9/10
Lizus-ka 2022 ápr. 20. - 12:21:27 9/10
(23/23)
Érdekes sorozat. A kastély megépítése kapcsán ismerjük meg a francia történelem egyik - már többször megfilmesített - viharos korszakát..
7/10
offtopic
Kara_kán 2020 máj. 29. - 12:15:37 7/10 Előzmény Newhouse
(22/23)
Te is itt dőzsölsz, mi?
10/10
Newhouse 2020 máj. 28. - 19:27:10 10/10 Előzmény Kara_kán
(21/23)
Mert szerinted az illiberális időkben nem dőzsölnek a nagyok? Mekkora baromságot írtál!!
K. Judit 2019 aug. 31. - 01:08:17 Előzmény Kara_kán
(19/23)
(A zene engem egy kicsit emlékeztet Peter Gabriel So c. albumára, bár csak a sorozat elején hallható zenéből tudok kiindulni. Lehet, hogy tévedek).
Ma néztem meg a 3/7-8-as részt, igaza van egy előttem szólónak (Sátán Követe?), hogy tényleg nem a szokásos módon nyúltak a Vasálarcos történetéhez. Talán azért is létezik több verzió, mert még mindig nincs semmiféle bizonyíték arra, ki is volt a Vasálarcos. Még mindig csak találgatnak. Úgy emlékszem, legutóbb még Dél-Franciaországba is leutaztak, ahol a rabot szintén megkülönböztetett elbánásban részesítették. Talán innen indultak a találgatások. Az a feltételezés, hogy XIV. Lajos ikertestvére lett volna (ami Dumas-tól származik) sem nyert semmiféle bizonyítást, mert ugye felmerül a kérdés, Lajos egyszerűen miért nem nyírta ki, miért kellett fogva tartani annyi időn keresztül? Nyugodtan megtehette volna, nem ő lett volna az első. Persze egy király, aki istentől származtatja magát, nem vállalhatott fel egy ekkora bűnt, sokan ezzel magyarázták.
Ehhez képest most új hipotézissel álltak elő ezek a (kanadai?) szerzők, hogy mégsem Lajos ikertestvére, hanem a két fiú (Lajos és Fülöp) apja lett volna az álarcos ember. És hogy XIII. Lajos nem is a biológiai apjuk volt, hanem egyszerűen csak megkért valakit, hogy titokban háljon a feleségével, Ausztriai Annával, hiszen gondoskodnia kellett legalább egy örökösről. (Valószínűleg úgy gondolják, hogy XIII. Lajost kevésbé érdekelte a vérvonal megszakadása, mint hogy örökösöket produkáljon, ami persze egyáltalán nem illett a személyiségéhez.)
Persze egy ilyen történelmi filmen nem szabad mindent pontosan számonkérni, de azt nem csak én állapítom meg, hogy XIII. Lajost már megint egy tehetetlen, nevetséges uralkodónak állítják be - még ennyi év után is. Pedig az öreg Lajostól nagyon is távol állt a csalásnak még a gondolata is. Istenfélő, nagyon is hívő, nagyon is katolikus, bűntelen, kötelességtudó király volt. Talán azért állítják be még mindig gyengének, ügyefogyottnak és nevetségesnek, mert tény, hogy 14 évesen az ugyancsak 14 éves (spanyol) Ausztriai Annával nem tudták elhálni a házasságukat. Medici Mária, az anyja - talán férje IV. (Navarrai) Henrik kicsapongó, asszonyimádó és törvénytelen gyerekek sokaságát produkáló természete miatti utólagos bosszúból - a kis Lajost sokszor megalázva, szeretet nélkül nevelte férje korai halála (meggyilkolása) után, szerencsétlen félénk, elnyomott megalázott, dadogós gyerek volt, szörnyű gyerekkorral, aki az apját csak rövid ideig ismerhette, utána viszont hosszú ideig az anyja volt a régens. Szinte erőszakkal kellett átvenni tőle a hatalmat, annyira tetszett neki az uralkodás ... Akik azért hiszik, hogy nem működött a házasságuk, mert csak 23 év után született meg Lajos és két év múlva Fülöp, és emiatt találgatnak, valószínűleg tévednek, mert volt közben több terhesség is, csak az anya nem tudta kihordani a gyereket.
A Wikipédián egyértelműen leírják, hogy a legújabb vizsgálatok szerint (DNS) egyértelműen bizonyítható, hogy XIV. Lajos IV. Henrik unokája. (Tehát még szóba jöhetnének azok a gyerekek apaként, akik IV. Henrik törvénytelen fiai voltak, de ez nem valószínű.)

