8/10
offtopic
domo.robi 2019 dec. 20. - 09:45:47 8/10
(54/354)
"Huhh, hát elolvastalak, és ne vedd sértésnek; de nem értettél semmit az eddigiekből. :-("
Tehát nem érti.

"Olyasmit írtál le, amikkel szinte Mindenki tisztában volt; főleg a rajongók."
Vagy mégis érti?

Most jót írt, vagy rosszat?
Egyetértenek vele a rajongók vagy nem?

Bocs, de nekem fontos, hogy megértsem, hogy ki ír értelmesen és ki nem, mert nincs fél évem, hogy az összes könyvet, elemzést, Star-Wars irodalmat elolvassam, és megszűrjem.
1/10
nogowambo 2019 dec. 20. - 08:56:40 1/10 Előzmény Puzsér Róbert kritikus
(53/354)
kamupuzser, ennek mi ertelme...? eleg bena reklam...
Kovács kolléga 2019 dec. 20. - 06:29:55 Előzmény csincsilla72
(52/354)
Ödönke fel(nem)robbanásának motívuma Lucas egyik csúcsfilmjében is szerepelt (Az elveszett frigyláda fosztogatói).
5/10
rudenz 2019 dec. 19. - 23:32:46 5/10
(51/354)
Nekem sajnos Darth Vader nélkül nem SW a sw. Egyszerűen a filmirodalom egyik, ha nem a legjobban kidolgozott gonosza volt, aki nagyon hiányzik nekem az utó-trilógiából (az AFI minden idők filmes gonoszai listáján is pl dr. Hannibal Lecter és Norman Bates után a harmadik Darth Vader) Ilyen hiányt ledolgozni pedig egyre nehezebb egy történetben ennyire előre haladva... Palpatine? Ugyan! Huszadannyira ki nem dolgozott karakter, csak egy háttérfigura. Szóval szerintem egyszerűen csak űr van ezekben a filmekben Vader nélkül. Zenei példával élve mintha a The Imperial March témák le lennének cserélve mondjuk valami ütős dubstepre: értsd nem minőségi kérdés van itt szerintem... A fifika és csavar és az újabb csavar csavara, amire senki sem gondol már. az inkább tévéfilmek, sorozatok üzemanyaga, sosem helyettesít egy nagy formátumú karaktert...
2/10
csincsilla72 2019 dec. 19. - 22:23:02 2/10 Előzmény Kovács kolléga
(50/354)
De, lehet önmagában nézni, de ha egyszer inkoherens káosz az egész, akkor az baromira zavaró. Szerinted teljesen oké, hogy a sorozat egyik részében Ödönke cafatokra robban a szemed előtt, a folytatásban meg vígan sétálgat? Lucas filmjei sokkal koherensebbek voltak. Trilógián belül nem voltak ellentmondások és a prequel is jól összecsengett a klasszikussal. Az egyetlen, ami zavaró volt, az Leia Padméval kapcsolatos emléke. Ami ugye elvileg nem létezhetett.
Elnézést, de nem mindenki tudja az agyát a mozitermen kívül hagyni, amikor beül egy filmre. Nem Csubakka szőrszálainak száma volt itt az egyetlen probléma.
G4b0rk4 2019 dec. 19. - 22:22:19 Előzmény jani-wan
(49/354)
SPOILER

nos, a kommented tokeletesen tukrozi, hogy nem ertetted meg a Star Wars saga lenyeget:) a sok karogo pedig azert karog, mert a kilenc resz altal lefedett sztorit valoszinuleg meg sem ertettek.

milyen egyensulyt hozott Anakin??? semmilyet. az hol egyensuly, hogy elvileg nincs tobbe sotet oldal, csak vilagos (Luka & Leia)? nagyon nem erted a filmet es altalaban a dualitasok logikajat (ami az egesz Star Wars vilag alaplogikaja). az lenne az egyensuly, hogy van +, de nincs -? az egyensuly pont nem ez. es itt jon kepbe az, hogy a profecia kurvara nem Anakin-rol szolt, ahogy a kilenc reszes Star Wars saga sem. az egesz sorozat valojaban Palpatin-rol szolt, a profeciat pedig csupan ő talalta ki es alkotta meg, ami aztan erdekes modon megis onmagat valositja meg onbeteljesito joslat szeruen.

