babuci 2007 márc. 19. - 21:43:17
(64/144)
Örömhír!
Újból kezdõik az elsõ résztõl márc.28.? reggel 7.30 hétköznaponként. Bár este 8 kor is lesz adás de egész héten a 2.rész, ezért irtam nekik hátha csak elirták, hogy valóba?

Azt nem irtam, de nem csak nem akar jönni, de kemény hisztik is voltak (persze minden reggel nem akar menni oviba, aztán meg nem akar hazajönni), persze mióta nézem a mûsort sokkal okosabb vagyok, de így is vannak még gondok. Szoktam neki mondani, hogy jó én megyek, erre mi a válasz?: jó én majd vigyázok a házadra. (még csak 4 éves, jó, hogy felvettem a kamaszokról szóló mûsort).
A kamaszokról szólóból, pedig kiderül, hogy egy kamasz is igényli a szabályokat, persze úgy, hogy az neki is elfogadható legyen.
babuci 2007 márc. 19. - 10:28:38
(63/144)
Aszta!
Már én is gondolkodtam a matricás ötleten, csak nincs kivel versenyeztetni a gyereket, de szerintem az oviba is beválna, és nem nagy befektetés. Például a mi csoportunkban a problémás kisfiúnál, ha jó óránként kapna marticát, persze a többivel együtt. Ez megkönnyitené a csoport életét. Úgy is akarok beszéni az pszihologussal, mert nekünk meg az a gondunk, hogy hétvégén nem akar sehova menni. Alig bírom kihámozni a pizsibõl. Bár remélem most, hogy már jó idõ lesz talán könnyebb. Pedig már azt is próbáltam, hogy egész héten már beszélünk a hétvégi programról, minden oké, és akkor reggel mikor már öltözni kéne közli, hogy õ nem jön. Ezt elõadta akkor is mikor indulnunk kellett a Disney Hercegnõk elõadásra. (3jegy 20.000) Ott teljesen kész voltam.
Jó ez az új részek is ami szombatonként van, meg kéne nézetnem a párommal, mert ha itthon van a gyerek le sem mászik róla, de hát egyszerûen nem tud nemet mondani neki, ezen én nem tudok változtatni.
Egyébként videóra is érdemes felvenni mert egy 3 órás kazettára LP-ben ráfér az egész hét.(ez összefoglalót nem szoktam felvenni) és egy kazi csak 500.-
aszta 2007 márc. 19. - 08:12:56 Előzmény babuci
(62/144)
Babuci! Ez nagyon jó, hogy a pszcihológusnõnek tetszett!

