Téma: Vészhelyzet

King Diamond márc. 06. 22:31:33
(2115/2115)
Már nem is nézem, milyen jól haladok a Vészhelyzet évadaival...ahogy látom, 2018 nyarán írtam a második évadról. Azóta megint eltelt nem kevés idő és hát, egy darabig nem is folytattam. Aztán idén úgy döntöttem, hogy most már be kell fejezni úgy, hogy írok is róla és eredetileg ugye úgy terveztem, hogy évadonként fogok, de ez már megint nem jön össze, mert azóta már a hetedik évad felénél járok újra. Így, most megpróbálom összefoglalni a harmadik-negyedik-ötödik évad fontosabb eseményeit (a hatodikról és hetedikről majd együtt tervezek írni), történéseit a főszereplőkhöz és a fontosabb epizód/vendégszereplőkhöz kapcsolódóan, ami szinte biztos, hogy nem fog teljes mértékben sikerülni.

MOSTANTÓL SPOILEREK LEHETNEK BENNE /HARMADIK-NEGYEDIK-ÖTÖDIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Az kijelenthető, hogy a 3. évad nem Mark évada volt. Az első 8 részben szinte folyamatosan kerülgették egymást Susannal, aki a nyolcadik, "A főpályaudvar - Union Station" részben elutazik és egy időre távozik a sorozatból. Ez láthatóan megviseli Markot (amit egy darabig futó kalandokkal próbál feldolgozni, de az "egyszerre több vasat tart a tűzben" taktika nem válik be, kis ideig az egyik nővérrel, Chuny Marquezzel is összejön -- akivel egyébként egész jól összeillettek szerintem; sőt, a 4. évadban megpróbál hosszabb távú kapcsolatot is létrehozni az új "recepciós" kollégával, Cynthia Hooperrel - akit a nagyon szép Mariska Hargitay alakít -, de ez sem sikerül neki), majd pedig következik a wc-ben történő megtámadása (S03E20-ami nagyon keményen és brutálisan volt megcsinálva) és a Chris Law (valamint az elhunyt testvére) ügy (itt egy pillanatra megemlítik az első évados szülési műhibaperét, ami ezek szerint időközben lezajlott, csak nem mutatták -- a 4. évad 11. részében egy rész erejéig visszatér Wild Willy Swift is, aki az első évad végén ezzel fenyegette, de szóba sem kerül köztük sem). Közben pedig gyakorlatilag a sürgősségi osztály vezető pozíciója is elúszik számára Kerry Weaverrel szemben (ami egy idő után úgy tűnik, hogy nem is igazán foglalkoztatja már). A volt feleségével és Rachel lányával időnként találkozik, néhány részben ők is szerepelnek. Susan mellett Douggal és Carollal van a legjobb viszonyban és az 5. évad második felében, miután Doug távozik a sorozatból, érződik, hogy nem igazán találja a helyét, ami még az Elizabeth Corday-al történő megismerkedése és összejövése ellenére is érződik kicsit a hatodik évadban is. Nagyon tetszik, hogy szinte minden évadban van egy-két olyan rész, ami nem a kórházban játszódik, hanem külső helyszínen. A negyedik évadban ilyen volt a hetedik rész (Apák és fiaik - Fathers and Sons), ahol Ross-szal elutaztak, hogy kiderítsék, mi történt Ross apjával és halálának körülményeivel (valamint, megismerhettük Mark szüleit is, akik néhány epizódban szintén feltűnnek még később is, főleg az apja), valamint a 14. is. Ebben a részben is érződött, hogy mennyire szereti Dougot (kölcsönösen) és hogy ő a legjobb barátja. Ennek ellenére az ötödik évadban bizonyos döntésekben (ami nyilván teljesen jogos Mark szemszögéből is) nem áll ki Doug mellett (például Weaver vagy a kórház ellenében), ami végül szintén szerepet játszik abban, hogy Doug úgy dönt, neki ebből az egészből elege volt és felmond.
Érdekes, hogy a későbbi feleségével, Elizabeth-tel csak jó idő elteltével találkozik először (jó, Corday a negyedik évad első részében, mint sebész érkezik meg a kórházba - és a sorozatba, mint Romano ösztöndíjas orvosa Angliából és egy évet gyakorlatilag a sebészeten tölt --ahol előbb Bentonnal is kapcsolatba kezd, de azért jó néhányszor hívták őt is le a baleseti részlegre konzíliumra vagy beavatkozásra, ám Markkal valahogy csak valamikor az ötödik évad felénél találkozik).
Számomra továbbra is az egyik legkedveltebb szereplő a sorozatban (Anthony Edwards pedig továbbra is remekül hozza a szerepet és Józsa Imre hangja telitalálat), ám sajnos Doug távozása óta érződik, hogy valahogy nem igazán találja magát és korábbról sajnos emlékszem, hogy mi lesz az ő történetének a vége (nem is nagyon várom azt a részt, nem akarok újra sírni), ami vészesen közeleg (már csak két és fél évad). Tudom, hogy ezalatt még sok pozitív dolog is fog vele és Elizabeth-tel történni (születik egy kislányuk, stb.), de nem várom a nyolcadik évad végét.

