Téma: Tenet

gyereamozibabe 2020 szept. 09. - 20:22:49 Előzmény P.Frusciante
(71/231)
"...ott tartunk, hogy a " Cápi kapitány kalandos vizeken " című film 7.6 ponton jár, ezzel szemben a Tenet 6 pontot érdemelt a kedves nézőktől..." -Ez nem feltétlenül a pontozók hibája. Mindent a saját műfajában értékel az ember. Nolantől többet vártak. A Tenetet ugyan még nem láttam, de a többi Nolan filmet tisztességesen "beárazta" a Port közönsége. Van, amit még jócskán fel is pontozott. (pl a Memento szerintem gyenge, és túlzó a 8,4-es átlag)
10/10
Lia 2020 szept. 08. - 22:09:45 10/10
(70/231)
Nekem tetszett, igaz előtte elolvastam hogy nehéz.....hát nem......hogy rossz......hát lehet hogy nem a legjobb, de nekem akkor is tetszett. Ja, vacak 68 éves nyugger vok, méghozzá nő, de nem annyira rossz, mást ma nem lehetett megnézni az Alleeban.
10/10
erolly 2020 szept. 08. - 21:38:59 10/10
(69/231)
Az egyik legjobb!
6/10
itsme1 2020 szept. 08. - 17:25:44 6/10
(68/231)
Biztos jó film, kár, hogy nem tudtam követni.
offtopic
P.Frusciante 2020 szept. 08. - 13:58:49
(67/231)
Szia! Jelenleg Asimovtól olvasom az Alapítvány trilógiát, hétvégén pedig a Kis-Balatonnál voltam kirándulni. Vannak barátaim, igaz sajnos a munka és a család mellett már kevesebbet tudok velük találkozni. Panel helyett pedig kertes házban lakom, nagy hátsó kerttel, gyümölcsfákkal. Köszönöm kérdésed, idén leszek 32. De örülök, hogy 3 mondatomból így kitaláltad a személyem.. :D És veled mi a helyzet? Alapból vagy ilyen igazi jó fej, szimpatikus gyerek, vagy csak szimplán trollkodni próbálsz?
P.Frusciante 2020 szept. 08. - 11:33:41
(66/231)
Jelenleg ott tartunk, hogy a " Cápi kapitány - kalandos vizeken " című filmalkotás 7.6 ponton jár, ezzel szemben a Tenet 6 pontot érdemelt ki a kedves nézőktől. Ez azért elgondolkodtató, nem? Szóval maradjunk annyiban, hogy a Port-féle pontozást, és a kedves hobbi ítészek véleményét nem fogom túl komolyan venni ezután sem.. :D
3/10
Goodfella 2020 szept. 07. - 20:14:05 3/10
(65/231)
Nolan rajongóként írom, h ez nagyon félrement. Dögunalmas zagyvaság, teljesen logikátlan és értelmezhetetlen időutazós katyvasz. A katarzis viszont itt is megvolt; 150 perc kínlódás után végre rágyújthattam.
7/10
Kram24 2020 szept. 06. - 17:37:09 7/10
(64/231)
Nekem összességében tetszett a film. bár tény hogy nolan többi filmjéhez képest csalódás. Látszik hogy az tesója (Jonathan) hiányzott a forgatókönyv megirásánál (itt a felszines karakterekre gondolok). Összességében egy teljesen átlag kémsztorit bolonditott meg ezzel az időinverzióval. Az ötlet szerintem erős, de hozzá a story harmat gyenge, a rendezés viszont szerintem kiváló, az operatőri munka és a vágás nagyon tetszett (nem mondom hogy Lame tökéletesen helyettesíti Smith de jó munkát végzett). Branagh és Pattinson jók voltak, Debicki meglepett (a karaktere gyengesége ellenére is) Washington fiu sztem közepes (a Blackklansmenben) sokkal jobban játszott. Meg nekem az látszott hogy ezuttal senki nem fogta vissza Nolant (ami ártott a filmnek,olykor a túlzott művészi szabadság sem jó).
Össz: 7/10

Viszonyításképp:
1. Interstellar 9/10
2. Memento 9/10
3. The Prestige 8,5/10
4. The Dark Knight 8,5/10
5. Inception 8/10
domo.robi 2020 szept. 06. - 09:24:53
(63/231)
Ez a film rossz. Nem csupán azért rossz, mert nem lehetne jó már a témaválasztás okán sem, hanem azért is rossz, mert ez a szerencsétlen témaválasztás egy rossz filmben ölt testet. A kegyelemdöfést - a rossz harmadik szintjét - mégis az jelenti, hogy ezt a filmet Christopher Nolen írta és rendezte, akitől láttunk már jó filmet is. Hát ez nem az.

