8/10
convar 2011 dec. 09. - 17:34:06 8/10 Előzmény JoeM
(1113/1253)
Á, hagyjad, aki inkább hisz az ilyen Vissza a jövõbe típusú mesefilmeknek mint a józan paraszti eszének azzal nem érdemes leállni vitatkozni.
kompikotró 2011 dec. 07. - 23:46:34
(1112/1253)
Tegnap megnéztem ezt a filmet és az idõutazást leszámítva is volt benne annyi logikai baki,hogy nem tetszett annyira amennyit vártam tõle...

Spoiler!

A skynet-töl többet vártam volna! Marcus nagyon nem illett bele a képbe,mint "beszivárgó",mert kiszámítható volt a karaktere és egy pillanatig sem éreztem azt,hogy veszélyes lehet az emberekre,mint ahogy nem is volt (itt a jókat értem )! Akkor Connor a GNR segítségével meghekkel egy terminátormocit és a benne lévõ "azonosítóval" relatíve könnyen bejut a skynet bázison bárhová! Kérdem én akkor mire föl volt az egész cécó? Ugyan is az "ítélet napjában" vissza tudott küldeni egy hekkelt swarcit, aki segített.Akkor itt miért nem tudták megtenni és így elpusztítani a gépobjektumot? Hiányoltam továbbá a csata jeleneteket...a városban lévõ termi elég ijesztõ volt és értékeltem volna ha még több jelenetet csináltak volna amiben küzdenek ezekkel a "szörnyekkel"...hmm nem tették...e helyett láthattunk némi madmax-os kamionos úton poroszkálást irreálisan mozgó motorokkal,top-gun-ba illõ légi csatát és még sorolhatnám...nem ezt vártam...egynek elmegy,de nem hiszem,hogy repetázni fogok belõle...a 3. résztõl azért jobb volt,de nem sokkal...Christian Bale sokat javított rajta!
6/10
JoeM 2011 dec. 07. - 19:41:13 6/10 Előzmény Bigpapa
(1111/1253)
"Az idõparadoxon vagy idõutazás-paradoxon egy az idõutazással kapcsolatos paradoxon. Elsõként René Barjavel sci-fi író 1943-as, Az óvatlan utazó („Le voyageur imprudent”) címû könyvében[1] jelenik meg. A második személyben kimondott paradoxon így hangzik: tegyük fel, hogy visszautaztál az idõben, és megölted a biológiai nagyapádat, mielõtt találkozott volna nagyanyáddal. Ennek következtében valamelyik szülõd meg sem fogant (és így te sem), ezért végsõ soron vissza sem utazhattál a múltba, hogy megöld a nagyapád, és így tovább."

Ez csak egy látszólagos, elméleti/logikai paradoxon, ugyanis nem veszi figyelembe az idõ és így az idõvonalváltozás egyirányúságát. Ha visszauztazom, csak a tõlem a jövõ irányába lesz változás, visszafele nem lehetséges. Saját jövõbeni létezésemet törölhetem, de az aktuális létemet nem.Az idõparadoxont gyakran érvként hozzák fel az idõutazás lehetetlen voltának bizonyítására. Mindazonáltal, a paradoxon feloldására is születtek próbálkozások.

"Stephen Hawking szerint létezik megoldás az idõparadoxon problémájára. A konzisztens történetek hipotézise szerint senki nem mehet vissza a múltba, hacsak a történelem már meg nem mutatta, hogy a múltban már egyszer megérkezett, és ott-tartózkodása folyamán nem ölte meg a nagyapját, valamint semmi olyat nem tett, ami a jelenlegi szituációval ellenkezne. Tehát az írott történelmet nem lenne képes megváltoztatni."
Ez nem valódi paradoxon feloldás, hiszen korlátozza a beavatkozás lehetõségét. Így meg nem is lenne érteleme Skynet visszaküldéseinek.