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Nekem Ross is az egyik kedvenc szereplőm (volt), és a hiánya egyre inkább érződik, miután az 5. évad 15. részében felmond a történtek után. A fontosabb történetszálak közül az elsődleges, hogy sikerül újra összejönnie Carollal és ikreik is születnek (igaz, amikor az S05E15-ben úgy dönt, hogy elfogadja a seattle-i állást, ő ezt még nem tudja. A másik legfontosabb dolog, hogy egy adott ponton úgy tűnik, nem maradhat a sürgősségi osztályon, aminek legikább Weaver az előidézője. De aztán sikerül megkerülnie őt, és eléri a célját, hogy kinevezzék, mint az osztály új gyermek főorvosát, aminek én nagyon örültem. Igaz, egyre inkább látszódott és érződött, ahogy haladtunk előre a részekben (főleg a 4. évad második felében és az 5. évadban), hogy egyre kevésbé akar már ebben az egészben részt venni, annak ellenére, hogy ott van neki Carol, valamint Mark (itt is megemlítem a 4. évad azon kiemelkedő részét, amikor Markkal elmennek kideríteni, hogy mi történt az apjával). Markkal is vannak összezördülései, nem mindig áll ki mellette (például Kerry ellenében), hiába a legjobb barátja. Két súlyos eset is történik vele/hibát vét, előbb egy drogfüggő kisbabát akar titokban "leszoktatni" egy procedúra segítségével a kórházban, de Mark és Kerry előtt is lebuknak Carollal, és előbb még csak felfüggesztik és fegyelmit kap, ám utána egy gyógyíthatatlan, vegetáló kisgyerek eseténél tetőzik a sztorija (amikor is "segít" az édesanyának halálos gyógyszeradagot beadni a vegetáló gyereknek). Végül ezt is komolyabb per és következmények nélkül megússza, mert egy genetikus orvos barátja tanúskodik/kiáll érte, ám Doug úgy dönt, hogy neki elég volt ebből és felmond Anspaugh-nál. Kéri Carolt, hogy menjen vele Seattle-be, ahol állásajánlatot kapott, de ő habozik és még egy darabig marad a sorozatban (ám nagyon érzőzik rajta is, miután Ross elmegy, hogy nem érzi már magát jól a munkahelyén, főleg, miután az ikrek is megszületnek). Nagyon jó volt látni újra a 6. évad 21. részében, amikor Carol utánament, érzelmes pillanat volt. És meg kell, hogy mondjam, egyre inkább érzem azt, hogy ahogy haladunk előre a részekkel, évadokkal és az alapszereplők közül egyre többen távoznak, egyre kevésbé olyan az egész, mint előtte (már most nagyon hiányzik a sorozatból Ross, az új gyerekorvos, Cleo Finch sehol sincs hozzá képest karakterben sajnos). Mondom ezt annak ellenére, hogy jönnek be új karakterek, szereplők, színészek, akik között vannak igazán jók (mint például Romano, aki szintén az egyik kedvenc karakterem; vagy éppen Kovac), de az új karakterek többsége legikább semleges számomra (sajnos). Egyáltalán nem olyanok, mint Benton, Greene, Ross vagy éppen Weaver. Érdekességként megemlíteném még a jó néhány részben szereplő, Kirsten Dunst által alakított Charlie karakterét, akin szintén megpróbál segíteni, hogy jó útra térjen.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Sok mindent nem nagyon lehet róla mondani ezen évadokhoz kapcsolódóan, mivel a 3. évad 8. részében távozik (egy időre) a sorozatból, addig pedig folyamatosan kerülgetik egymást Markkal (például mikor megpróbálja elhívni magával Hawaii-ra nyaralni, stb.). A kezdetektől fogva szimpatikus szereplő és örülök, hogy a húga és annak gyermeke nem volt benne ebben a nyolc részben, ám végül elsődlegesen mégiscsak emiatt távozik. Mark még utánamegy, hogy maradásra bírja és bevallja neki, hogy szereti, amit ő is kölcsönösen megerősít, de ennek ellenére elmegy. A Kaysonos szál továbbra sem folytatódott, igaz, a kardiológus csak bizonyos részekben tűnik fel az évadok során, leginkább vezetői értekezletek, fegyelmi meghallgatások során, valamint néha egyszer-egyszer, mikor lehívják konzíliumba egy-egy beteghez. Kár, pedig Kayson is egy remek szereplő, kemény, határozott, karakteres és Sam Anderson is remekül alakítja. Látom, hogy Susan a 8. évad 4. részében fog visszatérni a sorozatba és egész sokáig újra meghatározó főszerelő lesz majd, amit mindenképp kíváncsian várok, mert nem igazán emlékszem már rá.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Hozzá kapcsolódóan leginkább arról írnék, ami a 6. évadban történt vele, de arról majd egy következő posztban. Az egyik említésre méltő főbb történetszála mindenképp Dennis Ganthez kapcsolódik, aki a 3. évad 1. részében érkezik az osztályra, mint új egyetemista medikus tanuló és Benton és Carter kezei alá kerül. Benton szinte ugyanúgy viselkedik vele, mint régen Carterrel, sosem dicséri, sosem mond neki még egy jó szót sem és egy idő után Carternek is kezd belőle elege lenni, hiába költöznek össze az évad néhány részében. Aztán a 3. évad 11. részében Benton az ebédlőben, sokak szeme láttára/füle hallatára nyilvánosan számonkéri Gantet egy esettel kapcsolatban, aminek a végén megfenyegeti, hogy ha még egyszer ilyen hibát vét, kirúgatja. Ennek eredményeképp Gant Anspaugh-hoz fordul, aminek a megbeszélésekor Carterben is csalódik, aki nem áll ki mellette Benton ellenében. És aminek - mint később megtudjuk -, komoly következményei lesznek, hiszen az epizód végén behoznak egy vonat/metró elé ugrott rendkívül súlyos állapotban lévő beteget, akiről kiderül, hogy Gant az, nagyon jól meg van csinálva ennek a résznek a vége. Nem tudják megmenteni az életét és egy darabig mind Cartert, mind Bentont emészti a lelkiismeret (jó, sokkalta inkább Cartert), hogy hogy történhetett ez meg. A sebészeti gyakorlata leteltével úgy dönt, hogy inkább a sürgősségi osztályon szeretne dolgozni, ami sikerül is neki, igaz, nem "ingyen". De előtte még, a 3. évadban összejön a sebészeti gyakorlaton egy gyereksebész főorvossal, Abby Keatonnel, akivel néhány részen keresztül együtt vannak, és akinél Bentonnal együtt gyakorlatoznak. A negyedik és ötödik évadban aztán több dolog is történik vele: jó kapcsolatot alakít ki Anna Del Amicoval, aki számomra is egy nagyon szimpatikus szereplő volt (és nem csak a gyönyörű Maria Bello miatt), ám kapcsolatuk sosem teljesedik ki. Utána egy rövidebb kalandja lesz egy Roxanne nevű betegével, majd pedig rövid kapcsolata Elaine Nichols Carterrel (az egyik unokatestvérének volt feleségével), aki szintén a gyönyörű Rebecca De Mornay alakít néhány részen keresztül. Továbbá, megismerhetjük a drogfüggő unokaöccsét, Chase-t, aki maradandó agykárosodást szenved egy drogtúladagolás után, annak ellenére, hogy John próbálta ezt megakadályozni; és a nagyszüleit is, akik közül a nagyanyja, Millicent Carter feltűnik jó néhány epizódban. Az 5. évad 1. részében aztán megérkezik Lucy Knight orvostanhallgató, akit Carterhez osztanak be, és kb. hasonlóan bánik vele, mint anno Benton Carterrel. Az egész évad folyamán lehet érezni, hogy kedvelik egymást, de valahogy nem tudnak egyről a kettőre lépni, helyette összezördüléseik és vitáik vannak. Aztán pedig következik a 6. évad 13. és 14., egyébként brutálisan jó részei, majd pedig az utána következő események, de erről majd a következő posztban írok bővebben...

