Téma: Ulrich Mühe

dancika 2007 júl. 26. - 09:36:31
(1/1)
Elhunyt Ulrich Mühe
2007. július 25. 17:55 | Forrás: MTI

Ötvennégy éves korában elhunyt Németország egyik leghíresebb filmszínésze, Ulrich Mühe, a közelmúltban Oscar-díjat nyert Stasi-dráma, A mások élete (Das Leben der Anderen) címû film fõszereplõje.

A filmszínészként már az NDK-s idõkben hírnevet szerzett Mühe halálát szerdán jelentette be Szász-Anhalt tartomány Walbeck városának polgármestere. A színész az elmúlt években Walbeckben élt. A polgármester egyben megerõsítette azt az értesülést, hogy Ulrich Mühe halála valójában vasárnap következett be, s szûk családi körben szerdán már el is temették. A színész halálát gyomorrák okozta.

Mühe az elmúlt évtizedekben számos filmben és televíziós sorozatban játszott fõszerepet, s színpadon is fellépett, sõt egy idõben a bécsi Burgtheaterben is vendégeskedett.

Egyik legnagyobb alakítása Florian Henckel von Donnersmarck filmjének, A mások életének fõszerepe volt. Az NDK egykori hírhedt állambiztonsági minisztériumának tevékenységét és ezen belül a Stasi egyik alkalmazottjának lelki átváltozását bemutató film még az idei Oscar elõtt számos díjat nyert el, így 2006 májusában a Német Filmdíjat, s vele Mühe a legjobb színésznek járó díjat. A következõ állomás tavaly decemberben Varsó volt, ahol Donnersmarck filmje az Európai Filmakadémia fõdíját nyerte el, amely az európai Oscar-díjnak számít, s a fõdíjjal együtt ezúttal is Ulrich Mühe nyerte el a legjobb férfi szereplõnek járó díjat. Ezt követte idén februárban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj Los Angelesben.

A filmben a Mühe által alakított Stasi-nyomozó egy írót figyel, lehallgatja beszélgetéseit, de a drámaíró annyira rokonszenves lesz számára, hogy személyes válságba sodródik, s szembekerül feletteseivel.

Ulrich Mühe halála mélyen megrázta a német kulturális világot. Németország legnevesebb színészei sorra méltatták õt. Martina Gedeck, A mások életének másik fõszereplõje, Mühét egyedülálló tisztasággal és eleganciával játszó, csodálatos partnernek nevezve.

Méltatta az ötvennégy éves korában elhunyt színészt a Stasi tevékenységét vizsgáló német szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság is, emlékeztetve arra, hogy Mühe - aki már a fordulatot megelõzõen is - az egykori kommunista rezsimmel szemben álló ellenékiek közé tartozott, utána is segítette a titkosszolgálati akták feldolgozását.

Bernd Neumann kulturális államminiszter nyilatkozatában Ulrich Mühét az egyik legnagyobb német film-, televíziós- és színpadi színészként és lenyûgözõ emberként jellemezte, utalva arra, hogy mûvészetével, színészi képességeivel újból és újból bámulatba ejtette a közönséget és a kritikusokat egyaránt.

Mühe az elmúlt héten tárta a nyilvánosság elé, hogy gyomorrákban szenved, gyógykezelés alatt áll, de reményét fejezte ki, hogy jobbra fordul állapota. Három házasságából öt gyermeket hagyott hátra, utolsó felesége Susanne Lothar színésznõ volt.

[stop.hu]