Téma: Vaják

6/10
Reynolds95 jan. 21. 22:49:27 6/10
(36/36)
Összességében "okésnak" mondanám. Ha jól értelmeztem (olvastam a könyveket) akkor pofásan bemutatta az első 2 könyvet, illetve a szereplőket. Maga a korszak bemutatása jól sikerült, a kosztümök is 5/5. Ami viszont zavart az egy-két szereplő jellemének bemutatása.

Pl: Yent nem ilyen szexista őrültnek mutatja a könyv...


7/10
Igazság Hangja jan. 20. 14:08:30 7/10 Előzmény e-batta
(35/36)
Elkezdtek törölgetni, cenzúrázni liberális, "szabadságpárti" (!) alapon, holott mindegyik hozzászólásom a Witcherről szólt és nem volt bennük trágárság sem. Elképeszt, hogy nem lehet bizonyos témákról még beszélni sem ebben a "nagy szabadságban", csak egyfajta egyenmagatartást és egyenvéleményt tűrnek el a "nagyon sokszínűek". Így sajnos nincs értelme tovább vitatkoznom. Stephen King kitörölt, cenzúrázott véleménye azért maradjon itt zárszónak, maximum még egyszer törlik:

"Soha nem venném számításba a sokszínűséget, ha művészetről van szó. Csak a minőséget. Számomra bármi más nem lenne helyénvaló."
e-batta jan. 19. 23:18:06 Előzmény .Picasso.
(34/36)
A Süninél nekem is volt egy ilyen érzésem, illetve sokszor elfogott a déjà vu, de azért voltak meglepő fordulatok is:

Renfri megölése
Yennefer reakciója a baba halálára
Geralt megsebesülése és lázálma
Borch (a sárkány) jóslása Yennefer és Geralt sorsárólNehezebb dolgom lesz a következő évadokkal, mert közben kiolvastam a teljes könyvsorozatot és az utolsó könyv durva fordulatot tartalmaz, olyan csavart ami miatt alapjaiban másképp néztem újra a sorozat egyik részét. És persze kíváncsi leszek, hogy az 1. évadban megismert mellékszereplők hova fognak fejlődni: követi-e karakterfejlődésük a könyvsorozatot, vagy ettől teljesen eltérőt gondoltak nekik. Elsősorban Cahirra gondolok.
e-batta jan. 19. 23:07:12 Előzmény Igazság Hangja
(33/36)
Az előítélet (régebbi szóhasználattal: sztereotípia) nem "újbeszél" szó (Honnan találjátok ki ezeket az idióta szavakat? Valaki fizet nektek ezért?), tanulmányozd a wikit, bár sokszor nem teljes, de alapinformációnak, kiindulási pontnak megfelel: https://hu.wikipedia.org/wiki/El%C5%91%C3%ADt%C3%A9let.
A fantasy azt jelenti, hogy kitalált. Kitalált a környezet, a helyszín, a fajok, a nevek, az országok stb. Minden kitalált, az író fantáziájának a műve. Természetesen az írók nagy része amikor kitalál valamit akkor azért támaszkodik valamire, saját tapasztalataira, a körülötte lévő világra, tanulmányaira, vagy esetleg arra a mitológiai környezetre amiben felnőtt, de ezek csak alapok. Ezekből indul ki. A könyvek nem arról szólnak, hogy pontról pontra megegyezik valami a szláv mitológiában is megtalálható lénnyel, tehát akkor tudjuk, hogy miről van szó, hanem Sapkowski leírta, hogy néz ki, mi a neve, mi miatt gyűlöletes stb. és ezt az olvasó megpróbálta felruházni olyan tulajdonságokkal, kinézettel amivel saját tudása szerint rendelkezik. De a Vaják nem Lengyelországban játszódik. Nem a szláv mitológiát másolja le szolgai módon. Nem a közép-európai álságos politikai mocsarat festi le meghökkentő intenzitással (az én hibám, én leginkább ezt képzeltem bele a könyvekbe, nekem abszolút átjött). Sajnos sok ember nem lát túl saját szürke közegén, beszűkült világuk és tudatuk nem teszi ezt lehetővé. Pedig a fantasy világa pont azért nagyszerű, mert bármit beleképzelhetsz.
6/10
.Picasso. jan. 19. 15:32:15 6/10 Előzmény e-batta
(32/36)
Én is úgy néztem, ahogy az első mondatodban leírtad. Neked nem volt kiszámítható?


