Téma: Vérzõ olaj

10/10
BazinagyAmigo szept. 01. 01:17:07 10/10 Előzmény Pakk Terra
(230/230)
Nem, nem érdekes. Mivel a logikátok már ott sántít, hogy Daniel az EGYETLEN karakter akiről biztosan tudjuk, hogy nem hisz Istenben, és ő kifejezetten negatív figura.. És igenis akadnak hívők akik teljesen rendes embereknek tűnnek pl. a kislány, Bandy, és nekem a templomba járók többsége is annak tűnt..
A film nyilván vallás kritikus, a vallás árnyoldalait mutatja be (teljesen valósághűen egyébként..). De nem azt próbálja beadni, hogy mindenki aki hívő az rossz és korrupt.. Ezt csak ti látjátok bele.
És semmi kedvem itt teológiáról vitázni.. de megjegyzem, hogy a hívők többsége is babonának, kitalációnak tartja más vallások Istenségeit, vallásos szokásait. Daniel "csak" eggyel több Istenben nem hisz mint ők.. Tehát akár hívőként sem annyira nehéz megérteni a nézőpontját ;)
Pakk Terra aug. 21. 20:01:52 Előzmény BazinagyAmigo
(229/230)
Nem érted a filmet. A katarzispontja a vége, amikor kimondatja: "isten babona". egyetlen pozitív istenhívő sincs a filmben. Nem érdekes?...
10/10
BazinagyAmigo aug. 19. 22:49:19 10/10 Előzmény vera01
(228/230)
Kicsit túlérzékeny vagy, nem gondolod?
"Mindenki korrupt aki hisz bármilyen istenben." Ezt csak a paranoiád mondatja veled, nem a film.
Eli hisz Istenben, Daniel nem... de egyik sem jobb a másiknál, mindketten hiszékeny emberek vérét szívják, rajtuk élősködnek. Daniel ezt ki is mondatja vele a film végén.
Egyébként akár hiszed akár nem, volt kiről mintázni Eli karakterét is.. Az USA-ban nagyon nagy biznisz a vallás. És az ilyen Eli féle álszent és pénzhajhász evangelista hitszónokok igen nagyot tudnak ott menni.
1/10
vera01 máj. 24. 09:37:42 1/10 Előzmény mégfilmetsokat
(227/230)
Érdekes, hogy hozzászólásodban nem írsz semmit a filmről, hanem az én bejegyzésemet minősítgeted. Mindegy. A film valójában a vallásról, vallásos őrületről szól. Még akkor is, ha a főszereplőnek a pénz a vallása, hogy ne mondjam vallásos őrülete. És innen már összeérnek az őrületek. (Ha ezt nem érted, semmit nem értesz a filmből) Ez a torzítás pedig a hollywoodi koncepciókra nagyon jellemző.
mégfilmetsokat máj. 21. 00:12:54 Előzmény vera01
(226/230)
Nos, ezt igen nehéz úgy értelmezni, ahogy te tetted. Merem magam filmes szakembernek nevezni és nagyon nem ideillő ez a politikai hovatartozásra utaló, visszataszító minősítgetés. Kár, hogy éppen a te szavaidat hatja át a gyűlölet. Azért besz@rás, hogy még itt is a politikai trágyalé folyik.
1/10
vera01 2018 júl. 22. - 17:39:07 1/10 Előzmény Xxy92
(225/230)
A film alapkoncepciója a mérhetetlen istenellenesség. Mindenki korrupt aki hisz bármilyen istenben. Ahogy ezt DDL ki is mondatja Paul Danoval a film végén, tudniillik hogy, "isten babona". Nem is értem a hollywoodi balliberális filmkészítők ilyen bigott világlátását. Érdekes, hogy DDL milyen hűen alakítja a pszichopata őrültet. Nem csak ebben a filmjében, hanem a Fantomszálban is. Az igazi közlendője miatt ez egy mérhetetlenül torz és hazug film. Nagyon tisztelem a vallásos zsidókat. A nem vallásos, de hívő zsidókat is. De a hollywoodi ultraliberális istentgyűlölő zsidókat nem. Ők készítették ezt a filmet.
9/10
Xxy92 2016 nov. 06. - 22:54:26 9/10
(224/230)
Na, és meg is néztem. Nagyon különleges film, melynek történetvezetése meglehetõsen vontatott, de a vége felé bizony kibontakozik a film magva, amely meglehetõsen nagy hatást tud gyakorolni az arra fogékony emberre. Javaslom mindenkinek, aki szereti a valami újat mutatni tudó, és/vagy a vontatott filmeket.

