Téma: Tudorok

slywer 2013 márc. 30. - 00:55:51 Előzmény pillangókisasszony
(370/390)
most is levetítenek még egy évadot...úgy emlékszem("egyszer valamikot") már levetítették mind a 4 évadot.Sjana abból is csak pár részt láttam,ezért megnéztem a neten mind a 4 évadot a pár nap alatt.Ez a Henrik milyen jóképû... (mármint Jonathan Rhis-Meyers)... :)
Andy3 2013 jan. 14. - 06:48:01 Előzmény pillangókisasszony
(369/390)
Csak most láttam a kommented, szóval lehet késõn válaszolok... úgy két hete adták le a 2. évad utolsó két epizódját, ha jól emlékszem. Fogalmam sincs, mikor folytatódik, de nem is vártam meg: már a 3. évadon is túl vagyok, majd még a hónapban sort kerítek a 4. (befejezõ) évadra is :D
pillangókisasszony 2012 nov. 12. - 01:55:56
(368/390)
Nagyon jó sorozat.De miért nem adják normális idõben?Ezt nem bírom ki,túl késõ :S

Most hol járnak az rtl-n?Én csak addig láttam,amikor Henrik el akar válni Katalintól,hogy elvegye Annát.Vagy talán még a járvány is volt.
Monalizi 2012 szept. 12. - 15:57:19 Előzmény Fredy.Lady
(367/390)
Az egyetlen értelmes sorozat, amit eddig láttam és kedvencem is egyben.
10/10
Fredy.Lady 2012 aug. 14. - 01:29:03 10/10 Előzmény Beus70
(366/390)
Én már láttam az összes évadot. Nagyon jó sorozat! Ajánlom mindenkinek!
10/10
Beus70 2012 aug. 05. - 23:12:18 10/10
(365/390)
Mikor fog folytatódni a sorozat? Az elsõ évadnak vége, és nagyon szeretném tovább nézni, de nem találom sehol, hogy mikor fog folytatódni? Miért hagyták abba??? Nagyon örülnék ha tudnám mikor nézhetem tovább!? Elõre is köszönöm a választ!
Akitlosz 2012 júl. 29. - 23:40:34 Előzmény Yuliusz
(364/390)
30-31 éves volt Mária apja Henrik halálakor, azaz a sorozat történéseinek idején ennél fiatalabb.

Egy huszonéves nõ pedig nyugodtan nézhet ki fiatalnak.

Ha egy színész játsza el valakinek az életét, akkor elég nehéz a külsõ változását az életkor elõrehaladtával visszaadni.

Ez a sorozatban Henriknél szerintem nagyobb probléma volt, mint Máriánál.
De a kis Edwardnál is.
Yuliusz 2012 júl. 20. - 17:16:02 Előzmény Klemens
(363/390)
Hahner Péter egyik könyvében idéz a BBC által kiadott "A History of Britain" I. kötetébõl:

"... olyan sokat írtak már Boleyn Anna életének tragikus szappanoperájáról, hogy a "komoly történetírás" úgy véli, inkább súlyosabb és kevésbé személyes jellegû problémákkal kell foglalkoznia, mert csak ilyenek állhatnak a Rómával való szakítás nagy fontosságú fordulata mögött. De ha egyszer az õsi egyház távolról sem állott a tönk szélén, ha a protestantizmus még csak a gyermekkorát élte Angliában, s ha szerelmi megszállottsága elõtt VIII. Henrik semmilyen érdeklõdést sem tanúsított a reformáció iránt, akkor nemcsak ésszerûnek, hanem szükségszerûnek is tûnhet elismerni, hogy Boleyn Anna volt a rendkívüli irányváltásnak mind az ürügye, mind az oka."

