Téma: Trója

1/10
stenmore 2013 nov. 10. - 10:20:43 1/10
(442/482)
Nem teljesen prekoncepció,mert kb 5 percet néztem belõle,és az elég is volt.Ráadásul vannak filmek amelyekrõl már eleve lerí pl a szereplõgárdájuk és néhány elõzetes információ alapján hogy mire számíthat valaki.Egy ilyen témát így feldolgozni hogy pl Achilleus szerepét Pittre osztani ,aki ugyanolyan bájologva játsza el mint amikor a nemrégiben vetített (a címe nem jut eszembe,mert gyenge film volt)három testvér közül a háborús hõst alakítja de ugyanakkor megzabolázhatatlan egyén ,és évekre ellovagol a családjától.-
De mondhatnám a megnézett rész alapján a semmitmondó kaptafa dialógusokat és szemmeregetéseket is.
jani-wan 2013 nov. 10. - 08:30:01
(441/482)
prekoncepció gyanús a dolog. Egy filmrõl a megnézése után kell véleményt mondani.
1/10
stenmore 2013 nov. 10. - 00:00:49 1/10
(440/482)
Giccsgyanús a dolog, inkább az Iliászt kéne olvasgatni.
Anteris 2013 nov. 09. - 19:40:26
(439/482)
" Thetisz, Akhilleusz anyja azonban tudta, hogy fia ebben a háborúban életét veszti, ezért elbújtatta: lánynak öltöztette."

reméljük a rendezõi változatban ez a rész benne lesz : )
offtopic
Killbox 2013 nov. 09. - 19:26:31 Előzmény 5i
(438/482)
Ja,hogy a filmet se láttad??Akkor igazán mértékadó a kritikád!
A szõke kis p*cs gondolom Brad Pitt,aki 180 cm magas és 50 éves - a film forgatásakor 40.

Talán feltûnt,hogy többször is írtam,hogy ez egy FILM!
9/10
beveri Hills 2013 aug. 16. - 11:15:11 9/10
(437/482)
Jól összerakott film, 9-et megér.

Rusnya közhely, de az Íliászban benne van az egész emberi Univerzum: http://mek.niif.hu/00400/00406/html/ Devecseri fordítása külön remekmû.
gladiolus 2013 jún. 21. - 08:31:02
(436/482)
Köszönöm egyetértésedet. :)

Nekem nagyon tetszett a film. Sokáig halogattam, mert féltem, hogy túl hosszú lesz, és nem lesz lendülete, de ez az elképzelésem megdõlt, lendületes volt és fenntartotta az érdeklõdésemet, pedig nem vagyok oda az ókori rohangálós, csatázós filmekért.
Nagy erõssége ennek a filmnek, hogy nagyon profi módon találták meg a karakterekhez a szereplõket, mindenki a helyén volt, úgy érzem.

A prológ szövege annyira megfogott, hogy külön kimásoltam a filmbõl:

Az embert megigézi az örökkévalóság.
Azt kérdezzük hát:
Visszhangot vernek e tetteink a századok során át…
Hallják e nevünket idegenek, ha már rég nem leszünk…
Kérdezik e majd, kik voltunk…
Milyen bátran küzdöttünk….
Milyen lángolón szerettünk….


SPOILER
Hectorra visszatérve, letagadhatatlan, hogy mindenki, a családtagok is, és az ellenség is tisztában voltak az õ nagyszerû kvalitásaival, és félve tisztelték. Egyedül Achilleus nem,de szerintem titokban még õ is, csak nem akart errõl tudomást venni.Õ annyira öntörvényû, gõgös, fennhéjázó alak volt, hogy neki Hector halála kellett ahhoz, hogy elgondolkodjon, és magába szálljon.
Hector halála mindenkit elgondolkodásra késztetett, arra, hogy belenézzenek a lelkük legmélyébe, és átrendezzék magukban a dolgokat. Annyira karizmatikus személyiség volt a film alapján, hogy még a halálával is csak fejlõdést és haladást idézett elõ. Csak hát azt nehéz elfogadni, hogy oly sokszor a leghibátlanabb lény esik áldozatul a többiek hülyeségének.
Voltak pillanatok, amikor nagyon dühös voltam. Amikor az apja elismerte, hogy nála jobb fiú még nem létezett a földön, de azért amikor választani kellett Hector józan érvelése és az agyatlan tanácsadó pap misztikus nézetei között, mindig a pap mellett döntött. Hát tisztelet ez, kérdem én? Tisztelte ez a fiát? És ilyen esetekben látom, hogy a vallási fanatizmus és a pszichés zavarok mennyire károsak lehetnek családon belül is.
A másik jelenet, amikor Hector búcsúzik a feleségétõl és a kisfiától, és a „Kiskopasz” :) a kék szemeivel ránéz, és sírva fakad-hát ettõl a jelenettõl megrogytam én is.
SPOILER vége