A film fő témája nem az idő, és nem a szabad akarat - amelyről a filmben érintőlegesen esik néhány szó - hanem a bizonyíték amellett, hogy Nolen találkozott a filmbéli fordítógépből kilépett önmagával, és most az az én áll nyerésre, aki nem előre szeretne haladni, hanem hátra, nem szórakoztatni akar, hanem untatni, és nem értékalapú filmművészeti építőmunkát végez, hanem nekiáll lerombolni azt, amit felépített. De még ezt is olyan unottan, hogy a néző szájában megalszik a tej.

Miért rossz a film? Tételes felsorolás következik:
- A konfliktus felépítése csapnivaló. A jelen a rossz jövő felé tart, ezért a jövőbeli döntéshozók úgy döntenek, hogy ennek itt vége. Illetve eleje. Mert itt ahhoz, hogy aratáskor az elejét vedd, valamikor a jövőben véget kell vetni. Nem érted? Nem baj. Rezonálj vele, mert a film hangulata magával ragad. Ja, nem. Nincs hangulata, csak a katyvasz van, az is szürkében.
- A jók a szembejövő jövő ellen menő menők, akikből egyszerre 1, 2 vagy akár 3 is létezhet egy időben a vásznon, mert az egyik és másik oda-vissza megy, a harmadik pedig vissza megy oda, hogy segítsen e kettőnek.
- A tudományos alapok hiánya vagy félreértése olyan sebességgel köpi szembe Nolen Csillagok között filmjében elvégzett, elméleti fizikai alapokra történő építkezését, hogy a nagy sebességtől gőzzé, majd plazmává váló nyál fekete lyukat éget a téridő szövetébe. Az entrópia (egyik) definíciója szerint egy rendszer rendezetlenségének mértéke. Nolen nem igazán tanulhatott logikát, mert nem tudja eldönteni, hogy invertálja ezt a kijelentést. Az inverz világban a "rendszer rendezetlenségének mértéke" vajon a "rendszertelen rendezetlenségének mértékévé" invertálódik, esetleg a "rendszer rendezettségének mértéke" lesz belőle, vagy a " rendszer rendezetlenségének mértéktelensége"? Nolen ezt szemmel láthatóan nem tudta eldönteni, mert vannak tárgyak amelyek visszafelé működnek, vannak emberek, akik visszafelé haladnak az időben, és van a jövő, amely úgy akarja lerohanni a jelent, hogy azután visszacsináljon mindent, amit az előre haladó időben a normális emberiség elrontott. Nagyszerű! És mihez fognak ezzel kezdeni? Inverz történelmükben visszajutnak a teremtésig, vagy a divatos világnézet szerint a majomig? Üdítő újdonság Greta Thunberg világában, hogy a problémákat nem a jövőre tekintve, a jelenben akarjuk megoldani, hanem a múltba szegezve tekintetünket visszamászatjuk az embert a fára...
- A B-listás színészek sajnos nem vonzottak be a filmbe, elképzelhető, hogy a jövőben fogják csak megtanulni azokat a színjátszáshoz szükséges skilleket, amelyeket a múltban kellett volna alkalmazniuk. Elképesztően gyengén játszottak, remélem, nem azért, mert komolyan gondolták
- A film fényképezése kapcsán semmilyen emlékezetes beállítás nem jut eszembe. Rendben, technikailag a visszafelé robbanásos harcmezőn előre futó katonák biztosan sok animációs ember és számítógép idejét igénybe vették, de a végeredmény csak arra jó, hogy bántsa a néző szemét, mert szemét. Az már a posztmodernnek is csak a perverz változatában jelenthet valamilyen "élményt", hogy egyszerre hallgatom Uhrin Benedek Mozart remixét odafelé játszva az egyik hangszóróból, és visszafelé játszva a másikból.
- A történetet és forgatókönyvet hagyjuk, se eleje, se vége. Vannak olyan művészek, akik műértő módon nyúlnak az idő és a szabad akarat témáihoz, és ezekben maradandót alkotnak. Nolen egy kockás inges favágó szofisztikáltságával közelíti meg ezeket a témákat, és olyan jellegű kérdéseket érint felszínesen, mint a "Ha meg kő halni a csatába, akkó elmész még attó a csatába?" örök kérdését, amelyet szinte minden eddigi generáció, amely csak háborúval találkozott, egy hangos igennel válaszolt meg. Nincsenek új kérdések, nem lehetnek új válaszok sem. Ahol a szabad akarat csak annyit jelent, hogy egy katona elmegy-e a csatába, ha tudja, hogy biztosan meghal, ott még a téma további kutatására van szükség a készítők részéről.
- Az információ és annak terjedése is egy olyan téma, amelynek könyvtárnyi irodalma van. A tudás akkor jó, ha nem tudod. Meg akkor, ha szét van osztva. Gondolom azért, mert két tudás nem fér meg egy csárdában. Nolen itt a pocsolyányi filozófiai mélységekbe ereszkedik, amikor feldolgozza a nagy dilemmát: "Mi van, ha nem tudom a jövőt? Akkor szabad akaratból dönthetsz. És ha tudom a jövőt? Akkor is." Egyébként a film tudás kulcsszóra támaszkodó minden része merő szemfényvesztés, optikai csalódás. Arra alapoz, hogy a néző agyában jelen vannak a "tudás", "információ", "szabad akarat" kifejezések, Nolen csak megemlíti ezeket, és a néző agya majd engedelmesen kiegészíti azzá, amit a néző gondolni akar. Bravó!
- Az pedig, hogy Nolen a híres Sator Arepo Tenet Opera Rotas ókori félokkult szónégyzet szavait elhelyezte a filmben egyes szereplők vagy helyszínek neveként, az csak annak okoz bárminemű intellektuális bizsergést, aki általános iskola 4. osztályában lemaradt a "Írj összefüggő történetet az alábbi 5 szó felhasználásával" jellegű feladatokról. Ha a film netán ennek a szónégyzetnek a filmművészeti eszközökkel történő vizualizációját tűzte volna ki célul, akkor minden elismerésem: nem sikerült...