Vagyis, Henriket csak annyiban foglalkoztatta a vallás, amennyiben személyes és hatalmi céljait szolgálta. Az emberek akkor is emberek, férfiak és nõk voltak.
Szerintem a film nem tévesztett arányokat, és egy mozisorozattól egyébként sem várható teljes történelmi hûség.
Egyik példa erre éppen Mária karaktere, aki végig egy tinilány hamvasságával tündököl, ugyanakkor a valóságban 17 évvel idõsebb Erzsébetnél.
széphalmi 2012 júl. 15. - 18:54:20
(362/390)
A BBC foglalkozott ezzel egy négy évvel ezelõtti riportmûsorban. Két történész beszélgetett a riporterrel VIII. Henrikrõl. A testsúlyát 75-80 kg közé tették . Az egyik történész arról beszélt, hogy már az elsõ festményen (1536) is picit kövérebb volt a valóságosnál. Jólétet és egészséget kellett sugároznia. A betegségeirõl még vitáznak, de az már biztos, hogy nem volt olyan elhízott. Az utolsó (harmadik) képet Holbein a király kifejezett kérésére festette a valóságosnál teltebbre. Henrik már igen beteg és soványabb lehetett, 60-65 kg. A király étrendje is megváltozott. Kevesebb húst evett és több zöldséget és gyümölcsöt. De már ez nem sokat segített. Valószínûsítik, hogy több kórság végzett vele együttesen. A köszvény csak legyengítette a szervezetét.
10/10
dorchester 2012 júl. 15. - 15:13:14 10/10 Előzmény napraforgó
(361/390)
Kedves Napraforgó!
Ifj. Hans Holbein képei, és néhány kétes eredetû feljegyzés alapján sokáig úgy hitték, hogy VIII. Henrik rendkívül kövér ember volt. Erre utalt a köszvény (igaz) és az állítólagos cukorbetegség (kérdéses) is. Sajnos erre, a hibás Wikipédiás és egyéb megtévesztõ kézírásos dokumentumokra hivatkozó ostobaságok is rájátszanak. Aztán kiderítették, hogy készültek róla õt kifejezetten soványnak mutató vázlatok is. Az is kiderült, hogy azokat is Holbein készítette. Az angol történészek úgy feltételezik, hogy több kép is készült, de azokat Holbein Henrik utasítására elégette/elégettette. Henrik utolsó éveiben (1544-47) már kifejezetten rosszul nézhetett ki.
A király elismerte Holbein tudását, profizmusát, és valószínûleg soha nem bántotta volna. (Ez már nem derül ki.) Holbein mester nem mert kockáztatni, olyan képeket festett, amire utasítást kapott. Életerõs, testes királyt kellett festenie. De ez nemcsak a feljegyzésekbõl, hanem a filmbõl is kiderül.
1/10
zolnov 2012 júl. 12. - 14:25:15 1/10 Előzmény napraforgó
(360/390)
Köszi
tdk 2012 júl. 11. - 23:17:30
(359/390)
"van akinek már a 3. rész után elege lett, de végignézte, mert mégis kíváncsi volt, hogyan folytatódik a történet."

Én is kb. így voltam, azt leszámítva, hogy nekem nem a harmadik résznél kezdett unalmassá válni, hanem valamivel késõbb. A véleményeddel viszont egyetértek, szerintem is felületes volt a sorozat.
tdk 2012 júl. 11. - 23:11:55 Előzmény korpikorpi
(358/390)
Nyilván azért, mert akik az utolsó részeket is nézik, azok már mindenképp megnézik. ;)
Klemens 2012 júl. 11. - 12:55:21
(357/390)
Erzsébet az anyja után lutheránus volt, Mária pedig természetesen katolikus. Itt egyébként nagyon nagyon sokan tévedésbe esnek amikor azt mondják, hogy VIII. Henrik is protestáns volt. Ez nem igaz. A film valamennyire próbálja ezt helyretenni, de sajnos nem elég hangsúlyosan. Henrik egész életében alapvetõen katolikus maradt, katolikus hitelveket vallott. A válása után történt ugyan egy kísérlet egyfajta "puha" protestáns államegyház létrehozására (de az is inkább egy "hibrid" a "Kegyelem zarándoklata" (ami a filmben is szerepel, sajnos a film másik hiányossága, hogy a következményeit nem mutatja be igazán) után ezt törölték. Henrik alatt az anglikán egyház egy katolikus államegyház volt. A király minden szívfájdalom nélkül küldött máglyára protestánsokat. Õ egyébként is papnak készült és hihetetlen teológiai mûveltsége volt - ezt is lehetett volna hangsúlyosabban megjeleníteni - talán ennek tudható be, hogy a katolicizmussal sosem szakított teljesen, csak a pápával.
Az anglikán egyház majd Edvárd alatt kezd protestánssá alakulni - Cranmer "érdeme" - és majd Erzsébet lesz az aki teljesen, visszavonhatatlanul azzá teszi miután nõvére korábban minden egyházi törvényt hatályon kívül helyezett - még Cranmert is kivégzi - és "visszaállította" a katolicizmust.
Stuart Máriának meg annyi köze van a Tudorokhoz, hogy leányágon rokon, ugyanis Henrik nõvére, volt a nagymamája. Az a Margit akit a sorozatban fogalmam sincs miért, a portugál királlyal házasítottak össze. Mária volt az, Henrik másik testvére, aki egy öreg királyhoz ment, majd Suffolk hercegéhez, de nem Manuelhez, hanem XII. Lajos francia királyhoz.
Ennyit a családról.

