Maffi 2007 márc. 30. - 14:04:01
(84/144)
Sziasztok Kedves Anyukák!

Ha már a könyveknél tartunk, én is olvastam egy jót. Bár idõsebb gyerekekrõl szól és nem magyar a szerzõje, azért vannak benne hasznosítható ötletek.
JAN-UWE ROGGE: Kell a gyereknek a KORLÁT (Azért mégsem állhat a feje tetejére a világ!)
Az ajánlást Vekerdy Tamás írta hozzá.

Konkrét eset leírásokat is tartalmaz és jótanácsokkal is ellát.
Nekem tetszett, akárcsak a Vásott kölykök.

A TV-vel nálunk is lesznek gondok, mert apa TV-függõ és a hálóból is alig tudtam kitenni (nem apát, a TV-t :) ).

Én szívesen játszom a kicsivel, szerencsére idõm is van rá, mert a mama fõz, mosogat, idõnként bevásárol és imád a kicsivel lenni. (A többi az én dolgom, de 3 napja csak lustulok és netezek.) Bár a lányom mostanában nagyon anyás lett, a mama sem jó ilyenkor (apa sokat dolgozik) , pedig egész nap együtt vagyunk.
Kitartást Anyukák! Itt a hétvége, lazítsunk!
Seres 2007 márc. 30. - 10:19:02
(83/144)
Most olvastam aszta egy régebbi hozzászólásod a Kicsi Angyalkák könyvet említed.Mi a véleményed róla?Vannak benne frankó tanácsok?Az a helyzet hogy én jobban szeretem a vizuális dolgokat mint például Tanya mûsora,mert látom a gyerekek viselkedését.A szülõk hozzáállását,Tanya reakcióját.Úgy érzem a gyakorlatban jobban tudom alkalmazni.Nálunk a matricás módszer egyenlõre nem vált be.Mert nagyon sokat ragasztana.Élvezi hogy ragad a matrica.Vagy még nem tudom alkalmazni.
Seres 2007 márc. 30. - 10:03:00
(82/144)
Szia aszta!