nem hiszed el? gondolkozz. mirol szolt az elso harom resz? Baljos Arnyak (Palpatin machinacioi, ami soran a hatterbol rangat minden szalat, es amivel sotet kodbe burkolja a galaxist), Klonok tamadasa (Palpatin tervezi el es valositja meg a klonok legyartasat a koztarsasagnak es robbantja ki a totalis haborut, mely haboruban mindket fel mogott ő van), Sithek bosszuja (Palpatin Galaktikus Birodalmanak deklaralasa). fullosan Palpatin vegig a foszereplo. az egesz Skywalker vervonalat pedig valoszinuleg Palpatin teremtette meg.

vagyis valoszinuleg Palpatin az a szemely, aki megalkotta Anakint (es sajat maga alkotta meg a profeciat). a harmadik epizodban ismerjuk meg Darth Plagueis tortenetet, es azt, hogy a Sitheket altalanosan erdekli a termeszetellenes elet, az elet teremtese es a halhatatlansag. Palpatin, mint Plagueis egykori tanitvanya s majd gyilkosa az egyetlen ismert lehetseges szemely, aki kepes volt arra, hogy a midikloriankat ravegye, hogy alkossanak eletet (aminek igy eros kapcsolata van az erovel, lasd: Anakin). Anakin-nak pedig nem volt apja (kivalasztottakra jellemzo attributum, lasd: Krisztus). veletlen, mi?:D

de miert tette mindezt Palpatin? egyreszt miert teremtett igy eletet, masreszt miert alkotott profeciat errol (egy apa nelkuli nagyon eroerzekeny szemely, aki aztan egyensulyt hoz az erobe)? az elso kerdesre a valasz Palpatin szemelyisege adja: Palpatinnak egyetlen celja van: vegtelen hatalom (amugy ezt mondogatja akkor, amikor megoli Windu mestert). Palpatin elni es uralkodni akar, amihez kereste a halhatatlansagot. a Star Wars vilagaban tobb Sith nagyur is ert el reszleges eredmenyeket ezen a teren (volt olyan Sith, aki szemelybe vagy targyba is kepes volt atmenteni a lelket/erejet). Palpatin azzal a cellal hozta letre (mint kesobb kiderult: Anakint) a “kivalasztottat”, hogy egy eleg eros eroerzekeny testre tehessen szert, amibe tovabb tud koltozni. ezert intezett mindent ugy, hogy Anakin kozelebe ferkozzon kesobb (ezert alkotta meg a profeciat es terjesztette el a Jedik kozt, hogy a Jedik elhozzak “neki”, vagyis a szomszedba). arrol nem beszelve, hogy eppen a legbolcsebb jedik ketelkedtek a profeciaban: Yoda es Windu mester is ketellyel fogadta, sot, Yoda kifejezetten sotetseget latott korulotte (pont a sotetseg takarta el a valodi szandekokat, azaz Palpatin szandekat, mint ahogyan azt is, hogy a Jedi templom kozvetlen szomszedsagaban uralkodott a kezdetben Szenator, majd Kancellar Palpatin). tehat semmi nem garantalta, hogy a profecia valodi volt, es mint utolag kiderult, nem is volt igaz. legalabbis nem ugy, mint hittek Qui-Gon es tarsai. es mi nezok is azt hittuk, hogy Anakin volt hivatott elhozni az egyensulyt, de mi is at voltunk verve zsenialisan, amit pont ez a kilencedik resz vilagit meg. es mint mar mondtam, az nem egyensuly, hogy a Skywalker-ek tovabb elnek boldogan...

tehat Palpatin maga melle fogadta Vader-t. azonban annak teste szinte halalosan roncsolodott, ez pedig tokeletesen megmagyarazza, hogy miert nem elesedett Palpatin A terve Anakin-nal. Palpatin velt halala a hatodik resz vegen es visszaterese az uj trilogiaban egyaltalan nem ellentmondasos. a profecia reszt mar kifejtettem, a fizikai reszehez pedig annyit tudok visszareferalni, hogy szamos Sith nagyurnak sikerult kijatszania a halalt (Palpatin pedig mind kozul az egyik legerosebb), arrol nem is beszelve, hogy semmit nem tudunk arrol, hogy mi tortent akkor, amikor lezuhant a melybe. az a jelenet nem Palpatin halalrol, hanem Anakin feloldozasarol szolt (megmentette a fiat, de nem hozta el az egyensulyt).

