Téma: V. Henrik

9/10
Nooji aug. 11. 08:20:32 9/10
(22/22)
A sok lötyis Netflix filmek után néha üdítő belefutni egy ilyen tartalmas filmbe. Hogy mennyire volt hiteles, arról nem tudok nyilatkozni, de/így nekem tetszett.
Timothée Chalamet a jövő nagy reménysége - ha 20 évvel fiatalabb lennék, ő lenne nekem az a színész,aki 20 éve nekem Johnny Depp volt. :-D Szerintem tehetséges színész, karakteres fizimiskával - utólag kicsit bánom, hogy szinkronnal néztem.
A film egyik nagy meglepetése nekem Joel Edgerton volt. Nem vagyok Star Wars rajongó, így ő nekem csak a Vörös Veréb óta ismerős. Utána Az ajándék c. filmben volt nagy meglepetés, majd most itt. Egy igazi kaméleon a pasi. (Igen:tudom, hogy sok múlik egy maszkmesteren meg a jelmezen, de ettől függetlenül a karaktert jól hozza.)
A másik meglepetés a film végén a stáblista volt: ennyi magyar nevet egy nem magyar film végén sosem láttam. Utána kezdett el derengeni, hogy korábban olvastam cikkeket arról, hogy itt forgat Timothée Chalamet és Brad Pitt. Büszkeséggel töltött el, hogy ennyi magyar ember munkájának eredménye egy ilyen sikeres, jól sikerült film. Gratulálok hozzá.
lipi61 máj. 19. 23:07:15
(21/22)
Nagyon tetszett. Már nem tudom megnézni a hülye meséket: Amerika kapitány meg a Csillagok háborúja. Végre a felnőtteknek is készül film. ( A "felnőtt" filmek is mesék.)
8/10
trikolor ápr. 02. 23:24:46 8/10
(20/22)
Kitűnő film, egyetlen perc üresjárat sincs benne. Nagyszerű színészi alakítások. Szerintem a csatajelenetek is korrektek. Igaz, egy viszonylag kis részét öleli fel V.Henrik uralkodásának, de így is képet kapunk arról, milyen lehetett. Felesleges összehasonlítani milliárdos költségvetésű, történelemhamisító, izzadtságszagú hollywoodi szuperprodukciókkal. Ez annál hitelesebb film.
8/10
samsepi0l márc. 08. 02:02:27 8/10
(19/22)
Nekem nagyon tetszett... Van valami ebben a filmben, ami magával húz. A történet spirálisan halad a végkifejlet felé, vagyis logikusan következnek egymásból az események, de közben mégsem az az ember érzése, hogy kiszámítható vagy unalmas lenne, hanem csak még inkább drámai, hisz a főszereplőnek újabb és újabb súlyos döntést kell meghoznia, hogy fel tudjon nőni a kihíváshoz. Ezen túl a képi világa tökéletes, mintha belecsöppennénk abba a világba, mintha mi is ott lennénk pl. a harcmezőn. A mély "búgós" zenei betétek illetve a király többnyire rövid, de nagy súllyal bíró megszólalásai pedig aláhúzzák az egész mondanivalót és ezek így együtt szinte beszippantják a nézőt. Persze biztos lehetett volna még ennél is jobb, izgalmasabb, fordulatosabb, színesebb a történet, meg biztosan vannak kisebb-nagyobb hibák benne, de ettől eltekintve, szerintem lényegében egy nagyon jól összerakott film: ami benne van, az nagyon átjön. Végig érezhető, hogy ami történik az fontos, jelentőségteljes és nem egyértelmű a dolgok kimenetele. Az általam eddig látott történelmi filmek közül ezt én az átlagon felüli kategóriába sorolnám.
7/10
NADAL14 febr. 09. 19:29:03 7/10
(18/22)
érdekes volt ,színház a filmvásznon ,épp ezért csak kissé lassú lefolyású ,de nem rossz.
9/10
nick név 2020 dec. 18. - 18:09:35 9/10
(17/22)
Nem rajongok az angol/angolszász történelemért, elismerem a teljesítményét, az elért eredményeit, de a téma tökéletesen idegen tőlem.