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): Carolnál gyakorlatilag két fő dolgot tudok kiemelni ezen évadokhoz (és még a hatodikhoz is, a távozásáig) kapcsolódóan: már a harmadik évadtól kezdve egyre inkább látszódik, hogy újra kezdenek egymásra találra Douggal (a harmadik évad első részében egy jelenet erejéig látjuk, amint a korábbi mentős partnerével, Sheppel találkozik, akinek új barátnője van már). Egy ún. "magánrendelést" indít a sürgősségin, hogy ezzel is több beteget tudjanak ellátni, ám a Douggal történtek (és hogy ehhez ő is asszisztált) után felfüggesztik ezt. Nagyon érződik, hogy miután Ross elmegy, nem találja/leli a helyét, gyakorlatilag majdnem egy teljes évadon keresztül. Főleg, miután megszületnek az ikrei Dougtól. Egy ideig kezd összeismerkedni Kovac-csal, de nem alakul ki közöttük komolyabb kapcsolat. Nagyon szépen megcsinálták az utolsó részét, ahogy felismeri, hogy neki a gyerekei és Doug a legfontosabbak a világon (ami gyakorlatilag Doug távozása óta folyamatosan érződik rajta), és csapot-papot mindent otthagyva elutazik Seattle-be Doughoz (még a lányok nélkül), ami, mint már Ross-nál is írtam, egy rendkívül megható és érzelmes jelenet, meg is könnyeztem. Már most hiányzik a sorozatból, és szerintem számomra senki sem fogja tudni pótolni a helyét, mint főnővér, akármilyen jó, szimpatikus Haleh, Lydia Chuny, Lily vagy éppen Malik is.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): A harmadik évad elején kiderül, hogy nem kapta el a betegséget Jeanie-től. Benton is az egyik kedvenc szereplőm, annak ellenére, hogy kemény, ám a harmadik évad (és valahogy az azt követők se) az ő évadjai, többnyire negatív történetszálakban szerepel, amit sajnálattal nézek. Előbb a már Carternél is említett Dennis Gant-ügy, ami azért kimondva-kimondatlanul Benton lelkén is szárad, aztán pedig a Carlával történő összegabalyodása és fiának megszületése (ami már önmagában rendkívül kockázatos, mert koraszülöttként születik), majd pedig később az is kiderül, hogy süket. A harmadik évadban gyermeksebészeti gyakorlatot folytat, ami nagyon megtetszik neki és nagyon szeretné ezt folytatni, ám Abby Keaton nem javasolja őt a gyakorlat meghosszabbításakor (látszódik rajta - ahogy Abby is mondja -, hogy remek sebész, de nem ért a gyerekek és szüleik nyelvén, így nem lenne belőle jó gyereksebész, amivel nem tudok vitatkozni). Aztán Elizabeth Corday megérkeztével egy ideig járnak, de aztán megegyeznek, hogy maradnak inkább barátok és kollégák, amiben véleményem szerint azért valamennyi szerepe Romanónak is van, aki szintén időközben érkezik meg a sorozatba (a 4. évad elején). Ezek után többször is összetűzésbe keveredik Romanóval (a hatodik és hetedik évadban is), lesz fegyelmi tárgyalása, ami után egy darabig felfüggesztik. Megható kijelentés volt tőle, mikor az S04E19 részben mondja Elizabeth-nek, hogy "elvesztettem a mentoromat", utalva itt Morgensternre (attól függetlenül, hogy mi történt korábban kettejük között a műtőben), de erről majd írok kicsit hosszabban Morgensternnél. Sajnos kijelenthető, amit már az elején is írtam, hogy évadok óta rájár a rúd (a 6-7. évadban is). Az ötödik évadban vele is volt egy külső helyszínen forgatott rész (S05E16), amikor egy kis faluba ment orvosi ellátást szolgáltatni és megtapasztalta, hogy milyen is egy merőben más környezetben végezni a munkáját. Ez a rész is nagyon tetszett és feldobta a sorozatot és valamelyest Benton történetszálát is, de ettől még ezen évadokban sokkal több negatív dolog történik vele, mint pozitív (sajnos). Remélhetőleg ez a későbbiekben változni fog pozitív irányba.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Továbbra is azt mondhatom róla, hogy elsődlegesen törtető, másokon átgázoló stílusa miatt generálja a konfliktusokat. Ross-t gyakorlatilag a kezdetektől fúrja, és végül nagy szerepe lesz neki is abban, hogy Doug meghozza a végső felmondási döntését. Mark-ot is megvezeti, átveri, mikor a sürgősségi osztály új vezetőjének kinevezéséről lesz szó (de ez már a 6. évad 1. részében van). Már megszoktam a stílusát, de különösebben nem szimpatikus, sosem lesz az szerintem, inkább semleges. A magánéletéről továbbra sem nagyon tudunk meg semmit (rémlik még néhány dolog vele kapcsolatban, illetve a 6-7. évadban is történnek vele ezzel kapcsolatban dolgok, de erről majd a következő posztban írok), egy darabig nála bérel egy szobát Carter, valamint érdemes még megemlíteni a Dr. Ellis Westes viszonyát, akivel a 4. évadban találkozik munkakapcsolat céljából, de ebből később egy rövid viszony alakul ki (Clancy Brown is egy elég foglalkoztatott színész, gondolom ezért is szerepelt csak ilyen kevés részben, mint vendégszereplő).

- Jeanie Boulet (Gloria Reuben): Számomra Jeanie is a semleges karakterek közé tartozik, sosem kedveltem meg különösebben. Egy darabig próbálja titokban tartani a betegségét, de Mark betekint a leleteibe, Kerry pedig magától rájön. Ezek után el akarják tiltani a betegektől, amibe ő nem nyugszik bele, és gyakorlatilag megzsarolja a vezetőséget (Anspaugh-t és Weavert), mikor el akarják bocsátani, hogy beperli a kórházat és bevonja a médiát is. Ez a döntése sem segítette megkedveltetni jobban a karaktert velem (annak ellenére/attól függetlenül, hogy az ő szemszögéből valamilyen szinten érthető a döntése). Így marad az osztályon, betegeket is ellát. Egy rövid ideig megpróbál a volt férje után is ismerkedni, ami úgy tűnik, hogy Dr. Greg Fischer specialistával sikerül is neki (a 3. évadban), de aztán újra képbe kerül Al Boulet, aki továbbra is rendbe szeretné hozni a tönkrement kapcsolatukat/házasságukat. És Jeanie végül úgy dönt, hogy ad neki még egy esélyt és a 4-5. évadban ezt látjuk, ahogy próbálják helyzehozni azt. Egy ideig visszaköltözik Alhez, majd mikor Al nem talál munkát Chicagóban (szerinte a betegsége miatt), arra kéri Jeanie-t, hogy menjen vele, aki ezt nem teljesíti, így újra elválnak útjaik, most már végleg (a 4.évad 9. részében). Ezek után a 4. évad második felében elkezdi ápolni Anspaugh halálos betegségben szenvedő fiát, akivel jó barátságot alakít ki, ami a srác haláláig még szorosabbá válik. A távozásáig (S06E06) a köztes időben még összejön egy rendőrrel, Reggie-vel és végül elég sok hercehurca árán, de sikerül örökbe fogadniuk egy szintén HIV-pozitív kisbabát, de ez már szerintem átnyúlik a 6. évad történéseibe is.

- Dr. Maggie Doyle (Jorja Fox): A déli kórházból átkerülő új orvosként ismerjük meg a 3. évad 3. részében. Sok mindent nem igazán tudunk meg róla a távozásáig (S05E17). Különösebben rá is a semleges jelzőt tudnám mondani (habár a szókimondósága mindenképp tetszett), egy idő után kiderül, hogy leszbikus, de én nem emlékszem, hogy bármi szó lett volna róla az 5. évad 17. része óta (most a 7. évad 11. részénél járok), hogy mi lett vele. Annyit még mindenképp ki kell emeljek vele kapcsolatban, hogy az első magyar hangként egy nagyon jó mély női hangot kapott (Varga Mária), sajnálom, hogy később lecserélték.

- Dr. Anna Del Amico (Maria Bello): Kicsit több, mint egy évadon keresztül szerepel a sorozatban, a 3. évad 20. részében látjuk először, mint új gyakornokot, aki a második szakvizsgáját csinálja. Maria Bello gyönyörű, de a 24 részben túl sok minden nem történik vele. Kerülgetik egymást Carterrel, majd később, mikor alakulni kezdenének Johnnal a dolgok, megérkezik a volt barátja (aki szintén orvos), és újra összejönnek. A 3. évad utolsó két részében még a vendégszereplőknél írják, a 4. évadban viszont végig főszereplő, és a története se igazán lett lezárva az évad folyamán, így engem váratlanul ért, hogy az 5. évadban már egyáltalán nincs benne. Az S05E01-ben egy John és Lucy közötti beszélgetésből kiderül, hogy a barátjával együtt visszament Philadelphiába, amit én sajnálok, mert szimpatikus szereplő volt. Igaz, szerintem Szirtes Ági hangja kevésbé illett hozzá.

