mulao 2009 nov. 02. - 18:41:26
(11/51)
Most néztem meg az elõzetest, érdekes hangulata volt, nem is tudom mihez hasonlítsam.Szerintem nem játszanak rosszul, Fekete Ernõ és Hámori Gabi szerintem jók.Eszenyi nekem kicsit erõltetetnek tûnik, persze ez csak pár rész a jeleneteibõl.A szereposztásból természetesen nem hiányozhat Cserhalmi.
1/10
miklos.1 2009 nov. 02. - 18:35:52 1/10 Előzmény perry
(10/51)
A történeti hitelesség kapcsán nem azt írtam, hogy Eszenyi hamisított történelmet azzal, hogy hiteltelen erre a szerepre (tényleg nagyon rossz), hanem azt, hogy a szövegkönyvhöz nem ártott volna valami kis történeti hitelesség is. (azért mégis a múltat ábrázoló alkotás, nem a marslakókról szól)

A problémám az volt, hogy Kéthly beszédeit írták át.
"Kéthly beszédeit nem most kellett volna írni, mert nagyon didaktikus lett. (ráadásul történelemhamisítás a mostani szájíz kedvéért.) Ejnye , ejnye."
perry 2009 okt. 30. - 23:19:37 Előzmény miklos.1
(9/51)
Úgy gondolom ez a film nem dokumentum film, ugyan is a fikciós történeteknek az a sajátja, hogy "a valóságban nem létezõ tény, helyzet stb. feltevése, amely azonban a valóság pontosabb megismeréséhez vezet", ergo számon kérhetjük miért nem néz ki úgy Kéthly Anna mint a fotóin, és beszélhetünk akár történelem hamisításról is - bár aki 2009 éves ember még Krisztusról is pontos leírást tud adni (sicc) - azért csak másról van szó az Utolsó jelentés Annáról filmben.
Szerény értelmezésem szerint az 1960- tól közel napjainkig a
magyar mindennapokról.
Beszervezésrõl, hogy mit jelent kiváltságokat kapni egy adott társadalomban ahol azonnal kérnek is valamit érte és jó hogy nem azonnal tesznek "etikai" hullává. Vagy helytállásról, mesél nekünk milyen Faragóként élni saját eszméinkkel és számkivetettségeinkkel sorsközösségben.
A megbocsájtás és kitartás dilemmája a "szerep" melyet
Kéthly Anna képviselt kitartás egy eszme mellett rendületlenül.
Ez a film nem a történelmi igazságtétel jegyében született, hovatovább nem is a társadalmi leszámolást tûzte ki célul, csupán jellemeket álláspontokat villant fel a közelmúltból.
Az idõ ezen kicsiny szakaszán voltak ebben az országban elvtársakká avanzsált urak, vagy úrrá változott elvtársak. Vagonírozó csendõrök, és kényszerített 3/3 -k
de voltak önként és dalolva meggyõzõdött emberek is.
Mészáros Márta nem tesz egyebet mint embereket, viselkedéseket rakosgat egymás mellé adott történelmi "palettán" melynek értelmezése ránk vár.
Persze ezek értelmezések lehetnek eltérõek, más és mást fog magának egy 70, 50 és egy 20 éves ember magáénak tudni, nem beszélve arról, hogy ki miképpen élte meg ezen történelmi élethelyzetet.
Film elemzésbe pedig ezen a fórumon felesleges bele menni, szobabelsõkön vitatkozni, vagy hogy ki lett volna autentikus Kéthly Anna.
Az Utolsó jelentés Annáról számomra hiteles egy olvasat
melyet Mészáros Márta szemszögébõl látunk.
Demolition Man 2009 okt. 29. - 19:45:27
(8/51)
jó film
2/10
bdorottya 2009 okt. 29. - 11:02:41 2/10
(7/51)
Én tegnap néztem meg a filmet. Nem tetszett. Túl vontatott, több történelmet, visszatekintést vártam. Kováts Adél jól alakított és Eszenyi sem volt rossz, de alapjában nem lett ez valami jó film.
1/10
miklos.1 2009 okt. 23. - 21:40:09 1/10
(6/51)
Sokkal rosszabb lesz. Ha csak fele olyan jól sikerült volna a felvillantott "karakterek" megmutatása, mint a lakásbelsõk rekonstruálása, akkor sem lenne menthetõ a film.

Nincs egy hiteles személyiség sem, beleértve K.Annát is.(csak tételfigurák vagy rendezõi szócsövek vannak valódi karakterek helyett). A díszletek rosszak, a történelmi események "bemutatása" nagyon erõltetett. (A presszó tévéjén valami nagyon lehetetlen történelmi összefoglaló megy - ami nagyon nevetséges, és hiteltelen) és ez a nyögvenyelés NEM áll meg itt, hanem végig ez van.

A harmadik nagy baj, hogy a szövegkönyvhöz nem ártott volna valami kis történeti hitelesség is. Kéthly beszédeit nem most kellett volna írni, mert nagyon didaktikus lett. (ráadásul történelemhamisítás a mostani szájíz kedvéért. Ejnye , ejnye.

A Golda Meirrel a vécés jelenetnél meg legszívesebben elbújtam volna annyira nevetségesen volt, hogy egyszerre lett didaktikus, (érezhetõen ál-párbeszéd) és nevetségesen lehetetlen helyzet, ami csak a film kedvéért jött létre. Hja a másik meg a Golda Meieres paprikapucolás.

