2/10
MattColors 2015 dec. 27. - 13:55:15 2/10
(1034/2754)
(Anakin a III-ban) Elgépeltem... Kicsit dühös vagyok.
2/10
MattColors 2015 dec. 27. - 13:53:04 2/10
(1033/2754)
Ez, nagy csalódás volt...

---SPOILER---

SW VII = SW IV!!!! Mi van? Ezek teljesen hülyének néznek? (...)

Felturbózott Halálcsillag, ami egy bolygó. Halálbolygó b+! Ami a megesz egy csillagot... Oké, és mire gondolt az intelligens Elsõ Rend, mi lesz, ha felzabálja a napot az a batár. Kilõtték Corouscant, A bolygó lemerült... Tök jó! "Hoppá." Nincs energia. Honnan lesz megint? Költözünk? De hogy?

Tök jó a Wuki puska, de az amúgy nem zöld gömböt lõ? Vagy már birodalmi 2.0 verzió?

Anakin kardja hogy került elõ? Ha már elõkerült, Luke keze miért nem volt ott? Sokkal nagyobb flash lett volna, ha Rey kezet fog Luke-kal nem????

Ki ez majom Kylo Ren??? Félnem kellett volna tõle, nem kiröhögnöm! Ez kajak elsírta magát, mint egy fürdõsk**va! Oké, Anakin is könnyekkel küzdött a II-ban, de azért ott rázott a hideg..... Sárgán izzó szemekkel, olyan tébollyal, gonoszsággal, dühvel az arcán, hogy elhittem: Ez kaaaaattos!!!! De ez a Kylo, egy nyomorék! Egy fél pillanatig nem tudtam komolyan venni. Amikor szétvagdalta a berendezést, mint egy gyerek, aki hisztizik, hogy nem kapta meg, amit akar.

Miért csillogott minden? Miért? Miért volt mindenki Loreal Paris? A SW-ban pont az volt a jó, hogy olyan "koszos" volt. Csak meg kell nézni Fett páncélját...
Apropó Fett! Ha már Luke kardja elõkerült, Bobba is visszajöhetett volna kinyírni Solot!!!! Szánalmas, hogy ez a csicska végzett vele! Fett-nek kellett volna kinyírnia!

Értem én, hogy felülírtuk a midiklorián sztroit, hogy az erõ újra a régi misztikus "erõmezõ" meg minden, és oké, a csaj valószínûleg Skywalker ezért nagy benne az erõ, vagy csak úgy nagy benne, tökmindegy... Az is oké, hogy a Jako-n megtanult vívni, ezért bánik jól a fénykarddal, de az elmetrükköt ki mutatta meg neki??

Mos Eisley 2.0........... Az erdõ közepén, valószínûleg lakatlan bolygón, mert amúgy tök olyannak tûnt. (Nem biztos, hogy a történet szerint az is, csak annak tûnt)

Luke azért meghagyhatta volna a mobilszámát, ha gáz van nem????? Nem gps koordinátákat hagyott R2-ban, ami végig ott volt a lázadóknál, és pont a film végén tér magához a kukásdoboz, hogy odaadja a térképet! "Ja, hogy ez kell? Tessék." Ne!!!!
Ne erõltessük már ezt a két droidot!

Új, eredeti ötleteket!!!! PLS!!!!

10/2 Han, Csuvi, és a Millenium Falcon miatt, jóindulattal...
gmanarts 2015 dec. 27. - 13:12:22
(1032/2754)
Bár ez a film tagadhatatlanul szeretettel készült egy rajongó által mégis ambivalensen ítélem meg.
kybuck lentebb jól kifejti a problémákat.
eIemes 2015 dec. 27. - 13:02:01
(1031/2754)
Biztosan fontosak ezek a dolgok (mennyi a CGI? -- nem is biztos, hogy észrevesszük, CGI vagy sem -- az Avatar szinte teljes egészében CGI volt -- sokat fejlõdött a technika a prequel trilogy óta).