- az öreg = sárkány
- leesnek a rozoga "fahídról", de nem halnak meg érzés/tudat
- a sündisznófejű lovag átkát a hercegnő szerelme töri megÉs a Yennefer egy tök jó név, de a "Yen" becézve eléggé kiábrándító volt részemről.
Ahogy a szörnyek, és főleg a sárkány feje/kinézete. :(

Egyedül a szép "táj" tetszett, és a dzsinnes rész. :)
Nem tudom, mit tartogat a 2. évad, de ettől csak jobb lehet, sok volt az üresjárat.
Szerintem.
7/10
Igazság Hangja jan. 19. 14:09:29 7/10 Előzmény e-batta
(31/36)
A hozzászólás moderálva lett.
e-batta jan. 19. 11:11:16 Előzmény Igazság Hangja
(30/36)
Megnéztem a sorozatot úgy, hogy nem olvastam a könyveket és nem játszottam a játékokkal. Érdekes, nekem nem okozott gondot elhelyezni a történetben a szereplőket. Nem esett nehezemre megjegyezni a neveket. És nem kevertem össze Cirit Pavettával (bár nagyon-nagyon hasonlít egymásra a két színésznő). A negyedik részre pedig még az idővonalakat is el tudtam helyezni.
A rasszizmusoddal sajnos nem tudok mit kezdeni. (Megismétlem, Sapkowski sehol sem jelenti ki a könyveiben, hogy pl. X.Y. fehér ember.) Előítéletes vagy, és ha te így érzed jól magad, akkor egészségedre. A világ nagyobbik felét életed végéig gyűlölni fogod. Csak sajnálni tudlak.
7/10
Igazság Hangja jan. 18. 21:54:11 7/10 Előzmény e-batta
(29/36)
A hozzászólás moderálva lett.
e-batta jan. 18. 20:28:54 Előzmény Igazság Hangja
(28/36)
Akkor javaslom, hogy nézd végig újból, mert nagyon úgy tűnik, hogy közben a mobilodat nyomkodtad és nem a mindössze 8 részes sorozatra figyeltél. Valamennyi kérdésedre megtalálod a sorozatban a választ.
- Szélsőbalos PC: nos, az író valóban lengyel, de ez minden, a könyvsorozat ugyanis fantasy, egy kitalált világban játszódik, és a legfontosabb vezérfonala nem más, mint a rasszizmus. Nos, te egyetlen hozzászólásban tekintélyes mennyiségű kirekesztő jelzővel eldöntötted az író helyett, hogy valójában ő mit is akart írni. Pedig a könyvekben senki sincs úgy jellemezve, hogy európai, fehér ember. Merthogy nem is a Földön játszódik a sztori nagy része.
- Másik tévedésed, hogy Geraltot mellékszálnak tekinted. Ez sem felel meg a valóságnak, mert három főszereplő van és három főszál: Geralt története, Yennefer története és Ciri története.
- Harmadik tévedésed: az indiaiak nem cigányok. Ez egy általánosan elterjedt nézet, csak éppen nem fedi a valóságot. Az indiaik nagyon sok népcsoportból állnak összeg: árják, hindik, tamilok, szentinelézek, dalitok, bihariak, rádzsputok, dravidák, bengáliak, malajálam, orisza stb, hosszan sorolhatnám és mindössze 3 %-ot tesznek ki a banjarák az európai cigánysággal rokon népcsoport. Úgyhogy te pont azt csinálod, mintha a hindik azt mondanák, hogy minden magyar cigány, hiszen a népesség pár százaléka cigány. Jólesik hallani, igaz? Anya Chalotra édesapja indiai, édesanyja brit, de saját felsőbbrendű egódnak jólesik lecigányozni, igaz?
Javaslom nézd újra a sorozatot, vedd észre, hogy a rasszizmusról és a kirekesztésről szól (mindhárom főhőst kiközösítik), nézd friss szemmel és csodálkozz rá a világra. Neked is könnyebb lesz. (És még a kérdéseidre is megkapod a választ)
7/10
Igazság Hangja jan. 15. 04:39:27 7/10
(27/36)
Nézhető, a világ hangulatát és a mellékszálakat nagyon jól eltalálták, de van néhány idegesítő dolog és a fő eseményszál nehezen követhető:
-Szélsőbalos PC: négerek, cigányok sok szerepben, miközben ez egy lengyel könyvön alapuló sorozat, eredetileg mindenki európai fehér ember a történetben.
-Másfél részen át azt hittem, hogy a sündisznó által feleségül vett hercegnő és az üvöltős hercegnő ugyanaz a személy. Közben az üvöltős a zoofil sündisznós lánya. Mi lett amúgy az anyukával? A sündisznó apukáról azt hiszem említik, hogy meghalt, de nem tudjuk meg, hogyan.
-A gonosz sötét lovagok azért hódítják meg az egész kontinenst, mert a hercegnő az elején kikosarazta a sötét lovagok királyát? De hiszen akkor csak a Cintra királyságot kellene meghódítaniuk...
-A sötét lovagok királyának néger mágusnője mitől rühelli úgy a mágusiskolát? A 7-8. részig nem tűnt a nő olyan fontos szereplőnek, el is felejtettem, hogy a korábbi részekben mi motiválta, mit miért csinált. Aztán a 8. részben kvázi főgonosz lett.