Hol lehet megvenni Tanya könyvét és milyen nyelven?Én angolul nem tudok.
aszta 2007 márc. 30. - 09:26:21 Előzmény abi
(81/144)
Abi! Ha Apának nem tetszik a bezárás, próbáld ki a spéci ölben tartást. Nálunk nem volt annyira gyors a hatása, de van mikor nincs más lehetõség a dühöngõ gyermek lecsitítására. Mikor nagyiéknál voltunk, ciki lett volna bezárni a gyereket, úgyhogy ölben tartottam pár percig. Kicsit lassabban nyugodott le a gyermek, de megtette...
aszta 2007 márc. 30. - 09:16:22
(80/144)
Hajrá Anyukák! :))) Ez nagyon tetszik! Szerintem ne törõdjetek a szkeptikus rokonokkal, barátokkal, apukákkal! Engem is egy csomó szkeptikus, ám okos tanácsadó vesz körül. Sokkal könnyebb legyinteni és azt mondani, hogy "Ááá az én gyerekem/unokám nem ilyen, nála nem válnak be ezek a tanácsok...", mint venni a fáradtságot és kipróbálni! Egy próbát mindig megér a dolog, mert mi van akkor, ha mégis beválik? :)) Szerintem Tanya nevelési módszere nem rideg, mert a szigor és a következetesség mellett éppen annyira hangsúlyozza, hogy a szeretet kifejezése, az ölelés, a puszi, az oldott, boldog, õszinte légkör mennyire fontos. Most olvasom a sorozatról szóló könyvét (The house of tiny tearways), és több fejezetet szentel a gyerekekkel való együttjátszás fontosságára, mint a következetes nevelésre.
Már elég sok részt sikerült megnéznem a vásott kölykökbõl, és úgy emlékszem, hogy szinte minden részben beköltözik a házba egy egyedülálló anyuka is, úgyhogy Tanya komolyan foglalkozik a témával, és sok jó tanácsot ad nekik.
Vekerdy-t én is szeretem, pont azért, mert amellett, hogy gyerekközpontú tanácsai vannak, legalább annyira szülõközpontú is. Szerintem a kifáradt, agyonhajszolt, a gyereknevelést fáradtságnak megélõ anyuka nem képes megértõ és türelmes szülõ lenni.
Most én is belekezdtem egy kísérletbe. Nálunk az egyik gond az, hogy hiába fektetem le a gyerekeket idõben, nem hajlandóak elaludni. Hárman egy szobában vannak, és lámpaoltás után folyton elkezdenek játszani. Na, tegnap elkezdtem kipróbálni a matricázást. Mindenki kapott egy táblázatot, amit nyomdákkal lehet megtölteni. Ha nem jönnek ki a szobájukból lefekvés után, reggel nyomdázhatnak eggyet a táblázatba, ha meg gyorsan el is alszanak, még eggyet. Ha tele lesz a lap, elmegyünk fagyizni.
Na, a tegnap este nagyon jól telt. Igaz, hogy kellett vagy 40 perc, mire elaludtak, de csak 3-szor kellett bemennem csendre inteni õket, és egyébként is csak suttogva beszélgettek, ami nálunk nagy elõrelépés. Még a 2,5 éves kislányom is megértette a játék lényegét, pedig azt hittem, hogy Õt nem fogja érdekelni. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ma este, mert Tanya szerint az elsõ pár nap sikere után visszalépés következik, de most elhatároztam, hogy kitartó leszek.
A könyvben azt is olvastam, hogy a lefektetés sikeréhez az is kell még, hogy az esti vacsi-fürdés-mese-jóéjtpuszi örömteli légkörben teljen el, a szülõk ne mérgelõdjenek és ne sürgessék a gyerekeket. Nálunk ez nem mindig megy, mert estére, ugye mind a ketten holtfáradtak vagyunk, de próbálok rajta javítani. És az is fontos, hogy napközben eleget játszunk a gyerekekkel, hogy ne az esti idõszakban akarják kiélni apa- és anyahiányukat.
Az én párom is túl sokat hallja Tanya nevét. Már elõre mosolyog, ha elkezdem emlegetni (Na, mit mondott már megint az a Tanya?!), de a pozitív változások egyenlõre meggyõzték Õt. Vagy legalábbis rám hagyja, ha valami újat akarok kipróbálni.
Seres 2007 márc. 30. - 08:08:36
(79/144)
Szia Babuci!
Január óta ovis a kisfiam,elõtte pedig bölcsis volt,de inkább haza hozza és este kér pelenkát.Hallottam hogy vannak olyan gyerekek akik úgymond szégyenlõsek és csak otthon megy a dolog.Elõbb-utóbb talán rájön hogy a wc-be sokkal jobb.A tegnapi adás is jó volt.Egyedül állló 2 gyermekes ( fiúk ) anya.Frankón ki lehet készülve az anya.Neki adott tanácsaiból én is tudok hasznosítani sok mindent.Szóval tetszik a mûsor.
babuci 2007 márc. 29. - 20:56:28 Előzmény Seres
(78/144)
Szia Seres Üdv az õrölt anyukák csapatában!
Neked külön ajánlom a hogyan neveljük a fiukat, mert ha jól emlékszem az egyedülálló anyukákra külön fejezet van, tippekkel. Ez a WC dolog nálunk is gond volt, mert lakásfelújítás miatt 2X is elköltöztünk, (elõbb apósék, majd anyámék összesen 5 hónap) pont akkor mikor 1,5 éves volt. Vekerdyt én is olvasok és azt irta ilyen esetbe ne is várjunk mást. Tehát mi 3 évesen szoktunk le, eröltetés nélkül magától. Ha kéri a pelus az jó jel, add oda majd leszokik róla észre sem fogod venni. Mikor megy oviba? Lehet, hogy ott hamar rászokik a WC-re.
babuci 2007 márc. 29. - 16:18:23
(77/144)
Sziasztok!
Örülök, hogy egyre többen vagyunk. (de még nem elegen! He-he)
Fius anyukáknak figyelmébe ajánlom Steve Biddulph: Hogyan neveljük a fiúkat? szerinte nagyon jó, ez már a második kötete a szerzõnek, az elsõt még a jobbik anyósomtól kaptam: a hogyan neveljünk boldog gyermeket. Sokat segített abban, hogy attól még nem leszek jobb anya ha mindent feláldozok a gyerekért, csak közben magamat veszítem el, ettõl nem vagyok boldog ugye? és persze a gyerek sem.
Egyébként én anyám is megnézte a vásott kölykök valamelyik a dását és közölte az Õ kicsi unokája nem ilyen. Hiába mondtam neki, hogy persze nem ilyen de hát nézzen a sorok közé. Végül is mindegy. Örülök, hogy rávettem, hogy a kamaszokról szólót felvegye nekem, mert nekünk nincs BBC prime. De csak 6 rész volt. nem tudjátok nincs több?
Seres 2007 márc. 29. - 13:13:04
(76/144)
Sziasztok!Szeretnék csatlakozni a csapapthoz.Én is sokat tanulok a Tánya tanácsaiból.3 éves fiú gyermeket nevelek egyedül,úgyhogy kellenek a tanácsok.Nagyon jó a mûsor,és szerintem jó hogy késõbbi idöpontra tették.Olvastam itt fórumon hogy 3 éves gyermeknek gondjai voltak a wc-be pisiléssel.Nálunk a pisi az megy a wc-be de a "többihez"pelenkát kér.Nem tudom hogy segíthetnék neki.Kinek van ötlete?
abi 2007 márc. 29. - 10:41:37 Előzmény babuci
(75/144)
Mintha a mi családunkat írtad volna le!
Nekem is bevált a bezárás, de apa meg tiltakozott, h ne fogjam a kilincset, mert az rossz a gyereknek. ÁÁÁ, nesze neked, következetes szülõi magatartás.
De én is elhatároztam, h apával is el fogom olvastatni a könyvet pl Vekerdytõl a tv-zéssel kapcsolatban, mert nálunk apa mániája, h menjen a tv, akkor is, ha nem nézzük.. És nagyon fontos a gyereknek a rajzolás, mese, éneklés, táncolás is, ezeket apa nem mûveli egyiket sem, õ így nõtt fel.. Hajrá anyukák! hihi...
abi 2007 márc. 29. - 10:32:41 Előzmény babuci
(74/144)
Én is próbáltam a jutalmazást beiktatni, amikor elmentünk páromnak ruhákat venni. Mondanom se kell, egy 3 évesnek ez nem túl izgalmas. Viszont nem jól csináltam, mert nem vittem magammal a jutalmat, csak beígértem, h otthon megkapja. Na, ez így nem jó!!