De a történet attól még szétesik, erõtlen, kifolyik az ujjaim közül.
A szereplõk mögé a rajongók fel tudnak építeni egy kitalált világot.
De ez nem ennek a filmnek az erénye, hanem a régi filmek által épített tõke hozama.

Egy ilyen "folytatás"-film sikerének az egyik momentuma, hogy mennyire koherensen illeszkedik a régi filmek által teremtett világhoz. Ha a régi filmek alapján felépített star wars univerzummal ütközik, és azt sok helyütt ki kell igazítani, akkor az még a rajongókban is disszonanciát kelt. (pl: mi is az a fénykard? valami ritka ásvány kell hozzá, a sith urak szintetikus kristályt használnak -- ezután megjelenik egy fénykard-álló rohamosztagos buzogány... áááááááááááá)
eIemes 2015 dec. 27. - 12:54:33
(1030/2754)
1. az egykönyves Andy Weir elsõ könyvét érdemes elolvasni, mielõtt fikázod.

2. a megállapítás független attól, hogy ki tette, csak azért írtam a szerzõt, hogy ne ékeskedjek idegen tollakkal.
10/10
Kolókapitány 2015 dec. 27. - 11:22:42 10/10
(1029/2754)
"de maga Kylo Ren is: olyan karakterek, akiket nem tudunk meglevõ, ismert személyiségtípusokhoz illeszteni. Jellegtelenek."

https://youtu.be/emEQIXw6-pA?t=8m27s Szerintem ez egy nagyon jó megközelítés.
10/10
Kolókapitány 2015 dec. 27. - 11:20:26 10/10
(1028/2754)
Azért az kicsit vicces , amikor az egykönyves Andy Weir a Birodalom visszavág , a Jedi visszatér meg a 'frigyláda fosztógatóinak a forgatókönyv írójának megmondja, hogy kellett volna csinálnia.

""Az a véleményem, hogy megtettek mindent ezért a filmért."

Nem.
Kaptak egy lehetõséget és elb*szták.
Nem kicsit, nagyon.""

Megcsinálhatták volna csak CGI-jal olcsóbban a filmet, de ragaszkodtak hozzá, hogy igazinak kell lennie , maszkokkal , valódi robbantásokkal. Visszahívták a régi arcokat és Han Solo még mindig Han Solo volt( nem úgy mint Ford a legújabb Indi filmben) Aztán ott van Maz Kanata kastélya: http://dorksideoftheforce.com/2015/10/22/star-wars-fan-identifies-all-the-flags-hanging-from-mazs-castle/ vagy ez: http://ovibankenobi.blog.hu/2015/12/23/a_jelenet_amiert_minimum_meg_egyszer_meg_kell_neznem_az_ebredo_erot Ilyenekre is figyeltek. És még sok apró dolog. Lehet szeretni vagy nem szeretni a filmet, de azt szerintem nem lehet elvitatni, hogy ez a rajongóknak készült.
eIemes 2015 dec. 27. - 10:32:24
(1027/2754)
Andy Weir megjegyzése egy jelenet kapcsán:

Finn rohamosztagos ruhában lézerkarddal kezd hadonászni. Egy másik rohamosztagos, ahelyett, hogy lelõné, felkiált: "ÁRULÓ", eldobja a puskáját és a semmibõl elõkap egy lézerkard-álló buzogányt (megjegyzés: mikor volt szükség arra, hogy lézerkard ellen kelljen védekeznie egy rohamosztagosnak?) és azzal kezdenek harcolni, amíg Han Solo le nem durrantja a másik rohamosztagost.

1. Dramaturgiailag jobb lett volna, ha itt nem egy sima rohamosztagos kiált fel, hogy "ÁRULÓ", hanem például Phasma.

2. Vagy, ha már nem Phasma, akkor a küzdelem nem azon az elcsépelt módon érne véget, hogy Solo lelövi, hanem Finn ügyesen legyõzi, vagy ilyesmi, de életben marad, és késõbb (a következõ epizódban) elõkerülhetett volna.