"Az idõparadoxon megoldására létezik egy másik út is, mégpedig az alternatív történetek hipotézise. Eme elképzelésnél az idõutazók egy alternatív múltba kapcsolódnak be, mely különbözik a rögzített történelemtõl. Emiatt bármit tehetnek, az saját jelenükre nem lesz hatással."
A párhuzamos idõsíkokkal két nagy gond van. Nincs anyag a világegyetemben alternatív világok létezéséhez. És értelmetlenné tenné szintén az utazást, hiszen a T800 érkezése új idõvonalat nyitna, így Skynet nem tudna magán segíteni, mert a saját idõvonala változatlanul folytatódna tovább.
6/10
JoeM 2011 dec. 03. - 16:15:30 6/10 Előzmény Bigpapa
(1110/1253)
1. egyetértek
2. egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy ez egy techdemo inkább, nem igazi T film
3. kb ua.
4. azzal, hogy kinyír valakit, nem sérül az anyagmegmaradás törvénye, csak az adott anyag vagy energiamennyiség más formában lesz jelen

" Amúgy ti nem láttátok a vissza a jövõbe trilógiát? Ott pont ez van, hogy Marthy anyja õ belé lesz szerelmes és mivel kezd megváltozni a jövõ, a tesói szép lassan tûnnek el a képrõl."
Ez egy nagyon jó trilógia, a kedvencem, csak hát ezek a mesés dolgok...ha megváltozik az idõvonal egy idõutazás vagy információközlés útján, akkor a változás 0 idõ alatt kell, hogy lefusson, az idõnek nem lehet "ideje", és ahogy írtad is, a rendszeren belül levõk ebbõl semmit sem vesznek észre, mert az õ múltjukon és így az emlékeiken is átfut az idõvonal frissülése.
1/10
Bigpapa 2011 dec. 02. - 22:14:23 1/10
(1109/1253)
Jó, én feladom :))))))
1.olyanról vitázunk,amit jelen pillanatban nem tud senki megoldani.
2.olyan filmrõl, ami egy fos! :))
3.egy fos filmrõl, egy fos sztorival
4.hiába az anyagmegmaradás törvénye, ez addig áll, amíg az elsõ idõutazó (ha még nem volt ilyen) vissza nem utazik a múltba és ki nem nyír valakit, akinek a jövõbeli tettei meg nem történtté válnak. Akkor nekem lesz(lenne) igazam,de mivel a mi jövõnk (akkori jelenünk) is megváltozik, ezt nem fogjuk tudni, természetesnek vesszük.

Amúgy ti nem láttátok a vissza a jövõbe trilógiát? Ott pont ez van, hogy Marthy anyja õ belé lesz szerelmes és mivel kezd megváltozni a jövõ, a tesói szép lassan tûnnek el a képrõl.Még õ is kezd láthatatlan lenni,amikor visszaáll az idõvonal.Kivéve, hogy Biff nem nagyágyú,hanem autómosó.De mindegy, én abbahagytam,mert parttalan a vita :D
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 dec. 01. - 19:20:45 10/10
(1108/1253)
Haha. :))
offtopic
Csigalány 2011 dec. 01. - 12:32:27 Előzmény Ford Mustang
(1107/1253)
Jaj, én emlékszem, láttam egy filmet, melyben elmagyarázták az idõparadoxont! Valami fehér hajú ürge volt, asszem Doki néven! ;o)
6/10
JoeM 2011 dec. 01. - 10:24:06 6/10 Előzmény Bigpapa
(1106/1253)
Értem, szóval bele vagy ragadva a körforgáselméletbe és amiatt nem látod, hogyan mûködne valójában.

