szeptember 22. 10:46:10
szeptember 22. 10:46:10
(35/35)

Nekem tetszett ez a film. Vannak kissé sablonos részek, de a téma megérinti az embert.

[SPOILER]

Aki látta leépülni szüleit, rokonait, ismerőseit, jól ismeri az kettősséget, ami ezzel jár.
Elengedni vagy sem, szenvedni hagyni vagy sem? Mi az önzés és mi a szeretet határa?

-----

Kedves Roberto!

Ezt írtad:
> Nem véletlenül. Valóban semmi értelmük.

Rég láttam. Én úgy értettem, hogy ezen történetek az életről szólnak és akkor van értelmük.
Az az értelmük, hogy a felnőtté válás egyik lépése, amikor feladod az illúziókat, naiv elképzeléseid.
Illúzió a fekete-fehér, a jó-rossz, abban az értelemben, hogy minden nézőpont kérdése.
A felnőttkor egyik eleme, hogy a kettős érzéseket is meg tudjuk élni. Valami ez is, meg az is.

Ezt írtad:
> 1. A szándékos emberölő is lehet jó király. Édes Mózes, egy nagy túrót, hogy lehetne már?!

Nézd meg a Hős című filmet. Figyelj arra a részre, hogy "Az Ég alatti"...
Olvasd a régi királyokról, vezetőkről. Egyrészt egy királynak életben kell maradnia, ezért meg kell öletni, aki-ami ellene tör, másrészt millió dologban kell megalkudnia - főleg, ha kevés a hatalma (és több van az uraknak a háttérben). Maradhat-e jó?

Tony Soprano jó v. sem? Ha nem, miért szurkolnak neki a rajongók és nem az FBI-nak?

> Az lehet, hogy az ország gazdaságát fellenditi, de attól még egy erkölcsi hulladék marad és nem lesz jó király.

Mi az, hogy jó? Visszautalok az első válaszomra.

> Könyörgöm a hatalomért szándékosan gyilkolt, miről beszélünk?
> Itt jön képbe a felnőtt emberek felelőssége, hogy ne hagyják hogy ez megtörténhessen és ilyen ember tartósan uralkodhasson.

Ha ezt így látod, akkor senki sem uralkodhat. Mindenkinek van valami vaj a füle mögött, ha más nem, az, hogy másképpen gondolkodik, mint mások. Mindenkinek nem tudsz "jót tenni". Valakinek a levesébe mindig beleköpsz.
Ráadásul az, hogy én azt hiszem, ez a jó nekem, nem is biztos.
Egy gyerek nem akar oltást, mert nem jó. A szülő beadatja. Most akkor ő jó vagy nem jó?

---------

Egy idős földművesnek volt egy lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltűnt a dombok közt. Amikor a szomszédok kifejezték sajnálatukat a szerencsétlenség miatt, az idős ember csak ennyit mondott:
– Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Egy hét múlva a ló visszatért a dobok közül egy ménes vadlóval, és amikor a szomszédok a földműves szerencséje miatt örvendeztek, ő ismét ezt mondta:
– Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Amikor az idős ember fia megpróbálta betörni az egyik musztángot, leesett a lóról és eltörte a lábát. A szomszédok megint sajnálkoztak. Nem úgy az idős ember, aki ismét ennyit szólt:
– Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadrafogható fiatalembert. Amikor az idős földműves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról. Szerencse volt ez, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?

/Anthony De Mello/

---------

[/SPOILER]


szeptember 13. 20:47:30
szeptember 13. 20:47:30
(34/35)

A film alapvetően idősebb gyerekeknek készült, viszont ezt nem tudtam előre, igy inkább csak bosszankodtam a nézése közben.

Aztán utánaolvastam és megtudtam, hogy ez egy ifjúsági regény alapján készült, ráadásul az iró ugyanaz. Továbbra sem tetszik, de igy azért más a leányzó fekvése, hisz pl. nem a Bolygó neve halál horror film hibája, ha nem tetszik egy mondjuk épp romantikára vágyó nőnek.

A vége felé van egy 10 perces szép rész, ami érzésem szerint felnőtteknek (is) szól, az valóban megérinti az embert (a negyedi történet, az itteni tanulságok, ill. utána a közös jelenet az anyjával). Ha az egész film ilyen mélységgel készül, akkor végig élveztem volna; de mint mondtam egyszerűen szándékoltan más a célközönség.

szeptember 13. 20:37:59
szeptember 13. 20:37:59
(33/35)

"Nem feltétlenül gyerek film , aki nem érti mert egyszerűen nem érett rá az halálra fogja unni ."