Videónk nem tud LP-t, ösroncs, de még megy legalább..

Most olvastam Vekerdy Tamás könyvét, gyerekek, ovódák, iskolák címût, ott is írja, h a tv-zés, szám.gépezés miért nem jó a gyereknek, inkább mozognia, rajzolnia kell, és mesélést hallgatni. Tegnap így is csináltuk, és reggel sem a tv-t figyelte, inkább azt kérte, én meséljek!!!
katyusa 2007 márc. 27. - 20:41:11
(73/144)
Hello

Akinek kell a sorozat, az írjon privit nekem, szívesen átírom dvd-re. Nem akarok üzletet csinálni, csak a dvd-t kell kifizetni.

Hááát ez nem semmi mennyire megvariálták a részeket megint ÁÁÁÁÁÁ a hajam égnek áll. Igyekszem követni milyen rész mikor lesz, és úgy beállítani a dvd-t.
Nem nagyon tudom naponta követni miket írtok, meg ha emailben jelzitek kinek kell, azt tudom követni. Babuci, meg Aszta már jelezte.

És abban segítsetek már, hogy ugye 6 részbõl áll egy hét és a 7. et kihagyva a 8.-tól vegyem a következõ hetet ugye? Így pont felfér egy dvd-re egy hét amúgy. Tudom rengetegszer volt már róla szó, meg elvileg tudnom kellene,csak a 4 hónapos fiam, meg a 2 éves között már nincs agyam erre is, legalábbis jelen pillanatban. :)

Sziasztok
babuci 2007 márc. 27. - 11:16:54
(72/144)
Sziasztok!
Már irtam nekik a múlt héten, hogy az most tényleg igy lesz esténként, de még nem válaszoltak. Majd írok!
Aszta!
én már azt csinálom, hogy legkésõbb 7.30-ra legyen megfürödve, mert a kajával úgy el tudja húzni az idõt. Tehát elõbb fürdik, aztán eszik. Most 3 napja sikerül a saját ágyába fektetni, olyan indokkal, hogy én még nem fürödtem, stb. ott olvasunk, puszi, kislámpa, majd jövök de nem mentem és aludtt. Ma hajnalba 4.15 sírás, rohanok (apa ne ébredjen, mert Õ nem tud visszaaludni) és csak azt kért oltsam fel a kislámpát. Hát szuper! Utána reggel 7 kor jött át magától (jól megijesztett) . És fél órával elöbb megyünk már olvasni, tehát haladunk. Apukával már egy két dolgot sikerült megbeszélni. Pl. reggel nincs számítógépezés, sõt a gyerek be sem kapcsolhatja engedély nélkül a gépet. Az a baj, hogy mi reggel nem rohanunk mert én nem dolgozom, a párom meg ha dolgozik is 10-re jár.
Maffi 2007 márc. 26. - 16:26:32
(71/144)
Sziasztok!