Egyébként a hivatalos tudomány ugyan nem ismeri el az idõutazást, viszon egy két nagy "koponya", mint pl. Hawking és Einstein nem zárta ki a lehetõségét. Én arra hajlok, hogy megvalósítható, elég csak picit belemélyedni kvantummechnikába, hogy lássuk mennyire nem úgy néz ki a világ, ahogy elképzeljük és látjuk. Persze fizikai utazás helyett inkább információ közlést tartok megvalósíthatónak, de semmi sem lehetetlen szerintem. Az egyik nagy probléma, hogy igazolni kéne az idõegyenes folyamatosan fennálló létezését, de ezt csak a rendszeren kívül álló megfigyelõ tehetné meg, mi, akik belül vagyunk, nem, vagy csak közvetett úton. Enélkül az egész okafogyottá válik, hiszen ha csak a jelen fut, akkor nincs mirõl beszélni.
Ami a meseszerû eltûnéseket illeti: az alapvetõ fizikai törvényeket azért ne hágjuk át. Olyan nincs, hogy valaki materializálódik az idõvonal egy pontján aztán egy beavatkozás okán egyszer csak eltûnik. Anyagmegmaradás.
Két példa, a valószínûsíthetõ következményekre a klasszikus "megölöm a nagyapám" paradoxonra. Ha jövõben tarózkodom és bárki visszautazva megöli az öreget, akkor nem én tûnök el, hanem az idövonalban fog változás beálni, ami miatt gyakorlatilag a beavatkozás pillanatától fogva új idõegyenes jön létre.( amiben sok egyéb dolog is teljesen más lesz, hiszen a beavatkozás más egyéb változást is fog gerjeszteni) Amiben én már nem fogok létezni, de senki nem is fog hiányolni, hiszen ebben az idõvonalban sosem léteztem.
Ha akkor ölik meg az öreget, amikor elõzõleg én is visszautaztam az idõegyenes egy másik pontjába, a múltba, akkor is új idõegyenes jön létre, hasonló változásokkal a tett idöpontjától, viszont az én fizikai valómat nem fogja érinteni, mivel az idövonalból kiléptem, és rajtam a változás így már nem fog átfutni. Azt logikusan el kell fogadni, hogy az idõ csak elõrefele halad, vissza nem, így az idõvonalban beálló változás terjedése is csak egyirányú lehet.
A T1 a klasszikus körforgáselméletre lett kitalálva, viszont a T2-tõl kezdve az eredeti idõvonal, plusz a visszaküldések okozta folyamatos idõegyenes változás technikájára állt át a sorozat. Csak így lehet magyarázni és összahangolni a TSCC-t és a 4 T-filmet. És össze lehet, ebben ne legyen senkinek sem kétsége.
10/10
Ford Mustang 2011 nov. 30. - 23:03:54 10/10
(1105/1253)
Meg is válaszoltad; ha léteznének.
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 nov. 30. - 21:06:39 10/10
(1104/1253)
Az idõutazást nem is kell érteni, mivel egy az, hogy lehetetlen (noha történetnek nagyon jó), másrészt pedig nem is lehet megmagyarázni az idõparadoxont. :)
1/10
Bigpapa 2011 nov. 30. - 19:29:45 1/10 Előzmény JoeM
(1103/1253)
És én nem értem az idõutazás lényegét :)))))))))))
Megpróbálom leírni úgy is, hogy megértsd :)
John küldi vissza kylet-t a múltba. A megváltás az elõtt játszódik, hogy Kyle visszautazott volna a múltba, hogy hetyegjen jonh anyjával, tehát, ha az utazás elõtt hal meg Kyle, nem tud visszautazni a múltba és nem lesz John. Tehát, az vonal, amit John képvisel (T2-T3) sem történik meg. Nem lesz tudomása az embereknek a Skynetrõl még mielõtt öntudatára ébred és simán hazavágja az embereket. Biztos akkor is lesz egy vezetõjük,de az nem John lesz. Kvázi,hipp hopp eltûnik John a semmibe a Megváltásból. És az is, amit addig csinált.
Gondold csak végig, ha visszautazol az idõbe és kinyírod a saját nagyapádat, nem lesz apád, így te sem leszel.Idõparadoxon, hogy akkor hogy utazhatsz vissza a múltba, hogy megöld a saját nagyapádat.
Mivel ma még (elvileg) nem tud senki idõutazni, így ez elmélet. De ezt nem én találtam ki, hanem Eistein.Bár õ azt mondta, hogy nem lehetséges az idõutazás,mert nem tudunk semmit felgyorsítani a fény sebességére,vagy annál gyorsabbra.
6/10
JoeM 2011 nov. 30. - 08:13:57 6/10 Előzmény Bigpapa
(1102/1253)
"..szóval,ha az utazás elõtt az egyik gép lekapta volna John apjának a buráját, simán eltûnt volna a semmibe John"

Nem érted az idõutazás logikáját, John nem tûnt volna el, mivel mindig is létezett, csak a Kyle visszaküldése által létrejövõ új idõvonal egyszerûen nem jön létre, így marad az az idõvonal amiben éppen jelen vannak és jelen is maradnak.
8/10
convar 2011 okt. 24. - 03:11:42 8/10 Előzmény remington827
(1101/1253)
"Pl a csendesség. Ha zajt csapsz, odacsõdülnek a gonosz seregek, és megdöglesz. Ez OK, de akkor Marcust kergetve a tüzijáték vajon nem tûnt fel Skynetnek? :D

Jogos :D


"De maga bázis is poén. Egy rakat repcsi, hadicucc, épületek egy nagy placcon, mint egy mai reptér vagy bázis. Skynet idejében? Amikor néhány nagy transformer-terminator az egészet a levegõbe repíthetné, vagy egy légicsapás 5 perc alatt lezúzná, vagy egy atom 1 perc alatt felégetné? Közben a fõhadiszállást nem gyõzik rejteni, a víz alatt egy tengeralattjáróban. Ennyire értéktelen lenne a technika és a katonák?"

