10/10
cmbyn 2018 márc. 06. - 17:14:07 10/10
(37/137)
Én is többször láttam már, meg sem mondom hányszor egy hét alatt. Elõször órákig bõgtem, most már majdnem végig bírom nézni pár könnycseppel :)

Iszonyatosan jó, nehezen tudnám megmondani, hogy mi fogott meg ennyire benne. A szereplõk, a helyszín, a történet, mind ugyanolyan fontos és jó.

Szuperül eltalálták a szereplõket, nekem mindketten nagyon bejöttek a szerepre. Annyira kifejezõ, õszinte alakítások, nehéz nem átélni az érzelmeiket.

A 4 órás verzió létjogosultságával egyetértek, jó lenne :D De ha jól tudom, jön majd a rendezõi változat. A könyvem és DVD-m érkezik, mellesleg van egy audiobook , amit Armie Hammer olvas fel.

Mindenképpen szeretném moziban is megnézni, pár nap és rászánom magam, addig spórolok zsebkendõre. Imádom ezt a filmet, 10/10.
10/10
Kallina8 2018 márc. 06. - 16:24:02 10/10
(36/137)
Engem is berántott, és nem ereszt el már jó ideje... A film középsõ részébõl szívesen vettem volna hosszabbítást, egyébként pedig egy percig sem unatkoztam a 132 perc alatt. Armie-ról annyit, hogy "élete egyik leggyönyörûbbjének" tartja a film készítését, és nem mellesleg alakított már meleg karaktert korábban is.

A Legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscarhoz gratula! :)
10/10
letitbe 2018 márc. 06. - 14:42:01 10/10 Előzmény viskia01
(35/137)
lehet, hogy hasonlóan mûködött volna pl. barackok, nyakláncok nélkül, fiatal lány-idõsebb férfi felállásban is, de a készítõk irányultságát tekintve úgy biztos kevésbé viselték volna a szívükön a filmet, és akkor nem ezt kapjuk.

A coming of age téma, forbidden love, Olaszország, a 80-as évek (zenéje)... azt hittem, kifejezetten nekem készült, amíg nem láttam a rajongótáborát.
Talán egyetlen dolog nem tetszett: Elio új külseje
10/10
letitbe 2018 márc. 06. - 00:36:54 10/10
(34/137)
Ez a film tönkre tesz. Nem tudok lejönni róla. Egymás után többször is megnéztem, majd 2-3 napra rá a könyvet is el kellett olvasnom. Még többet akartam tudni róluk. (majd a színészekrõl és a rendezõrõl is) Van aki kifogásolja a hosszát? Bár hozzáférhetõ lenne egy 4 órás rendezõi változtat. Utoljára, nem is tudom, talán a Non ti mouvere (Ne menj el) volt ilyen hatással rám.

Már nem tudom megítélni, hogy vajon így értékelném-e a könyetv, ha nem a film után (miatt) olvasom, ill. hogy éreztem volna a film iránt, ha nem Armie Hammer játszotta volna Olivert - meg is lepõdtem, hogy megnyerték egy ilyen szerepre. Amúgy a legnagyobb vétek szinkronizálni a hangját és egyáltalán a filmet. Timothéet kezdetben gyenge partnernek gondoltam, de a dizsis résztõl kezdve újraértékeltem - telitalálat volt.

SPOILER (a könyv olvasása elõtt is)

A fûben fekvõs jelenet közben/után (hetero nõként) úgy éreztem, hogy le lesz bontva a mozi, ha a késõbbiekben nem bontakozik ki köztük a dolog. Ezzel szemben a könyv érdektelennek tetszett az elsõ közös éjszakájukig, onnantól kezdett hozzáadni a történethez. Elio vívódása, hogy néhány óra leforgása alatt kiábrándult, megundorodott, majd visszaszeretett Oliverbe, a filmben felületesebb lelkesedésvesztésnek, pozíciócserének tûnt. A lucskos barackos jelenetnek pedig azzal a (bizarr) gondolattal akart mélységet adni a szerzõ, hogy ami Elionak talán gusztustalan, az Olivernek becses, hiszen a szerelme minden férfi felmenõjének magját egyesíti, és ha valahol meg kell halnia, akkor benne haljon meg. Minden arról szól, hogy köztük az én meg a te már egy és ugyanaz "call me by your name". A szeretleket meg is hagyták Marzia érzéseinek kifejezésére?
viskia01 2018 márc. 04. - 11:50:25
(33/137)
itt egy jónak tûnõ film, amit elrontanak azzal, hogy pasik smárolnak benne.
10/10
blood.1 2018 márc. 04. - 11:15:22 10/10
(32/137)
Szép és megragadó film! A nyári hangulatot tökéletesen visszaidézi. Azok a baracklevek és a színek.. Remélem viszi az Oscar-díjat!
Ezüstliliom 2018 márc. 01. - 20:44:31 Előzmény Federica_García_Lorca
(31/137)
Értem. Nos, ez a filmbõl nem jött át, és nyilván nem lehet egy teljes regényt belesûríteni egy filmbe. A film alapján az volt az érzésem, amit leírtam... Köszi, hogy írtál róla, a könyvben hogy volt.:)
baradla 2018 febr. 27. - 15:31:37 Előzmény k11zoltan
(30/137)
Kedves k11zoltan, szuper jó, ha az embernek van véleménye. Amit írtál, az azonban nem vélemény, hanem épületes nagy ökörség, ha az ember eddig nem tudta volna, ebbõl azonnal rájön, hogy Magyarországon van. Itt mindent be lehet mosni az arra fogékonyak agyába. Apropos! A kommentedbõl soros kimaradt...
10/10
Federica_García_Lorca 2018 febr. 20. - 21:56:08 10/10 Előzmény Ezüstliliom
(29/137)
A könyv sokkal árnyaltabban tudja ábrázolni Elio zûrzavaros érzéseit. Talán ez az egyetlen, amit fel lehetne róni a filmnek, de egy filmbe nyilván nem fért volna bele mindaz, ami egy regénybe.