Holnap adják a két utolsó részt, egyáltalán nem lennék meglepve, ha Lajos titokban (hogy Fülöp ne tudja meg) végül parancsot adna a Vasálarcos papa meggyilkolására, végül is Louisiana messze van, az óceánon lehetnek viharok is, tudja, hogy a leghűségesebb emberei ezt meg tudják oldani teljes titokban. Nem gonoszságból teszi, szerintem meggyőződése, hogy nagy bajt hozhat a fejére, ill. az országra.

Ez a sorozat nem szól arról a rengeteg szeretőről, akik részei voltak Lajos életének, csak a két legfontosabbról. Mindenesetre ideírom, ha valakit érdekel (én is a Wikipédiáról tudom), hogy Lajosnak összesen 17 gyereke született, persze sok közülük csecsemő korában meghalt, mások később, akik megmaradtak, és akár a 45 éves kort is megélték, Lajos azokat is túlélte. Persze nem volt mind törvényes. Tehát túlélte az összes gyerekét, összes unokáját, 77 éves koráig élt. Végül egy dédunokája lett XV. Lajos, aki helyett Fülöp fia, Orléani Fülöp uralkodott egy darabig régensként. (Fülöpnek is született 6 vagy 7 gyereke szerencsére.)



7/10
Kara_kán 2019 aug. 28. - 13:23:11 7/10
(18/23)
De rengeteg helyen felbukkan az M83-as rockbanda ezen szerzeménye. https://en.wikipedia.org/wiki/Outro_(M83_song)
7/10
Kara_kán 2019 aug. 28. - 13:20:11 7/10
(17/23)
Nektek is bejön a nyitózene? https://www.youtube.com/watch?v=hwoZSRolb_4
7/10
Kara_kán 2019 aug. 17. - 20:29:26 7/10 Előzmény Adél2009
(16/23)
Az Epic-en.
7/10
Kara_kán 2019 aug. 16. - 20:23:05 7/10
(15/23)
Sajjnos ebben a napjainkban készült sorozatban is benen van az annyira elharapózott sunyi liberális propaganda: a katolikus főpapok dőzsölnek, semmilyen papi méltóség nem látszik rajtuk. Ez egy nagyon hamis kép! Franciaország nem vált volna európai, sőt, világhatalommá a katolikus egyház támogatása nélkül, ez pedig dőzsöléssel, bujasággal nem lett volna elérhető. Richelieu, Mazarin bíborosok, akik mai fogalmaink szerint miniszterelnökként kormányozták Franciaországot nagyon jól felkészült és tehetséges - és nem mellékesen: sikeres - államférfiak voltak, akiket rengeteg profi hivatalnok támogatott munkájukban. Ezek az emberek többségükben szerény, aszkéta életet élő emberek voltak. A jezsuiták épp ekkoriban kezdték kiépíteni a modern oktatási rendszert. Az más kérdés, hogy a háttérben elkezdtek ügyködni a Fuggerekhez és hasonló pénzemberekhez kötődő körök, amelyek - mivel akadályozta nyereségvágyó törekvéseiket - mindent megtettek a fennálló rend aláásására, megdöntésére.
Adél2009 2019 aug. 15. - 12:42:38
(14/23)
Most melyik adón játszák?
10/10
amylance 2019 aug. 04. - 12:51:31 10/10
(13/23)
Nem szinkronosan néztem meg, de gondoltam belekukkantok már, és ugyan maga a szinkron jó, teljesen lehasaltam, hogy megvágták a szexjelenetek xD Lajos szeretkezése a nővel az elején azért hosszabb volt, Fülöp és Chev szexjelenetének meg lényegében csak a végét láttuk :D Szórakoztató lesz azért megnézni, hátha cenzúráztak még valami jót :D Egyébként ajánlom mindenkinek, mert elképesztően jó, megéri megnézni.
10/10
mariagall 2019 júl. 25. - 15:22:03 10/10
(12/23)
Én imádom a sorozatot. Sajnos nem láttam az elejétöl, de remélem lesz ismétlés. Vagy ha valakinek van valami ötlete, hol tudom megnèzni magyarul.
9/10
Sátán_Követe 2019 máj. 31. - 13:20:52 9/10 Előzmény K. Judit
(11/23)
Tényleg érdemes végig nézni, mert nagyon jó a sorozat és részről részre izgalmasabb, nem lehet abbahagyni! Érdekes, hogy az első pár résznél egyik szereplő sem volt túl szimpatikus, aztán részről részre kibontakozik a jellemük és megszereti őket a néző. Emellett az utolsó évadban a vasálarcos legendáját is beleviszik, még pedig nem a szokásos módon!