Szeretném megosztani veletek egy jó élményemet. A hétvégén kirándulni voltunk a gyerekekkel, és bevetettem Tanya egyik ötletét, ami teljesen jól bevált. Tudjátok, sokszor azzal próbálja ösztönözni a verekedõs vagy rosszul evõ gyerekeket a jó viselkedésre, hogy csinál nekik egy matrica táblázatot. Elõször kicsit idegenkedtem a dologtól, olyan szájbarágósnak tûnt a módszer, de nagy meglepetésemre a gyerekeknek nagyon bejött.
Csütörtökön családilag elindultunk egy teljesítménytúrán, a legkisebb távon, 10 km-en. Tudtam, hogy a gyerkekekkel már túráztunk közel ennyit, és biztos vagyok benne, hogy egy átlagos napon - mondjuk a játszótéren - még sokkal többet is képesek rohangálni, de a monoton gyaloglást persze nehezen viselik. Beugrott Tanya tanácsa, és csináltam minden gyereknek egy matricafüzetet, és vettem hozzá egy ív csillogós matricát (volt rajta vagy 50 db). A túra elején a legnagyobb gyerkõcöt kineveztem órafelelõsnek, hogy minden félórában szóljon nekünk, és ha ügyesen sétálnak, félóránkét választhatnak egy matricát a füzetükbe. A gyerkekek nagyon élvezték. A nagylányom lelkesen figyelte az órát, mindig beszámolt, hogy hány perc van még a matricaosztásig, és ha volt is kisebb nyafogás, a matricázás rögtön meggyógyította az elfáradt lábacskákat. Persze vittünk még magunkkal más "kedvcsinálókat" is: ropit, gumicukrot, dobozos ivólevet, de a matrica volt a sláger. Olyan jó hangulatban, örömmel gyalogolták le a túrát, hogy nekünk szülõknek volt nagyon nagy élmény. Sõt, a szintidõbõl is lefaragtunk egy fél órát, ami szerintem minden 4, 6 vagy 2,5 éves gyerkõcnek a becsületére válik. A végén a jutalom egy nagy fagyizás volt, amit a gyerekek nagyon megérdemeltek. Olyan szép nap volt, mindenfajta idegeskedés vagy nyafizás nélkül.
A nagylányom este az ágyban úgy köszönt el tõlem, hogy "Nagyon jó játékot találtál ki anya!" Lehet, hogy más helyzetekre is kipróbálom majd.
babuci 2007 márc. 13. - 14:14:54
(61/144)
Sziasztok!
Csak szerettem volna beszámolni, hogy a pszihologusunknak az oviba nagyon tetszett, elkérte a többi részt is, azt mondta hogy volt ami ismerõs volt, de volt ami neki uj volt, (Õ még kezdõ), megkérdezte továbbadhatja -e? mondta, hogy persze, fõleg a problámás kisfiú anyukájának. (he-he). Szóval megnyugodtam, hogy szakmai szemmel, sem hülyeség, õ is azt mondta, azért jobb mert itt egybõl látható a lajikusok számára az eredmény.
A kamaszokról szóló meg befejezõdött? mert a héten már nem lesz. Tehát 6 rész volt. Tanulságos. A 6.részt még nem néztem meg. De majd beszámolok.
abi 2007 márc. 12. - 16:10:46 Előzmény Maffi
(60/144)
sziasztok!

