filoszemitabélus 2014 jan. 15. - 14:55:48
(31/291)
Sztálin hasznos idiótáknak nevezte a Stone-hoz hasonló nyugati, baloldali értelmiségeket, mint pl. Louis Aragon, jean Paul Sartre, Romain Rolland stb.
Ha a tisztelt moderátorok ezt az információt el akarják tüntetni, akkor nagyon sok munkájuk lesz, mert számtalan adat van errõl a neten.
Jó munkát!
1/10
stenmore- 2014 jan. 15. - 10:46:28 1/10
(30/291)
Stone egy jó üzletember,és tudja hogy milyen propagandát lehet jól eladni,akár igaz akár nem Ld. a Kennedy filmjét pl,ahol állást foglal a feltételezett összesküvés mozgatószálait illetõen ,ami teljes hülyeség,márminthogy egyértelmûen a Castro ellenes körök mûvének állítja be.Ezt folytatja ebben a sorozatban is ,ahol tetten érhetõ hazája politikai elitjének egyértelmû elfogult kritikája ,egyoldalú bemutatása.Szerencséje van viszont hogy olyan országban él ,ahol ezt eltûri a hatalom,és nem ott élt,amit pl menteget szakmányban,mondjuk Sztálin et.- éknál.
1/10
stenmore- 2014 jan. 15. - 10:40:22 1/10 Előzmény augustus
(29/291)
hallottam ,viszont akik állandóan ezt rángatják elõ Amerika ellenes ppropagandájuk alátámasztására ,azok nyilván csak egyirányban szeretnek tájékozódni ,méghozzá abban az irányban ,ami beleillik hamis prekoncepciójukba.
filoszemitabélus 2014 jan. 15. - 07:51:56
(28/291)
Az is igaz, hogy volt egy nagy különbség az USA és a SZU között: az USA-ban demokrácia van és így nem kancsukával, hanem hazug propagandával( a Lusitania elsüllyesztése, Pearl harbour, WTC 911 stb) hajtotta vágóhídra a saját állampolgárait.
filoszemitabélus 2014 jan. 15. - 07:39:00
(27/291)
Amit az USA-val kapcsolatban állít Stone, az szóról-szóra igaz, csak a SZU szerepét nem láttatja pontosan. Az USA saját, jobban mondva egy viszonylag szûk csoport érdekeiért háborúkat robbant ki, népeket sodor pusztulásba, benne van minden disznóságban.
Az is tény, hogy ahol visszalép oda elõrenyújtja a SZU a csápjait. Mindenesetre azért senki nem kérdezte meg a vietnamiakat, hogy szeretnék e magukat felszabadíttatni csaknem 4 millió halott árán?
Az irakiak számára sem biztos, hogy túl jó üzlet volt megszabadulni Szaddam Husszeintõl százezrek halála árán.