- Dr. Elizabeth Corday (Alex Kingston): A 4. évad 1. részében ismerjük meg, mint az új sebész orvost, aki Angliából van itt ösztöndíjasként. Sok mindent leírtam már róla mind Marknál, mind Peternél. Szimpatikus, csinos nő. Előbb Bentonnal kezd kapcsolatba, aztán Romano is le szeretne csapni rá, de lepattintja, akinek ez nagyon nem tetszik (főleg, miután megtudja, hogy Bentonnal kavar), majd pedig az 5. évadban megismerkedik Markkal, akivel komolyra fordul a kapcsolatuk, ami folytatódik a 6-7. évadban is (és nyilván egészen Mark haláláig). Róla majd írok kicsit többet a 6-7. évadoknál, mert ott is elég sok minden történt már. Tóth Éva hangja passzol hozzá.

- Dr. Robert Romano (Paul McCrane): Mióta megjelent (S04E05), nekem az egyik kedvenc új karakterem és McCrane is brutálisan jól játssza a szerepét (a tipikusan arrogáns, mitugrász, szemétláda főnököt). Kb. azt tudnám elmondani róla, mint eleinte Weaverről, csak őt szinte mindenki utálja, azóta, mióta megjelent. Weaver karaktere azért változott a 2. évad óta, de Romano még mindig (a 7. évadban) is ugyanolyan kis mitugrász rohadék, mint eddig is volt és nagyon jól csinálja! Le a kalappal a karakter kitalálója és McCrane előtt is! Katona Zoltán pedig szintén tökéletes választás volt a magyar hangjának (meghallgattam az eredeti hangját is, elég magas), valamint a főcímben is remek helyet kapott (S06E01-től).

- Dr. Lucy Knight (Kellie Martin): Az 5. évad 1. részében érkezik meg a megyei kórházba, mint harmadéves gyakornok és lesz főszereplő gyakorlatilag másfél évadon keresztül. Vele kapcsolatban sem tudnék olyan nagyon sok dolgot kiemelni és írni, Carter mellé osztják be gyakornoknak és emiatt gyakorlatialg vele is van a legtöbb kapcsolata. Egy ideig látszólag folyamatosan marják egymást, de aztán elkezdenek érdeklődni egymás iránt, ám Carter nem kockáztatja meg a kirúgását azzal, hogy összejön a medikájával. A másik legfontosabb történés pedig a 6. évad 13. részében történik vele sajnos, de erről majd a következő posztban írok egy kicsit bővebben. Egyébként számomra inkább a szimpatikus szereplők közé tartozik/tartozott, csinos, szép, aranyos kis csaj és Gubás Gabi hangja is passzolt hozzá.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. David Morgenstern (William H. Macy): Röviden újra megemlíteném, mivel néhány részben még szerepel a 3. és 4. évadokban. Miután szívrohamot kap, Kerry Weavert nevezik ki a sürgősségi osztály ideiglenes vezetőjének. Amikor visszatér, érződik rajta, hogy már nem a régi, kijött a gyakorlatból és hiába sebész főorvos (és a sürgősségi osztály vezetője), valahogy nem találja a helyét a kórházban és a műtőben sem. Ez utóbbi egy Bentonnal közös műtétnél csúcsosodik ki, amikor Morgenstern leblokkol, átvág egy artériát és Benton átveszi a műtét irányítását tőle, ami a fegyelmi tárgyalásához vezet és aminek a végén felfüggesztik Bentont. Ám David úgy ítéli meg, hogy ő már nem a régi, nincs motivációja és lemond, de előtte még visszavonatja Peter felfüggesztését. Gondolom William H. Macy rengeteg egyéb filmes/sorozatos munkái, szereplései miatt nem tudott maradni hosszabb távon a sorozatban (amit már korábban is említettem). Sajnálom, mert rendkívül szimpatikus és rokonszenves szereplő volt és magát a színészt is szeretem. Ahogy nézem, az utolsó, 15. évadban visszatér még egy részben, gondolom amolyan látogatóként, a "régi szép idők emlékére".

- Dr. Angela Hicks (CCH Pounder): Ő is feltűnik még néhány epizódban a 3. és 4. évadban, utolsó mejelenése az S04E02-ben van. Őt is sajnálom, hogy ilyen kevés részben szerepelt, mert mindig is szimpatikus sebész főorvos volt, határozott, kemény. Mikor Carter úgy vette rá egy műtétre, hogy nem szólt róla Anspaugh-nak, és ő ezt a műtőben tudta meg, majd pedig ki akarta rúgatni, nem semmi. Gondolom, hogy mivel a távozása után nem sokkal érkezik meg Romano, mint szintén sebész főorvos, valamint Elizabeth Corday érkezése (S04E01) is közrejátszhatott a távozásában, valamint az egyéb filmes/sorozatos szereplései.

- Dr. Donald Anspaugh (John Aylward): Róla is írtam már, de megint el kell mondanom, hogy rendkívül profin játssza a sebész főorvost és a kórház osztályvezetőjének szerepét is Aylward. Igaz, miután a nyakába szakad a rengeteg papírmunka is a sürgősségi osztály vezetői pozíciójával együtt (amikor Kerry-nek elege lesz abból, hogy nem jut dűlőre a kórház az állás betöltésével kapcsolatban), viszonylag rövid idő alatt elege lesz belőle és kinevezi utódjának Romanót (nem a sürgősségi osztály vezetőjének--bár egy ideig annak is, hanem a kórház vezetőjének), ami azért lássuk be, érdekes döntés volt tőle. Miután pedig ez megtörténik, egyre kevesebb epizódban szerepel, nem tudom, miért. A fiához kapcsolódó sztoriról már írtam Jeanie-nél, valamint mindenképp érdemes még megemlíteni a 3. évados Gantes beszélgetést (ő, Benton, Gant és Carter) között.

- Dr. Amanda Lee (Mare Winningham): Tudom, hogy csak 4 részben szerepel az 5. évadban, de mindenképp megérdemel két mondatot a csalása (hogy részeken keresztül el tudta hitetni mindenkivel, hogy ő főorvos és így ő lett a sürgősségi osztály kinevezett vezetője e néhány rész erejéig) és a Markhoz fűződö beteges, plátói szerelme, majd pedig a csalódás utáni elkeseredett lépése.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik (Haleh, Chuny, Lydia, Malik, Lily, Connie, Yosh Takata is). Ezen évadokban recepciósként Jerry (Abraham Benrubi) és Randy (Kristin Minter) felváltva szerepeltek.
Az továbbra is kijelenthető, hogy a mentős részek feldobják a sorozatot, melyben valaki beszáll mentőzni (ha jól emlékszem Mark, Carter és Corday voltak eddig) és a történéseket egy kicsit ebből a szemszögből is láthatjuk (mint a Harmadik műszakban). Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni az S05E17. részt, ahol pont egy mentős esik áldozatul egy korábbi esetnek, amiben Carter vett részt. Nagyon jól és keményen meg volt csinálva az egész.

Megemlíteném még a viszonylag sok ismert(ebb) színészt egy-egy epizódszerepben, vagy akik akár több részen keresztül is szerepelnek a sorozatban, néhányuk (mindenkit lehetetlen felsorolni): pl.: Ken Kercheval, Djimon Hounsou, James Cromwell, vagy éppen James Belushi (igaz, utóbbi kettő már a 7. évadban tűnik fel).

