nappalitv 2023 júl. 07. - 22:57:05 Előzmény olahmiki1959
(13/13)
K. unalmas. B.Dylan Alias-át a magyar feliratban Éliás-nak írták.
Unalmas fos. Gagyi.
4/10
olahmiki1959 2023 márc. 06. - 19:58:15 4/10
(12/13)
Miután elolvastam az összes hozzászólást, és - számomra némileg érthetetlenül -, a legtöbben felmagasztalták a filmet, nekem velük ellentéteben elég rossz a véleményem róla.

Végtelenül hosszú, vontatott, üresjáratokkal teli, széteső, sok helyen kifejezetten unalmas film, meg sem közelíti Pekinpach többi munkájának a színvonalát, a "nagy", klasszikus westerneknek pedig a nyomába sem jön! Egyszerűen nem egy kategória, nem egy súlycsoport azokkal.

Azok a csendek, jelentőségteljes hallgatások, amik más westernekben súlyosak, feszültségkeltőek, itt sokszor unalmasak, izgalom nélküliek, és semmit nem adnak hozzá a film történetéhez, mondanivalójához.
Talán, ha egy jó félórányit kivágtak volna a filmből, hogy feszesebbé tegyék, az valamit segíthetett volna rajta.

Az alábbi hsz.-emben azt írtam, hogy érthetetlen módon, ezt a filmet még nem láttam.
Most, hogy megnéztem, az a véleményem, hogy talán nem is volt baj...:)
Adok rá 4 csillagot - puszta jóindulatból -, aztán gyorsan elfelejtem.

4/10
olahmiki1959 2023 márc. 05. - 16:23:02 4/10
(11/13)
Az imént vettem észre a stáblistán, hogy Bob Dylan is szerepel ebben az 1973-ban készült westernfilmben! Most már kétszeresen is kíváncsi vagyok rá, mert valami érthetetlen okból kifolyólag, ezt a filmet eddig még nem láttam!
Ma mindenképpen bepótolom ezt a hiányosságot!
4/10
nikato 2023 febr. 05. - 14:44:54 4/10
(10/13)
Nagyon unalmas volt. E mellett Kris Kristofferson-nak annyira fura feje van, rossz ránézni. Bob Dylan szereplésének volt valami értelme?
10/10
Jean-Paul Belmondo 2021 szept. 26. - 21:47:45 10/10
(9/13)
A ritkább első szinkronnal vetítik. 1992-óta nem volt tv-ben ez a verzió. Ritkaság.

Bár a 2. szinkronban is vannak nagy nevek pl: Szakácsi Sándor

A film zseniális különösen ahogy Peckinpah újraértelmezi az ismert történetet.
4427 2013 márc. 16. - 21:37:21 Előzmény Jill
(8/13)
...és végre DVD-n is elérhetõ!

Élvezettel olvastam a remekbe szabott mini-elemzést. Köszönöm!
Jill 2012 aug. 04. - 04:14:51 Előzmény kispufi
(7/13)
Seriously? Hány western készült róluk? Milyen mozinézõ az, aki nem tudja, mi történt Fort Sumnerben? Ez kb. olyan, mintha valaki azon sírna, hogy elspoilereztek neki egy Shakespeare-darabot. Vagy hogy az Earp fiúk és Doc gyõznek az O.K. Corralnál.
Ford Mustang 2011 nov. 07. - 18:42:41
(6/13)
Kár, hogy csak az mgm-en adnak ilyen jó kis régi westerneket, meg a tcm-en.
kispufi 2011 nov. 07. - 16:14:37
(5/13)
Nem tudom, miért és hogy történt, de eddig nem láttam a filmet, ma viszont szándékoztam volna végignézni. Kedves Jill, ha ismernéd a *SPOILER* felirat használatát, biz' Isten, meg is tettem volna. De most már nem különösebben szükséges, hisz a történet a jóvoltadból ismertté vált számomra, mondhatom: köszönöm szépen. Az alakítások azért még érdekesek lehetnek, mint ahogy egy-egy jó meccset is visszanézünk egy-két szép megmozdulásért, de csak jobban izgulok, ha nem tudom a végeredményt.
Jill 2009 máj. 19. - 11:47:42 Előzmény bobi64
(4/13)
Ha szerinted Peckinpah hollywoodi rendezõ, meg felmagasztalja Billyt, akkor nem tudom, mi a faszt láttál, de hogy nem ezt a filmet, az biztos...
bobi64 2008 máj. 25. - 00:45:03 Előzmény Jill
(3/13)
szerintem ez is egy a hamis "gengszterfelmagasztaló" hollywood-i hazugságok közül. itt mindenki hülye meg szemét, csak a sokszoros gyilkos "billy the kid" nem. sokáig megvolt videokazettán,de most értettem meg dolgokat belõle igazán. azonnal töröltem is.
goodboy 2008 febr. 28. - 11:21:37 Előzmény Jill
(2/13)
Ennek az elemzésnek minden sorával egyetérttek, gratulálok hozzá. Amúgy nekem is a kedvenc westernfilmemjeim egyike, elõször gyerekkoromban láttam, akkor még sok mindent nem értettem belõle, de valami megfogott benne. Azóta láttam többször is és lenyûgözött.
Jill 2007 júl. 07. - 20:40:40
(1/13)
Röviden: gyönyörû film.