Ez helyesen-szerintem:-) : "Nem feltétlen felnőtteknek szóló film, aki érzelmileg érett, annak semmi újat nem fog mondani és csak szenvedni fog."


"De aki át élt hasonlót az teljesen érteni fogja minden szavát . "

Picit azt érzem, mintha lesajnálnád azt aki nem vesztette el valamelyik szülőjét gyerekként és igy nem értheti ezt a csodálatos műalkotást...szeptember 13. 20:32:18
szeptember 13. 20:32:18
(32/35)

Az összes közül ez az a hozzászólás szerintem, ami alapján legjobban el lehet dönteni, hogy mire számitson az ember, ha hezitál, hogy megnézze e a filmet, vagy ne.

szeptember 13. 20:30:27
szeptember 13. 20:30:27
(31/35)

"Ez az a film, ami ijesztően megmutatja, hogy ki mennyire empatikus."

Igen, ezzel 100%-ig egyetértek. Ezért is lepett meg, hogy aztán azt is irtad, hogy a filmnek a végén ott volt számodra a katarzis.

Hisz, mint empatikus ember bizonyára észrevetted, hogy az első három történet mennyire hamis, káros tanulságot, erkölcsiséget sugall. Kvázi amire a film vége épül...hogy a fenébe lett ezek után ebből katarzis? /Persze adná magát a magyarázat egy csökkent empatikus képességű ember esetében, hogy egyszerűen átsiklott a három történet mélyebb rétegei felett, nem élte bele magát és csak a felszint látta meg, amit a film oly erősen sulykolt; de ugye itt ez nálad szóba se jöhet.../

Mire gondolok?

SPOILER:

1. A szándékos emberölő is lehet jó király. -> Édes Mózes, egy nagy túrót, hogy lehetne már?! Az lehet, hogy az ország gazdaságát fellenditi, de attól még egy erkölcsi hulladék marad és nem lesz jó király. Könyörgöm a hatalomért szándékosan gyilkolt, miről beszélünk? Itt jön képbe a felnőtt emberek felelőssége, hogy ne hagyják hogy ez megtörténhessen és ilyen ember tartósan uralkodhasson. Egyszerűen hülyeséget állit a film. Van ilyen.

2. Na ez ultragáz volt: a fa a papnak azért nem segitett, sőt a házát is szétverte, mert az mindent beáldozott volna, BÁRMIT megtett volna a beteg gyerekeiért... bele se merek gondolni, hogy milyen (téves) tanulságot von le ebből egy gyerek-kamasz, ha látja ezt.

3. Az valóban nagyon rossz érzés, ha semmibe veszik az embert. A konkrét példa viszont totál életszerűtlen..., ha érzelmileg terrorizálnak valakit mondjuk a suliban páran, akkor az nem hogy nem zavaró, ha ezt abbahagyják (teljesen mindegy hogy olyan indokkal, hogy semmibe veszlek mostantól), hanem az Felszabaditó érzés, még véletlenül sem rossz érzés, hogy végre megszabadult a negativ energiaáradattól. Látszik, hogy az iró az életben nem volt bullying áldozata..

Számomra a film legszebb része, amikor a főszereplő tanúbizonyságát adja ösztönös, gyermeki bölcsességének (bár az alkotók nyilván nem annak szánták) és azt mondja:
"Hogyan lehet egy herceg egyszerre gyilkos és hogyan lehet mégis egy szeretett uralkodó? Hogyan lehet egy patikus egyszerre gonosztól vezérelt és egyben helyes gondolkodású? Hogyan lehet egy láthatatlan ember még magányosabb attól, hogy láthatóvá válik mások számára?
- Nem tudom. A történeteidben soha nem találtam meg az értelmet."

Nem véletlenül. Valóban semmi értelmük.

szeptember 13. 19:41:16
szeptember 13. 19:41:16
(30/35)

Viszont szerintem idősebb gyereknek, kiskamasznak nagyon hasznos lenne látni, DE szigorúan (érzelmileg érett) szülői felügyelettel és aztán megvitatni vele, hogy szerinte mik voltak a jó és mik voltak a téves (mert bizony jócskán volt benne ilyen is:-( ) üzenetei a filmnek.

Arra nagyon jó eszköz lehetne ez a film, hogy kezdjük rávezetni arra gyereket, hogy csak azért, mert valaki ismertebb/idősebb/felnőttebb/nagyobb tudású állit valamit (jelen esetben az iró, rendező), az nem feltétlen igaz és mindig kérdőjelezzük meg magunkban a dolgokat és saját gondolatainkon, értékrendünkön szűrjük át ezeket...magyarul ne legyünk birkák:-). Vagy ahogy Buddha megfogalmazta:

"Ne higgy vakon abban, amit mondanak. Ne azért hidd a szavaimat, mert más meggyőzött felőlük. Ne higgy mindent, amit másoktól látsz, hallassz vagy olvasol, legyen szó nagy tekintélyű személyről, vezetőről vagy vallásos szövegről. Ne csak az ésszerűségre, sem pedig az elmélkedésre alapozz. Ne hagyd figyelmen kívül saját hatalmadat és ne kövess vakon másokat. Ez az út csak illúziókhoz vezet téged. Találd meg te saját magad, ami az igaz, ami a valóság. "

szeptember 13. 19:40:09
szeptember 13. 19:40:09
(29/35)

" egyértelmûnek tûnõ dolgok korántsem olyan egyértelmûek..."
-> erkölcsi értelemben (márpedig itt a filmben erről van szó) hogyne lennének azok, csak az emberek(felnőttek) egy része szereti elmaszatolni, elkenni a dolgokat, hogy a felelősségvállalást el tudják kerülni... lásd pl. Kiss László esetét, azért mert nyertek a tanitványai x aranyérmet, teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem menti fel őt a múltbeli bűne alól és nem szabadot volna gyerekek közelébe engedni később edzőként őt, pontosabban csak akkor ha felelősséget vállal a múltbeli tettéért és az elejétől kezdve nyiltan vállalja a múltját.

"Én inkább 15 éves kortól ajánlanám a filmet, onnantól viszont válogatás nélkül mindenkinek."
-> Ez egy ifjúsági regény alapján készült ifjúsági film...egy érzelmileg érett embernek semmi újat nem tud mondani.

szeptember 13. 19:20:27
szeptember 13. 19:20:27
(28/35)

Ha számodra annyira őszintének hatott ez a hamisságokkal megszórt film , hogy a nagy őszinteségtől veszélybe kerültek a könnycsatornáid, akkor veszteség témában pl. a Robert de Niro féle Sleepers-Pokoli leckét , a Mark Ruffalo féle Cserbenhagyást, a River Phoenix féle Állj mellém-et messzire kerüld el. A Faun labirintusa pedig egyenesen tiltott számodra, na az szivfacsaróan őszinte, gyönyörű film a "fantasy-dráma" kategóriában.

szavazat: 10/10 július 28. 21:17:09
július 28. 21:17:09
(27/35)

Őszintén , ez a film tökéletes . De az tény hogy kell hozzá egyfajta érzelmi intelligencia és persze ha igazán meg akarod érteni akkor sajnos élettapasztalat is . Nem feltétlenül gyerek film , aki nem érti mert egyszerűen nem érett rá az halálra fogja unni . De aki át élt hasonlót az teljesen érteni fogja minden szavát . Tökéletesen ábrázolja azt a lelki állapotot amin a kisfiú keresztül megy, és mint amin a legtöbb ember ilyenkor . Ahogyan érez és ahogyan látja abban a pillanatban a világot , és ami a legfontosabb , a kisfiú kimondott igazsága . Összeségében ajánlom ezt a filmet , de nem mindenkinek . Valakik nem érthetik , és ez így van jól .

szavazat: 10/10 július 28. 21:06:40
július 28. 21:06:40
(26/35)

Pontosan ugyan ezt akartam mondani . Köszönöm szépen hogy megfogalmaztad . Nekem nem lett volna ilyen önuralmam megfogalmazni ilyen kulturáltan .

