Téma: Oresztész

Löpe 2009 júl. 29. - 15:20:11
(7/7)
Szerintem pedig nyugodtan felejtsük csak el, hogy "ez egy tragédia", aminek "van fontossága, feszültsége", hogy egy "anyagyilkosságról szól, amit nem lehet ENNYIRE gyerekjátéknak nézni".
Bármit lehet. A színdarab hit et nunc, csak, és kizárólag az elõadás pillanatában létezõ mûalkotás, ami egyébiránt nem egyezik a leírt drámával sem. (Vannak olvasásra és elõadásra szánt drámák, illetõleg olvasható az elõadásra szánt is, de mindhárom egymástól különbözõ.) Ilyenképpen nem lehet ugyanaz az, amit Euripidész írt, sem amit az ókorban játszottak belõle, egy harmadik alkotás Térey szövege, negyedik pedig Aföldi rendezése (pénteken, ötödik szombaton, hatodik egy hét múlva stb.)
Annyit akarok ebbõl kihozni, hogy nem helytálló azt mondani, hogy ejnye micsinález, hiszen ez egy tragédia!!!, tehát az adott elõadástól függetenül valami, aminek márpedig-igenis-tisztasor valamilyennek kell lennie, és nem lehet akármilyen, pláne nem lehet gyerekjátéknak mutatni, vagy najó, egye fene, lehet, de nem "ennyire"...
Kéretik megpróbálni elhagyni a kategóriákat, vagy legalábbis föléjük nézni. Nem kell, hogy megjelenjen a "görög tragédiák értéke", nem kell sajnálni "szegény Euripidészt".

Szerintem korrekt volt az elõadás, és valójában nem is az érdekel, hogy másoknak tetszett-e, hanem, hogy ha igen/nem, akkor miért, mik az érvek. Lehet, hogy a játék "akkor" nem volt annyira jó, nem jött/jön be a koncepció, van, ami hülye megoldásnak tûnik stb., csak a görögöktõl szakadjunk el.
4/10
rues 2009 máj. 22. - 14:42:15 4/10 Előzmény F_E_B
(6/7)
A rendezõ felfogása miatt a görög tragédiák értéke nem tudott megjelenni a szinházban. A szinészek küzködtek az elõadás sikeréért- sajnos nem sok sikerrel. Kár, hogy keserû szájizzel hagytuk el a szinházat és ebben nem voltunk egyedül.
hotyka 2009 márc. 08. - 13:58:09 Előzmény elolcsikoshatulpettyes
(5/7)
Borzalmas és érdekes egyszerre. De inkább nem tetszett. Azért az kicsit gáz,ha két három poénnak kell elvinnie egy darabot.

Én szeretem a poénokat,de gyerekek ne felejtsük el hogy ez egy tragédia. Persze jó,h kicsit oldja feszültségeket a poénok,de ez már nevetségessé tette a tragédia fontosságát,mintha parodizált volna.... Azért ez egy anyagyilkosság,ennyire nem lehet gyerekjátéknak nézni,ez már túlzás!

Egyszerûen nem tetszett a koncepciója,kicsit mintha öngólt rúgott volna magának Alföldi ezzel a befejezéssel. Egész végig moralizálnak,aztán a végén Apollón bejön és mondja: semmmi gond nincs gyerekek,majd én mindent megoldok,ergó mintha teljesen felesleges volt az egész moralizálás. Nem látom értelmét...
phanna 2009 jan. 29. - 23:11:01
(4/7)
Szerintem borzalmas volt.
offtopic
F_E_B 2008 dec. 12. - 18:03:42
(3/7)
Imadok ilyen egymasnak teljesen ellentmondo kommenteket olvasni.
Kedvem tamad tole a darab megtekintesere
elolcsikoshatulpettyes 2008 dec. 10. - 22:06:35 Előzmény ghoulish
(2/7)
Ma láttam, szerintem nagyon rendben van. Négyen voltunk és mindenkinek ez a véleménye. Bori kevésbé átütõ, de a többi színész mind-mind remek (Blaskó, Rába, Kulka, Garas, no és a nõk a karból). Teljesen átjön a sztori (a "dráma"), érthetõek az egyébként egyáltalán nem egyszerû viszonyok, átszövi a humor, az irónia. Jó a színpad, klasszul használják ki a lehetõségeit a színészek. Kell ennél több? Szóval hajrá Alföldi!
1/10
ghoulish 2008 nov. 21. - 00:21:33 1/10
(1/7)
szörnyû, szörnyû, szörnyû.
gondolat nélküli ötletbörze. csak harmatgyenge ötletekkel.
szegény Euripidész. Szegény Nemzeti Színház, Szegény közönség, szegény színészek.
Ezért kár volt újrafordítani, bár legalább a szöveg még életben tart. Sajnos a mai nyelvezetet se sikerült megértenie az alkotóknak.
Leindultunk barátaim a lejtõn. Kiszúrják a szemünk a kortárs vs. klasszikus szellemében. Ne dõlj be nézõ.