mimi7 2012 máj. 09. - 21:09:25 Előzmény lászló57
(2/2)
Azért van dokumentarista stílusa, mert dokudráma! :)Nekem nagyon-nagyon tetszett!
9/10
lászló57 2012 máj. 02. - 16:34:32 9/10
(1/2)
Megnéztem az elõadást. Méltó emléket kíván állítani Wallenbergnek. Ebbéli igyekezetében itt-ott kicsit soknak is tûnik a dícséretek zengése, - de máris visszavonom: annyi emberélet megmentése méltán érdemesít még ennél többre is. Ami nagyszerû: a színészek közül többen nagyszerûen alakítanak, szép, felemelõ, megrázó pillanatok születnek a színpadon. A nyilas székházban zajló jelenetek fergetegesek. Szabó Attila Feri, Tömöri Tamás és Zöldhegyi Sarolta játéka külön is említésre méltó. Jók a zenék, információban gazdagok a szövegek. Ami nem tetszett: a helyenkénti üresjáratok, túl hosszúra nyújtott jelenetek. Fölöslegesen nyújtja meg a játékot a díszletek behordása, kihordása. Hosszú percek mennek el így. A szövegek dokumentarista stílusa néha a dráma kárára tesz. Nem beszélget úgy egy zsidó család, mintha újságcikkeket olvasnának föl egymásnak. Ezekbõl nyugodtan húzhatna a szerzõ, vagy élõbbé tehetné õket.
A hibák ellenére mindenkinek ajánlom az elõadást, méltó megemlékezés a 100 éve született, és nem tudjuk pontosan, mikor meghalt nagyszerû svédrõl. Ahogy körülbelül a darabban elhangzik: "Õ véd? - Nem. Svéd. Illetve véd is, igen."
Védett, sok ezer magyar ember életét védte meg, az élete kockáztatásával - netán feláldozásával? Mindenesetre nagy árat fizetett értünk.