offtopic
kõmacska 2012 febr. 17. - 00:06:14
(17/37)
Igazad van sok mindenben, például, hogy a történet vége ad valamilyen feloldozást. De a megnyugvás valójában csak a következõ nemzedékben következhet be; Heathcliff ebben az életben már képtelen megnyugodni. De a regény különlegessége szerintem épp az, hogy Heathcliff bûnei nem törpülnek el. Az ilyen fékezhetetlenül tomboló személyiség bármilyen más irodalomban ellenséges antagonista lenne, aki csak azért szerepel, hogy a hõs legyõzze. Más regényekben az ilyen karakter egysíkúan gonosz, föl se merül, hogy neki is lehet bánata és szerelme. De Heathcliff ábrázolása ettõl nem válik kevésbé gonosszá, a bánata és szerelme nem tompítja a rosszaságát, csak bonyolultabbá teszi a jellemét. Mivel az Üvöltõ szelek romantikus regény, ezért Heathcliff a nagyságával lesz hõs: kilóg az emberi közösségbõl, mert másokhoz képest túl erõteljes, szétfeszíti a hétköznapi emberek világának kereteit. Hirtelen csak Akhilleusz jut eszembe, akinek az indulatai szintén az emberi világ fölé nõttek.
Elena* 2012 febr. 16. - 22:51:27
(16/37)
a vita csak elõre visz:) azt hiszem, közel ugyanarról beszélünk, csak te tükörnek hívod azt, amire én azt mondtam, szembesíti az embereket azzal, milyen az emberi természet valójában. A "rossz nem is olyan rossz" , hát, nem vagyok mûelemzõ, de én úgy értelmeztem az olvasottakat (igazság szerint, el kéne olvasnom újra, mert jópár éve vettem a kezembe utoljára), hogy Heathcliff persze rossz ember lesz, de nem önmagától az, nem eredendõen gonosz. Persze elkövet csínyeket gyerekkorában (és késõbb még komolyabb dolgokat), de pl. végig kitartóan szereti Catherine-t, és meghalna érte (és viszont, ami azt feltételezi az olvasóban, hogy C. látja H-ben a jót, hiszen nem szerethetné úgy, ha tényleg eredendõen gonosz lenne), és ez az amit te is írsz, az a szemszög, amivel azonosulni lehet. Mert szerelmes mindenki volt már vagy az akar lenni, vagy lesz majd legalább 1x, és megérti, sõt mélyen átérzi ezt az aspektust. És akibe szerelmesek vagyunk, az nem lehet rossz, annak a hibái eltörpülnek, szinte megszûnnek.
A "nem zsibbasztja el a lelkiismeretet" dologgal nem teljesen egyet értek, továbbra is úgy gondolom, hogy a történet vége ad egyfajta feloldozást, megnyugvást. Az igaz, amit az utolsó mondatodban írtál, hogy ha nem tetszik, amit látunk, az nem a tükör hibája, de mégis, a regény úgy végzõdik, hogy már nem a tükröt nézzük, hanem azt a gonosszá vált embert, aki végig kitart és csak a halál elõtt látja be, hogy értelmetlen a bosszú, és ezzel ugyanolyanná vált, mint azok, akiket megvetett, tönkre tett stb. Alapvetõen egyébként ezért zseniális könyv, lehet rajta vitatkozni, mert aszerint, hogy milyen környezetbõl (korból) jön az olvasó, mást láthat bele, olvashat ki-, illetve tanulhat belõle. Az emberi természet persze ugyanaz marad, de minden kornak megvannak a fõ vezérelvei, amik miatt másként értelmezik a könyvet.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 16. - 01:24:06 Előzmény Elena*
(15/37)
Jókat írtál, de azért egy kicsit vitatkoznék. Szerintem a könyv zsenialitása nem abban áll, hogy benne "a rossz nem is olyan rossz". Sõt ellenkezõleg. Bronte azért írta meg a világirodalom egyik legjobb regényét, mert egyszerre volt képes maximálisan együttérezni a hõsével és ugyanakkor szemernyit sem mentegetni a bûnei miatt. Nagyon is sokszor és keményen ostorozza Heathcliffet, nagyon sokszor nevezik bûnösnek, gonosznak, és élénken ecseteli a gaztetteit. De olyan szemszögbõl ábrázolja, hogy nemcsak Kathy azonosul vele, hanem az olvasó is. Ezért kerülhetünk abba a furcsa lelkiállapotba, hogy olvasás közben magunkat is mocskos gazembernek érezzük. A maga korában ezért ítélték el és tartották démoninak a regényt - pedig csak zseniális, mert olyan tükröt tart az ember elé, ami nem zsibbasztja el a lelkiismeretet. Ha nem tetszik, amit látunk, az nem a tükör hibája.
