7/10
FElepHánt 2016 máj. 03. - 17:36:12 7/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

VÁRUNK.HAZA.---Nagypál Gábor---Stúdió K

Meredten ott ül az asztalnál a család, elrajzolt, groteszk fejek, gnómszerû figurák: félelmetes nyitókép, Tadeusz Kantor Halott osztályát idézi. Várnak. Levelet az Amerikába kitántorgott apától, életjelet a Don-kanyarban eltûnt férjtõl , mindig a távollevõ talán élõktõl. Közben a dominagymama parancsszavára: "Dologra!", folytatják a sziszifuszi munkát.
A darb szétesik, nincs szerkezete, az epizódok esetlenül torlódnak. Pedig a szövegek jók, a karakterek keményen rajzoltak. Lovas Dániel dühkitörésekben õrlõdõ szerencsétlen, az Anya, Nyakó Júlia az asszonyi helytállás, a szuperszenzitív Pallagi Melitta megnyomorított
gyermekség eleven ikonja. Sipos György a mindent eltûrõ lúzer, Homonnai Katalin a bénultságba békélt vénlány, Nagypál Gábor több alakban a visszavárt férfi.
A monológok találóak, megvillan a torz komikum is, jó a rendezés, ám egészében nem tud végig hatásos lenni a produkció. Túl sokféle, túl széttartó. A szigorúan külsõ szem dramaturgia hiányzik.
Van azonban egyetlen nagylélegzetû momentum, amely indokolttá teszi a megnézést. Mindig átütõ, mindig eredeti, megszoktuk kiemelkedõ alakításait, de amit most Spilák Lajos mûvel, az lélegzetállítóan óriási. „Kanördög seggébõl elõbújó” diktátorokról és a legfájóbb
sorskérdésekrõl beszél, reszelõsen sírós nagymamahangon, gyõzhetetlen folyamatossággal nyûgöz le. Ezt a tirádát minden bizonnyal megõrzi a színházi emlékezet!!!