Végső soron az idő tudománytalan megközelítése új kategóriát definiál.
- A Csillagok között az "Így van, és akár a film szerint is lehetne" kategóriába esik, ahol a science megtámasztja a fikciót.
- A Mátrix a "Nem így van, de akár a film szerint is lehetne" kategóriába esik, mert egy lehetséges és önkonzisztens fikciót vázol fel.
- A Vissza a jövőbe trilógia a "Nem így van, nem is lehetne így, de attól még szórakoztató" kategóriába tartozik.
- Ez a film viszont a "Nem így van, nem is lehetne így, és nem is szórakoztató" kategóriát követeli ki magának, én pedig a mozijegy árát követelném vissza...

Tényleg nem értem, hogy mit alkotott Nolen, mert ez filmnek kevés, önmagát és a filmművészetet kigúnyoló álalkotásnak viszont túl terjengős és drága.
10/10
ztani 2020 szept. 05. - 00:32:08 10/10
(62/231)
Igen igazad van azért Cobb múltjáról több minden kiderül. Hmm újra kéne néznem
10/10
mozi mosbourne 2020 szept. 04. - 19:31:37 10/10 Előzmény T971
(61/231)
T971: Nem a negatív kritikákat szedik le, csak a kulturálatlan hozzászólásokat.
6/10
Zxey9m 2020 szept. 04. - 16:07:05 6/10 Előzmény ztani
(60/231)
Szerintem