9
9/10
Xxy92 2016 aug. 21. - 00:08:07 9/10
(223/230)
Érdekesnek tûnik a film de sajnos nincs erõm arra, hogy a Paramount Channel által hozzátett 35 perc reklámmal fél háromig üljek a tévé elõtt.. Arra viszont jó volt, hogy eggyel növeljem az online-megnézendõ filmjeim listáját...
Edmond Dantes 2016 jún. 18. - 15:48:02
(222/230)
Upton Sinclair nevét itthon ma már alig ismerik és talán nem is baj, az amerikaiaknak õ nagy név volt és talán még ma is az. A film Oil c. regényébõl készült, nagyon igényes, nagyon hosszú...és számomra meglehetõsen unalmas. Ebben a mûfajban -bár minden összevetés félrevisz- régi emlékeim szerint az Aranypolgár jobb film. A regénybõl valószínûleg hosszabb részek kimaradtak, minden a fõszereplõ köré épül, bebiztosítandó második Oscar-díját, meg is kapta. Legalább egy jelölést (support kategóriában) Paul Dano is megérdemelt volna kettõs szerepében. Az itt sokakat megosztó, engem is olykor zavarba ejtõ, de kétségtelenül ütõs filmzene https://en.wikipedia.org/wiki/There_Will_Be_Blood_(album) Jonny Greenwood szerzeménye(i) Grammy-díj jelölést kapott. Öröm volt hallani Brahms Hegedûversenyének 3. tételét https://www.youtube.com/watch?v=ULzUlpueJas és az élõ klaszikus, Arvo Pärt szerzeményét https://www.youtube.com/watch?v=5vO92REraUo is.
8/10
Magnolia1 2015 dec. 30. - 14:15:37 8/10 Előzmény arcansas
(221/230)
Imádom Paul Danot, méghozzá pont ettõl a filmtõl kezdve. Nagyjából a legtöbb figura ilyen, akiket rábíznak, így nem csoda, hogy szívesen behúznál neki egyet. Ez is pont azt bizonyítja, mennyire jó színész.
arcansas 2015 febr. 24. - 23:06:39
(220/230)
Sok minden idegesített a filmben. Amikor túl vontatott volt, inkább szünetet tartottam. Végülis 3 nap alatt sikerült befejezni. DE az utolsó félóra miatt megérte :DDDD

SPOILER
Paul Dano-t pofán tudtam volna ütni vagy 100x a film alatt. Ütnivaló a pofája egyszerûen minden filmjében.
Daniel-Day Lewist hihetetlen jól játszotta az agyament pénzsóvár pszichopatát. "You're just afterbirth,Eli!!!" Mekkora oltás volt a vége!!!Színészi alakítás 10/10. Sztori 4/10, zene 10/10
Gina424 2014 máj. 28. - 16:34:44 Előzmény giggs985
(219/230)
Nagyon tetszett ez a film. Hihetetlen. Valahol borítékolható volt a vége, nem lepett meg. Hozzáteszem SPOILER az egyházas fickó semmivel sem volt jobb az olajos fickónál...

Viszont a kritikád is nagyon tetszett. Nekem ez nem fordult meg a fejemben, de teljesen igazad van! SPOILER Ha a fõszereplõben lett volna valami kis emberi, akkor tudott volna örülni a fia sikereinek, és boldog nagyapaként is végezhette volna.
9/10
Viktor6665 2013 nov. 17. - 21:03:06 9/10
(218/230)
Érdekes ahogy egyre jobban eldurvul a film. Végig nyomasztó volt, de nekem tetszett. 10/9

*Spoiler*

A gyerek miért gyújtotta fel a házat?

*Spoiler*
webulon 2013 szept. 23. - 11:28:04
(217/230)
scylla és charybdis között himbálódzom ....
mert Daniel DL zseniális - jutalom játék - a hátán vitte a filmet - ...s vége eszméletlen
ahogy a szerencsétlen Ilay a vallási fanatikus összeomlik a gonoszabb ereje alatt...mentálisan - s végül fizikálisan is.

Viszont a zene döbbenetesen fillér@szo - hatásvadász zavaró ....percekig ugyanaz,ügyetlen..,-sokan éltetik a zenéjét de nekem nagyon nem jött be.