Viszont, hogy egy történelmi témájú filmet ennyire jól készítsenek el, rendkívül ritka. Nyilván egy saját perspektíván keresztül kerül bemutatásra (játékfilm), így nem tökéletes pontossággal mutatja be az adott viszonyokat, de filmként ennyire jól megírt történelmi felütésű alkotást nem tudom mikor láttam utoljára. Nekem a szereplőkkel sem volt bajom, bár a leendő királyt/királyt megformáló Timothée Chalamet helyett el tudtam volna képzelni más színészt, de idővel ő is hozta azt a karaktert, ami által hiteles tudott lenni, számomra mindenképpen összeállt a film, úgy, ahogy van.
10/10
krisz5565 2020 dec. 10. - 22:54:16 10/10
(16/22)
Az egyik legjobb film, amit láttam! Hidegrázós! Aki szereti a történelmet és a harcokat, az mindenképpen nézze meg!
adeept 2020 ápr. 19. - 02:40:18
(15/22)
Borzalmas. Végtelenül középszerű
8/10
Veterano. 2020 febr. 21. - 08:37:12 8/10
(14/22)
Nekem tetszett. Nem egy feszes és pörgős film, de a történet érdekes, fordulat is van benne. A nyelvezete kifejezetten tetszett, látszik, hogy egy Shakespeare dráma feldolgozása. A történelmi hitelesség -pl. a "nagy" csata párszáz emberrel, meg az ostrom- itt-ott csorbát szenved, de ez betudható annak, hogy nem egy holywood-i szuperprodukció, hanem egy kis költségvetésű film.
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 22:04:36 5/10 Előzmény Morten
(13/22)
Még annyit, hogy az egyik történelmileg leghitelesebb, korát bemutató mozgóképanyag, amit valaha láttam (speciel késő középkort, pontosabban 15. század közepét bemutató) a Maria the Virgin Witch című ANIME sorozat... :DDD Igen, egy japán anime, megdöbbentő, de ez van... Alapvetően egy fantasztikus sorozat, de az a középkori környezet, ahol játszódik (100 éves háború vége, Francia Királyság), ahogy az be van mutatva (kosztümök, díszletek, csaták, ostrom, fegyverek, páncélok, stb.), az szinte páratlanul realisztikus és hiteles... Látszik, hogy elég szépen utánanéztek a dolgoknak a japán animátorok (akár egészen kicsiknek is). Emeltem kalapomat, mikor megláttam. :)
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 21:52:13 5/10 Előzmény Morten
(12/22)
"Kb ilyen lassú lehetett az a világ!" Annyira azért nem volt lassú, inkább a maihoz (vagy az elmúlt 150 évhez) képest az. "Pazar alakítása volt a főszereplőnek" Szerintem Robert Pattinson-on és Timothee Chalamet-en kívül mindenki átlag, vagy rosszabb teljesítményt hozott össze. Nekem főleg az előbbi tetszett. "Szinte éreztem a kort amiben éltek!" Én sajnos nem, mivel amit ábrázolták, az számos szempontból hibás volt (és engem, mint történelemben jártas embert főleg zavart, és egyébként megjegyzem, másokat is...), és inkább a (rendező által is bevallott) tudatos sötét hangulatot akarták kelteni, ami egy középkori filmnél már kiakaszt, ha meglátom... Érdekes, a régi filmeknél ez kevésbé volt jellemző... Ha V. Henrik, akkor kosztümök és díszletek szempontjából a leghitelesebb (Shakespeare adaptáció), akár milyen meglepő is, de az 1944-es változat... Igen... ciki... de ez az igazság... Itt az előzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=NWzXHWzwHMM
Ha 15. század elejét nézzük még (kosztümök és díszletek szempontjából), akkor a csehszlovák Jan Hus (1954) is hitelesebb, mint ez... ami ciki ugyancsak, főleg hogy az egy kommunista érából származó film... Egy szó mint száz, vegyes fogadtatást kapott film ez a V. Henrik...