Segítsetek megfejteni légyszi, h este most hogy vannak az epizódok (melyik részeket adják)! Néztem 3 napot és mindegyikre 2. rész van írva.
Köszi!
cs maria 2007 márc. 25. - 18:29:00 Előzmény micimaci1
(70/144)
Sziasztok!

Örülök, hogy ilyen tábora van ennek a sorozatnak. Én is nagyon szeretem, a munkámban is jól tudom hasznosítani. Pedagógus vagyok, már több szülõnek is ajánlottam, mindenkinek tetszett. Rengeteg jól használható, gyakorlati ötlet van benne.
Én is szeretnék kérni egy DVD-t. Nem tudom mi ennek a módja, de bármilyen formában nagyon megköszönném!!!
micimaci1 2007 márc. 23. - 14:00:06
(69/144)
Szerintem ezt a módszert tanítani kellene a terhesség alatt, kötelezõen.Mármint amiket a Tanya javasolt, úgy alles, mindenre vonatkozóan. Nekem azért tetszik mert egyenrangú a gyerek,konkretizálva van minden, de mégse szigorúan szabályos és nincs kiabálás, nincs "kapsz a fenekedre".Azt bánom hogy nem elõbb hallottam róla,mert a 3 éves fiam is hisztis, meg értetlen(volt, kimerem jelenteni,már kezelhetõ, és egy tündérke), csak az a baj hogy nem sokan hisznek benne. Nekem is van ismim aki inkább fenyegeti, meg visszacsípi, visszaüti a manóját, és hiába mesélem ezeket el, csak legyint rá.Haragszik a világra, hogy õneki mennyi baja van,idegileg tönkreteszi a gyerek õt, de mégis minden megy ugyanúgy.Én mertem változtani, és fölvállalom, hogy kelletek valakinek a tanácsai, mert egyedül nem ment.
aszta 2007 márc. 23. - 09:07:31
(68/144)
Babuci!
Nálunk legkésõbb 8-kor fürdés, mese, fogmosás és 1/2 9-kor már ágyban vannak, de még ezen is lehetne javítani. Azt figyeltem meg, hogyha akár egy 10 perccel is elcsúszunk, akkor túlesnek a holtponton, és sokkal késõbb alszanak el. Ha viszont betartjuk a rendet, akkor 9 körül alvás van.
Néha nehéz betartani, mondjuk, ha vendégek vannak, hétvégén lustábban intézzük a dolgokat, vagy délután elmegyünk valahová.
Annyit viszont elértem magamnál, hogy nagyon fontosnak tartom az esti korai lefekvést, és próbálom idõben és gyorsan letenni õket. Tanya-nál 1/2 8-kor van alvás, hát ahhoz képest igencsak le vagyunk maradva...
Ja, az ébredés úgy 3/4 7-körül van. A legkisebb hamarabb, a kisfiam késõbb kel. De hétköznap fel is kel kellnünk ilyenkor, mert különben nem érnénk be az oviba. Napközben 1,5 - 2 órát alszanak, a csajok kevesebbet a fiam többet. Illetve a legnagyobb az oviban már nagyon ritkán alszik, épp ezért hétvégén alvás van neki is. Hiába elmúlt már 6 éves, jót tesz neki, hogy hétvégén kipiheni magát. Rajta is látom, hogy nyugodtabb. De ha nem is alszik, csak pihen, akkor is könnyebb vele... Ha már iskolás lesz, persze nem fogom erõltetni az alvást, biztosan változtatnunk kell egy két dolgon...
babuci 2007 márc. 21. - 21:24:28
(67/144)
Aszta!
Neked hánykor feküdtek a gyerekek 4 évesen? Én próbálom 9 kor Tv-számítógép kikapcs, fogmosás, mese stb, és 9.30 puszi, szia, 10-15 perc múlva utolsó puszi, de 10 elött nem igazán alszik el. Reggel pedig 6.30-7.30 között kel. Az oviba nem tudom mennyit alszik, de itthon napközben képes 3 órát is aludni. Szerintem nem ez a gond.
Kezdem belátni, hogy apukával nem igazán egyformán neveljük a gyereket, tegnap is 9-kor mondom, hogy utolsó játék a számítógépen, fejezzék be a pályát! erre 9.20 kor kellett erélyesen rászólni, hogy most már elég, persze ilyenkor hiszti, ami jogos mert apa megengedi. Próbáltam már finoman utalni a nálam jól bevált módszerrre, hogy a hisztinél bezárom, már nem is kell 4 perc, 2 perc után kisunnyog és semmi baja. Velem már inkább csak akkor csinálja a mûsort, ha apa is ott van, hátha bejön.
Valamelyik nap is elmentünk sétáni, gyerek kismotorral Andrássy út, párom parázik, hogy gyerek lemegy a járdáról és üvölt, hogy álljon meg, semmi. Én utánakiabálok, hogy a kukánál (konkrét utasítás-tanya) álljon meg és várjon meg, megáll, nem mérges, nem dacos.
Szóval apukával komoly beszélgetésnek nézünk elébe. Egyébként nagyon sokat foglalkozik a gyerekkel (túl sokat), amit a gyerek megszokott, mikor szeretne egy kis szabadidõt a gyerek persze hisztizik, mert egyszerûen nem mond neki nemet. Pedig kell. Igy tanulják meg, hogy hol a határ.
Én már a 18.30 hiradót meg tudom nézni, mert közlöm vele, hogy most ez van, nincs apelláta.
Na jól kipanaszkodtam magam.
Maffi 2007 márc. 20. - 12:51:27
(66/144)
Sziasztok!