Az én megjegyzésem: ez a jelenet azért lett ilyen különösen szar, mert valójában egy jövendõbeli XBOX játéknak akart piacot csinálni.
9/10
zsotya010 2015 dec. 27. - 10:22:12 9/10
(1026/2754)
Ezzel azért nem értek egyet, hogy az elmúlt 30 évrõl nem mondott el semmit, de ezt már egyszer megírtam, még egyszer nem szeretném. Az igaz, hogy az Elsõ Rend kialakulásáról nem beszélt, de a hõsök elmúlt 30 évét valamilyen szinten felvázolta és ez nekem elég volt.
kybuck 2015 dec. 27. - 08:37:06
(1025/2754)
SPOILEREK!

A film után az a szó jutott eszembe: elõétel. Annak jó, a fõételtõl viszont messze van. Persze várható volt, hogy a film fõleg a rajongók felcukkolására készül, de ennél azért lehetett volna eseménydúsabb, kiforrottabb is, hogy minél szélesebb közönséget szórakoztasson, mert ez így nagyon karcsú, leginkább az Új remény hevenyészett másolata egy kis Birodalom visszavággal.

A film dióhéjban: emberek, akikrõl semmit sem tudunk, más emberekkel harcolnak, akikrõl semmit sem tudunk, egy olyan galaxisban, amirõl semmit sem tudunk, olyan körülmények közt, amikrõl semmit sem tudunk. A klasszikus karaktereket leszámítva lényegében semmit nem tudunk meg az új idõk felállásáról és ez nagy hiba, mert nem mindenki rajongó, aki innen-onnan származó infókkal felvértezve ül be egy filmre, ami azzal a felütéssel zajlik, hogy "úgyis tudjátok"! Hát nem, én nem vagyok rajongó és direkt kerültem is az infókat, hogy majd lenyûgöznek a moziban az új történettel. Na, ez nem sikerült. Az öreg Han Solo és Leia haknija nekem édeskevés. Nekem egy film szóljon valamirõl, mutasson történetet, karaktereket, drámát, bonyodalmat, jellemfejlõdést, illetve legyen felvázolva a játéktér, hogy mi is a cél. Enélkül olyan, mint sötétben focimeccset nézni: fogalmunk sincs hol a partvonal, a szöglet és persze a kapu. Mivel semmit nem tudunk meg senkirõl igazán, például Han viszonyát a fiával, hogy hogy került a sötét oldalra, a halála sem drámai, csak úgy megtörténik, ahogy minden más is csak úgy van.

A történet, hogy idézzek valakit: "Hogy lehetett ennyire elszúrni az utóbbi 30 évet kedves lázadók? Hogy sikerült egy teljesen lefejezett, darabokban szétszóródott birodalmat úgy helyzetbe hozni újra, hogy megint bujkálni kelljen és menekülni? Volt 30 évetek! Leia hercegnõnek egy Naboo-féle bolygón kellene uralkodni, Soloval mellette, 6 gyerekkel, és nem azt nézni, hogy már harmadszor is felépült egy "Halálcsillag", ami a Hosnian Prime-ot, meg az új Köztársaság nagy részét a szenátussal el is tünteti szépen. Nem volt már elég emlék arról, hogy mi történik, ha egy diktatúra tömegpusztító fegyvert épít? Nem lehetett volna erre mondjuk kicsit jobban ügyelni? Luke-nak már rég fel kellett volna támasztani a Jedi rendet és a Yodáról elnevezett iskolában tanítani, Obi-Wan módszerrel, nem kiakadni egy megborult diákon, az elsõ kudarcon és hisztisen elbújni "én ezt nem csinálom tovább" hangulatban. Mit csináltak ezek ebben a harmadnyi emberöltõben? Ünnepelték, hogy felrobbantották a halálcsillagot? És akkor már azon fenn sem akadok, hogy a "politikai helyzetrõl" szinte semmi infót nem kapunk. Értem én, hogy vissza kellett térni a gyökerekhez, és az elõzmény trilógia sokak által túlbonyolítottnak tartott háttértörténetét Disney-egyszerûséggel visszabutítani ûrwestern szintre, na de azért alap dolgokat nem tudunk meg. Van egy Új Köztársaság, amivel szemben áll az Elsõ Rend? Amivel szemben áll az ellenállás Leia vezetésével? Õk kinek állnak ellen? Az Új Köztársaságnak? Vagy csak az Elsõ Rendnek? És hogy egy "lázadó" flotta egy napszivogató-bolygópusztító planéta ellen még most is csak 20 X-Wing? És csak X-Wing? Az mennyire logikus?" Ennél jobban én sem tudtam volna összefoglalni.