Ez is :D


"Egyébként állítólag van egy alternatív vége a filmnek, de valaki megmondhatná, mi az."

Van, ill. volt ill. csak lett volna. U.is eredetileg Connor meghal a végén. De a próbavetítésen akkora hisztit csaptak emiatt a tesztalanyok hogy McG végül elvetette ezt és újraforgatta a végét.

Pirosszemû kislányokról nem tudok.
8/10
convar 2011 okt. 24. - 03:05:02 8/10 Előzmény Bigpapa
(1100/1253)
Ezek után egyben vagyok biztos: mi ebben a kérdésben soha nem fogjuk megérteni egymást :)
8/10
offtopic
_Freddy_ 2011 szept. 24. - 08:34:13 8/10 Előzmény remington827
(1099/1253)
nekem pl tetszett a néhány hiba ellenére is, és láttam az 1-2-3-at is, és nem is egyszer
remington827 2011 szept. 17. - 17:24:19
(1098/1253)
Szerintem feleslegesen idegesítitek magatokat ezen a filmen. A maga nemében jó, de én az újhullámos "lélektelen" filmek kategóriájába sorolom magamban. Nincs benne semmi különleges, de nem is kifejezetten rossz. Az ifjabbak vagy a régieket nem ismerõk akár még jónak is tarthatják.

Ha már ellentmondásról beszélünk, van néhány dolog, amely furcsa ebben a filmben. Innentõl

SPOILEREK

Pl a csendesség. Ha zajt csapsz, odacsõdülnek a gonosz seregek, és megdöglesz. Ez OK, de akkor Marcust kergetve a tüzijáték vajon nem tûnt fel Skynetnek? :D Erdõ, mezõ égett, géppuskák, aknák, helikopterek . . . vagy akkor volt mûszakváltás a gépeknél? A másik ugyanitt a folyóban a vízi terminatorok: ott szambáznak a szomszédban (az egész hely a bázis mellett van) nem tûnt fel valakinek, hogy nincs rendben valami? 1. a gépek szólnak haza, hogy gyertek kajálni, vagy 2. az ellenállók nyírják ki a gépeket, mert veszélyeztetik a bázist. De maga bázis is poén. Egy rakat repcsi, hadicucc, épületek egy nagy placcon, mint egy mai reptér vagy bázis. Skynet idejében? Amikor néhány nagy transformer-terminator az egészet a levegõbe repíthetné, vagy egy légicsapás 5 perc alatt lezúzná, vagy egy atom 1 perc alatt felégetné? Közben a fõhadiszállást nem gyõzik rejteni, a víz alatt egy tengeralattjáróban. Ennyire értéktelen lenne a technika és a katonák?

Egyébként állítólag van egy alternatív vége a filmnek, de valaki megmondhatná, mi az. A könyvnek, amelyet a forgatókönyv alapján írtak, az volt a vége, hogy a kislány szeme megcsillan, méghozzá pirosan. Mert õ is egy terminator. Poén, de hogy mit akartak vele kezdeni, nem tudni. Ezek alapján nem véletlen, hogy a drága érezte, ha jönnek a gépek. Ami még hátborzongatóbb, hogy a lány maga maradt, miközben - valószínûleg - az egész történetet átírták, meg repült az egész szerepe valahol félúton. Mint a Ryan közlegény megmentésében, amikor az indulás után már rögtön el is veszítették a lõszerkészletet, csak azt nem tudni, miért. (törölt jelenet, kilövik alóluk a jeepjüket).
1/10
offtopic
Bigpapa 2011 szept. 02. - 09:35:31 1/10
(1097/1253)
Az anyag nem vesz el, csak atalakul addig igaz, amig ez meg nem tortenik. Azt ertsd meg, hogy ha megvaltoztatsz valamit az idoben, jelen esetben a jovoben, ami a multban indit el egy olyan vonalat, ami amugy nem is letezne. Mivel Kyle az, aki letrehozta a John szalat az idoben, ha ot a jovoben kiiktatjak, egyszeruen eltunik a john minden tette es john is, mivel nem szuletik meg. Azt nem erted, hogy john nem egy toll, vagy kalapacs, ami sima anyag es valoban, ebben az idosikban nem is tuntethetem el ezt a kalapacsot. De ha vissza utazom a multba es leallitom a gepsort pont akkor, amikor ez a kalapacs keszulne, a jovoben egyszeruen eltunne a kalapacs, mivel el sem keszult. Maga a kalapacs anyaga valahol jelen lenne, de nem mint kalapacs. Ered? Ha ezutan sem, akkor inkabb hagyjuk es valoban a Terminator- megvaltas egy idobukfenc nelkuli oscar dijas remekmu ;)))
8/10
convar 2011 szept. 01. - 03:43:12 8/10 Előzmény Bigpapa
(1096/1253)
"Masik film a vissza a jovobe? Az. De a peldat jol mutatja."