jó, hogy írtátok a könyvet, utána fogok nézni.
Engem is érdekelne a dvd-re felvett változat! lécci-lécci:)
Gondolom, még beletelik pár hétbe, míg meglesz mind, de majd visszanézek.
nem is tudom, van-e nekünk BBC prime? Nem hiszem... Pedig a kamaszokról szóló is szuper lehet!
Én is vásott kölykök függõ lettem, most úgyis itthon vagyok, próbálom reggelente megnézni. (csak felvenni nem tudom, mert csak videónk van) Van egy 3 éves fiam, most várom a másodikat. Hát, észnél kell lenni, az biztos! Olyan huncutok, h nem igaz! Szerintem minden gyerek próbálkozik ilyen dolgokkal, csak ezeknél a gyerekeknél rögzül a rossz szokás. Én is több, mint 2 évig a gyerek mellé feküdtem, hogy elaludjon. A másodikkal igyekszem okosabb lenni, meg következetesebb.
Jó, h kiírják, hányadik rész megy éppen!
Maffi 2007 márc. 05. - 14:11:47
(59/144)
azt hiszem, akkor nem figyeltem jól. És most már van szombat reggel is adás, az úgy gondolom, a reggeli sorozatokhoz kapcsolódik. Én is megnézném az újságban, de ami nekünk van, abban nincs ez a csatorna. az az igazság, hogy nem is szoktam elõre megnézni, hogy mi lesz.
Maffi 2007 márc. 02. - 16:23:30
(58/144)
Sziasztok!
Én is úgy gondolom, hogy 6 adásból áll egy hét a házban. Az elsõ a megismerés, a 6. szerintem egy összefoglaló. A hétfõ, kedd, szerda 16-18-ig tényleg egy komplett blokk volt. A reggeli 7.30-8.30-ig minden hétköznap van és kiegészül egy csütörtöki 16-17-ig adással. De a reggeli hatos nem hétfõn kezdõdött. Nem tudom, hogyan tovább, de szerintem hasonló lesz a folytatás.
aszta 2007 febr. 27. - 08:48:23
(57/144)
.. és volt olyan, hogy az egyik csütörtökön javában ment egy hét összefoglaló adása, majd a felénél hirtelen abbahagyták, beraktak egy reklámblokkot, és utána egy teljesen más mûsor kezdõdött (Valami fincsi mami???). Úgyhogy valóban igencsak megnehezítik nekünk, hogy követni tudjuk a sorozatot.
aszta 2007 febr. 27. - 08:45:30
(56/144)
Babuci! Én is elkaptam ezt a betegséget, hogy mindenkinek ajánlgatom a mûsort! :)) Most már kezdek kigyógyulni, mert a legtöbben szomorúan legyintenek, hogy ááá, sajnos nekik nincs otthon ZoneClub (Tényleg, miért csak egy ilyen kis csatorna vetíti???). Többen szkeptikusak egy ilyen valóságshow szerû kísérlettel, van aki alapból elutasítja, és csak néhányat ismerek, aki érdeklõdik.
Egyik közeli rokonunknál is például most született a második gyerek, és látom, hogy mennyit küzdenek a nagyobbikkal, aki elég féltékeny a kistestvérre. A szülõket is nagyon zavarja a nagy tesó féktelen viselkedése, de semmilyen tanácsot nem fogadnak el tõlünk, nem is szeretnek a problémáikról beszélni. Pedig olyan szívesen segítenék nekik! Mondjuk ezzel én is így vagyok, hogy nehezen viselem a kritikát és óvatosan kezelem a jótanácsot, de ha segítõ szándékkal születik, akkor legalább végiggondolom. A Te anyukatársad hogy fogadta a mûsorajánlót?
Hogyhogy valamelyik nagy kereskedelmi csatorna nem figyelt fel a mûsorra? Úgy olvastam, hogy a BBC-n nagy sikerrel ment...
katyusa 2007 febr. 26. - 17:57:00
(55/144)
Hát Babuci!Valahogy én sem látom a logikát! Azt hiszem szombatonként kezdik el az új részeket! De, hogy melyik cd-t tegyem be, és hogyan veszem fel két gyerekkel így, az vicces lesz, de igyekszem. :)

És köszi az ötletet ovi ügyben, egy kicsit tanácstalan vagyok a dologban.

Hello mindenkinek!
babuci 2007 febr. 26. - 14:06:05
(54/144)
Feladom!
Mármint hogy végleg megfejtsem az sorozatok sorrendját. Most úgy néz ki, hogy szombaton (03.03) kezdõdik az 1 rész és 2.rész a következõ szombaton van (03.10), viszont 60. rész is van? Hát mindegy legalább ki van irva melyik rész jön. Hajrá Katyusa!
babuci 2007 febr. 26. - 14:00:31
(53/144)
Aszta!
Az ovónõhöz (nem a miénk), ugy került, hogy az ügyletbe mentem a gyerekért (mert imád más csoportba is játszani, ezért csak 5re járok érte), ott egy másik anyuka jött kisbabával a nagyért, aki hisztizett, stb., neki említettem a mûsort, hogy nagyon ajánlom (azóta betegesen mindenkinek ajánlgatom) és az ovónéni is hallotta, igy õ elkért, mert mondtam, hogy én fel is veszem.
Maffi 2007 febr. 26. - 10:12:15
(52/144)
Sziasztok!

