Hesztia 2008 márc. 06. - 14:24:27
(95/275)
Arról nehéz írnom, hogy önmagában mint film milyen, mert önkéntelenül is a könyvvel együtt él a fejemben, így folyton párhuzamot vonok vele. Az elsõ szakasz tetszett a legjobban, mert szépen visszaadta a regényben rejlõ feszültséget, viszont sokkal szimplább volt abból a szempontból (és ez a film további részeire is jellemzõ), hogy a mûben az író egyik szereplõ fejébõl a másikba ugrál, folyton más szemszögbõl mutatja be az eseményeket, és így a film csak egy kifestõ könyv lett, lélek nélkül...bár ez azért túl erõs kifejezés.
A háborús szakasz erõssége tkp. maga James McAvoy, de a srác gyötrõdésének bemutatása a filmben az "I will return" szajkózásában merült ki, ami megint nagy-nagy leegyszerûsítése a regénynek, mert az utóbbiban ez a lefordulatosabb, pörgõseb szakasz (menekülések, bombázások, egy fontos kocsmai jelenet a parton, ami szintén kimaradt). A kórházi és a jelenkori részrõl is uezt tudnám leírni. Tudom, hogy egy filmbe nem lehet minden lényeges momentumot belesûríteni, hisz akkor legalább egy hat részes bbc-sorozatot lehetett volna forgatni belõle:), épp ezért nem is hibáztatom a készítõket, de azért egy kicsivel több mélységet vártam.
Hesztia 2008 márc. 06. - 11:00:14
(94/275)
SPOILER a könyvbõl:

Pedig sokkal, de sokkal emlékezetesebb, mint a film.

Természetesen nem ezen a helyszínen végzõdik a könyv. Elõször az orvosánál jár, aki közli vele a betegségét (ami itt egy mondattal van elintézve), aztán visszatér a házukba, a részére rendezett születésnapi ünnepségre. A ház már szállodaként üzemel. Ott vannak a rokonok, unokák...akik elõadják neki azt a színdarabot, amit õ annó a három unokatestvérével akart. Aztán szépen felvonul az egyik szobába, és ott leírja a történet végét. A második - háborús szakasz eleve úgy záródik, hogy a lap végére jelenkori dátum van feltüntetve...a tõrdöfés viszont csak a könyv utolsó oldalán éri az embert. Szerintem zseniális megoldás, de ezt csak úgy ütõs, ha elõtte nem látja az ember a filmet. Illetve a film sem olyanannyira sokkoló, ha már megvolt az olvasásélmény. De mindenképpen a könyv - film sorrendet javaslom, mert utóbbi csak kiegészíti az élményt, semmiképp sem pótolja a regényt.
szilvus19 2008 márc. 05. - 20:54:39
(93/275)
Háát én olvastam a könyvet.És ahogy szokott lenni a könyv sokkal jobb volt.
Bár ha azt vesszük, hogy a Kiera milyen sz*rul játszik nem is volt meglepetés.
Az alaptörténet nagyon jó, de az elõadásmód sz@r volt.
De mit is várhat az ember egy feldolgozástól?!
10/10
zsofiv 2008 márc. 05. - 19:58:53 10/10
(92/275)
így a film után felkeltette az érdeklõdésemet a könyv.valaki olvasta már?
számomrA Keira Knightley játéka mindig erõltetettnek tûnik, viszont McAvoy és kislány nagyon jól teljesített.
a végérõl nemtudok mit mondani, nem vagyok filmszakértõ, nem tudom hogy giccses volt e vagy sem..szomorú volt
10/10
szisz 2008 febr. 29. - 22:42:06 10/10
(91/275)
Igazán gyönyörû, és különleges romantikus dráma. Kicsit vontatottnak éreztem a sztori közepét, de végülis, ha belegondolunk, lehet, hogy pont ez a film lényege. Így tudták a legjobban érzékeltetni a vezeklést, a szenvedést, a hatalmas ellentétet, ami a múlt, a jelen, és a jövõ között húzódik. A vége, az pedig egyszerûen zseniális volt, szerintem.

