Téma: Viridiana

5/10
vargama 2022 márc. 12. - 22:21:08 5/10
(25/25)
Nem tetszett a film. Nem értettem, hogy mi az üzenete. Attól, hogy botrányfilm volt több országban, még nem lesz jó egy film. A koldusok vacsora-jelenete, illetve az Utolsó vacsora festmény felhasználása fotó beállításához lehet a botrány oka. Szerintem ez nem életszerű, nem valószínű, hogy a társaság műveltsége idáig terjedne. Viridiana és Jorge kapcsolata sem tisztázott, sem a film közben, sem a végén.
bbbeva 2016 ápr. 05. - 21:50:36
(24/25)
2016. április 12-én 19 h-tól vetítjük az Esernyõsben (Bp. III. Fõ tér 2.) Mindenkit szeretettel várunk!!!
Thousand Lakes 2011 ápr. 04. - 00:48:22
(23/25)
Jók az imádkozás közé bevágott, munkát ábrázoló jelenetek. Amúgy elég unalmas a film.
Coleman 2009 júl. 26. - 13:38:45
(22/25)
Bunuel egyik nagy remekmûvének tartják, szerintem nem az, bár én is nagyra tartom. Leginkább a végétõl, az utolsó vacsorától válik elementáris erejûvé a film, a sejtelmes befejezéssel megkoronázva.
tündemamusz 2009 jan. 17. - 02:25:46
(21/25)
Jó kis fricska ez a vallásnak az egyszer biztos! Hát még amikor a trágár mulatozók az Utolsó vacsora festményeként jelennek meg! Na abban aztán benne van minden - egyetlen képben foglalja össze az egész film mondanivalóját! Szuper! :) :D
Humpy 2008 jún. 23. - 00:08:07 Előzmény gtothistvan
(20/25)
Akkor egyelõre hiába erõlködtünk...)))
gtothistvan 2008 jún. 22. - 22:02:05 Előzmény Humpy
(19/25)
Nagyon köszi a segítséget, de kb 30 éve láttam és cavintont csak rec-re adnak.
Humpy 2008 jún. 19. - 00:49:47 Előzmény gtothistvan
(18/25)
Az bizonyára 'Az elhagyottak' címû korszakalkotó Bunuel film volt. Az ágyakon kívül ott még a kakasok/tyúkok, botok/kövek illetve egy jókora darab hús is igen fontos szerepet játszanak.
Újra meg fogom nézni, s az adott film topikjában majd folytatom.
gtothistvan 2008 jún. 14. - 20:08:23
(17/25)
Kérlek segítsetek! Mikor anno kinyilt a csipám a mûvészfilmekre, láttam egy Buòuel filmet talán mexikóban jáccódott egy szegény negyedben /sajnos a címére nem emléxem ??/...kifinomult jell.ábr. pl.az ágyaknak milyen komoly státusza volt + egy gátlástalan gyermek gyilkosság...nagyon megviselt.
offtopic
Tenebra Mors 2008 jún. 11. - 11:18:27
(16/25)
OFF: Az Aranykor is néma? Mert én úgy tudtam, az már hangosfilm. Még nem láttam, sajnos, de érdekel persze az is.
Legjobban egyik tanárom jellemezte Dalí-Bunuel kapcsolatát, mikor azt mondta, hogy hasonló volt, mint Resnais és Robbe-Grillet-é. A Tavaly Marienbadban után Resnais soha többet nem készített olyan típusú filmet, ahogy Bunuel sem nagyon csinált "andalúziaikutyásat" a késõbbiekben.
Mondom, nekem tetszett az is a maga beteg módján, ha ez a Dalí-féle mûvészet annyira nem is jön be máshol. Fõleg az elemzése az izgalmas, ha elkezdi az ember felfejteni az esetlegesen benne rejlõ pszichoanalitikus értelmet. Na, az szórakoztató dolog!
Humpy 2008 jún. 11. - 08:26:39
(15/25)
Bunuelnek bármelyik filmjét megnézném (sokadszorra is) kivéve a két elsõ (néma)filmjét. Dali világa (nihilizmus, közönségesség, exhibicionizmus) nagyon ellenszenves nekem. Ezzel szemben Bunuelt, szinte valamennyi késõbbi filmje alapján, a misztikumot nagyon következetesen képviselõ, intellektuális de soha sem egoista MÛVÉSZnek tartom.
