Téma: Rosamunde Pilcher: Das Ende eines Sommers

grosz_i 2020 ápr. 06. - 06:58:51
(2/2)

Rosamunde Pilcher - Egy nyár vége (1994)
Elmúlt a nyár (The end of Sommer) című regény nyomán

Jane Marsh titkárnő és asszisztens az apja mellett, és bizony egy fiatal angol nő számára Kaliforniában az élet eléggé magányos. Különösen akkor, ha az apja, Rufus Marsh, egy sikeres forgatókönyvíró. Vagy megbeszélésen van Los Angelesben, vagy éppen partin találkozik a filmvilág nagy egyéniségeivel. Hiányzik neki az angliai Elvie birtok, ahol a nagymamája él és ő maga is ott cseperedett föl.

Amikor egy napon a nagymama ügyvédje, David Stewart felbukkan náluk Kaliforniában és rákérdez miért is nem válaszolt a nagymama hazahívó leveleire, Jane számára világossá válik, hogy az apja ezeket a leveleket hét éven át eltitkolta előle, amire jó oka volt. Sinclair Baileytől féltette, aki a nagymama Mrs. Bailey kedvence, tőle akarta az apja mindenáron megóvni, amíg csak tehette. Most viszont betoppan Jane apja Lindával, egy ex-sztárocskával, ami elegendő indok arra, hogy Jane Daviddel együtt hazautazzon Skóciába, Elvie-be.

A Bailey család férfitagjai erős gének, de nem éppen erős férfiak, valamennyien vagy szenvedélyes szerencsejátékosok, vagy csapodár, megbízhatatlan családapák. A nagymama, Mrs. Bailey apja tőzsdeügynök volt, így örökölte az Elvie birtokot, és David nagyszülei pedig így veszítették azt el, majd Londonba költöztek.

David az anyai nevét viseli és David O’Donnell néven a Bailey család ügyvédje immár öt éve, valamennyi családi titkot ismer, de az ő igazi kilétéről még a nagymama sem tud. Sinclair reklámügynöki állását is elveszítve folyton a nagymama pénzén él, és persze a barátnője, Tessa Faraday is támogatja, de mindez csepp a tengerben, a hatalmas kártyaadóssága maga alá temeti Sinclairt…

Ilyen körülmények között érkezik meg Jane Daviddel Elvie-be. Sinclair mindent megpróbál, hogy rátegye a kezét a hatalmas örökségre, vagy ha az nem sikerülne, akkor gátlástalan módon még Jane-t is vagy félreállítaná az útjából, vagy feleségül venné.

David vacsorameghívást kap a Bailey-ékhez, ahol már szembetűnő, mennyire elnyerte a lány David tetszését, amit Jane nem, de Sinclair észrevesz. Felkeresik Gibsonékat, a birtok idős intézőjét, aki elviszi őket egy közös túrára, megmásszák a Szarvas-tornyot, ami ugyan veszélyes vállalkozás, a hegyoldalról zuhantak már le emberek…

Jane véletlenül kihallgat egy telefonbeszélgetést Tessa és Sinclair között, és tudomására jut, hogy a lány gyermeket vár a férfitól. Ennek ellenére Sinclair a leggátlástalanabb módon ott találkozik Jane-nel, ahol annak idején Jane apja őket rajtakapta… -, és itt kéri meg a lány kezét. Természetesen a lány az unokatestvére ajánlatát azonnal és igen ingerülten visszautasítja.
Tessának pedig Sinclair bejelenti, hogy feleségül veszi Jane-t, ami megoldás lenne minden anyagi gondjára. „Azt teszed, amit jónak látsz, de én a magam és a gyerekem számára más megoldást keresek…” A történet drámai fordulatokon keresztül mégis csak szerencsésen végződik. Jane és David bevallják egymás iránt érzett szerelmüket és a Bailey birtok is megfelelő örökösök kezébe kerül…
napraforgó 2018 júl. 21. - 12:16:27
(1/2)
Mi ez az új módi, hogy nem magyarul, hanem egy idegen nyelven adja meg a port a film címét is, és tartalmat, ismertetőt meg véletlenül sem ír hozzá?

Értem én, hogy így akarják ösztönözni a nyelvtanulást, de hát vannak egyszerűbb emberek is, meg idősek is, akik már nem akarnak nyelveket tanulni.

Nem beszélve arról, hogy annyira védjük a nemzeti identitásunkat, kultúránkat, nyelvünket - hát így védjük?
Már mindenhol arról cikkeznek, hogy nem is kellene szinkronizálni a külföldi filmeket.... Akkor, amikor olyan nagyszerű a magyar szinkrontechnika. Vakok és gyengénlátók meg ne nézzenek filmeket, ha nem értik az adott nyelvet.
És hány szinkronizálásból élő színész vesztené el a megélhetését!
Nem lehetne máshogy ösztönözni a nyelvtanulást?