9/10
Feledi Ádám 2020 aug. 20. - 23:42:02 9/10
(3/3)
Akira Kurosawa 2 dologban volt nagyon jó: A tragédiák bemutatásában, (a legendaszerű, Shakespeare-i fordulatokban) és a nyomor bemutatásában.
Spoiler
Shakespeare-i alatt értem például a kisfiúnak és családjának méreg által történő öngyilkosságát. Spoiler vége
Ebben a filmben is megvan mind a két téma. Inkább a nyomor a hangsúlyos, de a tragédiák sem maradnak el, sőt talán pont a sok tragédia miatt érezzük az egész helyzetet olyan nyomorúságosnak. Senki ne riadjon el! A film nem nyomasztó! Nyomorúság alatt nem azt értem, amit mondjuk egy Ingmar Bergman film alatt érzel. Itt nem fojtogat, nyomaszt a nyomorúság. Itt elszomorít. Sőt! Talán a rendező egyedi filozófiája, vagy a keleti felfogás miatt, de a film meglepően optimista. Persze amikor szomorúnak kell lenned akkor az vagy, de a végén én speciel úgy álltam fel, hogy jó ég, van fény az éjszakában. És ez remek! Semmi hatásvadászat, semmi öncélú kesergés! A reményt pedig a főszereplő pályakezdő doktor, és a címszereplő karakter, rőtszakáll adja (akit egyébként a visszatérő Kurosawa színész, Mifune Tosiró játszik). Gyönyörű képek, díszlet, zene, fény árnyék... Ebben a filmben minden él, minden mozog, minden mondani akar valamit, még a falra vetülő árnyék is! Mindenképp nézzétek meg, első Kurosawa filmnek is tökéletes.
Sasha Wins 2012 okt. 29. - 11:51:23 Előzmény gabroca
(2/3)
Jó kis film ez erõs hangvételben. Vannak benne részek amik pfú ez kemény, kiváncsi vagyok Kurosawa többi filmjére is, biztos velõs utazás lesz.
ment email
gabroca 2008 aug. 03. - 22:58:27
(1/3)
keresem a filmet - gszabo1@invitel.hu