U.I.: Senkit se riasszon el az első részben az a sok felesleges meztelenkedés meg szexjelenet! Az első rész után ugyanis közölték a készítőkkel, hogy vegyenek ebből vissza, inkább komolyabbra vették a sorozatot és ez így is marad.
K. Judit 2019 máj. 31. - 11:22:40
(10/23)
Értem ...
Pont azért kedveltem eddig ezt a sorozatot, mert nem költöttek hozzá túl sokat az eredeti sztorihoz. Igaz, hogy XIII. Lajos és a felesége, Ausztriai Anna házasságáról is sok pletyka terjengett (kezdve ugye Buckingham herceggel való kapcsolatáról, akivel életében csak egyszer volt egyedül kb. 5 percig egy kertben stb.), ehhez jön még Dumas fantáziája, de ma már egyértelműsíteni lehet DNS vizsgálatokkal, hogy ki kinek a leszármazottja. Úgy emlékszem, hogy XIII., és XIV. Lajossal, ill. Fülöppel kapcsolatban nem merültek fel kétségek, de majd belenézek újra a Wikin az oldalaikba (a francia nyelvű szócikkek nagyon részletesek).

Biztos megint valami olyasmiről lesz szó, hogy - mert viszonylag későn jött Lajos és Fülöp a királyi házasságában - de könyvekből (Merle, Heinrich Mann) is tudom, hogy Lajos, Lajos apja (nagyapja), sőt Fülöp is nagyon komolyan vették a vérvonalat. Tehát a kötelességüket még akkor is teljesítették, amikor mondjuk nem volt hozzá kedvük. Fülöpnek hét gyerekét számoltam össze, persze ebből nem maradt mind életben, de a többség igen, míg Lajosnak ugyanez nagyon nehezen sikerült, legtöbb gyereke még csecsemő korában meghalt. Ugye, a sors iróniája ...

Ha lesz időm, belenézek majd a neten is.
9/10
Sátán_Követe 2019 máj. 31. - 10:53:38 9/10 Előzmény K. Judit
(9/23)
Nem az Epicdrama csatornán, hanem a netről néztem és végig a sorozatot. 3 évad van, mindegyik 10 részes. Reméljük a tévében is leadják maradékot! Ha nagyon érdekel a folytatás, torrent oldalakról le tudod tölteni.

Az a lány az első részben akkor tényleg valami udvarhölgy, vagy fiatalkori szerelme lehett Lajosnak. Biztos, hogy nem Philippe volt női ruhában, mert egy szőke lány volt.


Nem akarok spoilerezni, de akkor nem írok (a sorozat szerint) Lajos valódi apjának meggyilkolásáról, mert az a 3. évad utolsó pár részéből derül ki, van benne egy csavar.