Szóval lehet, hogy a film nem követi a homéroszi cselekményt, de így a maga nemében nekem tetszett, mert én a mai ember fejével gondolkodom, és ezek a folyamatok a mai társadalomban is tetten érhetõek. Megvannak az Agamemnón féle zsarnokok és bürokraták, az Odüsszeusz féle, tiszteletre méltó tudományos emberek, az Achilleus típusú, sikerektõl elvakult gõgösök, és a Hector típusú igaz, szeretetreméltó hõsök.A lényeg változatlan.
gladiolus 2013 jún. 20. - 18:58:29
(435/482)
Nem egészen értem, hogy érted, hogy Parisznak jó szerep volt O. B., ezt nem fordítva akartad írni? :)

Szívesen tenném az egész Iliász elolvasását, de sajnos erre a filmre is alig volt idõm. Nézd az az igazság, hogy nem keresek válaszokat Parisz kapcsán. Nem szeretnék elolvasni azért egy teljes ókori görög eposzt, hogy el tudjam dönteni egy szereplõrõl, hogy szimpatikus e vagy nem. Ezt a filmet néztem meg, mert ennyi ideig érdekelt a történet, és ez alapján a film alapján tudok és szeretnék véleményt formálni, mert ebben a filmben ennyi információt kaptunk a történetrõl, és a benne részt vevõ emberekrõl.

Nem hiszem, hogy egy filmnél alapkövetelmény, hogy elolvassuk hozzá a könyvet, mert ha ez kell hozzá, akkor miért készülnek filmek?
Ha esetleg az eredeti, homéroszi mû tartalmát átírták e filmben,és ezáltal egy szereplõrõl fars információkat adnak, arról én nem tehetek.
10/10
Keló Scofield 2013 jún. 20. - 17:54:14 10/10
(434/482)
SPOILER

Parisz-nak jó szerep volt O. Bloom, talán ismerned kéne Homérosz - Iliász c. eposzát. Ott találsz válaszokat.
gladiolus 2013 jún. 20. - 17:06:52
(433/482)
Na erõt vettem magamon, és megnéztem ez a filmet úgy teljes egészében.
A látvány gyönyörû volt, a hajók remekmûvek voltak.

Két normális, tiszteletreméltó hõse volt enne a sztorinak, Hector és Odüsszeusz-így aztán egyik szemem sír, a másik nevet.

A többi férfiszereplõ idegbeteg, önelégült, elvakult, személyiségzavaros majom volt, kifejezetten utáltam Priamoszt, Hector apját, akinek normális szellemi tartományát az istenek leárnyékolták, és ebbõl kifolyólag csak elmebeteg döntéseket tudott hozni. Agamemnon egy tipikus, érzéketlen, barbár zsarnok volt, Achilleus egy elvakult, gõgös öntörvényû majom. De mind között Paris volt a legundorítóbb, a prütykölõ, mert ezután már csak így vagyok hajlandó nevezni.
Arra is képtelen volt, hogy egy normál fegyvert megfogjon, és amikor férfinak kellet volna lenni a gáton, akkor csúszott, mászott a nagy és dicsõséges Hector lábai elõtt, hogy védje meg. Meg is védte szegény, csak kicsit túl nagy áron.

SPOILER
Hector volt ebben a családban az egyetlen normális ember, és nehéz megemészteni, hogy õ ment el, és a prütykölõ maradt életben. Az élet nem igazságos. SPOILER

Odüsszeusz pedig úgy jó, ahogy van, természetesen. :)
gladiolus 2013 jún. 02. - 10:31:56
(432/482)
Egyébként meg én ezt a szegény Boagriust úgy megsajnáltam. Egy ilyen testi kaliberû embernek, akinek még a melléütése is halálos, érdemes lett volna a szellemi tõkével is foglalkozni, nem csak a testi erõre alapozni, mert egy kolosszust is le lehet gyõzni sajnos a megfelelõen alkalmazott harci technikával. Sajnáltam komolyan.
Ha kifejlesztett volna valami jó kis szellemi technikát, akkor Achilleus Pityuka idétlenkedhetett volna ott egyedül. Komolyan neki szurkoltam.
Biztosan rajtam kívül már mindenki tudta, de én le vagyok maradva ilyenekben, ezért csak ma reggel néztem meg, Nathan Jones 2 méter 11 centi. Jézusom. Ez már nekem, aki egy 157 centis törpicsek vagyok, olyan mérhetetlenül ijesztõ.És még félelmetes arcokat is vág.