Mindenkinek be kellene látni, hogy a világpolitikában nincsenek jók és rosszak, becsületesek és becstelenek. És ezt tudomásul kell venni pl. akkor is, ha Magyarország II. világháborús szerepérõl beszélünk.
offtopic
augustus 2014 jan. 14. - 21:00:00 Előzmény stenmore-
(26/291)
Grenadáról hallottál egyáltalán?
1/10
stenmore- 2014 jan. 12. - 00:39:57 1/10
(25/291)
A geopolitikai elveket felülírta a kommunista ideológia,ameylnek értelmében az egész világon egyszer kommunizmus lesz,amelynek vezetõ hatalma a Szovjetúnió.Csupán amikor az megbukott ,akkor volt hajlandó feladni az általad említett területeket.A második világháború után közvetlenül és Ausztria esetében csakis a kõkemény diplomáciai nyomás ,amelyet alátámasztott egy ideig Amerika atombomba monopóliuma is,hatására vonultak ki pl Norvégiából.Minden törekvésük arra irányult hogy importálják a rendszert vagy belsõ forradalmak szításával vagy fegyveres külsõ segítséggel .Ld Kubai válság és Indokína, Közelkelet stb.
1/10
stenmore- 2014 jan. 11. - 19:52:32 1/10 Előzmény estudiantes
(24/291)
Ez nem is kétséges,a 2.világháború végén amikor megnyitották a nyugati frontot megindult a versenyfutás hogy ki foglaljon el több területet a németektõl,mert ahova a ruszkik vonultak be ,oda importálták a rendszerüket is mindenhova ,ez ténykérdés.Ellentétben a nyugatiakkal ,akik lehetõvé tették hogy a felszabídított területek önállóan döntsék el milyen reszimet akarnak.Ezért aztán Churcillék próbáltak egyezkedni Sztálinnal, elõre megtervezni hogy ki mit szabadítson fel.Ezt pl az oroszok meg is szegték, ezért az Oderát is átlépték ,oda vissza kellett õket diplomácia nyomással szorítani pl.Tehát nagyon naív az, aki szerint Sztálin nem akarta az egész világot meghódítani mint hithû kommunista ,akiknek ez alaptétel volt.
Namármost Amerikának fel kellett kötni agatyáját és pontosan a nukleáris arzenálja késztette meggondolásra a komcsikat hiszen a világ totális elpusztítását nem merték kockáztatni.Ez volt a hidegháború idejében hogy fegyverkeztek mint a meszes,és ezt végül is Amerika nyerte meg ,mert a rendszere végsõ soron nagyobb teljesítményre volt képes mint az orsoz szocializmus .Ezzel persze megdõlt az is hogy a tervgazdaság hatékonyabb mint a piacgazdaság ,és hogy az állam jobban tud irányítani mint a piac.Ezért vannak vakvágányon az olyan országok ,ahol növelik az állam tulajdon arányát és mindenbe belefolynak, hatalmi szóval csökkentik a rezsit stb stb stb.
csabaga 2014 jan. 11. - 16:19:31 Előzmény estudiantes
(23/291)
Nem tudom de az biztos a franciák egyszer szinte egész Európát elfoglalták.A németek hasonlóan.Az angolok meg a hajózás és a kereskedelem ellenõrzésével tartották hosszú ideig a kezükben a dolgokat.
nandras 2014 jan. 11. - 14:42:01
(22/291)
Mengelét soha nem akasztották fel, valahol Dél-Amerikában halt meg (?) "ágyban, párnák között". A többi megállapítás pontosan ugyanennyire hiteles.

Az orosz-szovjet birodalom, mint technikailag elmaradott szárazföldi birodalom kb. IV. (Rettegett) Iván óta szinte változatlan geopolitikai elveket vallott:

1) A földrajzilag többé-kevésbé jól meghatározott (hozzávetõlegesen a Balti tengertõl a Fekete Tengerig, a Jeges tengertõl a Kaukázusig, Közép-Ázsiáig és az Amur-folyóig, Belorussziától, Ukrajnától a Csendes Óceánig) érdekszférájához igen keményen ragaszkodik, abból csak nagyon ritkán, és nagyon megkérve az árát hajlandó némileg engedni - például 1989 után lemondott Lengyelországról (és a többi kelet-európai volt szocialista országról), Finnországról, a balti államokról. Még nem hajlandó elengedni Belorussziát, Ukrajnát, a Kaukázust, Kazahsztánt, és vacillál a volt Szovjet Közép Ázsiával (Tádzsikisztánnal, Kirgíziával, Üzbegisztánnal) kapcsolatban.

2) Ragaszkodik a nagyhatalmi státuszához, ahhoz, hogy lényegi beleszólása legyen a világ dolgaiba

3) A 2) megsértése esetén ugyan átlépheti az 1)-ben meghatározott érdekszférája határait, de amennyiben kierõszakolja a számára elõnyös megoldást vagy belenyugszik a részleges vereségbe, akkor önként vissza is vonul. Ezt tette, amikor Napóleon leverése után hazavitte a Párizsba bevonult kozákokat, amikor leverve a magyarok szabadságharcát 1849-ben Paskievics visszavonta gyõztes csapatát, a Vöröshadsereg, amelyik kiverve a németeket Norvégiából visszaültette trónjára a norvég királyt és kivonult Norvégiából, az Államszerzõdés aláírása után kivonult Ausztriából és végül is 1989-91-ben önként (senki által nem kergetve) vonult ki Kelet-Európából is.

