Téma: Parasztopera

10/10
Tomaki 2019 nov. 18. - 22:17:10 10/10
(5/5)
Egészen friss Pintér Béla rajongó vagyok, idén fedeztem fel a Sütemények királynője c. darabbal. Azóta ez a harmadik "Pintérbélám", s most sem csalódtam.
Szerintem ezt az előadást úgy kell nézni, hogy egy (abszurd) operaparódiát látunk, s nem egy székely ballada kifigurázását, a "drámai" történet csak az eszköz. Ha lefordítanánk minden operát, hát meglepődnénk néhány "hétköznapi" (vagy épp bugyuta) dialóguson, monológon.
Hangulata miatt beugrott Llosa "Júlia néni és a tollnok" c. regénye, ahol (többek között) a "szappanoperák" (rádiójátékok) remek görbe tükrébe nézhetnek bele a "műfaj" rajongói, s mindenki más is.
Edmond Dantes 2016 jan. 05. - 22:37:39
(4/5)
A fenségest a nevetségestõl ugyanúgy egyetlen lépés választja el mint a népiesch-magyarosch parasztballadát a görög (vagy bármilyen) sorstragédiától. A számomra nem könnyen követhetõ cselekmény és olykor egyes szereplõk által alig érthetõen recitált-énekelt szöveg az egymásba gabalyodó idõsíkokkal komoly rejtvényfejtést igényelt az elõadás után, szerencsére volt, aki segített kibogozni a szálakat. Ez a ki-kivel-kit-mikor...stb. társasjáték barokk és "ba-rock", klasszicista és erdélyi zenékkel és énekbeszéddel egy egyedi és valószínûleg folytathatatlan egydarabos mûfajt teremtett: a címadó parasztoperát s vált egyben e mûfaj egyke és hetyke klasszikusává. Pintér Béla alapmûve ma sem elavultabb, fárasztóbb (és nem is kevésbé fárasztó!) mint lehetett az õsbemutató idején. Napjaink elsõ számú független társulata az újak mellé tizenéves darabo(ka)t is elõvesz-elõvehet és játszik telt házakkal azoknak, akik a bemutató óta eltelt idõ alatt fedezték fel maguknak az együttest és egyedülálló pintérbéla-auráját. S a jámbor nézõ ismét eljátszik a gondolattal: vajon hogyan vinné (vinné-e egyáltalán?) színpadra e mûvet napjaink némely felkent udvari rendezõje-színidirektora?
krizsc 2013 márc. 18. - 10:30:14
(3/5)
Kedves Emberek!

Van három jegyem a mai elõadásra!
deltoid43 2011 ápr. 10. - 19:13:53
(2/5)
Rendkívüli elõadás, csak az "eredetit" láttam és úgy tudom a pécsi már csak a poszton lesz.
10/10
olang 2010 dec. 30. - 20:25:35 10/10
(1/5)
A darab önmagában is nagyon jó, élvezetes!

Én Pécsett láttam, a Pécsi Nemzeti Szinház elõadásában, ahol a kitûnõ szinészek és zenészek mellett a darab "kificamodottságát" még tovább fokozták - szerintem - a zseniálisan megtervezett jelmezek.

Gratulálok a szerzõknek, és a pécsieknek!
És köszönöm.