Téma: Végjáték

melanett 2016 jan. 03. - 20:08:27
(183/203)
Csatlakozom, nekem is nagyon tetszik ez a film, már többször láttam de mindig megnézem ha leadja valamelyik csatorna.
cellasto 2016 jan. 02. - 22:45:57
(182/203)
annyira nem volt rossz szerintem
viszont elég szürreális a fiatal szereplõk miatt
persze a sztori tényleg sablon,fõleg annak aki sok sci-fit olvas vagy néz
3/10
thomassd 2016 jan. 02. - 22:12:12 3/10
(181/203)
Szánalmas.
Egyszerû ,kiszámítható ,lerágott csont.
33. feldolgozása a támadjuk meg és pusztítsuk el az ûrlényeket stílusú filmeknek.
Amin meg vagyok lepõdve hogy ehhez az arcát adta Harrison Ford.
Zee1 2015 nov. 28. - 06:50:49 Előzmény Ignác Gufo
(180/203)
Ender's game az eredeticcím, es nekem igencsak tetszett. Az eredetiben 6-7 éves gyerekek harcoltak, mert az idegenek nem ismerik ki az õ eszjarasukat. Ha a filmen is igy lett volna az botrány lett volna, ccserébea film vilagsiker lehetett volna. 8/10
7/10
Ignác Gufo 2015 szept. 07. - 14:08:51 7/10
(179/203)
Kellemes csalódás volt a film, gyengébbet vártam.
Igazából csak azért néztem meg, mert Card Végjátéka az egyik kedvenc sci-fi könyvem, és kíváncsi voltam mit hoztak ki belõle filmen.
Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, egyáltalán nem gyerekeknek való, hiába gyerekek a fõszereplõk.
7/10
olahmiki1959 2015 júl. 11. - 07:49:03
(178/203)
Egy egészen más, politikai thrillernek nevezhetõ, zavaros agyrémet adtak, ugyanilyen címmel.
Gratula a Cool tv-nek!
joe2000 2015 júl. 10. - 23:13:18
(177/203)
mintha ma (2015.07.10-én) nem egészen ezt a filmet adná a COOL TV... :(
kybuck 2015 jún. 11. - 03:55:07
(176/203)
Nézés közben a Star Trek jutott eszembe, mivel a film mondanivalója onnan lehet ismerõs, amit a Csillagflotta irányelvei egyértelmûen ki is mondanak, ezek amúgy a szereplõk szájából is többször elhangzanak. A lényeg: védekezni szabad, támadni semmiképp, és mindenképpen törekedni kell a békés, diplomatikus megoldásokra (ezért is titulálják az agresszívebb fajok, pl. a klingonok "puhánynak" a Föderációval együtt). Ennek megfelelõen a Star Trek szereplõk magánélete és lelkiállapota is hangsúlyt kap a történetekben, vagyis kövessük a Föderáció és a Csillagflotta példáját. Bõvebben itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csillagflotta Ennek megfelelõen a Star Trek szereplõk magánélete és lelkiállapota is hangsúlyt kap a történetekben, vagyis kövessük a Föderációs irányelveket. Ettõl még egy korrekt egyszer nézõs sci-fi.
kk2000 2015 jún. 09. - 21:40:40
(175/203)
Fantasztikus film, aki ezt nem érti, az nem gondolkozott el rajta (vagy nem tud elgondolkozni rajta...). Pont annyi részletre derül fény, amennyire szükséges, a többit ki kell találni.
vasárnapinézõ 2015 jún. 07. - 13:58:08
(174/203)
Azért mert nem gonoszságból irtották az embereket. A hangyoknál a dolgozó fogyóeszköz, nincs önálló tudata. Csak a királynõ intelligens (akivel Ender telepatikusan beszélt és akivel a végén találkozott). Azt gondolták, hogy az embereknél is így van. A támadás során az õ rendszerükben nem ölnek meg tudatos lényt, csak visszaszorítják kissé a dolgozók megritkításával. Ender viszont a bolygó elpusztításával az összes királynõt megölte (egy kivételével, aki a könyvben még nem kifejlett, fiatal egyed, a faj utolsó példánya).
A filmbõl szintén nem jön át, hogy a királynõ próbál telepatikusan kapcsolatot teremteni az emberekkel (Ender álmában és az Óriás játékon keresztül). Vagyis a történet a különbözõ kultúrák közötti konfliktust is ábrázolja: nehéz békét kötni olyasvalakivel akivel nem értjük meg egymást. Ezt a vonalat viszi tovább a Holtak Szószólója, amely egy másik idegen fajjal, a "malackákkal" való kapcsolatfelvételt feszegeti, de itt már az emberiség a domináns, erõsebb fél.
vasárnapinézõ 2015 jún. 07. - 13:40:23
(173/203)
Nem azt jelenti. A megjegyzésed épp azt bizonyítja, hogy a film milyen zavarossá vált a zanzásítás miatt.