SPOILER
Az éjféli találkozás napján Elio pl. ilyesmiket is gondol: "Talán az egész Oliver-ügy nem volt egyéb valamiféle kánikulai gerjedelemnél, amitõl végre sikerült megszabadulnom. Ezzel szemben elég volt csak megszagolnom Marzia kezemen hagyott nyomait, s máris elöntött az imádat a minden egyes nõben ott lakó örök nõ iránt."
Edmond Dantes 2018 febr. 20. - 11:52:27
(28/137)
Nem tudtam, nem ismertem, de most már tudom. Elolvasva életrajzát pl. itt https://en.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Aciman egy olyan multikulti sokgyökerû világpolgár alakja bontakozik ki, amilyen a regény- és filmbéli család minden tagja és amitõl, akiktõl mint lejjebb már írtam, az erre -egyre szaporodó számú- n e m fogékonyak sikítófrászt kapnak.
Edmond Dantes 2018 febr. 20. - 11:43:31
(27/137)
Wikin elolvastam a regény meg-nem-filmesített záró szakaszának tartalmát: ennyi valóban levés lehet egy folytatáshoz, de mintha azt olvastam volna, hogy az író (is) tervezi a regény folytatását, továbbírását, de az is lehet, hogy ez utóbbit félreolvastam. Amúgy az író valszeg sok pénzt keresne a folytatással.
Edmond Dantes 2018 febr. 20. - 11:23:34
(26/137)
A nyelvek váltogatása igenis fontos, sõt: a filmben kimondottan impozáns, noha magam is beszélek vagy beszéltem valahány nyelvet jól-rosszul és ami ennél fontosabb:
k i f e j e z õ. Kifejezi pl. azt a multikulturalizmust, ami a családot jellemzi és vonzóvá teszi és ami egyeseknél manapság sikítófrászt vált ki, mert nemhogy m u l t i- de még m o n o kultúrával sem rendelkeznek. A spoilerben leírtakra azért nem térnék ki, mert olyan morális vitához vezetne, ami nem vezetne sehová sem -megjegyzem, Oliver is (be)csajozott, ha jól emlékszem- és elkezdõdne az a végeérhetetlen felelõsségkeresés, aminek már csak azért sincs értelme, mert a film PONT ARRÓL szól nagyrészt, hogy a dolgokat az életben és a film(ek)ben is fel lehet "normálisan" dolgozni, vér, erõszak és tragédia nélkül is. 11-ben már írtam, hogy ez a film olyan idilli, amilyen nincs is...azaz van, de ezt az idillt nem fogom elrontani ujjal mutogatással: " õ errõl tehet", " amaz meg abban vétkes" és hasonlók. Ha a film összes szereplõjének (és a közönség nagyobb részének) megfelelt a történet alakulása és befejezése, akkor én sem/nem fogok opponálni...hát ez az én "hozzáállásom" :-)
dukyka 2018 febr. 19. - 15:16:42
(25/137)
Tudnál mondani meleg filmeket, amik Oscart nyertek, mint legjobb film, mondjuk 1990 után? Egyébként a Moonlight azért nyert, mert fekete, nem azért mert meleg film.
Ezüstliliom 2018 febr. 19. - 13:13:24
(24/137)
Szerintem a nyelvek váltogatásának igazán nem volt szerepe a filmben, tehát nem igazán zavart volna, ha kimarad a szinkron miatt.