Mi még messze vagyunk az ovi választástól, de szerintem is fontos mások tapasztalatait megkérdezni, fõleg, ha közeli ismerõs. Nekünk sok választásunk nem lesz, mert egy ovi van a faluban, de itt mindenki ismer mindenit, talán nagy megjátszások nincsenek. Sõt, a gyerekek is hamarabb megismerik így egymást.
Remélem, sikerül megfelelõ ovit választanotok!
Én nagyon örülök, h végre kiírják melyik részt látjuk éppen!
Azt hiszem, fel fogom venni én is, mert nagyon hasznosnak találom. (Persze kíváncsi vagyok, hányszor fogom elõvenni a kazikat... :))) )
És megpróbálom alkalmazni a látottakat, tanultakat. Köszönöm a bíztatásokat!
aszta 2007 febr. 26. - 09:21:47
(51/144)
De jó babuci! Kíváncsi vagyok, hogy az óvodában mit szólnak a filmhez. Még a végén eléred, hogy "köztelezõ olvasmány" legyen! :)) Hogy vezetted fel az ovónõnek, mikor bevitted? Rögtön vevõk voltak rá? DVD formátumban vitted be nekik? Legszivesebben minden kisgyerekes szülõnek megmutatnám a sorozatot, csak attól félek, hogy sokan alapból elutasítanák.

Ha már a tapsztalatokat mesélitek, nekem azzal volt sok gondom itthon, hogy ha kértem valamit a gyerekeimtõl, akkor nagyon sokszor rám se hederítettek (fõleg a kisebbek), bármit mondtam, és bárhogy mondtam, az egyik fülükön be, a másikon ki. Tanya erre azt tanácsolta, hogy hajoljunk, vagy guggoljunk le a gyerekhez, nézzünk a szemébe és úgy mondjuk el a kérésünket, mert fõleg a kisebb gyerekek számára nagyon fontos a non-verbális kommunikáció. Gyakran nem is a szavak jelentésébõl, hanem a hangsúlyból és a mimikából találják ki, hogy mit szeretnénk tõlük. Ezt fõleg a süket kislány esetében hangsúlyozta ki, de elõször a két kisfiát (1,5 és 2,5 évesek - éjszaka nem aludtak) egyedül nevelõ anyukánál láttam. Nálunk nagyon bevállt. Ha nem is teszik meg mindig amit kérek, de látom rajtuk, hogy felfogják, és az esetek többségében hallgatnak rám.

Az óvoda választásban szerintem is az a döntõ, hogy az ovónõk milyen szeretettel és türelemmel bánnak a kicsikkel. Szerintem nem a szép új játékok, a terem berendezése, vagy a plussz foglalkozások (pl.: nyelvtanítás, úszásoktatás -mert ezeket meg tudjuk oldani mi is, az óvodán kívül) számítanak. Sikerült olyan ovit kifognunk, ahol az a legfõbb nevelési elv, hogy hagyják a gyerekeket nagyon sokat játszani. Inkább verselnek és szerepjátékokat, drámajátékokat játszanak, mint feladatlapokat töltögetnek. Sokat járnak bábszínházba, színházba és sokat vannak az udvaron, a szabadban. A mi ovinkban pl. nincs is olyan, hogy nyílt nap, hanem bármikor be lehet menni megnézni a foglalkozásokat, mert az ovónõ is elmondta, hogy egy nyíltnapon úgyis mindenki egy kicsit más arcát mutatja. Nagy mákunk volt az ovival egyébbként, mert annak idején elkéstünk a jelentkezéssel, és máshová fel sem vették volna a gyermeket, csak hosszas utánnajárás árán. Úgyhogy egy átlagos hétköznapon bementünk, beszélgettünk a vezetõnõvel, megnéztük a csoportokat, a leendõ ovónõket, és megtetszett... A gyerekeim szeretnek oviba járni, és eddig minden konfliktust úgy kezeltek az ovónõk, ahogy mi is tettük volna, úgyhogy eddig bevállt. Szerintem sokat számít, hogy az elsõ intézmény, amibe elkezd járni a gyerek milyen nyomot hagy benne, úgyhogy érdemes jól utánnajárni...
babuci 2007 febr. 25. - 09:37:37
(50/144)
Hello Katyusa!
Anyámnak elég vasárnaponként az új sorozat, már igy is megkérdezték nem e akarunk venni egy felvevõt, de a párom mondta, hogy õ már csak winchesterest akar, de az még elég drága, úgy számítok rád. Most megyek át hozzájuk és elhozom az utosó két részt a nagyokról, majd megírom milyen volt.
Egyébként ez egy jó ovi, már nekünk is a második, mert könnyû azt mondani, hogy válassz ovónõt, de mikor bemész egy nyílt napon úgysem viselkedik senki természetesen, az hogy igazából milyen közben derül ki. Az elõzõ ovi egy szép új mindennel felszerelt ovi volt, de az IKEA megörzõben jobban figyelnek a gyerekre állítom. Szóval a mostani kicsit "szegényesebb", de nyitott, családias. A régivel sem igazán a gyereknek volt baja, hanem inkább nekem és a páromnak. Az egy nagyüzem volt 26 gyerek vegyes csoport, most 19 szintén vegyes csoport és nincs gáz. Ha tudsz érdeklõdj a játszon anyukáktól kinek milyen tapasztalata van, bár az sem jelent semmit mert ami neki jó lehet, hogy neked nem jön be.
katyusa 2007 febr. 24. - 19:50:29
(49/144)
Sziasztok!