aztan jott az uj trilogia, ahol ket vervonal talalkozott ossze: a hihetetlenul eros Palpatin (Rey) es az ugyszint eros, Palpatin altal teremtett Skywalker vervonal (Luke, Leia, Ben). Palpatin, miutan tudomast szerzett utodjarol es annak elkepeszto potencialjarol, az lett az egyetlen celja, hogy a kilecedik resz vegen lathato osi Sith rituale altal atszalljon Rey testebe a szelleme (azzal, hogy Rey megoli, ami a Sitheknel egy evezredes eljaras). az elso rend, Snooke es minden mas csupan a diszlet volt, amit a hatterbol Palpatin rangatott madzagon. azonban a kilencedik epizodban manifesztalodik igazan a profecia: a Skywalker vervonal kihal, Palpatin vegleg meghal (onmagat emeszti fel), Rey pedig megmarad. az a Rey, aki egyszerre Palpatin es Skywalker. Palpatin a vere, Skywalker a szive (ezen ellentetek kiegyenlitodeserol szolt az uj trilogia tulajdonkeppen). es ezt mutatta be szepen a film vegen az, hogy Rey Skywalker-kent mutatkozik be (ami tokeletesen reprezentalja, hogy az, hogy ki vagyunk, nem csak az orokseg es a genetika, de a sajat donteseink IS befolyasoljak). na EZ AZ EGYENSULY. ezt szimbolizalja a film vegen Rey sarga lezerkardja is (ami ezt a dualitast szimbolizalja). ugyanis benne megvan a sotet es a vilagos oldal potencialja is. benne fonodott ossze a dualitas, es altala manifesztalodott az eredendoen illuzorikus, de vegul onmagat realizalo profecia.

vagyis mirol szolt az egesz kilenc resz egyuttesen, ha nagyon hatra lepunk es a lenyeget nezzuk? arrol, hogy Palpatin megalkotott egy latszolagos profeciat, hogy az altala teremtett szemely a kozelebe keruljon a Jedik altal. majd ez a megalkotott es az erore szupererzekeny Skywalker vervonal vegul, ha nem is kozvetlenul, de kozvetve hozzajarult ahhoz, hogy ez a hazug profecia onbeteljesito joslatta valjon. ugyanis a Skywalker vervonal hatott a Palpatin vervonalra oly modon, hogy azzal az egyensuly ki tudott alakulni. vagyis Palpatin celjahoz szukseges eszkoz, amit maga teremtett, vegul az esemenyek sorozatakent eppen azt a joslatot teljesitette be, amit illuziokent igert.

etekintetben egyebkent nagyon erdekes analogia van a Matrix tortenetevel. ugye ott is van a kivalaszott (Neo). ugye ott is a rosszak (gepek) talaljak ki es terjesztik el a jok kozott a profeciat, aminek a celja, hogy a kivalasztott, aki nem mas, mint a Matrixbeli szubjektumok szabadsagabol fakado felismeresek, mint a Matrix altal hibakent kezelt anomaliak osszegzett eredoje (integral anomaly), visszajusson a forraskodba, azzal restartolva az anomaliak miatt instabilla valt Matrixot. vagyis a kivalasztottrol szolo profecia es Neo letezese egy tudatos “hibakezelese” volt a gepeknek a Matrix instabilitasa miatt. ergo: a profecia full kamu (erre jon ra Neo az Epitesz reven). es arra, hogy a filmbeli Neo mar a hatodik Neo (a Matrix hatodik verziojaban). csakhogy ebben a filmben is pontosan az tortenik, mint a Star Wars-ban: a profecia igazza valik onmagatol. a hamis kivalasztottak kozul lesz a kivalasztottak kivalasztottja a filmbeli Neo azzal, hogy az Epitesz varakozasaival ellentetesen a latszolag irracionalis valasztast valasztja. de epp ebben rejlik a lenyeg: a film kozepponti koncepcioja a valasztas es a szabadsag (ezt kezelte a Matrix anomaliakent, mint utolag kiderult, helytelenul es tevesen). vegul a gepek es az emberek felismerik, hogy kozos erdekuk a beke es az egyuttmukodes, kulonben kozosen pusztulnak el a hamis kivalasztottak kozul kivalt valodi megvalto ellenpolusa miatt (rendszert korrumpalo Smith virus). itt is ugyanez a dualitas es egyensuly jelenik meg, ahol az egyre polarizalodo dualitas egyre erosebb Neo-t es Smith ugynokot eredmenyez, ami a gepek es az emberek kozos pusztulasaval fenyegeti. ergo: a profecia, ami eredendoen egy ures illuzio volt, amit a rosszak eszkozkent hasznaltak, vegul onmagat teljesitette be. pontosan ez valosult meg a Star Wars most lezart torteneteben is.