"Az ellenség kapuja lent van", utalás a kiképzõtér kapujára (amikor elõször bemennek a küzdõtérre, akkor mondja). A súlytalanságban nincsenek irányok, ezért összezavarodnak az emberek. Ender egyik újítása volt, hogy az ellenfél kapuját jelölte meg lenti iránynak, ezáltal tájékozódási elõnyre tett szert. A többi csapat számára az ellenfél kapuja "elõre" volt, ezért manõverezés közben összezavarodtak, ennek kezelésére alakítottak ki fix formációkat. Ez a filmbõl teljesen hiányzik, mert nem mutatja be a katonai fejlõdését.
Van egy másik "értelmetlen" megjegyzés amire korábban utaltam: "Még sohasem harcoltunk formációban." A többi csapat a fix formáció szerint támadott. Ender másik újítása volt, hogy a tájékozódási elõnyüket kihasználva több részre osztotta a csapatát, akik önállóan harcoltak, de mivel egységesen tájékozodtak, képesek voltak együttmûködni az alegységek.

Azonkívül van egy másik jelentése: egy mindent egy lapra feltevõ támadás. Az utolsó párbajban reménytelen helyzet elé állították: az ellenfél két hadtestbõl állt, vagyis kétszer annyian voltak ráadásul elsáncolták magukat. Esélyük sem volt arra, hogy gyõzzenek. Erre volt az a válasza, hogy visszatért a régi, elavult stratégiához: formációt alakítottak, ahol a teljes csapat áldozatul esett a kamikaze támadásnak, hogy egyetlen embert átjuttasson a kapun.
Ezt játszották le újra a hangyok elleni támadásnál: a hangyok bolygójánál 50 évvel korábban indult csatahajók voltak ezer, meg ezer emberrel, akik feláldozták magukat a végsõ támadásnál, hogy Petra leadhassa azt az egyetlen lövést ami megsemmisíti a hangyokat. Az ellenség kapuja LENT van. Vagyis a hangyok bolygója.
vasárnapinézõ 2015 máj. 31. - 18:39:40
(172/203)
Így többször visszanézve elég sok minden benne van a regénybõl, de a történet szempontjából fontos dolgok sokszor csak egy-egy mondatként vagy snittként jelenek meg, ezért elvesztik jelentõségüket. A több éves gyakorlótéri kiképzés is csak két csatára rövidül, amelyek egymás után vannak, a könyvben pedig Ender fejlõdésének fontos állomását jelentik amelyek között hosszú idõ telik el.
Pl. ezért érthetetlenek az olyan mondatok hogy "- Még sohasem harcoltunk formációban. - Akkor meglepetésként éri õket." Ekkorra már a Sárkány hadtest gyõztes csaták során van túl, és Ender új stratégiáinak hatására a legjobb hadtestté válik (mert nem csak kettõ van. :P). "Az ellenség kapuja LENT van!"
10/10
Zsolt_ 2015 máj. 31. - 13:13:55 10/10
(171/203)
Jó film volt bár kicsit zavarosnak tûnt.
Aztán elolvastam a könyvet. A folytatásokat is. Néha lassú, de kifejezetten jó könyvek. Sajnos a film tényleg nem adja vissza a könyvet de nem is tudja, és nem is lehet elvárni.
Talán a Dûnéhez lehet hasonlítani. A Dûnét se lehet rendesen megfilmesíteni, hisz nem látványon alapuló akciófilm. A mögöttes tartalom a lényeg ami a könyvbõl megérthetõ mind a két esetben, de a filmbõl nem.
Killbox 2015 máj. 31. - 11:35:36
(170/203)
Köszi az ismertetõt.Bár nekem a regény nélkül is tetszett a film,így azért sokkal érthetõbbé vált.
A sok fikázó meg azt se tudja,mit látott!:-P
boom49 2015 máj. 30. - 22:18:46
(169/203)
Ha a Zatura helyett lett volna ez, most mindenki szeretné, lol
vasárnapinézõ 2015 máj. 30. - 18:41:33 Előzmény iipepeii
(168/203)
Meglepõ módon maga Orson Scott Card felügyelte a filmre adaptálást. Ennyi fért a kiszabott idõbe és a költségvetésbe. :)
vasárnapinézõ 2015 máj. 30. - 18:35:40
(167/203)
A film bemutatja a hogyant, de nem mutatja be a miértet, és ezért értelmetlenné válik. A szereplõk tettei és motiváció a regény olvasása nélkül zavarosak. Olyan mint amikor egy zenés-táncos filmben lenémítjuk a hangot: csak idétlen és céltalan ugrabugra.