Babuci!!!

ÖRök hálám!

Akkor viszont normálisan fel tudom venni elölrõl :) ! Azért számíthatok a másik sorozatra? Gondolom Te ezek után felveteted Anyukáddal nem? De még áll, hogy odaadom.

Hát nekem egy két éves, és egy 2 és fél hónapos fiam van, és elõre félek az ovitól, meg éppen megy a dilemma, hová is vigyük. :S De nem vagyok okosabb, így, hogy olvaslak, mik történnek. És mégis mit lehet tenni ilyenkor egy ilyen gyerekkel? Mégsem Õ tehet róla, hanem a szülõk, és nem hiszem, hogyha eddig nem változtattak rajta, akkor ezek után bármit is fognak.
babuci 2007 febr. 24. - 16:07:07
(48/144)
Sziasztok!
Nagy felfedezést tettem. márc. 03-tól 7,30 kezdik ismételni az elsõ résztõl. Gondolom mindig a 7,30 kor megy végig a sorozat. Valószínû, hogy majd délután is kezdik egy héttel késõbb. Most itt a port.hu rájöttek, hogy végre beirják a részek számát.
Úgy láttam 53 rész van. Egy hét az 7 rész.
nekem 5 hét van meg eddig.
Egyik: amikor a Down koros kislány+Állatfóbiás kislány+az anyukát verõ 6 éves Kyra.
Másik: a 3 gyerek akik 7 éve csak a szülõkkel hajlandók aludni + sütek kislány (pedig olyan helyes) + az apukát elutasító kisfiú
Harmadik: Beni "ételfóbiás", drogos múltú anyukával + Jordan a verekedõs kisfiú nagyon fiatal szülõkkel + saját ágyában (kisautó) aludni nem akaró kisfiú parás mamával
Negyedik: 7 és 4 éves fiútestvérek akik állandóan ölik egymást + 2 kislány nagyon fiatal anyukával aki már intézetbe akarja adi a negyobbat + 4 éves kisfiú aki nem eszik szilárdat (félvér mama)
Az ötödik most kölcsön van nem tudom mi van rajta, ha visszakapom megmondom.
Én bevittem az oviba az egyik ovónéni kérte, de azt mondta 1,5 órát bírt mert nem tudja elhinni, hogy a szülõk ennyire nem érzik a testi közelség szükségességét. (persze Õ nagyon fiatal és gyereke sincs). Valószínûleg nem is gondol bele, hogy valaki nem bújos, annak sokkal nehezebb. Most már én is sokkal nagyobb gondot fordítok rá, mert nálunk ez soha nem volt divat, én a mai napig nem nagyon pusziszkodok anyámékkal, nálam gyerek koromba mindig elfogyott a puszi. Idegen gyerekkel az ember szerintem sokkal határozottabb tud lenni. Ez biztos mert nálunk a páromnak van 2 nagy gyereke és rájuk már régebben is mindig határozottan egyértelmûen szóltam, mindig meg is volt a hatása. Most hogy a mûsort nézem már az enyémre is sokkal határozottabban szólók rá, pedig õ még kissebb. Nekem sokat segített altatásba, hiszti kezelésben.
Az ovodai pszihológussal is beszéltem a csoportunkat terrorizáló kisfiúról (mivel én vagyok SZMK elnöke), mondta, hogy tényleg furcsák a szülõk, mert nagyon közremûködõnek tûnnek, de valami nem kerek. Õ is elkért a kazettát mert Õ is halott már róla, majd beszámolok, õ mit mondot.