A magyar szinkronhoz kapcsolódóan írnék egy-két mondatot, többször is belenéztem, vagy akár fél részeket is megnéztem eredeti, angol nyelven, de egyszerűen olyan szinten jobb a magyar szinkron, hogy nem lehet elmondani. Ez tipikusan azon sorozatok közé tartozik, amit szinkronosan kell nézni és nem feltétlen csak azért mondom ezt, mert már megszoktuk a magyar hangokat egy adott színészhez (mint például Szabó Sipos Barnabást George Clooney-hoz), hanem mert tényleg jobbak a magyar hangok, valamint a magyar fordítások is. Le a kalappal a fordítók, szövegírók előtt, látszik, hogy szakmai lektor is a segítségükre volt (mindig be is mondják minden rész után). Az kicsit mulatságos volt, mikor Clooney távozásával (S05E15) még két részen keresztül benne hagyták a főcímben a magyar hangoknál Szabó Sipos Barnabást.

És utolsónak megemlíteném még, hogy ahogy nézem az IMDb-t, néhány olyan színész sajnos már meghalt a karakterek közül, akik még abszolút nem voltak idősek: például az Abby Keatont alakító Glenne Headly, a Malikot alakító Deezer D (aki idén januárban halt meg), vagy éppen a Wendy nővért alakító Vanessa Marquez (úgy igazából, ezt a bekezdést elsősorban hozzá kapcsolódóan írom, mert róla kikerült az internetre egy videó és egyszerűen döbbenetes, ami azon látható...utánaolvastam, hogy mi történt vele, és rendkívül sajnálatos az egész, a videó pedig szó szerint sokkoló--nagyon sajnálom, hogy odajutott szegény, ami a videón látható).

A harmadik évad értékelése: 8/10.
A negyedik évad értékelése: 9/10 (főleg Romano és Ross miatt).
Az ötödik évad értékelése: 9/10 (szintén főleg Ross miatt).
9/10
nikato 2020 nov. 22. - 11:51:01 9/10
(2114/2115)
13. évadban furcsa, hogy belecsöppen Gates, akit ugye Stamos alakít, eredetileg más karakter lett volna, de akkor még nem ért rá, így átírták és később mentősként jelent meg. Viszont sokan írják a neten is, ami engem is zavart, hogy túl idős volt kezdő orvosnak, 43 volt, de 35-nek írták meg, pedig látszott rajta a kor, az élettörténete is fura volt, h együtt él az elhunyt barátja nőjével és lányával, a szinkronhangja is borzalmas volt. Lehetett volna orvos akit áthelyeztek egy másik kórházból mondjuk. Nem értettem azt se, Neela-ba, hogy lehetett ennyi férfi szerelmes, csak ebben az évadban 3 is. A végén Prattet is miért intézték el? Az egyik legszerethetőbb karakter volt.
8/10
Lámai Dala 2020 máj. 20. - 16:01:53 8/10
(2113/2115)
Az +van, hogy beviszik a mókust a balesetire, kijön egy doki hozzá.
--Ross doktor vok.
--Igen? Akkor azonnal hívjon egy jó orvost!

De viccet félretéve nekem bejött a sorozat, főleg Romano karaktere. Carter szinkronhangja pedig tökéletes volt Alföldi Robival. Dr. House az Isten, de a 2. hely az jár. 8,5/10
10/10
tartakovsky 2020 jan. 15. - 22:17:07 10/10
(2112/2115)
Az RTL-nél szépen belevágták az első évadbeli Hóvihar című epizódba, ezért tartottam tőle, amikor megtudtam, hogy az ő két kábelcsatornájukon (RTL II, Sorozat+) fogják adni az első évadtól, hogy ez előfordulhat....
Gulyás Katalin 2019 júl. 24. - 12:31:36 Előzmény King Diamond
(2111/2115)
Jeanie Boulet nem ápolónőként került a sorozatba, hanem gyógytornász (fizikoterapeuta)ként. Ebből lett orvosasszisztens a második évadban. Ezt a lépést kicsit erőltetettnek érzem, csak azért hozták be, mert folytatni akarták az elkezdett szálat Bentonnal -viszont Gloria Reuben kevesellte a szerepét gyógytornászként
Kuttyánszkikutya 2018 okt. 30. - 13:28:12 Előzmény tartakovsky
(2110/2115)
Téééényleg? Hogy az ördögbe nem ismertem rá, ismerem Uri István hangját, őt magát is személyesen...!?.Hm,...
10/10
tartakovsky 2018 okt. 29. - 14:32:48 10/10 Előzmény Kuttyánszkikutya
(2109/2115)
Uri István
King Diamond 2018 aug. 19. - 20:11:58
(2108/2115)
Hát, megint csak nem tudom elmondani, hogy jól haladnék a Vészhelyzet évadaival. Az első évadról jó másfél éve írtam, ami után egyébként elkezdtem nézni a másodikat is (ha jól emlékszem, 3 részt néztem meg akkor), de utána valahogy abbamaradt és nem folytattam. Aztán már megint eltelt másfél év, mikor most úgy döntöttem, hogy folytatni kell most már, mert sosem fogok vele végezni. Így most 3 nap alatt ledaráltam a második évadot. Ez az évad 22 részes (az első 25 volt), részenként kb. 45 percesek. A főcím és a zene továbbra is remek, a második évad hatodik részében történik az első változás a főcímben, itt kerül be Jeanie Boulet (Gloria Reuben) a főszereplők közé. A magyar hangokról továbbra is azt tudom elmondani, hogy nagyon illenek a szereplőkhöz. A történetszálak többé-kevésbé folytatódtak az egyes karaktereknél, illetve némelyiket kicsit jobban is megismerhettük, ezekről írnék most kicsit hosszabban:

MOSTANTÓL SPOILER IS LEHET BENNE /MÁSODIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Továbbra is az egyik legszimpatikusabb szereplő. Most már ő a megbízott vezetője a sürgősségi osztálynak, melyet szerintem jól végez. A családi történetszála gyakorlatilag úgy folytatódik, ahogy megjósoltam, vagyis, megpróbál ingázni Chicago és Milwaukee között (ahol a felesége és a lánya élnek), de nem működik sokáig a távkapcsolat, mert Jenn beleszeret egy ottani kollégájába, ám végül egy baleset miatt lesz kénytelen elmondani Marknak ezt, még Karácsony előtt, amit nem így tervezett. Az évad vége fele beadja a válópert. Néhány részben szerepel a felesége és a kislánya is, akinek nehéz megemésztenie, hogy a szülei szét fognak menni, érthető módon (és nem is nagyon tudja még hova tenni/feldolgozni a helyzetet). Amikor nem megy haza, akkor Dougnál száll meg, ahol megismerkedik annak több nőjével is.
Már viszonylag az évad elején megkapja maga mellé Dr. Kerry Weavert, aki, mint új szereplő érkezik a sorozatba és egyből felkavarja az állóvizet. Mark jól kijön vele és az évad végére megegyeznek, hogy támogatja őt a kinevezésében, mint új főorvos, ha Kerry is támogatja Susant (akit Mark nagyon kedvel és jóban van vele már a kezdetek óta), hogy ő legyen a gyakornokok főnöke. De Mark gyakorlatilag mindenkivel próbál jó kapcsolatot kialakítani. Ebből adódik aztán az is, hogy egy betegével (Loretta) jó kapcsolatba kerül, aki több részen keresztül is szerepel az évadban.
Az viszont érdekes, hogy az első évad végén meglebegtetett műhibaperből gyakorlatilag még nem lett semmi. Ha jól emlékszem, néhány részben volt csak erről szó, és mindössze egyetlen részben találkozott a meghalt anyuka férjével és a kisgyerekkel. Nem emlékszem, hogy ilyen sokáig húzódna ez az egész és majd lesz belőle valami később, vagy sikerült peren kívül megegyezni az apával (amiről volt is szó), csak nem mutatták. Mindenesetre érdekel, hogy ebből lesz-e még valami a továbbiakban.