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 21:38:25 5/10 Előzmény Morten
(11/22)
Ezt értem, persze, nem is várom el, hogy maximális hitelesség legyen...nem is lehet...a film meg film amúgy is. Attól még lehet rá törekedni, és azért számos filmnél ez sikerült is (régieknél és újaknál egyaránt). Ha a történelmi filmeket nézzük, a nyugati filmipar (köztük az amerikai főként) rengeteg jó és nagyjából hiteles filmet készít (alkalmanként kevésbé jót is). Ott van az 1970-es Waterloo vagy a Tora! Tora! Tora!, az 1993-as Utolsó mohikán-Sztálingrád-Gettysburg-Schindler listája, az 1930-as Nyugaton a helyzet változatlan (a 79-es sem rossz), a tengeralattjáró (1981), a Sólyom végveszélyben (2001), a Ryan közlegény megmentése (1998), és a Pacific, a hős alakulat sorozat (2010) ... Vannak olyan filmek, ahol a történelmi hitelesség vegyes képet mutat, de az epikusság ellensúlyozza, ilyenek többnyire Riddley Scott filmjei, mint pl. a Mennyei királyság (2005), vagy a Gladiátor (2000). Vannak olyan filmek, amik alul értékeltek, és próbálkoznak hitelesek lenni, ilyen pl. a Nagy Sándor, a hódító (2004), amiben pl. a Gaugamélai csata ábrázolása elég jóra sikeredett. Szóval igen, igen is lehet jobban csinálni, de tudom, hogy a költségvetés pl. fontos szempont, és a netflixes V. Henrik nyilván nem egy nagy költségvetésű film, de ez akkor sem menti fel őket olyan hibák alól, mint pl. hogy nem tudta a rendező eldönteni, hogy Shapespeare adaptációt akar, vagy inkább valóságot, vagy az túlzott sötétség, színtelenség, amik szerintem inkább a "sötét középkor" (ami sajnálatosan egy hibás értelemben elterjedt jelző) képén alapulnak, és még sorolhatnám a többi hibát, ami inkább trehányság miatt van... Ha már Netflix, akkor ott a tavaly előtti Outlaw King, ami szerintem egy fokkal mindenképpen jobbra, és hitelesebbre sikerült, mint ez. Ezért is volt csalódás nekem ez a film, mert ennél többet vártam... Lehet az 5-ös szigorú értékelés volt tőlem, de 6-nál többet tuti nem érdemel. Az Outlaw King kapott tőlem egy 7-est viszont.
9/10
Morten 2020 jan. 08. - 09:55:20 9/10 Előzmény krisstoff95
(10/22)
Fantasztikus tudással bírsz a középkori csatákat és ruházatokat illetően! Ezt elismerem! De mi, átlag emberek ebből a sok "hibából" semmit sem érzékelünk...hiszen nem ássuk bele magunkat ilyen mélyen a realitásba...így nem is bánt minket a hiánya...!
9/10
Morten 2020 jan. 08. - 09:51:09 9/10
(9/22)
Döbbenetesen erős alkotás! Végre egy hiteles középkori csata ábrázolás...Kb ilyen lassú lehetett az a világ! Hihetetlenül lebilincselő, figyelmet végig lekötő remek film! Pazar alakítása volt a főszereplőnek...szavak nélkül is kifejezett mindent az arca! Szinte éreztem a kort amiben éltek! Nagyon nagyon tetszett!
5/10
krisstoff95 2019 dec. 24. - 21:18:51 5/10 Előzmény Brew
(8/22)
"korhűnek látszó kellékek, a festményszerű felvételek, a középkori kastélyok hangulata" A film a Trónok harcára hajaz, és több szempontból a tipikus középkori sztereotípiákon alapszik, amit a filmek szeretnek (elsősorban az 1980-as évektől) sulykolni, átmosva vele az emberek agyát... A film nem rossz, de nyüzsög a történelmi pontatlanságoktól, legyenek azok eseményekkel, kosztümökkel, díszletekkel, vagy éppen a csatával, esetleg a szánalmasan minimalista ostrommal kapcsolatosak. "A csaták bemutatása realisztikusnak tűnik" Nem minden rossz benne, elismerem, de a valóságban azért sok minden máshogy történt... (a terep lapos volt alapvetően-Észak-Normandia, az angol-walesi íjászoknál nincsenek karók, a csatarend túl leegyszerűsített, a támadó francia nehéz lovasoknak nincsenek kopjáik, szinte egyáltalán nem látni francia lórollszált nehéz páncélosokat, gyalogosokat (számszeríjászok, nehéz pajzsosok), a csata lefolyása túlzóan összevisszaság, a valóságban Henrik király a centrumban harcolt teljes lemezvértben a testőrségével és az általa vezetett seregtestével koronával és két sisakkal (!!!) a fején, a csata közben kivégezték a francia foglyok egy részét, a franciák indítottak egy néhány száz, többségében gyengén felszerelt, alacsony rendűekből álló kis, diverziós támadást az angol tábor ellen, a francia sereg vezére a valóságban Gróf I. Charles d' Albret, francia főlovászmester volt, aki bátran esett el a csatában, és nem a valóságban 18 éves, vérhasban szenvedő Dauphin, aki ott sem volt, stb. "a hajítógépek működése kifejezetten látványos" Valóban, csak kár, hogy a valóságban elsősorban bombarda lövegeket (12-db-ot) használtak, és alá is próbálták aknázni a KIKÖTŐ VÁROS (Harfleur, és nem vár) falait. Az ostrom valóságban sokkal összetettebb és érdekesebb volt, mint ebben a filmben. "A kb. 50-52 kilós fiú, mint középkori párbajhős, és az első vonalban küzdő harcos egyszerűen hihetetlen, már-már komikus." Valóban, és nem is hiteles, a valóságban ilyen nem volt, és semmilyen párbaj sem... Összességében nem rossz fim, de nem is jó, középszerű, csalódás...
