6/10
kifo2 2020 febr. 13. - 17:27:07 6/10
(2/2)
Nem nevezném vígjátéknak. Azokkal értek egyet, akik szatírának nevezték. Vannak eléggé abszurd jelenetek is (engem Páskándi Géza drámáira emlékeztetett), pl. amikor viszik-hozzák a padot, levágják a nő haját stb., a mellszobrokról már nem is beszélve.
Nem mindenkinek való ez a film.
A közönyösségről és a meg nem értésről szól.
A film elég sokat mutat az élet sötét oldaláról. Amiről azt szeretnénk, hogy ne forduljon elő. Hát nem mindig az van, amit szeretnénk.

A rendező is, az operatőr is közel áll a dokumentumfilmhez – ez látszik a filmen is. Egyszer nagyon fura volt látni, hogy az operatőr fut a szereplővel, minden lépésére ugrál a kamera – már nagyon régen láttam ilyet.
Zsenya testesíti meg a népet, nagyjából mindannyiunkat. Ő az, aki nem őrült, aki azért van benne a filmben, hogy megtanulja, hogyan kell a problémákat megoldani. Elege van a szegénységből, azért megy Moszkvába, hogy ott hátha talál munkát, amivel majd jól keres. Azt persze nem tudja, hogyan kell túlélni Moszkvát. Nem sokat ért abból, ami körülötte történik, a film nagy részében csak tátja a száját, keveset szól. Szalad a mérnök után, de nem tudja, miért.

Nem veszi észre, hogy mellette megölik a mérnököt (átalussza)



Ezen a fórumon
https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/13531/forum/f2/
olvastam a hozzászólásokat – azt hiszem, ennyire különböző véleményeket még sosem olvastam ugyanarról a filmről. A skála a sületlenségtől és silány, üres filmtől a zseniálisig és Oscar-díjra jelölésig terjed, és rengeteg elmélet van arról, hogy „mire gondolt a költő”.
A színészek játéka sokaknak tetszett.

(ENYHE SPOILER)
(Letta nyomán (20) ) Az udvaron bárkit meg lehet verni, ki lehet rabolni, meg lehet ölni, senkit nem érdekel. Az őrült mérnök látja, hogy az öregasszonyt mennyire zavarja a zaj, látja, hogy csak odébb kell vinni a padot, és az öregasszony gondja megoldódik. A nem kevésbé őrült körzeti megbízott szerint azonban a padnak ott a helye, ahol volt, és kész. Az öregasszony sorsa nem érdekli. Az egyik vékony gumicsővel támad a másikra,

a másik meg agyonveri-rúgja. Az egyik jóságot terjeszt, a másik büntetlenül öl fényes nappal


(ENYHE SPOILER VÉGE)

Színész…………………………………..Szerep
Jevgenyij Szitij………………………….Zsenya egy fehérorosz faluból
Szergej Drejden…………………………volt mérnök
………….(Szergej Drejden 1980-2002 között a Szergej Doncov nevet használta a filmekben)
Anna Mihalkova………………………...a mérnök lánya
Igor Csernyevics………………………..Gogyejev (körzeti megbízott)
Tatyjana Tokarjeva……………………..Gogyejev felesége
Mihail Kologyazsnij…………………….Zsenya útitársa hazafelé a vonaton
Alekszandr Oblaszov…………………...Gogyejev főnöke
Alekszandr Jacenko…………………….Kolcov (körzeti megbízott)
Nyikita Jemsanov………………………Szemkov (körzeti megbízott)

Nem tudok szó nélkül elmenni Jevgenyij Szitij neve mellett :-) Persze előfordulhat, hogy véletlen egybeesés, de az biztos, hogy egy orosz nézőnek is átfut a fején a film alatt, miközben Zsenya valamit csinál vagy nem csinál, hogy Szitij azt jelenti: jóllakott. A Jevgenyijből pedig a genyij rész azt jelenti, hogy zseni.
Kétszer pár másodpercre Kirill Käro is felbukkan a filmben az egyik ablak mögött, akit korábban A specialista című ukrán sorozat szuperszaglású főszereplőjeként láthattunk.
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-specialista-nyukhach/movie-179683

Rendező: Borisz Hlebnyikov
Forgatókönyv: Borisz Hlebnyikov, Alekszandr Rogyionov
Vágó: Ivan Lebegyev
Jelmez: Szvetlana Mihajlova

Operatőr: Berkesi Sándor
Ez ugyanaz a Berkesi Sándor, akiről itt ír a port.hu:
https://port.hu/adatlap/szemely/berkesi-sandor/person-227208
a Négy és az Otriv is az ő filmje (többek között) (nem tudom, utóbbinak mi a magyar címe; lehetne Szakítás vagy Elszakadás (a szereplő előző énjétől) ).
Én nagyon keveset tudok Berkesi Sándorról. Nem tudom, tud-e magyarul. 1963-ban született. A 10 legjobb élő orosz operatőr között van. Tanít a Moszfilm stúdióban (ez olyan, mintha a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanítana), több órájáról van részlet a YouTube-on. Itt a róla szóló szócikk az orosz wikipédiában:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%88%D0%B8,_%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%80
6/10
kifo2 2020 febr. 10. - 17:14:30 6/10
(1/2)