Most leírnám én hogy láttam, egészében hogyan értékelném, ha már tegnap leadták az utsó részt.
Alapvetõen látszott benne, hogy hozzáértõk segédkeztek a forgatáson, ügyeltek a részletekre, ami viszont rossz azt én a hollywoodi megfelelési kényszernek tudom be, gyanítom valami nagyon okos amerikai megmondta, hogy így izgalmasabb lesz. Az lehet, csak éppen a hitelességet így ki is dobták az ablakon.
Ha valaki VIII. Henrikrõl csinál egy filmet, vagy sorozatot az biztos, hogy két fontos dolgot meg fog (meg kell neki) jeleníteni. Az egyik a nõügyek, a másik a vallás. Szerintem a hangsúly nagyon eltolódott az elsõ felé, túlságosan is. Szerintem túl sok volt benne a szexualitás. A filmben gyönyörû nõk jelentek meg ( elég Boleyn Annára, Jane Seymourra, Mária hercegnõre gondolni, aki nekem a kedvencem volt, Sarah Bolger nagyszerûen játszotta) elég "esztétikai élmény" voltak õk, felesleges volt a kb. minden második részben megjelenõ szexjelenet. Tudom, hogy valahogy ábrázolni kellett a király nõk iránti rajongását, de szerintem nem így kellett volna.
A vallás kérdése pedig túlságosan háttérbe szorult. Sokaknak unalmas, oké tudom. De ezt nem lehet mellõzni egy VIII. Henrikrõl szóló sorozatnál, ez komplikáltabb annál, minthogy Stephen Gardiner püspök epizódonként megjelenik 2 percre, hogy a királyt tájékoztassa az eretnek tanok terjedésérõl. És Anglia eközben átalakul. Az ami Anglia mondjuk a XVIII. században lett, soha nem érte volna el, ha nincsenek a Tudorok és nem zajlik le az az átalakulás ami tk. Bosworthnél elkezdõdött. Ezt hiányolom.
Ugyanakkor tetszettek a karakterek. Minden epizód után elolvastam itt a véleményeket. Láttam sokaknak nem tetszett, hogy Henriket egy fiatal, jóképû színész alakítja. Annyiban igazuk van, hogy az öreg királyon kicsit dolgozhattak volna még. De könyörgök, egy "nõcsábász" , csupa élet uralkodót egy sorozatban nem alakíthat egy Bud Spencer. Hogy nézne az ki. Henrik sem volt mindig kövér. Szerintem ennyi "csalás" még belefér. A ruhák nagyon tetszettek még, jól megvoltak csinálva.

Összességében nekem azért hiányérzetem van, nem volt rossz, sõt, de sok mindent kihagytak szerintem a nézõk miatt, a nagyobb nézettségért feladták néha a történelmi hûséget és a kronológiát (hát az valami borzalom volt néha) de én tegnap az utolsó rész után mégis azt mondtam: A fenébe, megnézném a folytatást. :D Kár, hogy nincs. Sokak szerintem elkezdenek majd érdeklõdni a korszak iránt, van aki csak jól szórakozott, van akinek már a 3. rész után elege lett, de végignézte, mert mégis kíváncsi volt, hogyan folytatódik a történet. Szerintem ez is olyan volt, mint a Róma sorozat. Az eleje egész jó, aztán ahogy telt az idõ, úgy adták fel a hitelességet a szórakoztatásért.
4/10
napraforgó 2012 júl. 11. - 10:40:22 4/10 Előzmény far vik
(356/390)
Tudod, a történelmi tények semmibevétele, illetve ennek szóvá tétele még nem jelent vallási õrültséget.
4/10
napraforgó 2012 júl. 11. - 10:38:03 4/10 Előzmény danton-b
(355/390)
Henrik hatszor volt nõs. Az elsõ házasságából Araóniai Katalintõl származott Katolikus, avagy Véres Mária. A második, Boleyn Annával kötött házasságából született Erzsébet a "Szûz Királynõ". A harmadik házasságát Jane Seymour-ral kötötte, õ szülte Edwardot, aki VI. Edward néven 6 évig uralkodott, de meghalt 16 éves korában. Így elõbb az idõsebbik féltestvére, Mária, majd a fiatalabbik, Erzsébet követte a trónon.
Stuart Mária Erzsébet unokatestvére volt - bár nem tudom, hogy apai, vagy anyai ágon. Õ a skót királynõ volt, és Erzsébet õt fejeztette le.
4/10
napraforgó 2012 júl. 11. - 10:30:03 4/10 Előzmény zolnov
(354/390)
Ezen én is fennakadtam, el is határoztam, hogy utánanézek.
Én is úgy tudtam, hogy Mária volt katolikus, Erzsébet az apja és az anyja után is protestáns, pontosabban a Henrik által megalapított anglikán egyház tagja.
danton-b 2012 júl. 11. - 09:53:25
(353/390)
Akkor hogy volt testvére Erzsébetnek?
far vik 2012 júl. 11. - 09:48:23
(352/390)
Nem, Stuart Mária skót király lánya volt.
danton-b 2012 júl. 11. - 09:42:21
(351/390)
Stuart Mária,akit lenyakaztatott Erzsébet,és aki a testvére volt, az nem ugyanaz mint véres Mária?