel?
8/10
Sadenal 2010 dec. 17. - 00:25:10 8/10
(71/107)
Én a Vaníliát láttam elõbb és nekem az jobban tetszett, habár igen meglepett, hogy gyakran még a szövegek is ugyanazok. Azért nem semmi...talán a zene miatt jobban átjött meg Cruise miatt, mert õt szeretem...fõleg az az utolsó montázs kép lendített rajta nagyot....De ezt sem szabad kihagyni, mert ez a forrás.....A Vanília meg mégis csak azért jó, mert szinte ugyanez csak más színészekkel....még néha az operatõri munka is ugyanaz..:D


8/10
RoKKfish 2010 nov. 20. - 18:16:09
(70/107)
Én még nem tudtam rávenni magam. Pedig láttam emezt vagy háromszor, de kizárt dolognak tartom, hogy a remake nem csak elvenni tudott ebbõl - pláne "Hajókázás Tamással". Ráadásul a nõ is ugyanaz... :D
10/10
bkrix 2010 nov. 20. - 17:55:08 10/10
(69/107)
Fantasztikus film!
Kár, hogy vadászni kell az ilyenekre.
Én is megnézem a Vaníliát, mert kíváncsi vagyok, mit tettek ezzel a remekmûvel.
pie85 2010 okt. 04. - 17:46:21
(68/107)
Zseniális!!
10/11 :D
Én még úgy láttam ezt a filmet, hogy fogalmam sem volt, hogy mi ez. A vanília égboltot nem láttam még, bár sok lesújtó kritikát hallottam, hogy gyenge. Kíváncsiságból megnézném, bár én is kételkedek így látatlanban is, hogy überelné ezt:)