***SPOILER***
Már-már azt hittem happy end lesz, amikor kiderült, hogy mindketten meghaltak. Na ez azért odavágott rendesen. Gyönyörû
dark_angel 2008 febr. 26. - 13:38:28
(90/275)
nem vagyok gyp-s,értettem a végét,de akkor is fura volt nekem h hirtelen a modern korba ugrottunk,lehetett volna úgy is megcsinálni hogy csak narrátorként mondja a végén h ez nem is így volt meg stb..
9/10
eFeMeR 2008 febr. 26. - 09:46:20 9/10 Előzmény dark_angel
(89/275)
Akkor szerintem te nem értetted a film lényegét.
Pedig benne volt minden válasz.
Ez 1 életrajzi regény amit az irónõ mesél el.(visszaemlékezés)
És a történet valóságon alapul amit Õ változtatott meg, mert a vége valójában kitaláció nem úgy alakult ahogyan történt.
És vezeklésként irja le,(címében is benne van) ha már az életben nem ugy alakult akkor legalább leirja, hogy "ott legalább 1üt lehessenek és beteljesüljön aminek be kellett volna" teljesülnie, de az Õ hibájából nem történhetett meg.
Mennyit számít 1 emberi "tévedés"
9/10
De csak azért, mert a közepe kicsit vontatottabb:)
Mindenkinek ajánlom 18 év felett:)
10/10
sarah_lus 2008 febr. 25. - 20:25:05 10/10
(88/275)
glad that at least once the movie was nominated...its music is far the best,I love it.I like Keira,but she didn't deserve an Oscar as well.but what about the other actors and the director?I'm a bit let down:/
10/10
Zempy 2008 febr. 25. - 19:35:03 10/10
(87/275)
A nagy Oscar-vesztes... csak a fimzene nyert, az legalább megérdemelten. Az operatõr díja is itt van az én szememben, ez eléggé bánt. Kár volt olyan hamar beharangozni, így annál fájóbb a veresége.
8/10
leitnor 2008 febr. 21. - 09:19:15 8/10
(86/275)
Tegnap este néztem meg. Nagyon különleges film. Kicsit úgy érzem, hogy az a fajta film, amelynek ülepednie kell. Már közvetlenül a film végén is elégedetten álltam fel a székbõl, de így hogy aludtam rá kiváló alkotásnak érzem.
Nagyon ötletes sztori és remek színészi játék. Én Keirát nem szeretem, pont amiatt, amit már elõttem is leírtak, de James McAvoy és Romola Garay játéka szerintem kiemelkedõ.
Szóval tetszett a film, ajánlom azoknak, akik a moziban töltött 100 percnél többet is szánnak egy filmre...
mamoni 2008 febr. 19. - 22:17:25
(85/275)
szép film, egyszer meg lehet nézni, de K. Knightley-t nem szeretem, sõt, kifejezetten idegesít a játéka (is), szerintem rettenetesen modoros, és nemcsak ebben a filmben.
dark_angel 2008 febr. 19. - 20:06:32
(84/275)
nekem tetszett nagyon,a végefelé amikor Robbiék elértek a tengerpartra az olyan fura volt,nem igazán tetszett az a rész,meg elõször megrökönyödtem azon is hogy hirtelen hogy kerül a Briony a tv-be,az nem kellett volna sztem
10/10
pöttyöslabda 2008 febr. 19. - 15:39:24 10/10
(83/275)
szerintem ez a film inkább 16-18-as mint 12-es...nem feltétlen azért mert félelmetes (bár azért voltak benne ilyesztõ részek), hanem mert ezt egy 16-18 évnél fiatalabb gyerek nem hiszem, hogy megérti!én csak 15 vagyok és nem igazán értettem meg minden részt...nagyon szomorú de szép film...érdemes megnézni egy kicsit késõbb, újra (legalábbis nekem :)) és kíváncsi vagyok, hogy akkor mi lesz majd a véleményem a filmrõl!