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Nála is érdekes a történetszál folytatása, mert Carollal gyakorlatilag semmilyen szinten nem léptek előre, mindössze barátok az évad folyamán. Igaz, ebben szerepet játszik Carol kibontakozó kapcsolata a mentős sráccal (Sheppel), ám az utolsó részből megint csak arra lehet következtetni, hogy ez sem lesz hosszú életű. Az évad folyamán néhány rész erejéig megismerjük mind az édesapját, mind pedig az édesanyját. Volt kitől örökölnie az egyéjszakás kalandokat és rövid kapcsolatokat. Az évadban még az apja kiszemeltjével is összegabalyodik. Egy ideig úgy néz ki, hogy nem támogatják tovább a kórházi ösztöndíját, amit leginkább a gyerekosztály vezetője (Dr. Bernstein) erőltet, aki ki nem állhatja Dougot. Ám az évad egyik legjobb részében, ahol megment egy csatornába szorult kisfiút és a sajtó által ismertté válik és kitüntetést is kap, aminek következtében úgy döntenek Morgensternék, hogy újabb egy évre meghosszabbítják az ösztöndíját úgy, hogy Mark lesz a közvetlen főnöke. Ebben az évadban Rossnak is volt egy tévedése/hibázása egy sportoló fiú korábbi diagnózis felállításánál, amikor is nem vett észre egy kezdődő daganatot a térdében. Az apának aztán nem mondták el a teljes igazságot az esetről (egyeztetve a kórház ügyvédjével, Morgensternnel, Greene-nel), amit Benton nem nézett jó szemmel és ő ezt megtette. Aminek következtében nem csak Ross került bonyodalomba. Érdekességként még meg lehet említeni hozzá kapcsolódóan, hogy néhány epiződ erejéig van egy állandó kisfiú betege, akinek anyját Lucy Liu alakítja.
Idővel gondolom azért majd újra egymásra találnak Carollal, de már nem emlékszem, hogy mikor.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Az egész évadon keresztül próbál kijönni Weaverrel, de nem nagyon megy, valamint próbál helytállni úgy a munkájában, hogy közben neveli is a húga kislányát, aki a harmadik epizódban otthagyja azt. Ez nem nagyon megy neki, valószínűleg ezért is utasítja vissza az évad végén a gyakornokok főnöke posztot, amit végül Weaver felajánl neki. Úgy gondolom, hogy túlságosan sok játékidőt elvesznek a kislánnyal és a húgával kapcsolatos dolgok, ami unalmassá válik egy idő után. Mert gyakorlatilag a magánéletéből ezen kívül semmit sem kapunk. Megértem, hogy baromi nehéz helyzetbe kerül, mert az elején még azon is elgondolkodik, hogy örökbeadja a kislányt, majd úgy dönt, hogy ő szeretné adoptálni (mikor a szülei is kezdenek segíteni neki a kislány nevelésében), amit viszont keresztül húz Chloe visszatérte, valamint, hogy látszólag megváltozott, normális állása és férje is van és tiszta. Így végül úgy dönt, hogy visszaadja a kislányt nekik. Ahogy nézem az IMDb-n, a húga a huszadik részben szerepelt utoljára a második évadban, és mindössze egyetlen részben fog még visszatérni, majd évadok múlva. Nem is baj, mert nekem valahogy sosem volt szimpatikus a karakter. Kayson egyáltalán nem szerepel a második évadban, így a kettejük első évad végén elkezdett történetszála sem folytatódott (amit bántam). Kíváncsi vagyok, hogy miként folytatódik a története a harmadik évadban.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Vele azért itt már több minden történik, mint az első évadban. Az első részben történő belépője/visszatérése az osztályra mulatságos. Egy ideig jól elvan a sebészeten, Bentonnal is jobbra fordul a kapcsolata. Aztán, már az első részben megérkezik egy új medikus, Harper Tracy (Christine Elise), akivel eleinte csak kerülgetik egymást. Időközben azonban Ross egy éjszaka erejéig "belép" a kibontakozó kapcsolatba, amit John nehezen, de végül megemészt. Aztán összejönnek Harperrel és egész jól is alakul a kapcsolatuk. Mindaddig, míg a színre nem lép Harper egy korábbi egyetemi évfolyamtársa, Dale, akivel már az elejétől kezdve rivalizálni kezd Carter. Ez odáig fajul, hogy kimutatja a foga fehérjét John, vagyis, hogy úgy alakítja a dolgokat, hogy magát segítse a többiek helyett, neki legyen minél több betege/esete, hazudik nekik/átveri őket, stb. Ennek aztán meg is issza a levét, mert Harper szakít vele, és ahogy látom az IMDb-n, már nem is fog visszatérni a sorozatba (pedig nem voltak rossz páros). Ezen kívül az évad szintén vele zárul (csakúgy, mint az első), miután a diplomáját megkapja és általános orvos lesz. Szép gesztus az is tőle, hogy végül mégis csak Benton mellé szeretne kerülni továbbra is, amit Morgenstern jóvá is hagy. Az évad úgy végzödik, hogy Bentontól megkapja az orvosi köpenyét, rajta a nevével (ami szintén szép gesztus), utána pedig éppen hoznak egy sérültet, és ahogy Susan mondja, hogy Carter doktor, az is nagyon szép (egyből emlékeztetett az utolsó évad végére, ahol szintén hasonló a felállás, csak ott Carter mondja ezt Rachel Greene-nek, megható jelenet). Ez is egy remek évadzáró volt.
Még annyit megemlítenék, hogy neki is van az évad folyamán egy visszatérő betege, Ruby (Mr. Rubadoux), akinek nem mondja el a teljes igazságot a felesége állapotáról, hogy megkímélje őt ettől. Helyette megpróbál mindent annak érdekében, hogy a lehető legtovább tudja maga mellett még Ruby a feleségét élve, ám Ruby rájön, hogy hazudott neki és csalódik benne. Carter még Ruby feleségének temetésére is elmegy a bűntudata miatt, de ez a férfit már nem nagyon érdekli.

