Téma: Saul fia

offtopic
perry 2015 nov. 08. - 14:18:51
(370/610)
A helyzet az, hogy bizonyos idõ eltelte után a posztok nem szólnak másról mint személyes indulatokról, sértegetésekrõl, vélt vagy valós ordináré megnyilvánulásokról. Az adott téma teljesen eltûnik és jöhet a felekezeti párt állás szerinti sztereotípiák mantrázása. A csiki-csuki pedig semmit sem javít, az emberserke elme nem ismer kereteket, határokat. Bele ír egy teljességgel irreleváns topicba és ott folytatja ahol abba hagyta.
offtopic
Edmond Dantes 2015 nov. 08. - 14:06:17
(369/610)
Sorstalanság nem nyert Oscart (nem is érdemelt), mégis "lezárt téma".
Az igazi baj azonban nem az h pl a Sorstalanság "lezárt téma", hanem az h maga "A" téma -néhányadmagával- nem-lezárt, hanem örökzöld és kedves játékszere sokaknak.
offtopic
perry 2015 nov. 08. - 14:03:15
(368/610)
Erre csak egy örökbecsûvel tudnék válaszolni, ".... az oroszok már a spájzban vannak...."
offtopic
cellasto 2015 nov. 08. - 13:58:01
(367/610)
jaja,csak azt nem értem,a passio és az éli könyve topicot miért nem nyitják meg újra?
valaki nagyon nyomja ezt a sault a háttérben,nekem az az érzésem...
offtopic
Edmond Dantes 2015 nov. 08. - 13:57:06
(366/610)
Nem ereszkednék le az egyszer-hozzászólós (vagy hamis nicken beíró) 443-askához, de mint a topik indítójának, talán ennyi off megengedett:

1) hogy kerül a csizma (Kosztolányi) Saul asztalára?

2) ha a mocskolódás full tudatlansággal párosul, az még "cukibb": hogy Kosztolányi nem volt antiszemita? Muhaha!

a) wikipédia/Kosztolányi: "A kommün bukása után, 1919–21 között az Új Nemzedék címû szélsõjobboldali lapnál helyezkedett el; létrehozója, egyik szerkesztõje és szerzõje volt a lap Pardon rovatának, amelynek cikkei vitriolos hangon szóltak a Tanácsköztársaságról és annak vezetõirõl, illetve gyakran antiszemita megnyilvánulásokkal fûszerezve reagáltak a napi jelenségekre."

Na ilyenkor jön a szokásos "nem kell hinni a wikipédiának" nóta...de mielõtt bárki rázendítene:

b) http://www.irodalmijelen.hu/2014-nov-10-1542/kosztolanyi-dezso-az-antiszemita-revizionista-zsarnok

"Persze" egy irodalomtörténésznek sem "kell" hinni és aki valamiben eltökélt, az úgysem fog semmiben és senkinek hinni, ha az ellentmond az õ "világképének"...de azért jó, ha tudjuk, amihez hozzá/beleszólunk.
offtopic
perry 2015 nov. 08. - 13:45:45
(365/610)
Az én észrevételem az , hogy nem úri passzióból történt.
offtopic
blacknet 2015 nov. 08. - 13:30:12
(364/610)
Egyszerû architektúra a tiéd, kell egy ellenségkép, amihez viszonyítasz, enélkül hiányos, mûködésképtelen, életre alkalmatlan az identitásod.
Nem ellenvéleményt fogalmaztál meg, hanem egy paranoiából származó teóriát, hitet igyekszel terjeszteni, és jól mondja elemes, azért kell kigyomlálni, mert indulatból jön, és indulatot gerjeszt. Méghozzá, a történelem folyamán sokszor gyilkosat.

