10/10
Melancolica ápr. 24. 20:12:51 10/10 Előzmény chaplin
(7/7)
Ez egy pszichodráma. Ez mindent elmond arról, hogy miert a negatív de hiteles oldalat mutatjabe József Attilának. Ezert kell előzetest nézni mozi jegy vasarlas elött :D
10/10
Melancolica ápr. 24. 20:07:56 10/10
(6/7)
Olyan mint a Joker erzetre, latvanyban meg mintha Dune lenne. Nagyon jo. Vegre egy komoly hangvetelu film amin meg a film vege utan is agyal az ember. Imadtam. Magyar filmbol ilyet meg nem lattam. Ajanlom.
szenbanyasz@gmail.com ápr. 19. 22:57:44
(5/7)
A trollkodós rész: a film olyan, mint az "Isten nem ver Bobbal", csak kevésbé vicces :))
Komolyra fordítva, komoly film és jó, ráadásul elképesztően bátor vállalás az alkotóktól minden tekintetben: bemutatni egy nagy költő mögötti hajtóerőként szolgáló lelki nyomorúságot, ennek kitöréseit egy jószándékkal vezetett, de a szakma szabályait felrúgó (bár akkoriban még eleve csak formálódó) pszichoterápiában, megidézni a 30-as éveket, mindehhez írni olyan dialógusokat, amik érzéketetik a főszereplő nyelvi és lírai tehetségét és a szenvedéseit egyszerre, fenntartani az érdeklődést egy sztoriban, ami másfél órán át ugyanabban a szobában játszódik - és mindez sikerül. Az a döntés, hogy a pszichiáternőt teszik főszereplővé, szintén telitalálat.
Nem értek egyet a lentebb szólókkal abban, hogy a film József Attila szobrának ledöntése lenne: egyrészt, JA versei olyan erősek és közismettek (ki ne ismerné pl. az Altatót), hogy a személyén bőven túlnőttek már, másrészt ezek a dolgai nem voltak ismeretlenek korábban sem, legalább 10-15 éve nagy divatja van nagy emberek hétköznapi nyomorúságának a bemutatásának, nem ettől a filmtől fog kiesni a Pantheonból, sőt!
8/10
Zsolt Turcsányi ápr. 14. 22:07:51 8/10
(4/7)
Tetszett a film. A 16 éves lányommal néztem meg és neki is tetszett. A film nem a versekről szól, nem ez a téma. A versek önmagukért beszélnek, közkincsek. A film nem ismeretterjesztő, nem kedvcsináló az olvasáshoz. Van arra más. Ha nem is egyenlő József Attila a verseivel, mégis mi a verseiből ismerjük meg őt leginkább. Lehet egyoldalúnak tartani, de így is kimeríthetetlen mélységek vannak benne. Az értelmezésem szerint a Reménytelenül arról szól, hogy jött hozzánk egy ember, aki a magyarságot és rajta keresztül az emberiséget igyekszik visszavezetni a lelkiismeretet és a szeretet útjára, de ezt a környezete nem ismeri fel. Kivéve a bohém költő barátokat. Editet, aki a költőt minden együttérzése ellenére esetként kezeli, a gyógyításban mindig megakadályozza a szakmai ismerete és az ennek való megfelelési kényszer. A film nem csak pszichológusoknak és nem is csak terapeutáknak egy kiváló tanulmány. Abban a jelenetben amikor Edit „rávezeti” Attilát, hogy „felnőttként viselkedve” igyon, ha szomjas, és Attila nem iszik, valódi katartikus hatást ér el. Eszembe juttatja --és talán másnak is-- a kereszten függő Megváltót, amikor azt mondja: szomjazom. De a felé nyújtott italt (ecetet) nem fogadja el, mert Ő az emberek szeretetére szomjazik. A történet ennek a két attitűdnek a konfliktusát állítja a központba kiválóan. Ebből a nézőpontból nézve az analitikus a beteg és a páciens a valódi emberség hordozója
1/10
chaplin ápr. 14. 19:52:33 1/10
(3/7)
Határozottan úgy gondolom, hogy TILOS diákokkal megnézni...
Egy jelenetet leszámítva, szerencsétlen balféknek állítja be József Attilát - ami sokat ront az összképen és várhatóan kifejezetten káros hatással lehet a megítélésére!
8/10
ghnemeth ápr. 12. 01:30:17 8/10
(2/7)
szóval… annyiban biztosan jó a film, hogy dolgozik az emberben órák múlva is, és Edit/Juli tényleg minden elismerést megérdemel a karakterrajzért és annak megformálásáért is, de azért a költészet napján látni a költészet születésnapjának “ihletőjét” ilyen egysíkúan, és persze verbálisan elismerve, de mégis kiszolgáltatottan, hááát… József Attiláról beszélünk ugyanis, akiről sokan ma már csak innen értesülnek és nem olvassák el, hogy “Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot”. Akárhogy is, József Attila a filmet látva (persze aligha volt ennek elkerülése a cél), még nagyobb sietséggel venne egyirányú jegyet Szárszó felé, mert a film ugyanúgy nem ismeri el igazából (márpedig ezt a betegség mellett is meg lehetett volna tenni szépen és elegánsan), ahogy nem ismerték el akkor, amikor analízisre szorult
8/10
ghnemeth ápr. 11. 19:39:43 8/10
(1/7)
Michl Juli nagyon jó, tulajdonképpen a film is, csak sajnos József Attila a hátrányára lett egydimenziós, ami nemcsak a jelentősége miatt nagyon nagy kár, hanem az ábrázolni kívánt betegség miatt is, ami épp nem egydimenziós személyiségekre jellemző