Eszenyi erre a szerepre nem passzolt, lett volna annyi idõs, és olyan kinézetû színész is, mint Kéthly. (lásd fénykép).
Borzasztó film!
sophie599 2009 okt. 17. - 13:26:08
(5/51)
csütörtökön fogjuk megnézni az egész iskolával...remélem jobb lesz mint a tavalyi, az 56 csepp vér =)
Chantal 2009 okt. 14. - 22:20:24
(4/51)
Szerintem is nagyon szép cél Kéthly Annáról filmet készíteni és nagyon várom a bemutatót. Az viszont eléggé meghatározza egy ember intelligenciaszintjét, ha egy 40 másodperces elõzetes után képes leírni a filmet vagy a benne szereplõ színészeket. Sokal korrektebbek lennének az ilyen jellegû hozzászólások a film megnézése után. Ha esetleg úgy érzitek, hogy Eszenyi Enikõ túljátsza a szerepet, az valószínûleg azért van - mint, ahogy az általatok írt részletekbõl is kiderült - , mert Kéthly Anna egy olyan nõ volt, aki az egész életét Magyarország jobbátételének szentelte. Ezt pedig nem lehet fapofával eljátszani.
Obránszky Ármin 2009 szept. 25. - 11:54:39
(3/51)
A Pokolbeli napjaim utánban is van egy részlet Kéthlyrõl:

"Kéthly Annát, a szociáldemokrata párt legnemesebb tagját börtön után házi õrizetbe helyezték a Pozsonyi úti házban, ahol szobái fölött Hatvany Lajos lakott. Hatvany meghívására hátsó erkélyérõl több alkalmam nyílt, hogy beszéljek vele. Kéthly erõs volt, mint a vas; korábbi szenvedései nem is látszottak rajta. Börtöneirõl szót sem beszélt... A jövõt illetõen nem sok elképzelése volt, vagyis nem több, mint nekem. Kijelentette, tartjuk magunkat továbbra is úgy, hogy a sztálinistákkal semmiféle kompromisszumot nem kötünk, és tartjuk magunkat egy, a nyugatiakénál is becsületesebb szociáldemokráciához, ha ez ugyan még jelent valamit. Amikor ezt mondta, a tavaszi napfény széles, ezüst csíkot nyomott homlokára. Kéthly, minél öregebb lett, annál szebbnek tûnt."
Obránszky Ármin 2009 szept. 25. - 11:22:49
(2/51)
Mindig eszembe jut Kéthly Annával kapcsolatosan az a második világháború utáni mondás, h egyetlen férfi ül a Parlamentben- az is nõ. :-)
Egy idézet a Pokolbéli víg napjaimból (Faludy nagy tisztelõje volt):

"Néhány perccel késõbb Kéthly Anna szobájában ültem. Míg a poros, piszkos Körúton szaladtam a romházak között, rémképek kavarodtak fejemben: most nyugodt voltam. A szociáldemokrata pártház barátságos rendetlensége felvidított: Bíró Zoltán lakásának álszent, nyomott és titkosrendõri atmoszférájából klubházba kerültem, kaszárnyából nyájas társalgóba, inkvizítor helyettesének karmai közül kocsmába, ahol néha még az igazat is kimondták. És ha maradt bennem szorongás, úgy Kéthly Anna hûvös, impozáns nyugalma és hideg, üdítõ szépsége végképpen helyre billentette lelki egyensúlyomat. Kéthly Anna már hatvan felé járt, és öregedve egyre szebb lett; de szépségét még mindig úgy viselte, mint régen, jeges dicsfény módjára. Mindig éreztem, hogy szépsége nem nõiességéhez tartozott, inkább erkölcsi magatartását tükrözte, sugározta rá vissza, és ragyogtatta kíváncsiság nélkül való és mégis élénk szemeibõl csakúgy, mint friss és töretlen homlokáról, amely porcelánhoz hasonlított.

Nagy örömet éreztem, hogy szemtõl szembe ülhetek valakivel, akihez, bármennyire is különböztek nézeteink, mindennél szorosabb szálakkal fûzött a tény, hogy a leglényegesebben megegyeztünk, abban, hogy többre tartottuk a becsületességet a megalkuvásnál, a jellemet a sikernél."

A saját magát rettenetesen mély erkölcsi, morális válságba taszító magyar szociáldemokráciára ráfér egy iránymutató példakép elõállítása a múltból. Kéthly Anna kétségkívül ilyen volt! Jó lenne, ha érdemi társadalmi diskurzust indítana el a baloldal megújulásának lehetõségeirõl, de ehhez kevés reményt fûzök. Pedig nem volna baj, ha a szociális demagógia helyét a szociális érzékenység, a kirekesztését a tolerancia, a sárdobálásét a konstruktív vita venné át... Bár, ha annyit elér, h néhányak figyelmét felhívja erre a kivételes asszonyra, akkor nem volt hiábavaló az elkészítése.

Az elõzetes nem valami bizalomgerjesztõ. Eszenyi Enikõ elég hiteltelen ebben a pár másodpercben, de meglátjuk...
mulao 2009 szept. 04. - 18:12:11
(1/51)
Erre is kívácsi vagyok, jó a szereposztás, Fekete Ernõ, Hámori Gabi, mit tudom én.Biztos megnézem majd ha bemutatják.