szerintem zsenialis koncepcio volt, es a lezaras is jo lett. lehetett volna barmi, mindig lesznek olyanok, akiknek a szar is keseru. ugy le tudtak hozni ezt, hogy par hettel ezelottig eszembe nem jutott volna, hogy Palpatin van a hatterben, a film kozepeig pedig eszembe nem jutott volna, hogy Rey Palpatin utodja. mar az durva, hogy ilyen mindfuck csavart egyreszt titokban tudtak tartani, masreszt az emberek 99+ %-anak eszebe sem jutott. ha meg kiszamithato lett volna, akkor meg az lenne a bajod. a mostani problemaddal ellentetben az valoban elrontotta volna a filmet. igy viszont egy melto lezarast kaptunk, ami egy brutal durva es osszetett keretrendszerbe helyezi a kilenc epizodot. persze ehhez meg is kene erteni...
Kovács kolléga 2019 dec. 19. - 22:02:26 Előzmény domo.robi
(48/354)
Egy gondolat erről az állandó első hat részről.

1. Nem lehetne végre az új korszak SW-filmjeit önmagukban nézni és nem állandóan azon filozofálni, hogy vajon most Chewbacca fején hány százalékkal van több szőrszál, mint akkor, amikor először találkozott Luke-kal?
2. Az előbbit azzal egészíteném ki, hogy az ezredfordulón Lucas sokkal jobban lesz*rta a klasszikus SW-filmeket, mint a mostani Disney-korszak alkotói. Utóbbiaknál Rian Johnsont leszámítva éppen a bátorság hiánya a probléma. Riannál meg az, hogy túl sokat akart markolni.
8/10
domo.robi 2019 dec. 19. - 21:48:33 8/10 Előzmény jani-wan
(47/354)
"Az I-VI története arról szólt ahogy Anakin mindkét oldalt elpusztítja, hogy egyensúlyt teremtsen az ERŐ-ben."

Hát, szerintem nem pusztítja el mindkét oldalt. Ortodox-kánon ismereteink szerint (a mostani trilógia előtt) Luke és Leia szépen túlélték a VI. részt, és még 3 jedi erőlélekként ott volt a végén (akiknek a IV-VI. részekben szokásuk volt üzenni, szólni a még élőkhöz).

