offtopic
Vinogradov 2013 márc. 26. - 11:41:32
(127/147)
"A trójai mesét meg utálom, értéktelennek tekíntem" - ezt te írtad. És ezt az emberiség egyik legõsibb eposzáról állítottad, amit csak magyar nyelvre többször fordítottak le, mint bármit bármikor, s amirõl lassan háromezer éve írnak szebb és szebb dolgokat nálad sokkal nagyobb koponyák.

Úgyhogy ahhoz, hogy ilyet állíts, nagyon-nagyon fel kéne kötnöd a gyatyamdzagot barátom!
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 26. - 09:45:06
(126/147)
Ezek szerint nem tudsz a sorok között olvasni...!
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 26. - 08:45:28 Előzmény Texas Bill
(125/147)
Én a sorok között olvastam, kedves Bill...
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 25. - 20:26:10
(124/147)
Szövegértelmezési problémákkal küzdesz? Sokan vannak vele manapság így, tehát ha esetleg úgy van, nem szégyen, stb. Azt írtam, hogy gyenge. Gyenge! Keresd meg a szó jelentését az értelmezõ szótárban, kiváncsi vagyok, hogy találsz-e ürülék értelmû bejegyzést is ezen címszó alatt.
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 25. - 19:37:39
(123/147)
Nézz körül és láss. Elképesztõ idõjárási anomáliák sújtanak, és egyre jobban fel fog pörögni a sztori. Már bocsánat, de ez nem teória -számos bizonyítéka van! Egyébként meg nincsenek direktívák - de ha valamiben munka van, azt értékelni kellene. És te nem azt mondtad, hogy számodra az Illiász ezt vagy azt jelenti, hanem azt, hogy objektíve sz*r. Szerintem az ilyen hozzáállással vannak komoly bajok, és nem az ún. agresszív filmekkel.
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 25. - 14:15:34
(122/147)
Te hiszel a globális felmelegedésben??? Nem szexuális értelemben értem, hanem klimatikusan. Ébresztõ, a klímaváltozás elmaradt! Ez egy olyan történet, mint a maja világvége. Csak remélem, hogy abban nem hittél.

Azt hiszem, hogy a szabad világban élünk, szabadon véleményt mondhatunk Homérosz mûveirõl. Te nagyra tartod, én nem. Na bumm. Nincs elõírva, hogy az irodalomban mit kell értékesnek ítélni, és mit nem. Én legalább is nem hallottam ilyen jellegû direktíváról.
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 25. - 13:33:43
(121/147)
Semmilyen vallás vagy politikai csoport elméletét nem vázoltam. Ez a valóság - ébresztõ, haver. A globális rendszer társadalmi, gazdasági összeomlása a küszöbön. Plusz a globális felmelegedés is durva idõket hozhat. Sok féle forgatókönyv van, de a realitásnak nem lehet hátat fordítani. Ismerek olyat, aki húsz-harminc éve mondja ezt, minden ideológiai vagy vallási töltettõl függetlenül - még sem hiszik el neki, sõt, módszeresen hülyének nézik.

Aki olyat ki mer jelenteni, hogy Homérosz "Illiásza" értéktelen - csak így, tök kategorikusan - annak az értékszemléletével nagyon komoly problémák vannak. De ezt a te esetedben már az agresszió elleni kirohanásod után is serjtettem.

Texas Billt meg Magyarországon általában csak a Rejtõ-regénybõl szokták ismerni, azért hivatkoztam rá.
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 25. - 13:01:19
(120/147)
Melyik vallás, politikai csoport elméletét vázoltad? Mármint a hamarosan bekövetkezõ generációk kapcsán.

A Mechanikus mandarint nem ismerem, a trójai mesét meg utálom, értéktelennek tekíntem.

Texas Bill pedig egy mutatványos volt az Amerikai Egyesült Államokban. Elfeledett vetélytársa a búfaló bilinek.
Vinogradov 2013 márc. 25. - 11:56:07
(119/147)
Nem is azért, mert az illetõ mû kanonizált, csak - érted, a világirodalom egyik legõsibb ismert eposza - szemben mondjuk a "Texas Bill, a fenegyerekkel", amely, amúgy bármilyen király is, nem törhet ilyen babérokra (apropó, abban is akad csúnya rossz agresszió bõven - legalábbis annyi biztosan, mint a St. Trinian's-ben). Szóval azért ilyet nem kéne mondani. Amúgy pedig, egy szerzõrõl "akirõl nem tudjuk, létezett-e", azt állítani, hogy "de az biztos, hogy vak volt"...