Star Wars-filmnek elmegy, de filmnek csalódás. Abramstõl a Star Trek után többet vártam. Világos, hogy nem kell mindent egy lapra tenni, de hogy ne szóljon semmi érdekesrõl egy film, pláne egy Star Wars-film az bûn. Sajnos a hype, a misztikum, a rajongás és az üzlet túlságosan rátelepedett a franchise-ra, olyannyira, hogy az már magát a történetet is jóformán sarokba küldi. Mindegy mi van a vásznon, a sok kis gyökér úgyis megnézi, aztán úgyis megveszi a figurákat, meg minden mást! Ez amúgy más franchise-zal is megtörténik, de a Star Wars valódi folytatása esetében különösen fájó. Csak abban reménykedhetünk, hogy a nyolcadik epizódra észreveszik, hogy valamit a történetekkel, karakterekkel is kezdeni kell, nem lehet kizárólag a múltból megélni!
frenchbullie 2015 dec. 27. - 04:58:17
(1024/2754)
Üdv! Tegnap néztük meg - természetesen 3D-ben:-) - családi mozinak jó volt.

Spoiler

Ford most is hozta a jóféle, régi Han Solo karaktert, tetszett, mikor beszólt Chewbacca-nak, hogy igen, fázol?:-) Felidézte a régi emléket, mikor - még az elsõ részben -, a szag miatt hisztizett a szõrmók... Úgyhogy a nosztalgikus feeling megvolt. Az új karakterek viszont - számomra legalábbis - nem simultak bele igazán a filmbe. Valahogy az jutott eszembe, mint az Aliens-filmek és a Prometheus esetében... Túlzottan lejött az, hogy megint csak egy trilógia, egy új trilógia elsõ - kissé szétesõ - kezdõ epizódját látjuk, kapjuk,elvarratlan szálakkal. Viszont Skywalker-bõl roppant keveset adtak, fõként, hogy az elõzetes híresztelések arról szóltak, visszatérnek a régi szereplõk. Nekem ez azért volt csalódás, mert anno nagy rajongója voltam Luke-nak:-)

Nem mondom, hogy nem fogom megnézni a folytatásokat, de nem fogok az év várva várt filmjeiként tekinteni rájuk... Ahhoz viszont mindenképp kedvet kaptam, hogy elõvegyem a polcról a klasszikus elsõ három részt, vagyis a negyedik, ötödik, hatodikat, hogy pontos legyek:-)
7/10
Guatrau 2015 dec. 27. - 01:44:44 7/10
(1023/2754)
Egy kérdésedre meg is adhatom a választ. Kylo Ren, nem Sith... Véleményem szerint: Hála a jó égnek, mert így érthetõ miért olyan kis szerencsétlen!! Nekem nem jött át a srác, ami azt illeti ott majdnem kimentem a moziból, amikor pityergett, mint egy kisgyerek.
eIemes 2015 dec. 27. - 01:24:16
(1022/2754)
A sok vegyes recenzió után, amit a filmrõl (elõzetesen) olvastam, igazából Kylo Ren volt az, akiért meg akartam nézni a filmet. De pont õ ... alig szerepelt a filmben. Pedig ez a karakter nagyon nagy lehetõséget rejtett volna magában. Nem rá építeni a történetet, de legalábbis követni a sorsát, akárcsak utalások formájában, hogy valamit megsejthessünk belõle, mi vezet egy minden szempontból jó lehetõségekkel induló gyereket a sötét oldalra. Ez is egy kihagyott lehetõség.

