10/10
Nira1900 2012 dec. 26. - 20:58:46 10/10
(6/6)
Kitûnõ mû, remek figurák, hatalmas alakítások! Az utóbbi néhány év talán legszórakoztatóbb darabja. Elöl ültünk, elméletileg a "kényelmetlen részen", de így legalább mindent közelrõl láthattunk, a zseniális egyszemélyes "zenekart" is, a legjobb hely volt ez. :-) Érdemes lenne még egyszer megnézni!
10/10
jpforgas 2012 okt. 24. - 23:42:34 10/10 Előzmény surviver
(5/6)
Kitunoen szorakoztunk, nagyszeru fekete komedia fergeteges humorral. A rendezes otletes de sohasem oncelu, es a szineszek elsorangu teljesitmeny nyujtanak. A mondanivalo - a mindent behalozo es a minden szereplo gondolkozasat atszovo korrupcio - ugyanannyira jellemzo a mai tarsadalomra mint arra a periodusra amikor a darab irodott; az egyik karaktert rogton el is elneveztuk Simicskanak parommal! Tokeletes eloadas, mindenkinek ajanlott....!!
10/10
jpforgas 2012 okt. 24. - 23:39:47 10/10 Előzmény surviver
(4/6)
Kitunoen szorakoztunk, nagyszeru fekete komedia fergeteges humorral. A rendezes otletes de sohasem oncelu, es a szineszek elsorangu teljesitmeny nyujtanak. A mondanivalo - a mindent behalozo es a minden szereplo gondolkozasat atszovo korrupcio - ugyanannyira jellemzo a mai tarsadalomra mint arra a periodusra amikor a darab irodott; az egyik karaktert rogton elneveztuk Simicskanak parommal! Tokeletes eloadas, mindenkinek ajanlott....!!
9/10
surviver 2012 jan. 23. - 15:22:35 9/10 Előzmény elszabó
(3/6)
Remek abszurd elõadás, a bürokrácia által gerjesztett tragikomédia.
10/10
elszabó 2011 nov. 13. - 00:55:29 10/10
(2/6)
Mácsai remekül ráérzett, hogy az orosz szerzõ 1869-ben megjelent "A közelmúlt képei" trilógiájának záródarabja, az 1974-ben Kaposvárott már játszott (a rendõrbiztos szerepét Vajda László, a mai szereplõ apja játszotta) és 1977-ben az Európa Kiadó által is megjelentetett Tarelkin halála ismét épp oly aktuális, mint anno. Miután fõnöke, Varravin bûnösségét bizonyító aktákat lop el, hogy új életében ezzel zsarolhassa feljebbvalóját, Tarelkin megrendezi saját halálát, hogy hitelezõi elõl meneküljön. Ám tervén rajtaveszít, mert elkapják, és a Varravin (Epres Attila is játszotta már majdnem ezt a szerepet a Stúdió K 2004-es Halni jó c.elõadásában) irányította koncepciós eljárás keretében megvádolják: õ a szivornyás vámpír. A képtelenséget mindenki be is veszi. Az utolsó pillanatban aztán mégis kiegyezik Varravinnal, és arcátlan elnyûhetetlenséggel kérdezi: "Nincs valakinek szüksége egy tapasztalt hivatalnokra?" A mai uralkodók kommunikációját hallgatva csak kínunkban nevetünk a hazugság, a talpnyalás és az erõszak komikus túlkapásain. A darab közben én speciel sokszor gondoltam SzP-re.
10/10
FElepHánt 2011 okt. 30. - 16:10:27 10/10
(1/6)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

Közfelkiáltással kezdjük: Brávóóó! Egy hónapon belül két nagyszerû bemutató, két fajsúlyos rendezés: Mácsai Pál és a társulat permanens diadalmenete!
Pedig Szuhovo-Kobilin abszurdba hajló komédiája nem könnyû falat. Lépésnyire a börleszk csábító szakadékától, ujjnyira a véres naturalizmustól nem mindennapos kihívás, ám a rendezõ hajszálpontos értelmezéssel találja meg a kegyetlen szatíra végtelenül szórakoztató középútját.
Huszonöt /!/ szerep, de csak Nyolc /!!!/ színész, villanásnyi alakváltások, maszk- és jelmez-bravúrok /Nagy Fruzsina/. Bíró Krisztina egy az Öt Hivatalnokból, Négy Hitelezõbõl, három gyermekkel súlyosbítva felháborodott ágyas, Sidó Kereskedõként bölcsen alázatos, Ficza István repertoárja a báva Gyalogrendõrtõl, suta Házmesteren át ível a hózentrógeres lurkóig. Gyabronka József se válogatós, legszívesebben persze a rendõrkapitányi öltönyben feszít.
Van mitõl tartanunk az elején, a bárgyú fogsorok a blõdli rettenetével riasztanak, ám a karakterek következetes jellemábrázolással rajzolódnak fel, a színészek szereprõl szerepre licitálnak rá egymásra és önmagukra, a fergeteges játék egyre mulatságosabbá válik. Epres Attila, gyakorló rokkantként, üvegszemét mankóra cseréli, Kákonyi Árpád is a színre perdül, hogy a találó zenei gesztusok, mesteri hangeffektek mellett merész vetõdéses piruettjével is elkápráztasson. Máthé Zsolt, anatómiai precizitással egy komplett, "Unmöglich", azaz lehetetlen gerincmûtétet vezet elõ, Takács Nóra Diána a múlt idõk panoptikumából varázsolja elõ Mavrusa szakácsnõ és Csvankin fölbirtokos félelmetesen hiteles figuráját. Utóbbi, dölyfös elbizakodottságában vizeletével, majd hatóságilag megtöretve, vérével becsteleníti meg Izsák Lili gyönyörûséges törtfehérben derengõ díszletét, amely kontrasztként erõsíti az expresszív színekben dúskáló játékstílust. - És mennyire jól lehet a hiányzó lépcsõfokokat hódoló hátakkal helyettesíteni!
A Tarelkin-Kopilov metamorfózist Debreczeny Csaba már elsõ színrelépésekor, redukált visszafogottsággal, bámulatos hatással jeleníti meg, a bosszú diadalmas mámora után, az ereszkedõ függöny szûkülõ résében ajánlja mindenre elszánt hivatalnoki személyiségét.
Kontra-szindbádi lakoma, ahogy gondosan megalkotott, gigászi hammm!burgerét zabálja, bõdületes energiával küzd az áhított elõléptetésért, szelíd brutalitással ütlegel, szolgálatkész szûkagyúsággal hajlong a feljebbvalók elõtt: Vajda Milán mindent legyûrõ erélyjel, pompás alakításban testesíti meg Minden Idõk Örök Rendõrbiztosát.
Az Örkény István Színház dupla repülõrajttal indítja az évadot, biztos, hogy Mácsai Pál együttese a továbbiakban sem adja alább.