Szóval tudod, már ez a vicc is nagyon régi...

Tegyük még hozzá: a világirodalom- és történelem, az emberi kultúra át van szõve bõven agresszióval, amely alapvetõ és õsi emberi ösztön. Szóval, szerintem, ha az emberiség jelentõs generációinak nem akadályozta a túlélését, hogy gyerekkorától folyamatosan szembesült a valós - és nem kitalált! - agresszióval - kivégzések, kínzások stb. -, nem hiszem, hogy azt három számitógépes játék meg két horrorfilm überelni tudja.

De ha mégis így van, akkor ott nem az a három számítógépes játék meg két horrorfilm számít, hanem a korszellem. Az már szentigaz, hogy ma a korszellem agresszív. Lehet, hogy bizonyos kultúrtényezõk rá is erõsítenek erre, de a Mechanikus narancs Alex-e sem In Flames-et hallgatott gyilkolás elõtt (jó, az akkor még nem is létezett), hanem Beethowen-tõl a "kilencediket"...

Szóval itt nem könyvekrõl, filmekrõl vagy zenékrõl van szó - hanem a korszellemrõl. Ne keverjük össze az okot az okozattal. Mert amíg ezt tesszük, addig mûbalhé az egész kirohanás az agresszív produktumok ellen. A társadalmon nem az fog segíteni, ha betiltják - amit persze csak mondvacsinált kategóriák alapján lehet - az agresszív játékokat, filmeket vagy akármiket. Akkor sok mindent tûzre vetnhetnénk, barátom. Sok értékes, jó és menõ dolgot is.

A társadalmon csak egy mélybõl induló radikális változás segíthet.

Ne félj, a közelgõ globális összeomlás nyomán kialakuló "más hon" és "más keblü nép" nem fog ún. öncélú agresszión felnõni, mert nem lesz tv, számítógép, nem lesz áram, nem lesz globális establishment. Ami lesz helyette, az sokkal autentikusabb, õsibb, de talán humánusabb lesz.

"S" ki tudja, talán "szebb arcot ölt e föld kies határa, / Hogy kedvre gyúl, ki bájkörébe lép."

Legalábbis így legyen.
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 25. - 00:49:40 Előzmény Vinogradov
(118/147)
Hát az pl. egy gyenge gyerek, gyenge mûve - kár volt rá utalnod.
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 25. - 00:47:49 Előzmény boom47
(117/147)
Tehát végignézted bogárka? Akkor megérdemelsz egy puszikát! Gratulálok, hõs vagy!
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 24. - 22:30:08
(116/147)
Most a filmre gondolsz vagy a képregényekre?
boom47 2013 márc. 24. - 21:49:35
(115/147)
Jó, tudjuk, szerinted a Tank Girl is kaka...
Vinogradov 2013 márc. 24. - 21:07:41
(114/147)
Hát, az a punk eléggé mûanyag és az az anarchizmus kicsit mangásan értelmezett iskolai egyenruhákba bújtatott. De ez nem is volna baj (bármennyire is álljon távol a valódi punktól és a valódi anarchizmustól) - ettõl még simán csípném.

Viszont ennek a filmnek se füle-se farka. Ami pedig van, az az ostobaság, tudatlanság és, hogy mindezt büszkén merjük is vállalni.

Foolish pride?

Kösz, de nem! :)
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 24. - 20:56:08
(113/147)
Kedves Texas Bill!

Ennyi agresszió még az Illiászban is van! :)
boom47 2013 márc. 24. - 20:55:51
(112/147)
senkit nem lõttek le géppuskával. Az éppenhogy afféle dühkezelési tanfolyam.

A busz megdobálása megokolt szembenállás az elnyomó hatalommal, tehát teljesen jogos. Egyszerû anarchista megnyilvánulás.

A kábítószer sem okozott senkinek kárt, éppenhogy a nagyobb problémát elõzték meg vele (és nem láttam hogy pl. a Hudson Hawk filmet Bruce Willistõl ilyenért szidtad volna).