Keira Knightley játszik a filmben és mivel nagyon szeretem és a film elõzetese is tetszett, gondoltam megnézem, de volt amikor gondoltam, hogy inkább kimennék a moziból!
de ha valaki még nemlátta és szeretné megnézni akkor ajánlok neki egy 100-as csomag papírzsepit...nekem is jól jött volna :)
lila 2008 febr. 18. - 11:24:12
(82/275)
Sziasztok. Sokat gondolkodtam, miután megnéztem ezt a filmet. Van min. Egy gyereket nagyon megrémít a szexualitás. Kíváncsi rá, ábrándozik róla, talán vágyik is rá. Mármint, ennyi idõsen, mint Briony. De mikor szemtõl-szemben találkozik vele, megrémíti, mert nem érti, mit lát. Ha emlékeztek rá, bevallja, hogy szerelmes volt Robbie-ba, próbára is tette, hogy megmentené-e az életét. Na most, ezt a pasit kapta rajta, amint szexuális töltetû levelet írt a nõvérének, aztán meg, valami rettenetes dolgot mûvelt vele a könyvtárban. Persze, hogy halálra rémült. Mindezzel együtt engem is rettenetesen idegesített ott, és akkor. A felnõttek szerintem is rém rosszul reagáltak a "könyvtáras jelenetben". Nagyrészt ebbõl lett a baj. Néhol legszivesebben kikapcsoltam volna,de utólag átgondolva, így egészében nem volt rossz film. Többetekkel ellentétben nálam, az utolsó 10 perc vágta agyon a filmet. Nekem attól lett rémesen giccses. Nem tudom, hogy oldottam volna meg másképp, de ez a befejezés nekem nagyon nem jött be. James McAvoy szerintem jó volt, a kis Briony is. Vanessa Redgrave önmagához képest nagyon semmilyen. Keira egyenesen idegesítõ azzal a hihetetlen jellegtelen mimikájával, és nulla játékával. Az alakjáról nem tehet. Az Oscarnak azért jobb helyet keresnék.
Meadow 2008 febr. 18. - 11:08:21 Előzmény Dius
(81/275)
ezt a Gererd Butleres dolgot abszolúte megértem)))Sztem szép lány a Keira,csak ne lenne szegénykém anorexiás alkat.mielõtt bárki azt írná,hogy bizti irigykedem,jelzem nem vagyok kövér)
Valahogy úgy jártam a filmmel,hogy kaptam is valamit meg nem is,jó is volt,meg nem is.Nem olvastam elõtte a könyvet,ezért nem tudtam a cselekményt...de a bemutató alapján nagyon megfogott.A James Mcavoy szerintem fantasztikusan hozta a figurát,nagyon átéltem azt a részt amikor elõször találkozik Brionyval a hazugság után.Nagyon komoly volt!!
Romolla Garai szintén zseniális volt a Dirty Dancing2, után egy ilyen szerepben.A keirától már megszoktam a drámai szerepeket,nekem a könyvtáros jelenetben volt a legjobb.Valahogy minden filmkockából áradt a szexualitás.
Na de a kisBriony....az a kislány simán megállna a helyét valamelyik új Freddy részben vagy esetleg a Péntek 13-ban.
Rémisztõ volt)Szóval azért hozta a hatást rendesen))
8/10
Editthy 2008 febr. 14. - 22:50:01 8/10
(80/275)
szép film… én kicsit más szemszögbõl közelítettem meg…
Ezt is csak az olvassak aki már látta a filmet …

A film elsõ rövid részében egyet értettem gemini22 véleményével, a 13 éves Briony nálam is majdnem kiverte a biztosítékot, de ez volt a dolga :), és mindenek ellenére "ahogy egyre jobban megismertem"és kibontakozott a karaktere, az is tisztán lejött, h nem gonoszságból tette amit tett- õ nem egy velejéig romlott gyerek és nem volt tudatában annak következményeivel amit tett... sokkal inkább sodródott az eseményekkel és a korának és addigi élettapasztalatának megfelelõen viselkedett. Ne felnõttként tekintsetek rá!
Jobban dühített a nõvére és Robbie viselkedése a könyvtári jelenet után... ahogy semmibe vették az akkor 13 évesen megrémült lányt, aki csak féltette nõvérét… Õ ugyan olyan áldozata a történéseknek, mint a két szerelmes, sõt… Õk voltak a felnõttek, nekik kellett volna tisztázni a dolgokat és megnyugtatni Briony-t … gondoljatok bele, ti bennetek mi játszódott volna le egy ilyen eseménysorozat után!
A film utal is rá, és Briony levele a nõvéréhez, némiképp fel is oldja ezt a terhet, mikor elmondja, hogy -most kezdi csak megérteni mit tett- felnõtt és más szemszögbõl látja a dolgokat! Sokan átéljük ezt a felnõtté válás során… kitisztul a kép és ráeszmélünk dolgokra… máshogy látjuk a körülöttünk lévõ embereket vagy családtagjainkat...