Azok a jó részek, amikor nem a "Cintra Vs Sötét lovagok" sztori van a középpontban. A tatai várban játszódó dzsinnes rész, a púpos varázslónő (Kálámpár Dzsenifer :D) felemelkedésének a története, a Game of Thrones testvérszerelmét felidéző stigairtós rész, meg Geralt és a trubadúr vicces kínlódásai nagyon tetszettek, csak hát ezek a mellékszálak, a fő szál viszont nehezen követhető. A mellékszálak és a világ hangulata 10/9, a fő szál 10/5, összességében 10/7.
r0b33 jan. 14. 21:41:45
(26/36)
Baromi idegesítő amikor a szinkronban sz@arul ejtik a dupla mássalhangzókat pl:
miatt => miat
besötétedett => besötétedet
stb.
4/10
rudenz jan. 14. 16:39:46 4/10
(25/36)
Nekem lapos és kidolgozatlan és klisésen unalmas, egydimenziós minden szereplő benne, ehhez jön egy totális kultúrturmix súly nélküli történetekkel. Azzal próbál izgalmas és sejtelmes lenni, hogy egy rossz történetvezetést alkalmaz. Mintha minden szereplő mögött egy számítógép játszana, mert egynek sincs kidolgozott íve, hanem csak indoka és cselekménysora van. Úgy sötét a történet, hogy primitív, nem pedig úgy, hogy félelmetes. Úgy sötét ez a világ, hogy nem hiszem el, hogy lehet itt bármitől vagy bárkitől félni... Nincs miért izgulni sosem... Nincs igazi rejtély, csak zavar van a sok, igazán felesleges és rosszul adagolt infótól... Kár.
Abdulah jan. 07. 09:23:30
(24/36)
Néger tünde ne? A hercegnö koravén feje kifejezetten idegesítő. Yennefer viszont hibátlan. Nem rossz, nem egy trónok harca, kellett pár rész, hogy érdekelni kezdjen. Nézhetö váltakozva gagyi és mégsem gagyi. Tud még fejlődni. Remélem csak jobb lesz és a vége nem trónos lesz.
10/10
Attila1616 jan. 05. 21:04:17 10/10
(23/36)
Köszi:-)
10/10
Attila1616 jan. 05. 12:14:33 10/10
(22/36)
The Witcher sorozat 10/10!
Remélem egy újabb évaddal folytatják;-)
10/10
Édesangyal jan. 02. 22:47:08 10/10
(21/36)