SPOILER

Két okot írtam arra, hogy szerintem miért nem torkollott tragédiába, és a másik az, hogy felvilágosultabb korban élünk. De ha már itt tartunk, a regény szerzõje is amerikai, ha nem is ott született.:)

A lányról pedig: Elio megkapja az üzenetet Olivertõl, hogy éjfélkor találkoznak, de õ azért még lefekszik délután a lánnyal. Mi ez, ha nem kihasználás? Akkor õ már Oliverrel akart lenni, de azért "nem ugrott el"??? Tipikus férfi megfogalmazás.:/ És a lány még mondja is neki, hogy attól fél, meg fogja bántani, ennek ellenére kihasználja. Nem vagyunk egyformák. Ez a lány végül nem vette annyira a lelkére, hogy dobták, de ezt nem lehetett elõre tudni. Én a helyében összetörtem volna, ha lefekszem egy sráccal (valószínûleg életemben elõször), erre másnap dob, ráadásul már akkor tudta, hogy dobni fog, mikor megtette. Ez aljasság. Másrészt, ha valaki "nyomul rád", akkor már jogod van kihasználni? Azért ez sem semmi hozzáállás.
2/10
thegayhussar 2018 febr. 18. - 01:31:49 2/10
(23/137)
Minden a témában elmondhatót újszerûség hiányában, közhelyesen, semmitmondóan, unalmasan erõltetõ.
10/10
Kallina8 2018 febr. 15. - 18:16:14 10/10
(22/137)
Teljesen egyetértek. A regényt szerintem sem lehet továbbvinni a filmben, ráadásul mintha azt nyilatkozta volna valahol a rendezõ, hogy egyenesen két részt terveznek folytatásként. Ezt meg mégis hogyan?

- spoiler -

A késõbbi három találkozójukból az elsõ rögtön ki is esik, amikor Oliver meglátogatja a családot karácsonykor pár napra és Elio szobájában bejelenti a "nagy hírt"... Ebbõl ki lehetett volna bontani egy újabb drámai szálat a lehetséges folytatásban.

- spoiler vége -

Nekem egyébként van egy olyan érzésem, hogy nem véletlenül kapott ilyen befejezést a film. Sehol nem olvastam még ezt, de én úgy látom, ha úgy akarom, ez egy kerek, egész, lezárt történet; viszont ha más szemszögbõl nézem, ebbõl a sztoriból bármit ki lehetne még hozni... Természetesen abban az esetben, ha egy teljesen új forgatókönyvet kapna a film.

Továbbra is azt mondom, nem feltétlenül kellene erõltetni a további rész(eke)t.
10/10
Federica_García_Lorca 2018 febr. 15. - 15:28:15 10/10
(21/137)
Szerintem, ha folytatni akarják, akkor teljesen el kell szakadni a regénytõl, mintha nem is létezett volna, ami egyrészt elég furcsa, másrészt viszont muszáj, mert
KÖNYV SPOILER
arról nem lehet filmet csinálni, hogy a következõ 20 év alatt összesen háromszor találkoztak, s akkor sem történt semmi olyasmi, amit érdemes volna megfilmesíteni.
KÖNYV SPOILER VÉGE
Azt olvastam, hogy ugyanezekkel a szereplõkkel tervezik a folytatást, ami szintén azt sejteti, hogy az új filmnek már semmi köze nem lesz a regényhez.
Elõször azt gondoltam, nem szerencsés folytatni, olyan hatást kelt, mintha még egy bõrt le akarnának nyúzni a rókáról, ahogy azt a sikerfilmeknél szokták. De ha kitalálnának egy jó forgatókönyvet... talán mégis jó lenne.
10/10
Federica_García_Lorca 2018 febr. 15. - 15:03:37 10/10
(20/137)
Én már elolvastam egy csomó dicsérõ kritikát a filmrõl, hogy ilyen szép, olyan romantikus, hogy valójában nem is meleg film, és nem számít, milyen nemûek a fõszereplõk. Lassan úgy éreztem, mintha senki nem venné észre, vagy csak nem merné kimondani a lényeget.
Már azon tipródtam, érdemes-e ezzel elõhozakodnom bárhol is, de te most nagyon jól megfogalmaztad helyettem. (Viszont tudjuk, hogy sajnos ezután elkezdõdik a meleg propagandázás.)

Természetesen imádom a filmet és a regényt is! Már nem is tudom teljesen elkülöníteni a kettõt, a filmbe belelátom a könyv mélységeit, a könyv olvasásakor pedig látom a szép képeket.
Tudod, hogy Aciman, a regény írója 15-17 éves korában épp Olaszországban élt? Úgy sejtem, ez a regény nagyon-nagyon személyes lehet, másképp nem is lehetne ennyire jó.
10/10
Kallina8 2018 febr. 15. - 14:02:37 10/10
(19/137)
- spoiler -

Én úgy érzem, Oliver telefonja talán reményt-megerõsítést adott Eliónak, hiszen Oliver "emlékszik mindenre", minden igaz volt köztük; ugyanakkor azzal a lendülettel belehasított a fájdalom is, hogy végleg elveszítette õt. Tényleg semmi nem tart örökké, bár ezzel kamaszként még nem igazán tudunk mit kezdeni.

Az édesapa Elióhoz intézett szavai a regényben: "A te helyzetedben azt mondom, ha jön a fájdalom, fogadd el, ha van még láng, ne oltsd ki, ne légy vele kegyetlen."
10/10
Kallina8 2018 febr. 15. - 12:38:25 10/10
(18/137)
Azok az "utolsó fejezetek" egészen pontosan a 4. fejezetet/részt takarja és annak is csak egy részét, cca. 30 oldalról van szó ugyanis. Én személy szerint bízom benne, hogy csak terv marad a folytatás.