szavazat: 1/10 július 08. 23:03:24
július 08. 23:03:24
(25/35)

ja, a magyarban miért a csodálatos Csernák a hang, mikor el van torzítva? :) sokat nem ért így

szavazat: 1/10 július 08. 23:00:48
július 08. 23:00:48
(24/35)

felnőtteknek unalmas. áttekertem szinte az egészet, tudom miről szól.
nagyon gáz, hogy szétverte a pap házát a fa, mert "elvesztette a hitét", miközben a hite nem segítette meggyógyítani a lányát, ez nem esett le a hülye fának?
tán egy 12-16 évesnek többet adhat, mint egy felnőttnek, olyan nagyon nem ártalmas talán, mondjuk ha az én gyerekem töri úgy össze a szobát, én a két kezemmel fojtom meg, nem még jópofizom vele, mint a filmbeli apja, na mindegy.

június 21. 22:36:51
június 21. 22:36:51
(23/35)

Az igazat megvallva nekem nagy csalódás volt a film, ebben sztem több volt. Kissé vontatott, és valószerűtlen egy valós világban, semmi sci-fi jellem

június 09. 11:43:27
június 09. 11:43:27
(22/35)

Ez az a film, ami ijesztően megmutatja, hogy ki mennyire empatikus. Aki kiakad, hogy ez mennyire rossz film, szörnyű... inkább elkerülném.
Ritkán tapasztalom meg, de ennek a filmnek a végén ott a katarzis. Megdöbbent, hogy egyesek milyen közönnyel tudnak erre reagálni. Ha én élném a filmbéli eseményeket át, az ilyen embereket soha többén nem akarnám látni.

szavazat: 10/10 február 28. 22:12:56
február 28. 22:12:56
(21/35)

Nem "igazi" fantasy és véleményem szerint nem gyerekeknek.
Nagyon kemény témát dolgoz fel kitûnõ színészi teljesítménnyel. Erõsen hat az érzelmekre, már akinek van olyan...
Kiemelkedõen jó mozi.

szavazat: 2/10 január 01. 09:30:48
január 01. 09:30:48
(20/35)

Nem tudom hogy tetszett ez sok nézõnek, csakis a magas pont és jó vélemények miatt néztem meg, de megbántam. :/ Nagyon rossz, untam magam közben és kár volt megnéznem. 2/10

szavazat: 2/10 2017 dec. 24. - 16:00:50
2017 dec. 24. - 16:00:50
(19/35)

Posztgagyi giccs. Trash. Rettenetes sallang. Szégyenletes, hogy 4 pontbál többön tart. Végig érezhetõ volt a bóvli, de tartotta valami a kitartást, hogy hátha valami deduktív közlés lesz. De nem. Egy semmi. Az elsõ méter film után túl lett forgatva. Több, mint rettenet.

2017 dec. 09. - 07:55:45
2017 dec. 09. - 07:55:45
(18/35)

És most mitõl lett Váratlan jóbarát?

szavazat: 10/10 2017 nov. 13. - 13:35:47
2017 nov. 13. - 13:35:47
(17/35)

Semmi köze az elmúláshoz, nem errõl szólt a film, hanem arról, hogy az éremnek mindig 2 oldala van, vagyis, ami rossznak tûnik az lehet, hogy annyira azért nem rossz, vagy ami egyértelmû lehet, hogy annyira nem is egyértelmû.

(Például, ha valaki kiesik az X-Faktor válogatóján az rossz dolog, de elõnye, hogy nem kell énektanárhoz járnia, szerepelgetnie mûsorokban, készülni az élõ show-kra stb, kvázi van benne jó dolog is, tehát nem egyértelmûen rossz dolog csak).

A 4 rövid történet a lényeg benne, nem pedig az édesanyja halála, az csak a mondanivalót erõsíti.

10/10.

szavazat: 10/10 2017 nov. 03. - 09:22:36
2017 nov. 03. - 09:22:36
(16/35)

Csodálatos, megkapó film (semmiképp sem mese), az életrõl, az élethez való viszonyulásról és arról, hogy az egyértelmûnek tûnõ dolgok korántsem olyan egyértelmûek...
A fõszereplõnek sajnos bõven kijutott a negatív dolgokból, pedig még inkább gyerek, mint felnõtt (utalás a film elején elhangzottakra). Fantasztikus színészi játékot láttam tõle, befutott színészeket megszégyenítõ módon játszott, minden érzelem a szemében, az arcán, a mozdulataiban.
Nagy élmény volt az egész film, mondanivalójában, látványvilágában egyaránt. Fogyott a papírzsebkendõ is szépen... Én inkább 15 éves kortól ajánlanám a filmet, onnantól viszont válogatás nélkül mindenkinek.