Igen, de lehet más példa is :) És látványosan kerülted "az anyag nem vész el csak átalakul" fizikai alapvetéssel való szembesülést :) :P

Am ismerõs volt a szöveg, sztem olvastam már. Nem a terminatorchronicles.hu-ról van?
1/10
offtopic
Bigpapa 2011 aug. 24. - 07:51:26 1/10 Előzmény convar
(1095/1253)
Idezet:

Idõparadoxon

Az idõparadoxon vagy idõutazás-paradoxon egy az idõutazással kapcsolatos paradoxon. Elsõként René Barjavel sci-fi író 1943-as, Az óvatlan utazó („Le voyageur imprudent”) címû könyvében[1] jelenik meg. A második személyben kimondott paradoxon így hangzik: tegyük fel, hogy visszautaztál az idõben, és megölted a biológiai nagyapádat, mielõtt találkozott volna nagyanyáddal. Ennek következtében valamelyik szülõd meg sem fogant (és így te sem), ezért végsõ soron vissza sem utazhattál a múltba, hogy megöld a nagyapád, és így tovább.

Egy ezzel ekvivalens paradoxon a filozófiában az ön-gyermekgyilkosság (autoinfanticide), azaz visszamenni az idõben, és gyermekként megölni saját magunkat, elõször Paul Horwich egy esszéjében jelent meg.

Az idõparadoxont gyakran érvként hozzák fel az idõutazás lehetetlen voltának bizonyítására. Mindazonáltal, a paradoxon feloldására is születtek próbálkozások.

Stephen Hawking szerint létezik megoldás az idõparadoxon problémájára. A konzisztens történetek hipotézise szerint senki nem mehet vissza a múltba, hacsak a történelem már meg nem mutatta, hogy a múltban már egyszer megérkezett, és ott-tartózkodása folyamán nem ölte meg a nagyapját, valamint semmi olyat nem tett, ami a jelenlegi szituációval ellenkezne. Tehát az írott történelmet nem lenne képes megváltoztatni. A hipotézis látványos példáját a Végsõ visszaszámlálás címû filmbõl ismerhette meg a nagyközönség.

Az idõparadoxon megoldására létezik egy másik út is, mégpedig az alternatív történetek hipotézise. Eme elképzelésnél az idõutazók egy alternatív múltba kapcsolódnak be, mely különbözik a rögzített történelemtõl. Emiatt bármit tehetnek, az saját jelenükre nem lesz hatással.

Itt a jovobol utaznak a multba, de ezt a jovoben lehet megvaltoztatni, mivel a multban nem letezik john apja.a jovoben kell megolni, hogy ne utazhasson vissza. Hidd el, akkor megsemmisulne a john vonal, hiszen nem utazik vissza, nem menti meg saraht, nem is dugnak, nem lesz john.
Masik film a vissza a jovobe? Az. De a peldat jol mutatja. Ha megvaltoztatsz valamit,az kihat mindenre.
8/10
convar 2011 aug. 23. - 17:45:12 8/10 Előzmény Bigpapa
(1094/1253)
"...szóval,ha az utazás elõtt az egyik gép lekapta volna John apjának a buráját, simán eltûnt volna a semmibe John. :)))) "

Csakhogy ilyen nincs. Az anyag nem vész el csak átalakul :)


"Láttad a Vissza a jövõbe elsõ részét?"

Az egy másik film.