Először 10 et akartam adni mert vannak jó részek és egészében tetszett. De minusz 1 pont a sok néger afro amerikai szinész szerepeltetése miatt ami a lengyel mondakörbe szerintem nem illik bele. Minusz 2. :sok értelmetlen és rendkívül brutális halál ábrázolás:kibelezések, nők megkínzása, halott véres gyerekek. Halott csecsemő, felgyújtot emberek, torok elvágások. Ez még az én "trónokharcán" edződött gyomromnak is sok volt! A hányások, pukik stb...... Minusz 3.:idősíkok közötti ugrabugrálás. Minusz 4:trónok harca koppintások lásd sárkányos rész

A többi jó volt!
8/10
Tichondrius89 jan. 01. 23:02:15 8/10
(20/36)
Én az eddigi hozzászólókkal ellentétben egyáltalán nem ismertem a sztorit, csak felületesen tudtam annyit, hogy Geralték valami varázslattal létrehozott mutánsok, akik szörnyeket ölnek, szóval azok szempontjából írok, akik laikusok a Witcher terén.
Alapvetően megnyerő, sötét hangulata van a sorozatnak, jók benne a harcjelenetek, viszont engem kicsit zavar, hogy időben össze-vissza ugrál és a karakterek gyakran felületesek, így néhol zavaros az összkép egy amatőrnek. Míg például a Trónok harca legelső részei magukba szippantottak, itt a 3 főszereplőn és egy Stregobor nevű mágus kivételével nem is nagyon jegyeztem meg a többi karakter nevét. Rajtuk kívül van még benne egy lökött, szószátyár bárd, aki szerethető. Most néztem meg a 4. részt és haladok vele tovább. A 8/10-es értékelést teljesen reálisnak tartom. Aki ismeri a világot, annak tetszeni fog, talán inkább nekik is készült a sorozat.
1/10
sanyibacsi 2019 dec. 30. - 20:09:17 1/10 Előzmény Irgum76
(19/36)
Irgum-burgumnak üzeni Sanyibácsi: nem tudhatod hány éves vagyok, mert a felhasználói nevem lehet kamu is. Ha megnézed az értékelést, mely most 7,9 - akkor találkozhatsz alatta a 20 hozzászólás mellett sárga alapon fekete betűkkel az IMDb rövidítéssel is! Egyébként meg ne reménykedj, nem tudtál segíteni semmiben, mert írástudatlan vagy. Erre felénk a "most vezeték be a netet" a vezették szót két t-vel írják. És látom a te 6/10-es osztályzatod sem változtatott az értékelésen, így segítek, és elküldöm az 1/10-est. Tudod ott fenn a csillagoknál meg kell nyomni annyi csillagot, amennyihez kedved van.
6/10
Irgum76 2019 dec. 30. - 19:13:27 6/10 Előzmény sanyibacsi
(18/36)
tán azért kedves Sándor mert nullát nem lehet adni...
a minimum egy csillag
mellé tetszett kattintani így nem változik a _port _ pontszám
Sanyi bácsi az imdb az egy másik oldal az Internet Movie Database rövidítése
remélem segíteni tudtam egy öregembernek akihez most vezeték be a netet
1/10
sanyibacsi 2019 dec. 30. - 18:28:34 1/10
(17/36)
Annyit még hozzátennék, hogy a sorozatra nullát adtam, de nem jelent meg, meg szerintem nem is fog megjelenni az összesített imdb-nél. Addig míg a kritikát megírtam, 43 szavazat volt, és 7,9 az imdb. Na találja valaki ki, hogy miért nem változott a 0/10 után sem?
Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás