Téma: Opera

7/10
Norbert Szalai 2021 febr. 20. - 20:16:02 7/10
(2/2)
Egyértelműen a jobb Argento filmek közé tartozik.
Ugyanakkor a szokásosan erős a képi világ mellett a történetvezetés kissé bukdácsol,és a zenei aláfestés is némileg gyengébb.Persze még így is bőven felűlmúlja az amerikai tucat horrorfilmek színvonalát.
feketevipera 2018 dec. 31. - 21:16:40
(1/2)
Furcsa hangulatú film, szerintem túlzás az egekbe magasztalni, annak ellenére is, hogy vannak benne jó ötletek és képi megoldások. Számomra a rendezői öncélúsággal volt a legnagyobb probléma, olyan volt, mintha túlságosan is a látványra lenne kihegyezve a film, s ennek érdekében sok mindent feláldoztak, és volt néhány bugyutaság, sutaság is a filmben (mint pl. a végén a "csavar"). A sztori sem volt különösebben egyedi, igaz, érdekes szimbolikája a történetnek, hogy éppen a Macbeth van műsoron az operában, ami köztudottan arról szól, hogy a nő viszi romlásba a férfit, s ennek a film szempontjából is van jelentősége. Érdekes a főszereplő csaj reagálása a gyilkosságokra, nem nagyon kapkod a rendőrség után,

SPOILER

bennem lehetőségként felmerült, hogy talán ugyanúgy élvezi a gyilkosságokat, mint annak idején az anyja, akinek a kedvéért a tettes már akkoriban is ölt fiatalon, de a nő nem részesítette őt ezért az elvárt szexuális örömökben; vagy esetleg a főszereplő lehet szimplán rideg, érzéketlen ember, akinek valójában csak eszközök az emberek a céljai eléréséhez.

SPOILER VÉGE

Érdekes a képi világ, a madarak szemszögéből fényképezett jelenetek, a gyilkossal együtt osonó kamera, de más egyéb nem igazán váltott ki bennem különösebb érzelmet. Talán a lélektani háttér lehetett volna kicsit kidolgozottabb, nekem az volt az érzésem, hogy lényegében véve a gyilkosságok előtti/közötti időt próbálták kitölteni valamilyen történettel. Egyszer meg lehetett nézni, de bennem nem hagyott maradandó nyomot, annak ellenére sem, hogy voltak benne izgalmas kérdések, képi megoldások.