Sam mindig is odavolt ezért a történetért, pláne a kedvenc motívuma (egymás ellen forduló barátok) az egésznek a központja...
A film a régi vadnyugati értékek siratása. Mert itt már nincsenek értékek - a kapitalizmus (Chisum meg a hozzá hasonló nagykutyák) tönkretette a Vadnyugatot. Erkölcsök már rég nincsenek, nem számít sem a barátság, sem a becsület. Fegyvertelen embert lelõni? Miért ne? Hátulról? Naná.

Erõszakos film, de a kegyetlenségét oldja a fülbemászó gitárzene, és az egésznek a lírai-melankolikus hangulata. Egy dokumentumfilmben mondták róla, hogy "ha Antonioni westernt csinál, az ilyen lett volna". Valóban: a cselekmény nagyon egyszerû - a banditát lesittelik, meglóg, közben kinyír két embert, és egykori barátja, a rablóból lett pandúr, nyomába ered, és végül lelövi.
De itt nem maguk az események a lényegesek, hanem az, ahogyan ezt Peckinpah elmeséli - rendkívüli atmoszférája van a filmnek, és noha sokat gyilkolásznak benne (átlag minden öt percre jut egy szereplõ), annyira kedvetlenül öl mindenki, hogy az egész inkább lélektani dráma, mint hagyományos western. Minden megvan benne, ami a mûfaj sajátsága, de minden a visszájára fordul.
Az üldözött nem akar menekülni, az üldözõ az istennek se akarja kinyírni - mégis megteszi.

A szereplõk meg az utolsó kis epizodistáig nagyszerûek.
Kris Kristofferson pedig igenis jó! Ok, idõsebb volt, mint a karakter a valóságban, de ez nem dokumentumfilm, Sam víziójába nem is illett volna egy energikus, ijfú hõs. És így is nagyon jól kijön az apa-fiú szintû viszony Garrettel.
James Coburn meg zseniális. Ezt a szerepet minrtha neki találták volna ki - kiábrándult, megkeseredett, öregedõ férfi, aki már semmi örömet nem talál az életben, és mikor megöli a barátját, a puszta létezése is értelmetlenné válik. A házassága rég tönkrement, kurváknál keres vigaszt, meg az italban - nem sok sikerrel. Tipikus vesztes. A régi vadnyugat embere volt - hiába próbál alkalmazkodni az új idõkhöz, megalkuvása sem menti meg.

A szereplõ színészek egyéb szerepeinek sorából ki lehetne rakni a westerntörténetet. Csak néhány példa...
- Coburn - A hét mesterlövész, Egy marék dinamit
- Richard Jaeckel - 3:10 to Yuma
- Katy Jurado - Délidõ, A félszemû Jack
- Jason Robards - Volt egyszer egy Vadnyugat, Cable Hogue balladája
- Chill Wells: Rio Grande
- Richard Bright - nem westernes ember, de õ Al Neri a Keresztapából...
- Emilio Fernández - Vad Banda (mellesleg neves mexikói rendezõ)
- Slim Pickens - Sam egyik alapembere, négy filmjében szerepel (plusz a cowboykalapos bombázópilóta a Dr. Strangelove-ban)
- Elisha Cook Jr. - Shane (továbbá klasszikus noiroktól a Star Trekig sok monden egyéb)
- Harry Dean Stanton - A vadnyugat hõskora, Egy maréknyi dollárért
- L. Q. Jones - az összes Peckinpah-westernben elõfordult
- Rutanya Alda (mi az ördög... rá kellett jönnöm, hogy Ruthie Lee, a prosti azonos a Szarvasvadász Angelájával...)

Szóval, Sam jól összeválogatta az ember