De tegyük fel, játszadozzunk, hogy valóban ott vannak azok, osztják egymásnak a pénzt, a díjakat, a világot. Szemben a világ 99 százalékával, akik tehetetlenül szemlélik ezt, és alacsonyabbrendûként vicsorognak rájuk. Evolúciós szempontból nem megérdemelt-e, hogy ilyen erõviszonyok kialakulnak, nem az történik valójában, hogy az erõsebb érdekérvényesítés megérdemelten uralkodik?
De csak játszadoztunk. Nincs elnyomás, csak jó néhány zavaros fejben, terápiás kezelés a megoldás rá.
offtopic
perry 2015 nov. 08. - 13:19:48 Előzmény eIemes
(363/610)
Szívesen. Nekem az a gondolom, hogy a filmrõl jóformán szó sem esik. Bele gondolok milyen vircsaft lesz itt ha netán Oscart nyerne... Az is igaz az ellenvéleményekre is szükség van. Bár, a zsigeri reagálások inkább a gyûlölet táptalajáról szökkennek szárba. A mai napig is emberek nagy alapossággal képesek bûnbakokat képezni, legyen az rassz, vallás,identitás vagy bármi és bárki más. A sztereotípiák és elõítéletek vagy a testi akár lelki "kinézetek"
alapján kialakított ítéletek jellemzõek a sztereotípiákra, míg az elõítéleteket kevés kognitív elemel dúsítja az elõbbi és itt a kör be is zárul.
offtopic
eIemes 2015 nov. 08. - 10:31:57
(362/610)
Ismered a Holt költõk társaságát?
Megvan az a jelenet, amikor Keating (a tanár) feláll az asztalra?
Na, állj fel te is az asztalra.
Nézd a történetet egy másik szempontból.
eIemes 2015 nov. 08. - 09:31:14 Előzmény perry
(361/610)
"Segített Saul látásmódjával megértetni mit is jelenthet olyan élethelyzet amikor a külvilág megszûnik vagy pontosan a külvilág csak a borzalmakat adagolja a személy számára"

igen, ez az, köszönöm a megfogalmazást.
offtopic
eIemes 2015 nov. 08. - 09:29:52
(360/610)
off
bástya elvtárs a tanúban vicces volt.
élõben, amikor valaki komolyan játssza
bástya elvtársat, és nem bírja abbahagyni...
az egyszerûen agydugulást okoz és visszajön.
na ez az, amirõl azt hiszed, cenzúra volt.
offtopic
xdm 2015 nov. 08. - 09:26:23
(359/610)
Pedig az volt, ne legyél már ennyire szervilis. Bizonyos témákban nagy aktív a cenzúra, fõleg ha nem is indokolt, vajon miért...
offtopic
Cordelia 2015 nov. 08. - 09:20:21
(358/610)
ha szofisztikált lett volna, nem törölték volna ki

