Téma: Vérnász

10/10
Johann 2013 máj. 28. - 12:31:19 10/10
(1/1)
Különleges emlékek fûznek ehhez az elõadáshoz. Ez volt az elsõ darab, amit többször is megnéztem és egyébként is sok minden itt kezdõdött el. Elõtte hosszú évekig nem igen jártam színházba, majd jött ez a Vérnász Szarka Tamással (én igazából õmiatta néztem meg), az õ zenéjével és színpadi jelenlétével és valahogy az egész elõadásnak olyan ereje volt - egészen felkavaró-megrázó-elvarázsoló élményt nyújtott. Ezután kezdtem rendszeresen színházba járni, így hát lényegében ennek az egy elõadásnak köszönhetem a sok szép színházi élményemet azóta.
De megszerettem magát a Komáromi Jókai Színházat is. Ezt az elõadásukat Pesten láttam (majd Esztergomban újra), de azóta már jártam õnáluk Révkomáromban is és mindig örömmel látom azt is, amikor õk hozzák el ismét egy-egy darabjukat Pestre. Ilyesmire fõleg mostanában van lehetõségük, köszönhetõen a József Attila Színháznak. (Nemcsák Károlyék egy ideje rendszeresen vendégül látnak határon túli magyar színházakat.) Néhány hete épp a Komáromi Jókai Színház adhatott keresztmetszetet mûsorából a József Attilában; nekem ezúttal a Revizort sikerült megnéznem tõlük.
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Ghymes együttes életében is mérföldkõ volt ez a Vérnász: ezt követõen kétévente mindig létrejött egy-egy színpadi produkció, aminek a zenéjét Szarka Tamás jegyezte és a legtöbb esetben ez a zene lett azután a következõ Ghymes album vezérfonala (2006 - Vérnász, 2008 - Benyovszky, 2010 - Dózsa, 2012 - Mária). Vagyis nagyon úgy tûnik, hogy nem csak nálam, hanem Szarka Tamásnál is hasonlóan erõs kötelék kialakulásához vezetett ez a Vérnász a színház világával. :) Természetesen mindegyik fent említett darabot láttam és mindegyik jó volt... de mind közül talán ez volt a legerõsebb! Köszönet érte!!