Kylo Ren vívódása - hív a fény... már ez is béna. A gonosz emberek nem tartják magukat gonosznak, ez nevetséges, rajzfilm szintû jelenet. A régi filmekben a császár valamilyen követhetõ, pozitív célt hangsúlyozott, amihez nemtelen eszközöket akart felhasználni, mert türelmetlen volt és önhitt, és tudja, hogy az igazán fontos dolgokat maga kell megcsinálja, mert az emberei nem elég jók. Ez egy hiteles karakter, akivel élõben is találkozhatunk, tudjuk kivel azonosítani, akár egy rossz fõnökkel. A mostani film negatív szereplõi visszataszító figurák, a csak hologramként látható akárki, a hitler habzó szájú beszédeit intézõ tábornok, de maga Kylo Ren is: olyan karakterek, akiket nem tudunk meglevõ, ismert személyiségtípusokhoz illeszteni. Jellegtelenek.

A film alapkérdése: hol van Luke Skywalker. Ne már.
Ez az rettentõen fontos dolog, amiért a Birodalom, akarom mondani Elsõ Rend minden követ megmozgat?

Erõtlen, szétesett, deus-ex-machina húzások tömkelege (amibõl jó filmben igazából egy sem lehetne).
gmanarts 2015 dec. 26. - 22:12:20
(1021/2754)
Az a baj, hogy sok mindent majd késõbb kell "orvosolni". A Star Wars nem egy tévésorozat, mint a Lost, hanem egy kerek film. Van eleje, közepe és vége. Itt az elmúlt harminc év történéseire még csak meg sem próbáltak választ adni, inkább ködösítettek, hogy az emberek biztos beüljenek a következõ részre. Ha nincs a nosztalgiafaktor: Han Solo, Luke stb. akkor most sokan ezt mondanák, hogy ez a film egy erõtlen koppintása a Galaxis õrzõinek (ami hol van az eredeti Star Warshoz képest).
Egyébként nekem ennek ellenére tetszett ez a film, de ezt a rendezõt a Saga közelébõl eltiltanám örökre.
9/10
zsotya010 2015 dec. 26. - 21:42:19 9/10
(1020/2754)
Elég elkeserítõ, hogy az a minõség is kielégíti az igényeket, amit egy Camrip nyújtani tud.
Normális minõség mostanában torreent oldalon sincs, csak pár héttel a lemezmegjelenések elõtt, de ez sem minden esetben.
Ha a Stúdió a bevételek felét lenyúlja, az gáz. Lehet így van, nem tudom. El tudom képzelni.

Spoiler

Egyedül az volt magas nekem a filmben, mikor Rey Jedihez méltóan tudta használni az Erõt.Úgy gondolom, hogy egy sebesült Sith tanoncot nem nagy kunszt megverni, ha valakivel ott az Erõ és ért is a kardforgatáshoz. Csak ezt hirtelen kaptuk az arcunkba, de várom, hogy a következõ rész magyarázatot adjon rá, vagy némi kiképzést vigyenek bele a történetbe. Fájt továbbá, hogy nem tudtam meg, honnét jött elõ Anakin fénykardja, remélem Luke majd tud rá némi magyarázatot adni. Zenétõl kicsit többet vártam az elõzetesek után, néha idézi a klasszikust, de ezt kicsit kevésnek találtam, viszont:
A poénok nem idegesítettek, némelyik nagyon is tetszett. Díszletek és helyszínek voltak.Mind az új, mind a régi szereplõk közül nem idegesített senki. És a hét rész közül egyikben sem kaptunk egy ilyen kaliberû Sithet, mint Kylo Ren (tanonc, aki érzi magában, hogy szólítja a fény, annak ellenére, hogy a sötét oldalra csábították, nem lehetett nehéz, mivel a gyerekkora nem lehetett egyszerû és kiderült a filmbõl, hogy ráadásul Han rossz apa volt, gondolom ezért is tudta olyan nemes egyszerûséggel lebökni, meg mert a sötét oldalnak próbált megfelelni.). Tetszettek a karakterek. A látványa meg rendben volt. A történet gyengesége, illetve sablonossága nem zavart annyira, nem vett el számomra az élménybõl. És ezeket az érveket, amiket itt felsoroltam, az számomra nem 2-3 csillagot érnek meg a 10-bõl. Igazság szerint, amik nem tetszettek (felsoroltam) azokat mivel, hogy trilógiáról beszélünk, még bõven orvosolhatják, úgyhogy így látom a helyzetet.
eIemes 2015 dec. 26. - 20:52:40
(1019/2754)
Az már csak hab a tortán, ha a stúdióból kilopják a filmet.