Jó olvasni a leveleiteket, mert olyan örömmel írtok a sikereitekrõl! Gratulálok mindenkinek! :)
Nekem még nincs ilyen határozott bevetésem, de igyekszem odafigyelni a kislányomra. Õ még kicsi, 16 hónapos, de már kezdi a hisztiket. A nemodafigyelni rá elég hatásosnak tûnik.
Tök jó, hogy ilyen hatásos a matricázás! Majd én is kipróbálom.
További sok sikert!
aszta 2007 márc. 20. - 07:39:27
(65/144)
Babuci! Szerintem a matricázás akkor is beválik, ha csak egy gyerekkel csinálod, olyankor a matricákért és nem egymással versenyeznek. Nálunk sem volt érdekes, hogy ki mennyi matricát gyûjtött, csak az, hogy ha jól viselkednek, akkor kapnak, ha nem, akkor nem. Mindenki a jutalom fagyiért gyûjtötte a matricákat.
Ilyen "nem akarok elmenni itthonról" hiszti nálunk is volt már egy pár, de ha elég határozottan kezeltük õket, hogy márpedig megyünk, és öltözünk, akkor általában a kocsiban már lenyugodtak. Tudod, nálunk akkor volt sok ilyen - és nekem is fõleg a négyéves fiamnál - ha nagyon fáradtak voltak, mert nem aludtak eleget. Megfigyeltem, hogy például a fiamnak az átlagnál nagyobb az alvásigénye, és igen jó az alvókája (akár kiabálhatunk is mellette, ha alszik, fel se veszi :))). Tavaly nyáron elcsúszott a napirendünk és rászoktunk, hogy késõn tettük ágyba a lurkókat. Mikor a fiam szeptemberben kezdte az ovit, továbbra is késõn kerültek ágyba (fõleg mi, szûlõk lustasága miatt, mert olyan jó volt a vacsoraasztalnál egy kicsit még beszélgetni, stb. stb.), és azt vettük észre, hogy hétrõl hétre fáradtabb a gyerek. Többet nyafogott, indulatosabb volt, több volt a hiszti, és reggelente nem akart oviba menni. Volt, hogy délben sem aludt az oviban, na akkor délután szinte hozzá sem lehetett szólni. Olvastam, hogy egy 4 év körüli gyereknek 11-12 órát kellene aludnia naponta, és nagyon megdöbbentett, mert a déli alvással együtt jó ha elértük a 10-et. Korábban én ezt nem tartottam olyan fontos kérdésnek.
És akkor úgy december táján egy órával elõre hoztuk a lefekvés idejét, persze vagy két hétig ment a harc, mert hiába kerültek ágyba korán, elaludni nem akartak, de még így is nyertünk plusz egy fél óra alvásidõt, és már ez is nagyon meglátszott a fiam viselkedésén. Kezdett megnyugodni. Mostanában is törekszünk arra, hogy mindig hamarabb kerüljenek ágyba, és nagyon jót tesz. Szerintem az az egyik alap, hogy a gyerek kipihent legyen, sokkal könnyebb velük bánni, ha eleget alszanak. Legalábbis nekünk jót tett.