K. Judit 2019 máj. 31. - 10:39:01
(8/23)
[spoiler] Amikor XIV. Lajos apját megölték, ő öt (5) éves volt. Szóval nagyon sántít ez a vég, ha tényleg befejeződött a sorozat, mert én úgy látom, hogy a II. évad 4. részénél járunk. Érthetetlen, hogy az első évad 10 epizódos, a második mondjuk 6 - ez sem világos még - erre hozzátesznek még egy harmadik évadot is? Nagyon homályos ... (spoiler)
(Persze nem az egyetlen homály az Epicdrama csatornán, ahol a műsorrendet illetően bármikor érhet meglepetés.)

Azért is csodálkozom (nemcsak azon, hogy vége van), mert eddig nagyjából követte a történet az eredetit. Azt nem tudom, kivel futkározik Lajos az első részben, nem emlékszem, de talán a gondtalanságát akarták így ábrázolni, felhőtlen kergetőzéssel egy udvarhölggyel. Lajosnak már nagyon korán nagyon sok szeretője volt. Persze az is megfordult a fejemben, hogy esetleg Fülöppel szaladgálhatott, akinek szokása volt lányruhába öltözni (erre még tulajdonképpen az anyja, Ausztriai Anna szoktatta rá...). Van is egy festmény róluk, amikor Lajos olyan ötéves forma lehet, és mellette kislánynak öltöztetve Fülöp. Nagyon ismert festmény.

Egyébként történelmi tény, hogy Lajos mindenkit túlélt (a gyerekeit, az unokáit is), ezért is kellett Fülöp gyerekei közül kiválasztani a trónörököst, sőt a mellette uralkodó régenst is. Ezzel remélem nem vétek a spoiler-szabály ellen, bárki megkeresheti a Google-lal.
9/10
Sátán_Követe 2019 máj. 31. - 09:28:50 9/10
(7/23)
Az első részben, amikor Lajos álmodik, ki az a szőke göndör hajú lány, akivel az álmában kézen fogva futkározik a tükör teremben, utána pedig szeretkeznek? Csak azért kérdezem, mert utána ezt a lányt egyszer sem mutatják a 3 évad alatt, pedig azt hinné a néző, hogy ő az egyik főszereplő lesz...

Nekem végig nagyon tetszett a sorozat, de az utolsó lezáró rész...


Számomra nagy csalódás volt az utolsó rész. Olyan volt, mintha még csak most indulna be a sorozat és készítené elő a 3. évad a többi évad cselekményét. Viszont olyan érzésem volt a lezáró résznél, mintha hirtelen kiderült volna, hogy nem lesz folytatás és gyorsan le kellett volna 1-2 részben zárni a történetet... Az utolsó részekre Lajos mintha megbolondult volna (megölette az apját és azt a sok embert a hitük miatt) Philippe és a felesége is csalódtak benne, elfordultak tőle. Aztán hirtelen az utolsó részre mosoly, vidámság, mindenki megbocsát mindenkinek s rózsaszín babazsúr szerű véget kap... Pedig a főszereplők hatalmas jellemfejlődésen mentek keresztül a 3 évadon keresztül, megkomolyodtak, jobb emberekké váltak, erre a legvégén, mintha mindenkit kifordítottak volna önmagából és ugyanolyan komolytalan lenne mint az elején. Ezért néztük végig? Azt is mutathatták volna, hogy Marchallal mi lesz..


10/10
Sanci2 2019 máj. 26. - 00:01:37 10/10
(6/23)
0:30, hétfő (május 27.) NEM a 3. részt láthatjuk, hanem a
xxxxxxxx
!!! 4.-et!!!
xxxxxxxx
10/10
Antal Kellner 2019 jan. 22. - 15:40:03 10/10
(5/23)
Az első évadot láttam csak eddig, (epic drama csatornán) de az nagyon tetszett.
Szerintem nagyon jól vissza adja a XVI. századot.. és a Napkirály (XIV.Lajos) életét. Néha kissé nyomasztó,de az a kor ilyen volt.
Várom a második,harmadik évadot szinkronosan.
10/10
Traumeel 2018 okt. 21. - 22:07:23 10/10
(4/23)
Én angolul nézem, a kor és a "téma" pont nekem való, kissé vontatott néha egy-egy rész, de alapjában véve a nemesség és az uralkodó család életét elég jól feldolgozták.