MissEarnshaw 2008 febr. 12. - 22:36:15
(79/275)
Ajánlom helyette mindenkinek a Szkafander és pillangót. :))
Sátán_Követe 2008 febr. 12. - 11:32:30
(78/275)
Én többet vártam ettõl a filmtõl...annyira beharangozták,annyiszor reklámozták.Szerintem nagyon hosszadalmas és néhol unalmas,már néha túlbonyolították a semmit.Pedig ezt az alaptörténetet megcsinálhatták volna jóra.
7/10
Edkó 2008 febr. 11. - 22:00:12 7/10
(77/275)
Nekem is nagyon hasonló érzéseim voltak Miss-nek. Sokszor pillanatokra nagyon szép képek, mozdulatok, amibõl annyi minden lejön, mint száz szóból, jól játszó színészek, kifejezetten normális és így jó férfi fõszereplõ, bele lehet szeretni a magassága ellenére is ;), de sokszor vontatott a történet, nem úgy kattognak a jelenetek, leül a film...na, jó lehet, hogy ezt fokozattabban éreztem, 10 fokozatú pisilési ingerrel... De nálam is úgy volt, hogy az utolsó 10 perc helyre rakta, szépen keretbe foglalta, lezárta az egész filmet, és bár az egész filmben csavaradott a szívem, az utolsó percekben jöttek a könnyek, az utolsó percek felértek az addigi egész filmmel, fantasztikus játszotta a színésznõ, tényleg elhittem, átéreztem.
gemini22 2008 febr. 11. - 20:46:23
(76/275)
Lehet, hogy spoileres! ;)
Két részletben sikerült megnéznem a filmet, idõ hiányában. Elõször kb. a 45. percig néztem, amikor megtörténik a gyanúsítás. Nagyon jókor jött a "szusszanásnyi" szünet (pár nap), mert egyszerûen nehezen viselem az olyan karaktereket, mint amilyen a 13 éves Briony. A valóságban és a fikcióban is. Akinek meggyõzõdése, hogy egy dolog csak úgy eshetett, ahogyan õ azt gondolja és biztos abban, hogy tettével segít másoknak. Hogy úgy mondjam, "viszketni kezd a tenyerem" azok miatt, akik ilyen durván avatkoznak bele mások életébe. Egy cseppet sem sajnáltam azért, hogy a bûntudat miatt nem ment Cambridge-be, és nem lett belõle úri dáma. :) De felnõtt, és rájött a tévedésére, megírta Cee és Robbie történetét (azt, ahogyan folytatódnia kellett volna), és a vezekléssel -szerintem- feloldozást nyert. Valaki korábban azt írta, hogy Vanessa Redgrave megjelenése földhöz vágta. Valami hasonlót éreztem én is. Nem bõgtem el magam a "kritikus ponton", mert nem vagyok az a fajta, (hazudok-dehogynem, hiszen érzõ ember vagyok) de a klasszikus Rómeó&Júlia történet (hogy a szerelmesek végül a halálban maradhatnak örökre együtt) nem szorította úgy össze a szívemet és éreztem azt a fajta "ez rohadtul nem igazságos!" érzést, mint ebben az esetben (is).
Hogy írjak egy kicsit a fõszereplõkrõl is. :) James McAvoy miatt néztem meg igazából a filmet. Szerintem nagyszerûen játszott.
Keira Knightley-ról nem mondom, hogy rossz volt. De nem tudok kibékülni a "hirtelen megnyúlt 14 éves fiú" alakjával, bár tudom, ez valószínûleg alkati adottság.
A Briony-k: ugyan Saorise Ronan szebb, mint Romola Garai :), nekem egyikük alakításával sem volt gondom.
A film felépítése, az idõsíkok és "nézõpontok" váltása nagyon tetszett, az írógép kattogás, mint zenei aláfestés külön pontot ér nálam.
Összefoglalva: egy szép darab a "kegyetlen" film kategóriában, és nem ajánlom azoknak, akik csak a happy end-del végzõdõ romantikus ((?) gondolok itt a kiábrándult katonákra a tengerparton) filmeket, mert ez tényleg nem az.