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): A Taglierivel történtek után az évad nagy részében a magánéletéből nem látunk sokat. Ebben az évadban néhány rész erejéig mentős gyakorlatot kell végeznie, ezért láthatjuk ilyen munkában is, ami egyébként feldobja a sorozatot, vagyis, hogy nem csak a kórházban játszódik mindig. Itt ismerkedik meg Ray Shepharddal (Ron Eldard), akivel egy ideig kerülgetik egymást, aztán úgy néz ki, hogy összejönnek. Carol saját házat vesz, amibe beköltözik Sheppel, ám időközben többször is azon kapja, hogy nem nagyon tudja fékezni az indulatait, dühét. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul Shep mentőstársának, Raulnak az elvesztése is, de már előtte is mutatott jeleket erre. Ennek az lesz a vége, hogy az utolsó epizódban azt mondja neki, hogy amíg nem lesz képes kezelni az indulatait, addig nem tud vele együtt élni. Amint látom az IMDB-n, még a következő epizódban (S03,E01) szerepelni fog Shep, utána viszont már nem, kíváncsi vagyok, hogy hogy válnak el. Valamint, hogy mikor és hogyan fog majd újra összejönni Ross-szal.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): Hát, Jeanie Boulet-val ebben az évadban is csak az összegabalyodásukat láthatjuk, illetve, a "szakításukat", miután Jeanie bejelenti, hogy nem tud kilépni a házasságából. Ennek ellenére az évad második felében már külön él a férjétől (igaz, el még nem váltak). Benton ezek után eleinte tudomást sem vesz Jeanie-ról, majd később jobgra fordul a kapcsolatuk, ám ekkor kiderül, hogy Jeanie (volt)férje AIDS-es, ami eléggé megbolygatja az életüket (ez már az évad végén derül ki, így kíváncsian várom, hogy merre viszik majd tovább ezt a szálat). A nővére és annak férje itt már csak egy-két epizódban bukkant fel. A családi élete mellett/helyett ő is a munkáját helyezi előtérbe, hogy azt minél jobban végezze és minél több mindent elérjen. Erre lehetősége is nyílik, amikor egy szívsebész főorvos specialista, Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin) beveszi őt is a csapatába. Itt sokat tanul, sokféle műtétet tud végezni, vagyis azt csinálja, amit mindennél jobban szeret. Ám egy idő után feltűnik neki, hogy Vucelich csak bizonyos betegeket helyez előtérbe a kutatásainál/publikálásainál, azokat, akik menthetetlenek, vagy negatív kimenetelűek lehetnek, nem veszi be ezekbe. Miután emiatt konfrontálódik Vucelich-csel, az kisvártatva kiteszi őt a csapatából, úgy beállítva, mintha Bentonnal ezt megbeszélték volna. Ezek után dühös lesz magára, majd Greene-nél és Hicks-nél próbálja bizonyítani az igazát, akik azt mondják, hogy ha van elegendő bizonyítéka Vucelich ellen, akkor keresse fel a kórház vezetőségét, de ha nincs akkor maradjon csendben és dolgozzon tovább, mert ha pert indít ellen és elveszti, akkor oda az orvosi karriere. Illetve, az évad folyamán vele is megtörténik az, ami Ross-szal, vagyis, hogy elnéz egy vakbélgyulladást, aminek következtében az bevérzik és perforál, azonnali sürgős műtét végrehajtását eszközölve. Eleinte nem mondja el a nő férjének a teljes igazságot, hogy korábban hazaengedte a nőt megvizsgálás nélkül, a nővér leírása alapján, és hogy valószínűleg ezért történt a perforálás, később viszont mégis megteszi, mert nem hagyja a lelkiismerete nyugodni. És végül Vucelich ellen is beadja a bizonyítékait, aki azok alapján úgy korrigálja a kutatásban részt vett betegekről alkotott véleményeit, álláspontjait és cikkét az aorta aneorizmáról, hogy a kórház újabb támogatást kapjon a további kísérletekhez. Az évad vége fele megtudja Jeanie Boulet-től, hogy annak (volt)férje AIDS-es és nem kizárt, hogy őt is megfertőzte, és ezáltal Benton is elkapta. Ez még nem derül ki az utolsó részben sem, de gondolom hamarosan megtudjuk. Várom a fejleményeket.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Én már most a főszereplőkhöz veszem, hiába van még ebben az évadban a "Guest starring" alatt. Kemény, alapos, nem egy simulékony stílusú orvos, aki az évad első részében kerül a sürgősségi osztályra. Eléggé felkavarja az állóvizet, az évad első felében többször, többekkel is összetűzésbe keveredik. Ennek következtében még kigúnyolás áldozatává is válik. Az egyik részben éppen szabadnapos, a többiek számára pedig ez a nap a legjobb. A magánéletéről sok mindent nem tudunk meg, a tizedik epizódban megjelenik egy fekete férfi, akinek a nyakába ugrik, de többet róla sem tudunk meg. Az évad végén kinevezik az osztály új főorvosának, miután végül Mark is támogatja a kinevezését. Ezek után gondolom főszereplőnek lép majd elő és a főcímben is benne lesz. Ő a második a szereplők közül, aki a legtöbb epizódban szerepelt (az IMDb szerint 250-ben). Kicsit fura lesz megszokni a stílusát, de muszáj lesz. Andai Kati hangja hozzá is remekül passzol.

- Jeanie Boulet (Gloria Reuben): Ápolóként ismertük meg már az első évadban is, a másodikban eleinte még, mint Peter szeretője tűnik fel. Aztán, a második felétől kezdve már ő lesz a sürgősségi osztály új ápolója és Peternek akarva-akaratlanul meg kell békélnie vele és a kapcsolatukat rendbe hozni. Peter mellett olykor-olykor feltűnik az életében a férje, Al Boulet, aki rendbe szeretné hozni a tönkrement kapcsolatukat/házasságukat (Michael Beach alakítja a férjét, akit jó látni a Harmadik műszak után, csak nem feltétlen ebben a töketlen szerepben). És ugye az évad végén pedig Al bekerül a kórházba, és kiderül, hogy AIDS-es, aminek következtében megréml Jeanie is és ő is leadja a vérét a tesztek elvégzéséhez, hogy megkapta-e, valamint Bentonnak is elmondja a helyzetet. Itt még nem derül ki a tesztek eredménye. Látom, hogy még jó néhány évadon keresztül szerepelni fog, meglátjuk merre viszik tovább a történetét. Kocsis Mariann hangja hozzá is passzol, bár ő szokta a legtöbb fekete női karaktert szinkronizálni a filmekben is.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin): Bentonnál már elég sok mindent leírtam róla, jó néhány epizód erejéig láthatjuk őt, mint szívsebész specialista. Tapasztalt, kemény és nem vesz be akárkit a csapatába. Így, mikor ez megadatott Bentonnak, eleinte úgy tűnt, hogy megfogta az isten lábát. Viszont aki egyszer is hibázik, az elvágta nála magát. Vucelich és Benton utolsó jelenete kiváló, ahogy az utolsó részben a liftben még összefutnak.

- Ray "Shep" Shephard (Ron Eldard): Róla is már sokat írtam Carolnál, mentős, akit Carol a mentős gyakorlatánál ismer meg. Fura, hogy viszonylag sokáig Hathaway-nek szólítja Carolt. Színt visznek a sorozatba a mentős részek, hogy azt is láthatjuk, de persze itt kevésbé van ezen a hangsúly. Mint már szintén említettem, az évad végére eltávolodnak egymástól Carollal a viselkedése miatt. Nem gondolnám, hogy hiányozni fog.