vannak jó filmek, kevésbé jól sikerült filmek, rossz filmek

talán próbáljunk meg emberek maradni, ezeken a kereteken belül
offtopic
perry 2015 okt. 11. - 23:14:40
(357/610)
Igen házasságon kívül született gyermek, az én olvasatomban az ilyen családtag is a család tagja.
offtopic
Magdi 2015 okt. 11. - 21:42:44 Előzmény perry
(356/610)
"a család mindenek felett" - én még nem láttam, de itt azt olvastam, hogy a fiú nem a feleségétõl van, és amit nem tudott megadni neki életében, legalább halála után szeretné megadni. Vagyis, bár szerintem is a család mindenek felett, de pont itt mégsem a család.
perry 2015 okt. 11. - 11:35:45
(355/610)
Hosszas vívódás után döntöttem arról , hogy írok érzéseimrõl és gondolataimról a Saul fiával kapcsolatban. Furcsa "félelmek" fogtak el olvasgatva a kommentárokat. Állítólag a történelem az a tanulási folyamat amely az elkövetett hibák kiküszöbölésére tanít, nékem viszont úgy tûnik, hogy igazából csak arra jó , hogy népek rasszok, fajok és persze emberek elkövessék ugyanazokat a "tévedéseket".
Mert mit üzenhetnek a húsként egymásra dobált hullák padlón vonszolva vagy vállon cipelve, talán azt a mészárszéket idézik ahol csak le kell kanyarítani 2 kiló tarját vagy másfél kiló combot a többi pedig mehet a selejtbe, jelesül az égetõbe.A borzalmak ábrázolása sem új keletû, hiszen a barlangrajzok állat ölésével kezdve mûvészek sokasága ábrázolta és fogja ábrázolni a földi poklokat. A képi megvalósítások minden esetben a vizualitással azonnal reakciókat váltanak ki az agyban asszociációk során, keresztül következtetések jönnek létre természetesen bármilyen irányban.
Mint ahogy a régmúlt háborúkról vagy kataklizmákról már csak legendák, jobb estben írásos emlékek maradtak fenn a
Saul fia olyan történetet mondd el amely éppen azon a ponton van mikor még él és létezik egy generáció amely megélõje elszenvedõje volt ennek az élethelyzetnek, és egy olyan fiatal készít róla filmet aki az idõben már csak véleményt tud formálni egy fajta látleletet készít.
Mert mást üzen ez a film a megélõnek és mást azoknak az idõsíkokon élõknek akik még érintõlegesen sem találkoztak ezzel a történelmi szituációval. Mert részvétet érezni a vörös khmerek népírásával példának okával kötelességünk, amikor viszont saját családunk vagy családjaink, mikrovilágunk részesein keresztül élhetõ meg a tragédia ott a gyász fájdalma is felfokozott élménnyé válik.
Nekem a sokat szidott életlen képek a film elején azonnal valami nagyon feszítõ és minden mást kikapcsoló érzést hoztak,megszûnt számomra a külvilág, saját belõ "fókusz" állításomat tekerte élesre a történettel kapcsolatban.
Segített Saul látásmódjával megértetni mit is jelenthet olyan élethelyzet amikor a külvilág megszûnik vagy pontosan a külvilág csak a borzalmakat adagolja a személy számára. Ebben a pillanatban már benne éreztem magam a történésben, mintha valaki elvette volna a szemüvegemet és rövidlátó szemeim csak foltokat látnának egy exodusban.
Ezen felül mellbevágó gondolatok képi megfogalmazását nyújtja át Nemes. Létezik még ebben a földi pokolban egyén, etika, cél vagy küldetés? Vegyük sorba õket.
Mi a fontos, hogy túléljek egy helyzetet magamat mentsem és még ebben a torz világban is próbáljak ragaszkodni a tradíciókhoz hithez családhoz gyermekhez? Mikor már minden jogot elvettek tõlem és a létezõ szadista világ foglya vagyok.
A megmaradt emberségem és küldetés tudatom mondhatja azt, hogy harcolnom kell, nem meghunyászkodni beletörõdni a megváltozhatatlanba, Reményt szõni a szebb holnap érdekében, lázadni lelkesíteni másokat, hogy az embertelenség nem tarthat örök idõkig.
Vagy válasszak más utat, saját mikor világom a legfontosabb a család, gyermek anya "szentháromság" az ami vezesse sorsom ennek védelme megõrzése mindenek felett. Félelmetes gondolatok és félelmetes választások, van erkölcsi alap megítélni a választást, mivel mindkettõ tökéletesen érthetõ és elfogadható döntés. Nemes filmje azt sugallja a család mindenek felett.
A film belsõ konfliktus rendszere folyamatosan e két döntés között "ingadozik" hol erõsítve az egyén belsõ kötelességét, hol pedig az egyén és a társadalom közti kapcsolatot. Ebben a világban az állatias ösztönöktõl kezdve a degradálás mester fogásaink keresztül minden megjelenik a halállal bezárólag.
Egy olyan társadalmi helyzetben ahol az ember szónak nincs gyakorlati értéke tárgyakká egyszerûsítik õket, eszközöknek akiket eltakarításra treníroznak. Gyûlölet és félelem borzalmak és néhány lírai kép a Saul fia. A gyász krédója állandó alkotóeleme a filmnek amely mint keret történet egybe is foglalja azt.
Zavarba ejt, taszít is mert annyira naturális ami már eléri azt az emberi ingerküszöböt ami az ember morális tartásának alapját kezdi ki.
Filmes eszköz és gondolat szerencsésen találkozik Nemes filmjében a kettõ együtt adja azt a hatást ami miatt vagy idegenkedéssel jobb esetben katartikus élménnyel távozunk a moziból.
A fõszereplõ kiválasztása egyrészt az "érintettség" okán is szerencsés,- azt ugyan nem tudom még egy filmben képes lenne-e ilyen intenzitású alakítást nyújtani, annyi bizonyos a belsõ kisugárzása ön-azonossá teszi.
Csak hinnem lehet, hogy a világ nem az a csûr ahol azt hisszük, hogy menedékre találunk és egy félig gyermek ember csodálkozik ránk félelemmel vegyes érdeklõdéssel miszerint ilyen emberek is léteznek, majd pedig a
történelem véres "igazságot" szolgáltat.
offtopic
eIemes 2015 aug. 26. - 11:03:37
(354/610)
Neked is szép napot!
eIemes 2015 aug. 19. - 08:18:26
(353/610)
ha többet szeretnél megtudni Röhrig Gézáról, olvasd el a rebbe tollatépett papagája c könyvét :) aranyos, kedves, mély.
eIemes 2015 aug. 18. - 08:52:29
(351/610)
NJL azt mondja, hogy õszinte szembenézés nélkül nincs továbblépés.
Ebben igaza van - de õszinte szembenézésre csak érett személyiség képes.
Ha egy meghasonlott, éretlen, frusztrált személyiséget kényszerítenek szembenézésre, az csak rontani fogja a helyzetet.
Ilyenkor (elvileg) az érett, felnõtt ember feladata lenne, hogy vezesse az éretlent.
De láthatóan NJL sem elég érett ahhoz, hogy ezt a helyzetet felismerje...