De a kamerás torrentek (amit gyorsan követ a digitális vetítõtermekbe kiadott kópiákról készült, valóban jó minõségû avi/mkv) tényleg szükségtelenné teszik, hogy egy film JÓ legyen. A bevétel már csak a hatásos reklámkampánytól függ, nem a termék minõségétõl. Egyébként a Mentõexpedíció / Martian is hasonló cipõben evezett: a trailerek többet igértek, mint amit a film adott.
1/10
offtopic
cellasto 2015 dec. 26. - 20:38:44 1/10
(1018/2754)
nem is a kamerás torrentekkel van a baj...

pár napja olvastam,hogy az uj dicaprio és az uj tarantino film is már letölthetõ dvdsc-minõségben
ez meg már tényleg elég gáz jóval a bemutató elõtt...
eIemes 2015 dec. 26. - 20:29:59
(1017/2754)
"Nem kéne itt semmit a torrentezésre fogni"

Pedig szerintem elég jól leírtam a gondolatmenetet.
Amíg nem volt torrentezés, egy film magának csinálta a reklámot.
- Baromi jó, láttad már?
- Még nem, de mengézem!

Ma:
- Baromi jó, láttad már?
- Még nem, de megnézem, fent van-e már az ncore-on.

"Aki kamerásan nézi meg, az szerintem igénytelen"

Igazad van, a kamerás felvétel a másolt VHS színvonalát hozza.
De az elmaradó bevétel akkor is elmaradó bevétel.
A film az elsõ pár napban hoz csak nagy pénzt.
Utána gyorsan apadnak a bevételek.
Csináljak neked hisztogramot, hogy elhidd?

"Az a véleményem, hogy egy 200-al induló mozi, ha hoz 300-400 millát, az már jó"

Nem, az nem jó, az árbevételek kb felét kapja meg a finanszírozó stúdió.
Ha 400 millió a bevétel, akkor ez a film a stúdió számára kb nullszaldós.

"A Storyt és a forgatókönyvet viszont szerintem kevésbe a pénz dönti el."

Nem, nem a pénz dönti el.
Csak ma már nem kell odafigyelni a történetre és a forgatókönyvre.

"Az a véleményem, hogy megtettek mindent ezért a filmért."

Nem.
Kaptak egy lehetõséget és elbaszták.
Nem kicsit, nagyon.

"J.J elmondásai szerint a Disney sem avatkozott nagyon bele a munkájába"

Az még rosszabb, mert így a Disney-re sem foghatom.

"Tisztában vagyok a hibáival, az erényeivel is"

Az erényeivel??? Mondj néhányat. De tényleg.
9/10
zsotya010 2015 dec. 26. - 20:24:45 9/10 Előzmény Seemann
(1016/2754)
Veled egyetértek, te legalább értékeled azt, amit kell, még akkor is, ha kevésnek tartod. Korrekt.
eIemes 2015 dec. 26. - 20:22:03
(1015/2754)
"hiszen van, akinek tetszik"

persze, van akinek a galaxis õrzõi is tetszik.
meg a fantasztikus négyes is.

azért ez a starwars alapvetõen szar film.
próbálom felidézni a történetet.
de csak morzsák jutnak eszembe.
szétesik.

próbálok felidézni jeleneteket.
amelyeket újranéznék.
de azok többnyire a trailerekben voltak.