1. Interstellar 7,5/10
2. Inception7/10
3. Memento 6,5/10
4. Dunkirk 6,5/10
5. Prestige 6,5/10
6. Tenet 6/10
7. Batman 2 6/10
8. Batman 1 5,5/10
9. Insomnia 5,5/10
10. Batman 3 5/10
10/10
ztani 2020 szept. 03. - 12:12:28 10/10
(59/231)
Egyébként szerintem azért dühösek erre a filmre mert nem lett szerintük annyira jó mint az Eredet pl. vagy a Memento.
Meg könyörgöm akik meg vannak sértődve hogy nem derül ki semmi a szereplők múltjáról. Az Eredetben mi derül ki Cobb, Arthur vagy Eames múltjáról? Vagy Mementoban akár vagy a Dunkirkben? Nolan egyszerően nem erra fókuszál

10/10
ztani 2020 szept. 03. - 12:03:38 10/10
(58/231)
Hát igyelj ízlések és pofonok.
Amúgy érdekes hogy azt írtad: Csak szimpla látványfilmek..gondolom itt az interstellarra gondoltál.
Nem tartom csak szimpla látványilmnek. Nem is a látvány miatt tetszett annyira, hanem Nolan olyan érzelmesre csinálta mint egyik filmjét sem. Meg oké hogy sem a Prestige sem pl. a Memento nem annyira látványos mint a későbbiek, nem véletlen, akkor még nem volt annyi pénze, hogy olyan látványosra csinálja Mint a későbbieket.:)

Az eredetet mindenképp pótold meg ha szereted a képregényfilmeket akkor a Batman trilogiát is, az is egy egyedülálló darab.
10/10
ztani 2020 szept. 03. - 02:07:39 10/10
(57/231)
Nolan filmjei szerinem:

1: Csillagok között 10/11
2: Eredet/Tenet (tényleg nem tudom megmondani hogy melyik jobb) 10/10
3: Memento 10/10
4: Batman 2 10/10
5: Tökéletes trükk 10/10
6: Dunkirk 10/9
7: Batman 1 10/9
8: Batman 3 10/8
9: Álmatlanság 10/7
10/10
kid joe 2020 szept. 03. - 00:53:57 10/10
(56/231)
A Dark c. sorozat végignézése előnyt jelent a megértést tekintve! :D Nekem rettentően tetszett a film, amennyire lehetett, minden a helyére került a végén. Örülök, hogy van egy ilyen rendező, mint Nolan, aki ennyire 'out of the box' gondolkodik. Szerintem méltó a hírnevéhez.
Pici negatívum, hogy valóban nagyon gyors a tempó, megbeszélik a következő lépést tőmondatokban, majd már jön is az akció, felfogni sincs idő előzetesen, csak az akció közben.
De ettől még nagyon ajánlott! 10/10
4/10
Paradiselost02 2020 szept. 02. - 23:26:24 4/10
(55/231)
Nem tetszett 😟 és nem is értettem sajnos 😟 Az atmoszféra baromi jó volt viszont ,húzós aláfestéssel .Csak nekem olyan érzésem volt végig az lehetetlen hogy ehhez a filmhez írták mert köszönő viszonyban sem volt azzal.Szörnyű kínszenvedés volt végigülni ,főleg mert hogy végig kattogtam azon ,mi a pic.a a sztori lényege merthogy nem a világ megmentése az ziher 🙃
Inkább csak egy baromi nyúlánk csajszi (mert hogy köldökéig ért egy Merci E osztály teteje majdnem) megmentése volt a tét de az sem túl drámai módon. Pattison jól nyomta de meg nem tudnám mondani mit is valójában ,kínoznának akkor sem 😉
1/10
Puzsér Róbert kritikus 2020 szept. 02. - 18:51:23 1/10
(54/231)
wareszport 2020 szept. 02. - 08:42:52
(53/231)
Tímár Péter már megcsinálta ezt a Csinibaba és a Zimmer Ferikben.
1/10
glomgold@freemail.hu 2020 szept. 02. - 01:51:53 1/10
(52/231)
Ja és kis easter egg a film elejéről... Aki videóvágóval a főcím logót megforgatja észreveheti, hogy például a Warner Brothers logo-nál hallott dallamot hallani előrefele és a Syncopy logonál ugyanaz a bim-bam megy visszafele :D Jó mi... és van még pár ilyen a filmben... ez afilm nem adja magát könnyen... talán nem is moziba való... de na... tessék játszani kicsit... :P