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 16. - 00:11:12 Előzmény Elena*
(14/37)
Meggyõzõ érvek:)
Elena* 2012 febr. 15. - 23:28:31
(13/37)
Ez így van, Heathcliff cigány származású a könyvben, és bár nem láttam ezt a filmet, nagyon elhibázottnak tartom fekete színész szerepeltetését. És pontosan a rasszizmus miatt. Mármint, hogy feleslegesen gerjeszti a dolgot. A könyv egyáltalán nem errõl szól, nem igazán arról, hogy Heathcliff cigány származású. Az csak egy adalék, ami kvázi megmagyarázza a nyugtalan természetét; vad és vonzó egyszerre, szenvedélyes, de nem annyira erõszakos, inkább duhaj. Nevezhetnénk az írót rasszistának, de felesleges, ez egyszerû empirikus megfigyelés a részérõl, és akkor még nem kerítettek akkora hajcihõt a dolognak, mint manapság, ha egy népcsoportot próbál jellemezni az ember. A könyv azért lett ennyire sikeres, mert legelsõsorban az emberi természetrõl szól, hogy sokszor rossz döntéseket hozunk, rossz dolgokat teszünk, féltékenyek vagyunk, hogy aszerint élünk, mit gondolnak mások, mit vár el tõlünk a társadalom, és emiatt képesek vagyunk akár bántani, lealázni, lehetetlenné tenni egy másik embert. És azért sikeres még, mert a végére kiderül, hogy a rossz nem is olyan rossz, mert az okai olyanok, amit a legtöbb ember érezhetett, átélhetett már életében, de elégtételt sosem vehetett... és persze van egy kötelezõ megnyugvás, hogy ha meg is van az elégtétel, az sem hoz feltétlenül boldogságot. Jónak lenni jobb, bár nem könnyebb, sõt. Ennyi, és ezért teljesen felesleges fekete színésszel játszatni H. szerepét... na persze, hacsak nem akar valami mást is üzenni a rendezõ, de azt már nem Bronte neve alatt kéne futtatnia.
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 15. - 22:37:25
(12/37)
Detto:)
offtopic
kõmacska 2012 febr. 15. - 22:34:02
(11/37)
Jaj hát persze. Azért vagyok rasszista, hogy különbözzek másoktól :) ez az egyéniségem. :) A lényeg, hogy különbözzek, és mással nem tudok kitûnni. Egy újabb film, amit hálisten nem kell megnézni.
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 15. - 21:53:12
(10/37)
A rendezõ és forgatókönyvíró Andrea Arnold véleménye szerint, a többiektõl való különbözõsége a lényeges...pl. amit te írtál nekem sem jutott eszembe, de lehet, h szánékosan oly bizarr az egész.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 15. - 21:43:58
(9/37)
Hát persze, apró változtatás, de annál jelentõsebb egy olyan országban, ami gyarmatosította Afrikát, és alsóbbrendûként kezelte a niggereket; most meg tele van bevándorlókkal, akik nemrég is törtek-zúztak, boltokat fosztogattak. Ha egy magyar akarná megfilmesíteni a sztorit, a világból is kiüldöznék amiatt, hogy a romát! bûnözõnek! mutatja be! Pedig Bronte így írta meg, nyilván nem véletlenül. Írhatott volna négert is, de õ cigányt írt és kész. Most viszont nem véletlenül színezték ki a történetet.
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 15. - 21:26:08
(8/37)
Egyébként, mind1 nekem ez a film túl mûvészi lett, még a bemutatóján is el tudok aludni:O
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 15. - 21:25:30
(7/37)
Ácsi, vagy olvastam, vagy hallottam, h a valóságban (a regényben, bár én nem olvastam) Heatcliff c@ány volt és ez csak egy apró változtatás, bár engem is meglepett, hiszen az angol üvöltõ szelek feldolgozásban fehír embõr játssza általában a zord férfi karakterét.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 15. - 21:09:57
(6/37)
Na igen, ez jó ötlet. Inkább megnézném a fordított változatát, ahol minden szereplõ fekete, csak Heathcliff fehér. :)
Hannibal Lecter 2012 febr. 15. - 21:06:19
(5/37)
Szerintem is, mivel a feketék között nincs gonosz ember. Egyébként pedig multikultiban élünk, vagyis a feketének joga van fehérnek lenni, vagyis gonosznak.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 15. - 16:35:46
(4/37)
Alig rasszista, hogy a fõszereplõt (aki ugyebár egy meglehetõsen gonosz ember) egy fekete színésszel játszatják el. Ráadásul ilyen fiatal színésszel csak a sztori egy része játszható el. Meglehetõsen szánalmas kísérletnek tûnik.
10/10
Bolond Pierrot 2012 febr. 15. - 16:22:08 10/10 Előzmény ghost_rider
(3/37)
DVD-t aztán várhatod...
brrrrrrrrr 2012 febr. 11. - 14:29:54
(2/37)
Úristen, sikerült egy fantasztikus történetbõl mûvészfilmet csinálni, egy fekete fõhõssel. Minden elismerésem:O
1/10
ghost_rider 2012 febr. 11. - 14:04:45 1/10
(1/37)
Megvárom DVD-n és majd akkor megnézem.. Annyira biztos nem jó, hogy moziba kelljen érte menni.