Ennek a geopolitikának a "békés", azaz bizonyos határon túl nem terjeszkedõ jellege nem a Birodalom éppen aktuális vezetõjének jellemébõl következik, hanem abból, hogy minél nagyobb a birodalom kiterjedése, annál nehezebb kordában tartani a széleket. Ez alól Sztálin sem vonhatta ki magát, tehát a világuralmi tervei igenis kitalációk, amiknek semmi alapjuk nem volt.
estudiantes 2014 jan. 10. - 21:02:45 Előzmény stenmore-
(21/291)
Ez is egy logikus érvelés ;-) Vajon a ruszkik tényleg el akarták volna foglalni Európát?
1/10
stenmore- 2014 jan. 05. - 00:43:44 1/10 Előzmény Jim Hacker
(20/291)
McCarthy meg hozzátette 'Ezek most már az iskoláinkban vannak. Meg a rendõrségünkben. Meg a kormányunkban. Lehet, hogy már a szomszédod is az.' "
Hát volt ebben sok igazság ha pl a közismert orosz kémekre gondolunk,akik mesteri munkát végeztek akár az atomtitok átadása terén,vagy ott voltak a cambridgei négyek és sorolhatnám.valamint a sok idealista értelmiségi ,akik azt hitték hogy a szovjet rendszer maga a tökély na persze csak messzirõl ,mert amint megízleték szaladtak haza mint akit puskából lõttek ki.Tehát nem véletlenül jött létre a Mc Carthy bizottság, volt jogosultsága és még így is sokszor hülyét csináltak a nyugati hírszerzésbõl.
1/10
stenmore- 2014 jan. 05. - 00:35:48 1/10 Előzmény Jim Hacker
(19/291)
""Összeesküvés elméletek léteznek, akár felülrõl akár alulról jönnek. Az emberek szeretnek történeteket kitalálni. Az ellenséget a valóságosnál nagyobbnak állítják be."
Egyetértek Stonenal,ugyanis õ mást sem csinál mint összeesküvéselméleteket fabrikál és hülye következtetésekre jut ,aminek az ellenkezõjét pont ugyanúgy állíthatná.
1/10
stenmore- 2014 jan. 05. - 00:33:21 1/10 Előzmény estudiantes
(18/291)
A helyzet nem ennyire egyszerû ugyanis az oroszoknak óriási potenciáljuk volt a tankhadosztályok és emberanyag terén ,éshát nyomultak is becsülettel elõre .Fél Európát bekebelezték,és alig lehetett õket visszaszorítani.Ehhez kelllett a nukleáris arzenál ,hogy ezt ellensúlyozza .Méghozzá ezen a téren fölényt kellett biztosítani ehhez.Ezért aztán semmit nem mond a grafikon amire tetszik hivatkozni a vörös veszélyrõl ,ami igenis létezett,hiszen a kommunizmus hirdetett ideológiája volt hogy az egész világra ki akart terjeszkedni hogy felváltsa a kapitalizmust.nemde?
1/10
stenmore- 2014 jan. 05. - 00:26:28 1/10
(17/291)
Köszönjük ezt a Szabad Nép stílusú elemzést,pár évtizedet el tetszett csúszni,amikor pl a Ludas Matyiban a gonosz Uncle Sam és Allan Dulles karikatúrákkal tömték a jó nép fejét.Megjegyzem Oliver Stone is sajnálhatja hogy egy olyan országban sírja tele a párnáját ,ahol ezt megengedik neki ,és nem pl az általa mosdatott Sztálin rendszerében tette volna ,akkor majd megtudná mi a kbség valódi diktatúra és a rinyálás között.
9/10
Torremolinos 2014 jan. 04. - 23:39:51 9/10
(16/291)
Szerintem ami igazán kiviláglik a történetbõl: az USA '45 utáni története nem más, mint hogy gazdasági és politikai hatalmát kiterjessze Latin- és Dél-Amerikában vmint Ázsiában. Mindezt gátlástalan, undorító, erkölcstelen bûnözõ módszerekkel, a CIA és a Hadsereg hathatós közremûködésével elnyomó jobboldali rendszereket segítenek hatalomra, melyek kegyetlenül véres akciókkal öldösik polgáraik százezreit, millióit!
Az USA agresszió olyan szörnyeket segített hatalomra, mint Pol Pot vagy Pinochet!
Az is kiviláglik a sorozatból, h a valós hatalmat nem az Elnök, hanem gazdasági-katonai érdekkörök gyakorolják.
Az olyan reformereket, mint pl.a Kennedy testvérek, ezek a körök gátlástalanul elsöprik...
Jim Hacker 2013 dec. 25. - 21:45:31 Előzmény estudiantes
(15/291)
Megnéztem a linket mert engem is érdekel a téma. Fontos infók, beszédes számok. A vörös fenyegetés veszélyének folyamatos emlegetése majd ennek fokozatos felnagyítása a II. vh. után nem sokkal beindult. Az USA stratégiai érdekei ezt kívánták, sztem ezt nem túl nehéz belátni.
Itt egy másik érdekes link ahol hallgatni is lehet Stone-t meg egy vele készített interjút olvasni angolul: http://www.cnn.com/2013/11/22/showbiz/oliver-stone-jfk-50th-anniversary/
A vége felé ezt mondja: "Véletlen balesetek és összeesküvések évszázadok óta elõfordulnak, ilyen az élet. De számomra a legnagyobb összeesküvés az, amelynek ideje alatt én felnõttem. 'Hé, a kínaiak és az oroszok összeesküdtek, hogy a világ fölött átvegyék az uralmat!' McCarthy meg hozzátette 'Ezek most már az iskoláinkban vannak. Meg a rendõrségünkben. Meg a kormányunkban. Lehet, hogy már a szomszédod is az.' "
"Összeesküvés elméletek léteznek, akár felülrõl akár alulról jönnek. Az emberek szeretnek történeteket kitalálni. Az ellenséget a valóságosnál nagyobbnak állítják be."
Vannak akik a mai napig úgy látják, hogy JFK elnök egyik nagy fegyverténye az volt, hogy 'visszaszorította a kommunista befolyást Latin Amerikában'. Mások és magam is úgy vélik, ezzel csak az USA politikai és gazdasági befolyását erõsítette, ami szépen továbbnõtt JFK után is. A vörös kommunista veszedelemmel való riogatás ennek a kampánynak azaz a közvélemény média általi megdolgozásának volt a része. Ma másfajta fenyegetésrõl beszélnek, de lényegében ugyanarról van szó. Birodalmi érdekekrõl, ami persze nem hangzik elég meggyõzõen. Ezért kapjuk helyette azt a sok agymosást.
estudiantes 2013 dec. 22. - 15:20:49
(14/291)
Egyetértek. Érdekességképpen én pl. utánanéztem egy érdekes dolognak, amit Stone is kiemel a hidegháborúról és az atomfegyverekrõl szóló részben. Ugye azt állítja leegyszerûsítve, hogy valójában a fegyverkezési versenyt az USA kezdte, és az oroszoknak lett volna jobb dolguk is, mint atomfegyvereket gyártani (pl. újjáépíteni az országot a második világháborús borzasztó pusztítás után). Nos, ezt támasztja alá az alábbi wikipédiás cikk is. Érdemes megnézni pl. az elsõ ábrát: a Szovjetuniónak csak körülbelül a 70-es évek végén sikerült elérni az USA atompotenciálját. A különbség a hatvanas évek végéig döbbenetes! Ennyit a vörös fenyegetésrõl.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nukle%C3%A1ris_fegyverkez%C3%A9s
rockjano 2013 dec. 22. - 12:40:33
(13/291)
Továbbra is úgy gondolom hogy jó a sorozat és érdemes nézni és új véleményeket nézõpontokat jelenít meg.