5/10
krisstoff95 2019 dec. 24. - 20:54:19 5/10 Előzmény STARset
(7/22)
"Korabeli leírásoknak megfelelően mutatja be a középkor világát" Messze nem azért. Inkább a Trónok harcának és Hollywoodnak megfelelően. :DDD Az egész túlzottan sötét, színtelen, dísztelen. Ja, és a középkor egy nagy korszak, ez a film konkrétan a 15. század elején játszódik, ami már a késő középkor, és a kora középkorhoz képest pl. azért vannak jócskán különbségek. Sok benne a történelmi pontatlanság (események, kosztümök, díszletek, a csata, és főleg az "ostrom", stb.). A páncélok (vértek) hitelessége vegyes képet mutat, nem rossz, de nem is jó (a páncélok egy része nagyjából korabeli, a másik része nem, a sisakok dettó). Szinte egyik sem hord jupon-t, vagy tabardot, ami miatt több ember azt hiszi, hogy csak ütötték verték egymást. Akkoriban is volt stratégia és taktika (sőt, a késő középkorban már egyre professzionálisabbá és hivatásosabbá vált a hadviselés). A kora középkort, a virágzó középkort, és a késő középkort nem lehet egy kalap alá venni teljesen. Nekem a film csalódás volt, nem rossz, de nem is jó, kisebb gyilkosság, ahogy a kort ábrázolják a filmben. Érezhető rajta a Trónok harca hatása...
6/10
rudenz 2019 dec. 08. - 23:55:37 6/10
(6/22)
Jól megcsinált, de számomra javarészt unalmas volt, talán 130 percéből 30 perc volt ami hozott valamit. A legnagyobb probléma az volt számomra, hogy valahogy nem sikerült mennem a főhőssel, Henrikkel, nem jött át nekem a karaktere, nem hittem el róla semmit, amit ráépítettek:

nem hittem el, hogy tivornyázó tini volt, nem hittem el, hogy békét akart, sem hogy háborút, sem hogy ne akarná vagy hogy akarná a trónt... Valahogy nem is izgultam érte, nem éreztem semmilyen súlyt, vagy tétet.

De nem hiszem, hogy a fiatal színész hibája miatt, inkább a rendezői koncepció nem nyert nálam.
10/10
UncleSam 2019 nov. 23. - 21:47:52 10/10
(5/22)
Jó film és Timothée is jól játszik.
8/10
STARset 2019 nov. 10. - 18:09:00 8/10
(4/22)
Remek volt! Nagyon tetszettek a párbeszédek, néhány jelenetet igen súlyossá tett. Nem volt egyáltalán vontatott, engem végig lekötött, nyilván nem egy közönségkedvenc kategória. Korabeli leírásoknak megfelelően mutatja be a középkor világát, imádtam a katonák páncélzatát.
6/10
Okulare 2019 nov. 08. - 23:22:02 6/10
(3/22)
...és hoppá! Most olvasom, hogy a francia hercegnőt Lily-Rose Melody Depp, Johnny Depp és Vanessa Paradise lánya játssza. Így utólag azt kell, hogy mondjam, nagyon tetten érhetőek a szülők arcvonásai. Persze utólag könnyű okosnak lenni. ;-)