SPOILER!

Elõzmény: A hangyok korábban kirajzottak egy királynõvel, hogy új kolóniát alapítsanak. Ráakadtak a Földre (illetve egy emberkolóniára a naprendszerben), és mindenkit kiirtottak. Minden csatát megnyertek, tönkreverték az emberek flottáját mígnem Mazer Rackham véletlenül, szerencsésen, vagy zsenialitásból kifolyólag megtalálta a királynõ hajóját a támadó flottában és megsemmisítette. Az összes hangydolgozó minden csatahajóban mozdulatlanná dermedt. Gyõzelem, de csak mázlival.

Sztori: Egyrészt az emberiség az újabb inváziótól való félelmében egyesül, felállítja a csillagflottát és elindítja a hangyok csillagrendszere felé. Vagy õk vagy mi. A hajók 50 éve úton vannak (ha jól rémlik a könybõl) amikor a történet játszódik. Ezalatt folyamatosan épülnek az újabb korszerûbb csillaghajók és elindulnak a hangyok rendszere felé.

Másrészt elkezdik a szelekciót, hogy amikor a flotta megérkezik a hangyokhoz a legjobb katonai parancsnokok vezessék a flottát. Erre szolgál az iskolai program és az agyba épített monitor. A legjobb jelöltek 3 testvér: Valentine a zseniális de békés lány, Peter a zseniális de hatalommániás szociopata bátyó, és Ender a kettõ közötti átmenet, aki békés, de ha rákényszerítik kíméletlen harcos, gyõz minden áron. Tökéletes katonai parancsnok. Ezt próbálják bemutatni a filmben pár perc alatt a gyerekek közötti konfliktusok során, sajna így eléggé életszerûtlenek lettek a reakciók. A könyvben ez hosszabb folyamat, és Ender fejlõdése közkatonából a parancsnoki posztig is eltart egy ideig (talán 2-3 évig) mindenféle eseményekkel.
Minden kölyök zseniálís, tehát akik a harci iskola csatái során "vesztettek" azok is kiválóak, majd alparancsnokok lesznek az igazi csatákban.

A könyvben több szál van: egyrészt Graff ezredes nyomás alá helyezi Endert és a többiekkel megutáltatva próbálja minél gyorsabban olyan parancsnokká nevelni aki tudja, hogy csak magára számíthat és mindenáron gyõznie kell. (A Föld körül nincsenek erõk, minden hajó úton van, ha veszítenek a hangyok újabb flottát indítanak és kiirtják az emberiséget.)