Kétségtelenül szubjektív elég balos…amerikai szempontból.. bár a demokratákat is gyalulja rendesen.

A Sztálini bûnöket azért említi kétségtelenül nem domborítja ki a mértékét és ez hiba, persze ez leginkább amerikával foglalkozik nem a világgal. Talán jobb lett volna ha nem ennyire saját magukról szól, másrészt nekik készül elsõsorban nem nekünk. Amerika önképét akarja megváltoztatni/finomítani, ami viszont tényleg túl pozitív.
offtopic
Jim Hacker 2013 dec. 22. - 12:23:51
(12/291)
A sorozatot nem láttam, de biztos nézném ha lenne olyan TV csatornám.
Oliver Stone letett valamit az asztalra, pl. hazájának felszólítására jelentkezett és részt vett a vietnami háborúban. Késõbb ezt átértékelte, a napi politika, Amerika birodalmi érdekei (hatalmi játszma!) jobb ismeretében. Semmit nem hiszek el csupán neki, se másnak, de az 'agymosásban' neki is van joga megszólalni. Õ legalább nem vezet semmilyen politikai csoportosulást, tehát tõkét sem kíván kovácsolni ebbõl. Nem hiszem, hogy engem vagy más nézõt szándékosan megpróbálna félrevezetni. Ebben valószínûleg különbözik sok fórumozótól, akik szisztematikusan elárasztják posztjaikkal a politikai (és nem igazán politizáló) netes fórumokat. Persze ehhez is megvan a joguk, a magam részérõl jó egészséget és sok boldogságot kívánok nekik.
Amúgy, aki ad magára, önálló gondolkodásra képes, összegyûjti az elérhetõ információkat, azokat rendszeresen elemzi, újra meg újra, vagyis nem azt szajkózza amit tegnap, vagy évekkel korábban hallott-látott.