A "darabolásra" az emosok "utaltak", de a FILM azon nyomban le is nyomta õket mint "ugyan most megkerüljük kicsit a törvényt, de ez eszement dolog, menj pszichológushoz". Azaz éppenhogy ellenzi a film a(z értelmetlen) erõszakot.


A film a punk/anatchista szubkultúrában született, illene abban értékelni. Valamint érdemes lenne nem kiragadni dolgokat a kontextusból.

Ezen filmnek a valós ~mondanivalója inkább olyasmikben nyilvánul meg mint "öltöz rendesen", "gondolkozz elõre", "találd meg a helyed", "amíg nem ártasz másoknak azt csinálsz amit akarsz". És ha közben egy olyan farok mint a filmbeli miniszter (vagy itt a fórumon TE) odajön és hülyét csinál magából, akkor az vicces, még akkor is ha a kutyust belerúgja a fûnyíróba!
Texas Bill 2013 márc. 24. - 20:25:02
(111/147)
Akkor nézd meg!
Ha az nem erõszak, hogy megdobálják a buszt, géppuskával lövöldöznek, kábítószert kevernek mások teájába, stb, stb, stb., akkor nem tudom, mi az. Rendben babám, gyilkolni valóban nem gyilkoltak, de utaltak ilyen irányú vágyaikra - pl. a darabolásra. Tehát nézd meg! Esetleg hangot is adhatsz, és akkor nem csak nézed majd, hanem hallod is!
boom47 2013 márc. 24. - 19:24:47
(110/147)
De hogy katonásat, vagy cowboyok és indiánokat játszanak, vagy mindenféle hagymoányos játékot, azzal szemben valahogy sosem merül fel a kifogás.

Amúgy EZ a film nemhogy nem szól erõszakról, de éppenhogy mindenféle pozitív értékeket közvetít. Csak ugye ehhez meg kéne nézni és nem ideböfögni valami faszságot...
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 24. - 18:51:18
(109/147)
Az agressziókutatók szerint van összefüggés a látott filmek és a nézõkben keletkezõ feszültségek között. Fõleg gyermekek esetében. Persze bizonyára vannak olyan pszichológus kutatók, akik meg pont az ellenkezõjét állítják.

Szerintem logikus, ha valaki folyton olyan filmeket néz, olyan játékokat játszik amikben lelõdöz másokat, egy idõ múltán nem kizárt, hogy elszakad a valóságtól és azt kezdi hinni, ez a való világban is így megy, stb.
Vinogradov 2013 márc. 24. - 18:40:34
(108/147)
Nem hiszem, hogy az iskolai mészárlásokat ezzel a mozival kéne összefüggésbe hozni. Azt sem hiszem, hogy bármilyen produkcióval összefüggésbe lehetne hozni ezeket, legyen az könyv, zene vagy film. Alapvetõen hülyeségnek tartom az ilyen összefüggések keresését - ezek a dolgok a társadalmi mélylélektanba vannak kódolva és nem azon alapulnak, hogy a gyilkos mit olvasott, nézett vagy hallgatott gyakran, milyen hobbikat ûzött szabadidejében, mielõtt fegyvert rántott és használta volt.

Az olvasni-, nézni- és hallgatnivalókat objektíve kell értékelni.

Ez a film például objektíve kritikán aluli. Ha ártalmas, az nem azért van, mert agresszióra nevel - egyetlen egy filmmel azt nem is lehet! - hanem, mert borzalmasan és kétségbeejtõen ostoba. Sõt, ezt még propagálja is. Sõt, még élteti is a saját ostobaságát, mint pozitívumot.

Mondván, az lázadó, trendi, progresszív.

A dolog annál is érdekesebb, mivel az angolok tudnak lázadó, trendi és progresszív produktumot csinálni, magas színvonalon és ütõs tartalommal. Ott vannak példának okáért az E4 "iskolateremtõ" sorozatai - a Sugar & Rush, a Skins vagy a Misfits.

Ezek relációjában még inkább látszik: a St. Trinian's menthetetlen.

Még humora sincs.

Még bája sincs.

Van ugyan Stephen Fry-a, vagy Rupert Everett-je, vagy Gemma Arterton-ja, de ilyen rossz anyaghoz ez édeskevés.

Egyetlen igazi vagyona a kétségbeejtõen feneketlen ostobaság.