Ha látnék az utcán egy ekkora hapsit, és nem tudnám kikerülni, akkor valószínûleg azt mondanám, hogy csókolom Jones bácsi, én csöndesen elsunnyogok itt, csak ne tessék észrevenni. :)
offtopic
Meklód fia 2013 jún. 02. - 09:17:09 Előzmény gladiolus
(431/482)
na igen, az ilyenek miatt nem túl hiteles a film, meg a hajuk is elég ápolt Hedensholszal mosott és fodrásszal vágatottnak tûnik.
gladiolus 2013 jún. 02. - 08:17:24
(430/482)
Marcus Vinicius az ókori Róma elit kasztjába tartozott, és mint ilyen, teljesen más higiéniai szokások jellemezhették, mint a kevésbé szerencsés alsóbb osztályokba tartozó emberkéket.
Neki valószínûleg volt ideje és lehetõsége ilyesmivel foglalkozni. Az alsóbb néprétegek viszont meggyõzõdésem, hogy nem babráltak ilyesmivel.És az ókori hadsereg kötelékeiben valószínûleg szép számmal voltak jelen az alsóbb néprétegek sarjai is. Az az óriás Boagrius is például, akit Brad Pityuka az elején legyõz, õ sem látszott egy intellektüelnek.
Ennyit a szõrözésrõl. Ártatlan kis megjegyzés volt részemrõl, nem gondoltam, hogy ekkora felfordulást idézek elõ vele. Jó hogy nem robban már ki egy újabb trójai háború emiatt.
venasszonyok#nyara 2013 jún. 01. - 22:10:19 Előzmény gladiolus
(429/482)
Ha olvastad a Quo vadis-t, említés történik benne Vinicius, szõrtelenített alsõkarjáról, azaz az ókorban a rómaiak szõrtelenítették a karjukat. tehát lehetséges, hogy a görögök is. Illetve van akinek anélkül is szõrtelen a mellkasa.
10/10
Keló Scofield 2013 jún. 01. - 19:47:50 10/10
(428/482)
Érdekes, én nem figyeltem fel a férfiak csupasz felsõtestére, de most hogy mondjátok...:D

Annyira lekötött a csodaszép Diana Kruger (talán a legszebb színésznõ) látványa, vagy amikor a görögök 1000 hajóval indulnak Trójába, és amikor Akhilleusz a porban vonszolja Hektór testét a saját apja elõtt, illetve Agamemnon hihetetlenül gonoszan jó játéka stb...

Sajnos nem vettem észre ezt a hibát, de örülök, hogy kb. 40 topicban leírták már ugyanezt:)
1/10
5i 2013 jún. 01. - 17:41:18 1/10 Előzmény Killbox
(427/482)
Az ilyen történeteknek, hiába mitológiai mesét írtak belõlük, igen is van valóságos alapjuk.
Amúgy meg a filmet nem láttam, mert már az elõzetesbõl elég volt pár xar kocka is.
Teljesen mindegy milyen szerepben, de abszolút nem illik a képbe egy szõrtelen, szõke kis pöcs oda, mint pl. Franco Nero sem a Honfoglalásba, vagy Swarzi a barbár szerepébe szõrtelen kidolgozott testtel.
Amúgy meg akháj-dardán háború volt eme sztori alapja(a mitológiában is). töriben is, de mind1.
Irodalom-történelem jól megy ne aggódj emiatt.
1/10
5i 2013 jún. 01. - 17:29:57 1/10 Előzmény gladiolus
(426/482)
Végre valaki észreveszi, hogy mennyire hiteltelen filmek ezek...
fo.ma 2013 máj. 25. - 21:24:56 Előzmény gladiolus
(425/482)
Sõt, még az izéjük is fazonra volt nyírva!
offtopic
gladiolus 2013 máj. 19. - 21:52:36
(424/482)
Nem mintha ez egy fontos, központi kérdés lenne, de felfigyeltem egy hülyeségre. Az ilyen ókori filmekben, ahol a férfiak esetenként meztelen felsõtesttel harcolnak, pl. itt, vagy a 2004-es Spartacusban, vagy a Trónok harcában, stb. Ezeknél az eseteknél leborotválják a pasik felsõtestérõl az összes szõrt?
Mert most egy pillanatra megfigyeltem, és mintha mindenki csupasz lenne. Eddig fel sem tûnt, és most sem érdekel különösebben, csak ez egy természetellenes Hollywoodi baromság. Gondolom ki akarják hangsúlyozni a kockahasakat, már akinek van egyáltalán, de ha barbár hõsökrõl van szó, akkor ez így nem élethû. Nem gondolnám, hogy különféle gladiátorok és ókori harcosok habselyem felsõtesttel jelentek meg a küzdõtéren. Micsoda baromság ez!
10/10
Keló Scofield 2013 ápr. 14. - 09:54:53 10/10 Előzmény Killbox
(423/482)
A mitológiai alakok valószínûleg nem éltek:) és az Isteneket nyilván Homérosz szõtte az Íliászba.
Mindenesetre én hiszek abban, hogy egy ilyen történet nem a képzelet szüleménye. Van itt egy írás, ami bizonyítékokat tár fel, ha gondolod olvass bele.
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=947