szorokin 2011 jún. 11. - 23:22:15
(5/5)
a témakörben ajánlom, mint:
az elsõ egészestés játékfilm amely feldolgozza/adaptálja a tibeti halottaskönyvet.

Enter the Void (Gaspar Noé)
http://filmesoffos.blog.hu/2011/06/11/enter_the_void_2011
Coleman 2010 jan. 10. - 17:14:39
(4/5)
Én olvastam a hallottaskönyvet, nem akadtam fönn és nem is okozott meglepetést a második rész. Az animáció maga egyébként nekem sem tetszett. Az elsõ részt inkább tekintem dokumentumfilmnek, a második valami mást is akar adni, elfogadom, hogy szerinted nem megfelelõ módon. Az megfontolandó, hogy mennyire volt szükséges a második rész, mivel alapvetõen más a funkciója a két résznek, szerintem mindkettõnek megvan a létjogosultsága.
Coleman 2010 jan. 10. - 14:27:23
(3/5)
Úgy tudom mindkét részt ugyanazok készítették, a kanadai részért (az elsõ részen belül) McLean a felelõs (õ volt az egésznek is a rendezõje), a többiért a japánok. Az animációkat egy japán rendezte és egy indiai volt a készítõje. Franciáknak semmi köze hozzá, csak a gyártásban vettek részt, ha jól tudom. Lehet, hogy tévedek, én még akkor így olvastam.
A két rész között meg szerintem jól elhatárolható különbségek vannak, de ez csak az én szubjektív véleményem.
kisbogáncs 2010 jan. 10. - 11:58:53 Előzmény Coleman
(2/5)
hm,köszi a véleményt, én csak most bukkantam rá a filmre,meg is lesem majd:)
Coleman 2009 júl. 10. - 14:59:18
(1/5)
Igazán üdítõ és bölcs dokumentumfilm, léleknek, értelemnek és szemnek egyaránt.
Az elsõ rész, 'A halál, mint életmód' (A Way of Life) bemutatja a hagyományokat és általában beszél a halálkultúráról, betekintést nyerünk a tibeti életbe és gondolkodásba. Emellett megismerhetünk egy különleges programot, ami San Fransisco-ban zajlik, ahol a haldoklókat készítek föl a halálra. A Dalai Láma is megosztja velünk gondolatait.
A film ezen része is rendkívül érdekes, okos és számtalan rendkívüli pillanatot tartalmaz.

A második rész, 'Végtelen szabadság' (The Great Liberation), ami konkrétan bemutatja a bar-do thos-sgrol-t (azaz a tibeti halottaskönyvet). Az elsõ részben is láthattunk egy idõs embert, akin elvégzik a szertartást, de ott az csak bepillantást kapunk, ebben a részben végigvezet minket a film, többek közt animáció segítségével ábrázolja a elhunyt útját. Ez a rész csodálatos, már-már spirituális élmény, harmónia árad belõle.
A film narrátora Leonard Cohen, aki tökéletes, nemcsak autentikus személy, de hallgatni is élmény.