Egy másik szál a Földön maradt Valentine és Peter akik bár gyerekek, olyan zseniális stratégák, hogy névtelenül a számítógépes hálózatot felhasználva egyre nagyobb politikai befolyásra tesznek szert (elsõsorban a hatalommániás Peter).

Harmadik szál Ender személyiségfejlõdése, illetve tudatalatti kapcsolata a hangyokkal. Kvázi hanggyá kell válnia, hogy legyõzhesse a szuperellenfelet aki egyetlen hatalmas organizmusként harcol. A hangy név nem véletlenül utal a hangyára: a királynõ az agy, a milliónyi dolgozó sok ezer hajón az õ karja, szeme, érzékszervei.

Summázva: a könyvbeli történetben megjelenik a gyilkolás moralitása és szükségessége a túlélés érdekében. Kb. ugyanaz mint Paul Verhoeven Csillagközi inváziójában: amikor baj van akkor nincs lacafaca, mindent a célnak kell alárendelni. A demokráciát is.
Viszont a Csillagközi invázió nem megy el addig mint Orson Scott Card (legalábbis a film a könyvet nem olvastam): Mi van a gyõzelem után? Mihez kezd az emberiség azzal, hogy teljesen kiirtott egy értelmes fajt? Megtennénk mégegyszer? Erre épül a folytatás: A Holtak Szószólója. Ami szerintem nem kevésbé zseniális mint a Végjáték, bár nyomokban sem hasonlít rá.
Zee1 2015 máj. 30. - 13:13:47 Előzmény Újvállalkozó
(166/203)
Ez egy olyan regényadaptáció, ami nem lett százas, de még így sem rossz. Az eredeti SciFi novellában az szerepel, hogy az idegenek megismerték az ember gondolkodását, és ezt kihasználva a megsemmisítés szélére sodorják az emberiséget. Csakhogy kiderül, hogy õk a felnõttek logikáját ismerik, de a gyerekekét nem. ezért különleges gondolkodásmódú gyerekeket szakítanak el a szüleiktõl. Endert konkrétan 6 éves korában, és beállítják kvázi katonának, aki gyilkol.

Na ez így már kicsit más történet.
A regény elképesztõen jó, a film pedig igen szép, és nem rossz.
2/10
Újvállalkozó 2015 ápr. 06. - 19:41:06 2/10 Előzmény zsuzsikaja
(165/203)
2/10

Ez ritka nagy szar film volt. :( Nevetséges, értelmetlen, gagyi. Paintballozás közben képezik ki a katonákat a nagy harcra? És a kis tizenévesek okosabbak, mint a sok katonai veterán? Egyedül a vége ért valamit, azért adtam a filmnek kettest és nem egyest. Ezt a történetet jobban el tudtam volna képzelni egy 42 perces Végtelen határok epizódban, de szerintem ott volt is egy (vagy kettõ) hasonló.
port_man 2015 márc. 09. - 23:30:27
(164/203)
Az elsõ perctõl fogva nem tetszett. Hiteltelen, nevetséges, kínos. Itt olvastam valakitõl, hogy inkább paródia, hát tényleg.

Spoiler?

Ahogy öreg kivénhedt szakemberek - egy Harrison Ford ! - tanakodnak a gyereken, és feladatok elé állítják, elemezgetik, irtó röhejes. A kiképzés is. Ha vizipisztolyokkal eltalálják egymást, akkor már legyõzhetik az ûrhajókat építõ ellenséget? Blõdli. Hogy lehet ilyen marhaságokat kitalálni? Miért kell bele és ráerõltetni gyerekekre olyasmit, ami felnõttekben sincs meg? És komolykodni, hogy ilyen meg olyan. A vége is sz@r, még hogy õ azt csinál, amit akar mert fõparancsok, és csak úgy elköt egy ûrhajót, hogy ...

Arra már gondolni sem merek, hogy az elõzõ vesztes gyerekek is valódi csatákat vívtak, nem szimulációsakat és kinyírtak egy csomó embert közben, gyakorlatilag egy szobából, az "ellenséggel" viaskodva. Akik várták a következõ gyereket, hátha legyõzi õket?

Ócska sz@r.