aszta 2007 febr. 23. - 13:33:03 Előzmény Maffi
(47/144)
Szerintem meg a gyermekek nevelését az elsõ perctõl kezdve el lehet kezdeni, persze minden életkorban a megfelelõ módon. Amit Tanya közvetít, az egy gondolkodási mód, amiben például fontos a következetesség, hogy ha kell, akkor nem-et is tudj mondani a gyermekednek, az Õ érdekében, határokat kell szabni a gyermeknek, szintén az Õ érdekében, de mindezt olyan oldott légkörben, és örömteli hangulatban, hogy mind a szülõ, mind a gyermek örömét lelje az együttlétben.
Egyik ilyen elsõ meghatározó élményem volt, mikor a kórházban egy csecsemõs nõvér a kezébe vett egy folyton síró újszülöttet (akivel a kétségbeesett anyukája már nem tudott mit kezdeni), és nagyon határozott, de nagyon nyugodt hangon azt mondta a babának, hogy "Figyelj rám! Anya fáradt, pihenésre van szüksége. Ettél, tiszta a pelusod, és Te is álmos vagy már. Légyszíves aludj egy kicsit!" Majd határozott, nyugodt mozdulattal betette a gyermeket a kiságyba, és a babuci több, mint egy órát aludt. Alig hittem a szememnek, de a nõvér többször is megismételte. Annyi volt a titok, hogy nyugodt és határozott tudott maradni, ami a babát is megnyugtatta, mi pedig elsõ gyermekes aggódó, kezdõ anyukák erre nehezen voltunk képesek.
Azt tapasztaltam, hogy ha a gyerkõk felvettek egy olyan szokást, ami nekünk szülõknek terhes, annál könnyebben leszoktak róla, minnél hamarabb, minnél kisebb korban elkezdtük õket leszoktatni. Tanya is foglalkozott már másfél éves gyerekekkel, de igazából mindig elsõsorban a szülõkkel foglalkozik.
Noncsa 2007 febr. 22. - 18:40:47
(46/144)
Sziasztok!igaz én még nem vagyok szülõ, de ha elcsípem, szívesen nézem a mûsort. Mondjuk én inkább csak elképedek mindig, hogy juthat odáig egy szülõ-gyerek kapcsolat, hogy nem tudják rendes kajával etetni a kicsi gyereküket, csak pl. joghurttal? volt egy ilyen rész, de akkor nem is értem hogy tudott normálisan fejlõdni a megfelelõ tápanyagok nélkül? na meg az egyes hisztik??durva, rem ez nem jellemzõ minden gyerekre :)
viszont ahogy Tania mindenre talál megfelelõ választ az fantasztikus!
Maffi 2007 febr. 22. - 13:40:09
(45/144)
Szia Katyusa!

Tképpen igazad van, azt hiszem már alkalmaztam is vmit: nem erõltetjük az evést. Annyit eszik, amennyit akar. Pedig nagyon vékonyka a kicsi, de nem szeretném (meg nem is tudnám) erõltetni a dolgot.
De igazából az alvás jelent komolyabb problémát: nem tud egyedül elaludni a lányom.
A hisztik meg most fognak kezdõdni, elõjelei már vannak. De nagyon hatásosnak tartom a nem odafigyelni technikát. Azt hiszem, ezt fogom alkalmazni.
A legjobban az tetszett, hogy Tanya azt mondja, hogy lvezzük, hogy szülõk vagyunk, ez egy nagyon jó dolog.
Te is tudsz hasznosítani vmit?