Igazából a sztory sem érdekes-

De DDL - zsenialitása 10 pont
Pimpalini 2013 aug. 12. - 13:59:15
(216/230)
Sok év után ismét megtekintettem ezt a filmet. Továbbra is nehéz jelzõket találni akkor, amikor minõsíteni kell mind DDL alakítását, mind magát a filmet. Zseniális színészi játék, helyenként hátborzongató jelenetek, az emberi akarat, leleményesség hõsies megnyilvánulásai, az emberi jellem mélységei mind emlékezetesek.
Közhely, hogy DDL eggyé vált karakterével, de ki merném jelenteni, hogy az utolsó jelenetet megtekintve még neki is voltak álmatlan éjszakái/rémálmai saját magával kapcsolatban.:)

SPOILER

A kedvencem a nyitó jelenet. A semmi közepén vagyunk, ahol egy (EGY!!!!!) ember (sehol egy ló, kutya, másik ember) bányászik... Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy fa létra segítségével lemászik egy sötét lyukba, s kemény kõzetet csákányozik naphosszat. Ki tudja mióta csinálja, egy a lényeg, megtalálja azt, amit keres. De baleset éri, s egyik lába eltörik, nemhogy ráállni nem tud, de csak a földön képes vonszolni magát. Már az nagy szó, hogy kijut a sírnak is beillõ gödörbõl, de õ képes még arra is, hogy zsákmányával bevonszolja magát a legközelebbi településre.
Mekkora lelkierõ, életerõ, gyõzni akarás kell ehhez? Már eleve ahhoz, hogy egy ilyen helyre az ember egyedül menjen el, ott éljen, túléljen. Na de a hazaút?
Már itt megtudjuk, hogy fõszereplõnk nem hétköznapi figura. Ugyebár a vadnyugat csak a legerõsebbeknek volt a korlátlan lehetõségek hazája. Akik képesek legyõzni önmagukat, s ezáltal másokat is.
...
Másik kedvenc a "testvérek" kapcsolata.
A testvérek egyik párbeszédénél DDL beszél a benne tomboló versenyszellemrõl, rajta kívül az összes többi embert versenytársnak, legyõzendõ vetélytársnak, leküzdendõ akadálynak látja. Nos igen, ilyen emberekbõl lesznek milliomosok, DDL karakterének látványa felér egy (ma oly divatos iparággá vált ez is) személyiségfejlesztõ tréninggel.:)
Õ kimondottan gyûlöl veszíteni, akik valamilyen formában legyõzték, meglakolnak.

Végül a záró jelenet. Az a monológ, melyben elmagyarázza a vallási fanatikus Ely-nak, hogy õ csak egy rossz vicc, a sors egy tréfája, s az arcába üvölti, hogy legyõzte, fantasztikus s egyben félelmetes.
Egy rossz, de még egy közepes színésszel ez a jelenet olcsó ripacskodás lett volna, vagy súlytalan dialógus. De DDL számára jutalomjáték volt.

SPOILER vége.

Bár nem kedvelem az életrajzi filmeket, azokat meg végképp nem, aminek elõre tudom a sztoriját, végkifejletét, de ezek után meg fogom nézni a Lincoln-t.
king4aday 2013 júl. 01. - 18:03:54
(215/230)
Kép és hang szempontjából valóban egy remekmû, de a sztori és néhány színészi teljesítmény egyszerûen lesújtó. Nagyon lassan kezdõdik el, ami sokaknál unalmassá teheti. A teljes hossza jóval meghaladja a két órát, de ez nem is lenne baj, ha lenne benne esemény (pl. Heat). Daniel Day-Lewis és Paul Dano teljesítményén kívül senki nem tudott maradandót alkotni. Szerintem messze áll ez a film a klasszikus státusztól, még akkor is, ha a csordaszellem sokakkal az ellenkezõjét mondatja.
6/10
M.Zs.F 2013 jan. 03. - 01:24:24 6/10
(214/230)
Ez egy igazán nehéz film, mind mondandójában, mind látványában, és legfõképpen hangvilágában. Olyan nyomasztó hogy szinte hihetetlen, ezen kívül 2 film maradt még számomra ennyire emlékezetes a zenéje miatt. Lesújtó, depresszióba "segítõ" remekmû...

10/6
7/10
perigeo 2012 dec. 24. - 21:36:18 7/10 Előzmény zampano
(213/230)
Hát, ja. :)
10/10
Ozeinafo1 2012 dec. 24. - 09:58:46 10/10 Előzmény hrrtyy
(212/230)
A zene hihetetlenül jó benne, DDL alakítása mellett. 9/10
9/10
Lemonna 2012 dec. 24. - 09:23:08 9/10
(211/230)
Kiváló film. Day-lewis alakítását tanítani kellene.
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás