offtopic
gabriella_ 2011 jan. 31. - 00:14:50 Előzmény individualidentity
(17/37)
Azért ne légy paranoiás, nem mintha ismerném a kritika íróját, de az, hogy direkt használta, az egy nagyon erõsen túlzó feltételezés. Nekem ez olyan, mint amikor a fekete bõrûek vadásznak arra, hogy mikor mondhatják azt, hogy "azért mert fekete vagyok"...
Nem kell semmi rosszat gondolni a dolog mögé.

Abban egyetértünk, hogy tisztában kell lenni a szóhasználattal egy publicistának. Ez tény.
offtopic
gabriella_ 2011 jan. 31. - 00:00:54
(16/37)
Nem szóltál bele, nem a miénk ez a topic, hanem mindenkié. :)
individualidentity 2011 jan. 30. - 19:19:54
(15/37)
Szia
Persze, hogy összekötöttem Vona kinyilatkozásával a kritikában 3x (nem 1x!) elõforduló szóval, ugyanis Vona beszéde elõtt senkinek nem fordult meg a fejében a "homoszexuális" szó használata, csak ezt követõen. Elõtte mindenhol a "meleg" szót használta mindenki.
Továbbá, nem túlzott egy kritikustól elvárni, hogy tisztában legyen a megfelelõ szóhasználattal. Ezen nincs mit rágódni, erre oda kell figyelnie egy közírónak. (Persze, az is lehet, hogy odafigyelt, és kifejezetten tudatosan használta a homoszexuális szót, mert azt gondolja a melegekrõl, amit Vonáék. - Viszont, ha így van, nem értem mi tetszett neki egy meleg témájú filmben)
Hogy a meleg és leszbikus ismerõseidnek nincsen baja a homoszexuális szóval, az azért lehet: a) mert sosem hívod õket homoszexuálisnak; b) meg sem kérdezted õket
virtualparticle 2011 jan. 30. - 12:01:13
(14/37)
Elnézést, elírtam: individualidentity
virtualparticle 2011 jan. 30. - 11:59:46 Előzmény gabriella_
(13/37)
Sziasztok,
elõre is elnézést kérek, hogy beleszólok a párbeszédbe (ami lehet, már lezárult). Gabriellával teljes mértékben egyetértek. Viszont egy kérdés invidualidentity-hez: tisztában lehet vagy tisztában kell lennie egy kritikusnak, hogy egy jelenségre mi az elfogadott szóhasználat? Nem túlzott-e ez az elvárás? (Nem lehet mindenkinek megfelelni, ha a meleg szót használja, akkor a másik tábor talál kivetnivalót a kritikában.) Megfordulok meleg/homoszexuális férfiak, meleg/leszbikus nõk körében, de nem tapasztaltam ellenérzést a homoszexuális szóval kapcsolatban. Vagy nem inkább arról van szó, hogy gondolataidban valamilyen oknál fogva összekapcsolódott Vóna böffentése és a kritikában 1X elõforduló, általad nem preferált szó.

P.S.: Nem kötekedni szeretnék :)
individualidentity 2011 jan. 27. - 18:20:26
(12/37)
:)
én is értem mit mondasz, és egyetértek veled
A kommentem lényege nem is az, hogy felhívjam az emberek figyelmét, hogy lécci ne mondjátok azt, hogy homoszexuális, mert rosszul esik.
Sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy egy kultúrális portál kritikusa, aki egyébként egy méltató kritikát ír egy meleg témájú filmrõl, attól elvárom, hogy tisztában legyen azzal, hogy ma aktuálisan milyen felhangja van ennek a szónak, ki és milyen szándékkal népszerûsíti, kik használják elsõsorban, és õket mi motiválja. Ha mindezzel tisztában van, és nem rezeg együtt azokkal, akkor kerülje ezt a szót. Ha együtt rezeg velük, akkor ne írjon meleg filmrõl semmijen kritikát ... hacsak nem a kurucinfónak készíti :/
offtopic
gabriella_ 2011 jan. 27. - 18:07:15
(11/37)
Értem amit írsz, hogy miért zavar, de ha kívülrõl nézed, akkor te is megláthatod, ahogy az elõzõekben is írtam:
Semmit nem változik a megítélése a meleg társadalomnak sem egyik, sem másik szemszögbõl attól, hogy mi a megnevezés.
Aki nem az alapján ítél, hogy valaki homo-vagy heteroszexuális, hanem az személyiség alapján, az ez után sem fogja másként tenni,akármilyen szót használunk.
Aki pedig anélkül ítélkezik, hogy a embert ismerné, az meg ezután is pont le fogja sz@rni, hogy milyen szavakat kellene használnia, sõt!
Értem én, hogy ez egy harc, de az a helyzet, hogy minél hevesebben reagáltok erre a témára, annál jobban támad az "ellentábor"...
Ezzel nem azt mondom,hogy mindent el kell tûrni,és ráhagyni,de ezt nem látom akkora problémának-persze lehet tévedek-, mint pl. azt,amikor a sok vénasszony,meg tajparaszt kimegy, és tojással dobálózik,gyerekkel a nyakukban - na, õk sem a homoszexuális, sem a meleg szót nem használják, van más alternatívájuk rá.. Ezért mondom, hogy nem a megszólítás itt a legnagyobb probléma...
individualidentity 2011 jan. 27. - 17:11:35
(10/37)
Gabriella,
nem hallottam, hogy valaha valakit az bántott volna, hogy melegként melegnek tartják. Lehet, hogy az okos, inteligens meleg barátod nem problémázik azon, ha valaki homoszexuálisnak tartja (egyébként furcsa), engem zavar, és rajtam kívül még másokat is.
Ezt a szót akkor használták utoljára gyüjtõnévként, amikor melegnek lenni bûncselekmény volt, illetve mostanában, mióta Vona visszakövetlete magának a meleg szót, a teljes jobboldali média eleget téve kérésének kiskutyaként követi, és konzekvensen homoszexuálisoznak. Minen meleg tisztában van a szó reneszánszának elõzményeivel. Tudjuk, miért lovagolnak ezen, mit gondolnak a melegekrõl, és mi motiválja õket.
Nem hiszem, hogy valaha bárki azon izgult volna, hogy vajon a meleg szóval megbánt-e valakit. Az, hogy homoszexuális közel egy éve mondogatják, ez mindenki számára világos, és az is, hogy miért.
offtopic
gabriella_ 2011 jan. 27. - 13:38:12
(9/37)
Olvastam a kritikát, és a cikket.
Leszögezem, hogy nem a fajtól, nemi identitástól, nemzetiségtõl teszem függõvé egy ember megítélést, viszont: a végén már meg sem merek szólalni, mert hol a homoszexuális, hol a meleg szó kerülendõ! Ugyan már! Nekem van meleg barátom, tanult, diplomás, intelligens férfi, és nem problémázik ezen!
Ha valaki nem kedveli a melegeket, ettõl sem fogja, ha valaki nem tiszteli, nem azon fog morfondírozni,hogy vajon melyik szóval ne bántsa meg õket!
Aki ugyanúgy áll egy homoszexuálishoz, mint egy heteroszexuálishoz, az fog majd egyedül görcsölni,hogy jaj, vajon most mit mondhattam rosszul!
individualidentity 2011 jan. 27. - 13:23:39
(8/37)
Üzenem Kónya Orsolyának, aki az "Ilyen a fiúk élete" c. kritikát írta a filmrõl, hogy meleg témájú filmekrõl inkább ne írjon kritikát, ha feltétlenül ragaszkodik a "homoszexuális" szó használatához. Illetve, biztos vannak olyan sajtóorgánumok, ahol ezt kifejezetten értékelik, ellentétben velem (és biztos vagyok benne, hogy még rajtam kívül jópáran), aki(k) nem szívesen olvas(nak) ilyent egy kultúrális hírportálon.
Hogy miért nem, annak a lényege itt elég értelmesen és velõsen le van írva :
http://www.nol.hu/velemeny/20100707-meleg_vagyok__nem_homoszexualis
Köszönöm!
Criobs 2011 jan. 26. - 16:46:58
(7/37)
Egyik kedvenc filmem! Nagyon kedves alkotás! A film zenéje is telitalálat. Amikor a fõszereplõ pasi (Tommaso) a tükör elõtt táncol és Nina Zilli számát énekli az csúcs!
Mindenkinek ajánlom!
agicsku 2011 jan. 24. - 14:45:58
(6/37)
a kino moziban január 31tõl rendszeresen mûsoron lesz. gyönyörû fiúk vannak benne!
mezsge 2010 dec. 30. - 20:52:40 Előzmény tametta
(5/37)
CHE simpatico?:)
tametta 2010 dec. 23. - 21:39:52
(4/37)
Que simpatico! Meg fogom nézni :))) Nagyon kellenek ezek a kis gyöngyszemek is! Utódomra ütök pffff...
10/10
gladiátor1 2010 nov. 09. - 10:18:09 10/10
(3/37)
Nagyszerû hír, hogy az Olasz Filmünnep keretében levetitik a Puskin Moziban ezen a héten pénteken a Mine Vagantit/Kósza aknák címen! Szinkrontolmáccsal, angol felirattal, eredeti nyelven, de az a lényeg, hogy látható lesz nagy vásznon is végre Preziosi.
10/10
gladiátor1 2010 júl. 16. - 23:29:20 10/10 Előzmény emarti
(2/37)
Minden Preziosi rajongónak kötelezõ volna látni a Mine Vagantit, nem csak azért, mert vígjátékban nem igazán lehet látni ezt a csodálatos sokoldalú színészt hanem valóban maga a film is a maga nemében egy igazi remekmû. Nemrég megjelent Olaszországban dvd-n is, így aki a polcán szeretné tudni, meg tudja oldani, abban meg reménykedjünk, hogy talán a hazai mozikba is eljut majd.
9/10
emarti 2010 júl. 15. - 22:10:24 9/10
(1/37)
Láttam a filmet Olaszországban és nagyon jó, nem tudom létezik-e hozzá felirat, de aki ért olaszul, annak csak ajánlani tudom. Végig nevettem rajta.