Ha ezt bárki, bármilyen egyensúlynak látja, akkor erről még beszélgetnünk kell, mert én "győzött a jó" és "egyértelmű jedi dominancia" szavakkal írnám le az 1983-ban, a VI. részvégén előállt helyzetet.
Kovács kolléga 2019 dec. 19. - 21:09:53
(46/354)
Ne foglalkozzon senki a hivatásos fikázókkal, mert ők teszik tönkre a Star Wars-élményt, nem a Lucasfilm. Az ep9 semmivel sem rosszab a két legutóbbi Bosszúállóknál és nálam simán megéri a 10/10-es osztályzatot. Az év egyik legjobb filmje!
10/10
Slayer_HUN 2019 dec. 19. - 21:07:51 10/10
(45/354)
Na, ilyennek kellett volna lennie a 8. résznek is! Kár, hogy azt nem J.J. rendezte, úgy egységesebb lett volna az egész. Ez végig hozta a Star Wars feelinget, nem önmaga paródiája volt, mint a 8. rész. Méltó lezárása a saganak. 10/10
2/10
csincsilla72 2019 dec. 19. - 21:04:31 2/10 Előzmény Alanhun
(44/354)
Semmit sem szólok hozzá. Kánon? Nem. Akkor pedig érdektelen.
1/10
jani-wan 2019 dec. 19. - 20:55:12 1/10
(43/354)
Van egy rossz hírem a Star Wars-on értetetlenkedőknek :-D
Azaz többek között azoknak akik olyasmivel példálóznak ami ellent mond a Star Wars I-VI-nak.
George Lucas megölte Palpatine-t és nem támadt fel (Ő mondta).
Ennyi.
Az I-VI története arról szólt ahogy Anakin mindkét oldalt elpusztítja, hogy egyensúlyt teremtsen az ERŐ-ben.
Viszont ha Palpatine és Snoke él akkor nincs semmiféle egyensúly, és az egész történet 6 filmen keresztül értelmét veszti.
Tehát ha egy ócska ponyvaregény olyat állít ami szembe megy ezzel, akkor az egyszerűen tűzrevaló szemét, és aki ezzel példálózik az nem értett meg egy betűt sem a Star Wars I-VI-ból, vagy szarik az I-VI-ra, és inkább az ócska huszadrangú, a Lucas által megalkotott Star Wars-nak hivatalosan sosem volt része ponyvaregények hisz.
5/10
Italo Balbo 2019 dec. 19. - 20:33:19 5/10
(42/354)

A főhős megöli rokkant nyugdíjas nagypapáját, majd személyazonosságot vált


8/10
domo.robi 2019 dec. 19. - 20:04:23 8/10
(41/354)
Ma délelőtt néztem, a moziterem félig volt. Iskolás gyerekek sehol. Kíváncsi vagyok, hova fog felfutni a nézettség.

Nekem tetszett, lehet, hogy azért, mert már megszoktam a csomó új szereplőt, akiket az Ep.7-ben hoztak be, és a régiek közül is szinte mindenki megjelent. Fanservice? Lehet. Én inkább elégedetten jöttem ki a moziból, mint csalódottan.

Nagyon meglep, hogy a kritikusok a rottenen 58%-ra értékelik, miközben a szerintem vérhulladék Last Jedi-t 91%-ra hozták ki. Egymilliárd légy nem tévedhet. Na, de kétszer is? :)
Kíváncsi vagyok a közönség értékelésére, a rottenen is. Ott az audience score 43% volt a Last Jedinél, itt vajon ugyanilyen lesz? Vagy több? Vagy kevesebb?

A kritikusok érveit értem. Mégis, nekem ez a film jobban egyben volt mint az előző kettő. Hiába látom a hibákat, a film közben nem estem ki a filmből, és érzelmileg is megfogott.


A végét máshogyan csináltam volna meg. Ha Rey meghalt volna - plusz mindenki más is aki most is meghalt - akkor be lehetett volna vezetni egy Rogue One-ra hajazó fordulatot, a laikus erőhasználókat. Ahol nem a sith vagy a jedi privilégiuma lenne az erőhasználat, hanem mindenkié, vagy legalább sokaké. Nekem ez lett volna a legméltóbb befejezése a Saga-nak. Így nyert volna értelmet az "Erő legyen veled!"

10/10
10/10
Alanhun 2019 dec. 19. - 19:58:49 10/10 Előzmény jani-wan
(39/354)
van egy rossz hirem az Palpatine-on értetlenkedöknek,:-D

https://starwars.fandom.com/wiki/Dark_Empire
10/10
Alanhun 2019 dec. 19. - 19:55:53 10/10 Előzmény csincsilla72
(38/354)
akkor ehhez mit szolsz? :-D
nem egy mai képregény https://starwars.fandom.com/wiki/Dark_Empire
10/10
Alanhun 2019 dec. 19. - 19:54:26 10/10 Előzmény János Magyar Jr.
(37/354)
Kifejtenéd miért is? :-)
3/10
mitya@ 2019 dec. 19. - 19:30:36 3/10
(36/354)
Remélem ezért még valaki bűnhődni fog.
Balu64 2019 dec. 19. - 18:37:48
(35/354)
Én tudom ám ki a gyilkos!... Eláruljam?...