Természetesen, itt most megint meg lehet említeni Dr. Morgensternt, Hicks-et, Coburnt is, akik továbbra is fel-feltűnnek epizódokban. Kayson ebben az évadban nem szerepelt, viszont néhány rész erejéig láthattuk Dr. Bernsteint (a gyerekosztály vezetőjét). Sajnálom, hogy Dr. Swift sem szerepelt ebben az évadban, sőt, ahogy nézem, már alig fog néhány részben. Pedig jó kis karakter volt és Michael Ironside remekül alakította.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik. Ebben az évadban recepciósként inkább mindig Jerryt (Abraham Benrubi) láthattuk, aztán kb. a felétől kaptunk egy újat, az igen mutatós Randy Fronczak (Kristin Minter) személyében, aki szintén remek választás volt a vagány karakterével. Timmyvel nem tudom mi lett, de ahogy nézem, visszatér még, igaz, elég sokára.
Az kijelenthető, hogy a mentős részek feldobják a sorozatot, így például a 16. epizód, melyben a nagy tűz/robbanás volt, sokat hozzátett az egészhez. Remélhetőleg lesz ilyen jellegű bepillantás akár a tűzoltók/rendőrök munkájába is, ha még csak pár epizódnyira is. Viszont, ebben az évadban nem volt annyi kiemelkedő rész, nem volt egyáltalán rossz, de nem volt olyan jó, mint az első (szerintem).
Így, a második évad értékelése: 8/10.
Kuttyánszkikutya 2018 aug. 17. - 08:10:08
(2107/2115)
Ennek a roppant idegesítő Frank recepciós dromedárnak ki a roppant idegesítő szinkronhangja?
9/10
nikato 2018 jún. 08. - 19:07:24 9/10
(2106/2115)
Most már remélem végig leadják!!! Van mit nézni este, ráadásul reklám mentesen!!!
10/10
tartakovsky 2018 ápr. 01. - 17:42:25 10/10 Előzmény kriszta.g
(2105/2115)
Az M3 azért "hagyta abba" a sorozat vetítését a 8. évadnál, mert ennyi évadot vettek meg , a többi évadok vetítési joga az RTL-nél van.
9/10
nikato 2018 márc. 30. - 17:38:47 9/10
(2104/2115)
Onnantól lett jobb, hogy Dr. Ross és Carol elmentek, jött Lucy, Abby, Luka.. Clemente, Romano viccesek voltak, őket is szerettem. Olyan jó volt, mikor adta az M3, volt mit nézni este, online nincs akkora türelmem, de majd valamikor elkezdem.
vargabeatrix3 2018 márc. 29. - 14:30:03
(2103/2115)
2017 őszétől kezdtem el nézni az M3 csatornán újra. Mikor adta a tv a maga idejében, 10-en évvel ezelőtt, akkor is néztem, de újra belefogtam. Aztán decemberben félbe hagyták az M3 csatornán. Így elkezdtem nézni online a folytatást. 3.5 hónap alatt néztem meg a fennmaradó részeket. Valamikor Mark Greene betegsége környékén hagyták abba a tv-ben, tehát onnantól. Hát mit is mondjak, vegyesek az érzéseim. Alapvetően egy jó sorozat volt, voltak olyan évadok amiknél napi 3 részt is megnéztem ha volt időm. Ellenben az utolsó 3-4 évad talán ami rém unalmas volt. Nem akarok túlozni, de bizony úgy rugdostam át magam a részeken :D

Spoiler talán:
Az utolsó évadban a régi szereplők voltak akik elvitték a sorozatot. Amit kiemelnék: nekem nagyon sok és unalmas volt, hogy évadokon keresztül Abby - Luka szerelme volt a téma. Illetve Abby alkoholizmusa. Hol ivott, hol nem, hol lezüllött, hol anya lett, hol újra ivott. Már az első évadokban is igen erősen központi szerepe volt, de a közepe/vége felé...
Aztán Neela. A másik fele. Ahogy bekerült a sorozatba, folyton az ő szerelmi élete volt terítéken. Hol ezzel hált, hol azzal. Hol ennek törte össze a szívét, hol annak. Ő olyan volt mintha a végezet asszonya lenne vagy mi a szösz.

Szerintem nagyon elvitték a magánélet irányába a sorozatot. Carter-nek, meg Bentonnak, Green-nek stb. mindenkinek volt magánéleti szála, de ennek a 2 nőnek főleg.
Szerintem nagyjából onnantól kezdett mélyrepülésbe a sorozat, mikor Carter elment Afrikába. Még az Afrikai részek jók voltak, de aztán kifulladt. Nem tudom megnézném-e újra a részeket. Talán. Talán úgy hogy átugrok pár évadot. :) A régi szereplők kiírásával már nem volt olyan.
Tankard 2018 jan. 02. - 13:12:16
(2102/2115)
Még nyáron kezdtük el nézni, most járunk a 14.-ik évad közepén, és arra jutottunk mindketten a párommal, hogy kb. a 11-ik évadtól mélyrepülésbe került a széria.

SPOILERES LEHET a folytatás.

Dr. Green távozása után, sorra léptek ki a sorozatból a régi nagy karakterek, és helyettük sokkal gyengébbek jöttek. Ehhez párosul még hogy a sztori lapos lett, erõltetett nem életszerû, túlbonyolított,néhol szánalmasan gyenge, túlerõltetett történetvezetéssel, pokemonoknak beillõ színészekkel, és szinkronokkal. A 13.és14.-ik évadok sok része, nagyon gyenge és erõltetett. Ezen pér erõsebb rész,egyéni történet, és néhány ismertebb színész felbukkanása, egy egy epizódra, segít csak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy hiányozni fog az esti vészhelyzet nézés, mikor befejezzük az utolsó évadot is :)
kriszta.g 2017 dec. 12. - 12:27:46
(2101/2115)
Gratulálok az M3-nak hogy sikerült abbahagyni. Beálltak a sorba. Mindenhol ez megy. Azt hittem itt más lesz. A Cool leadja az utolsó évadot is. Itt meg a felénél abbahagyják, tényleg ami a tévében megy az már szánalom.
10/10
tartakovsky 2017 jún. 25. - 11:34:14 10/10
(2100/2115)
"csomó biztonsági õr a háttérben"

Akik azért gyakran nincsenek ott,amikor valóban kellenének.
szjozsi79 2017 jún. 24. - 19:00:33
(2099/2115)
Én csak nemrég kezdtem el nézni, amióta az m3 adja az elsõ évadot.
Egy dolog feltûnt:
A háttérben mindig irreálisan sok az ember. Ráadásul eléggé oda nem illõ emberek. Ezek néha feltûnnek közvetlen a kamera közvetlen közelében is.
Ez olyan szürreális, vagy groteszk vagy nem is tudom, mi a jó szó rá.
Érdemes megfigyelni ezeket a statisztákat. Baseball kesztyûs ember a recepciós pultnál, csomó biztonsági õr a háttérben, infúziós állványt tologató emberek, valaki bõrönddel, kerekesszékkel rodeózó rokkant, szóval minden, amit el lehet képzelni. És mindenhol emberek a folyosókon, a helyiségekben, amerre a fõszereplõk elõfordulnak.
Quinn Mallory 2017 máj. 17. - 13:48:52
(2098/2115)
Köszi! (Rá tippeltem amúgy, de nem találtam róla infot.)
Quinn Mallory 2017 máj. 16. - 23:02:00
(2097/2115)
Nem tudja valaki, hogy a Harper medikának ki a szinkronhangja?
9/10
nikato 2017 ápr. 10. - 08:09:00 9/10
(2096/2115)
Mindegy, mert lehet aztán nem is fogom végig nézni. Már most idegesít. Susanne Lewis doktornõ húgával kapcsolatos sztorit kiskoromban is utáltam már, a pénteki résszel pedig meg is indult... A heti 1 rész régen bõven elég volt a Vészhelyzetbõl. Minden nap már sok.