Tenebra Mors 2008 jún. 11. - 02:20:13 Előzmény Humpy
(14/25)
Félig OFF: Most hirtelen nem tudnék példát mondani, de mintha élne emlékeimben olyan tömegfilm, ami kivétel 8D. De való igaz, hogy manapság a zene az nagyon visszaalakult azzá, ami a némafilmes korszakban volt: mikiegérzenévé. Aláfesteni a jelenetet, ezzel is megmagyarázni a szerintük gondolkodásra képtelen nézõnek, hogy mi is folyik a vásznon. Pedig legtöbbször a csendnek van nagy szerepe. Most hirtelen a Volt egyszer egy vadnyugat jut eszembe, ami ugye egy tömegfilm, western, de pl. ott szerintem mesterien bánnak ezzel a részével is a filmnek. Pl. mikor az elején csak a zajokat, zörejeket halljuk egy ideig, semmi beszéd, vagy zene. Vagy, mikor a fõhõs elkezd szájharmonikázni, és ugye jellemzõ módon ez a filmen belüli "zene" átúszik egy filmen "kívüli" zenébe. Szóval vannak azért, akik e téren is tudnak bánni a zenével.

Bunuel-nek amúgy én sajnos még csak ezt a filmjét láttam jó sokszor (elõször egy egyetemi filmvetítésen), meg az Andalúziai kutyát, illetve a Nap szépének az elejét, úgyhogy van még mit bepótolni... De már e filmje miatt is megszerettem a rendezõt. Az Andalúziai kutya meg kész 8D. Bár az igazából Dalí hatását jobban érezteti, a késõbbi Bunuel filmeken látszik a különbség, hogy azért mi is az õ stílusa (legalábbis úgy tudom, filmrészletek alapján, hogy ilyen durvaságokig azért nem fog elmenni a késõbb, mint a zongora+halott szamár+papok 8D).
Humpy 2008 jún. 09. - 10:12:52 Előzmény efes
(13/25)
Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Az igényes filmek hangzó része is izgalmas. Amit pedig a zene hiányáról írsz, az nagyon találó.
Vannak rendezõk, akik a már hallható zenét hirtelen lekeverik (elnémítják), hogy a párbeszéd egy adott pontján egy-egy rövid mondat, néhány szó különös hangsúlyt kapjon. Ez is remek filmes eszköz.
efes 2008 jún. 09. - 10:02:10
(12/25)
Ez így igaz, de én azért óva intenék attól, hogy egy legyintéssel elintézzük a filmzene jelentõségét! A film, lényegébõl és a hangosfilm megjelenése óta "gesamtkunst" tehát összmûvészeti ág, mûfaj, akármi. Így a hangzó oldalának legalább olyan fontos szerepe van, mint a vizuálisnak, legyen szó zörejekrõl, a színészek hangjáról, vagy éppen a kísérõ, aláfestõ, ellenpontozó stb. ZENÉRÕL. Arról nem is szólva, hogy a zene HIÁNYA is zene, ebben a közegben is, például.
Humpy 2008 jún. 09. - 08:38:28 Előzmény Tenebra Mors
(11/25)
Jó, hogy felfigyeltél a zene szerepére Bunuel filmjeiben.
Azt hiszem, egyetlen filmjében sem használt háttérzenét, kivéve amikor valaki hangszeren játszik, énekel vagy feltesznek egy zenét a lemezjátszóra. Képzeljünk el egy mai (hollywoodi) filmet aláfestõ zene nélkül. Ki látott már ilyet? A zenével nagyon jól lehet manipulálni, érzelmeket sugallni, gerjeszteni a nézõ számára. Bunuel soha nem élt ezzel az eszközzel, és nem véletlenül!
verdeleth 2008 jún. 09. - 00:36:01
(10/25)
Örömmel látom hogy ilyen sokan megnézték, de ez talán a Filmmúzeumnak köszönhetõ. Látszik, hogy lenne igény a jó filmekre, de inkább hülyeségeket vetitenek a magyar adók (tiszt. a kiv.-nek) Ha arra várnék, hogy a Tv adja le azokat a Bunueleket, amiket láttam, hát még sokáig várhatnék
Egyébként a Viridiana a kései korszak kezdõfilmjének takinthetõ, ahol újból visszatalál a szürrealizmushoz, és a mexikói évek jó de nem zseniális (pár azért nagyon ott van) filmjei után életmûvének leghatalmasabb opuszait alkotta, és ezen ékességek mögül is ragyog a Viridiana. Bunuelt mindenkinek! :)
Humpy 2008 jún. 08. - 08:18:58 Előzmény Tenebra Mors
(9/25)
Nagyon gazdag szimbolikájú film, meghökkentõ jelentekkel. A hálátlan koldusok egy rövid ideig úgy ülnek az asztalnál, mint az apostolok az Utolsó Vacsoránál. Közben már javában lerészegedtek és kiélvezik azt a ritka lehetõséget, hogy egy jó lélek olyan úri házba invitálta õket, ahol semmi keresnivalójuk nincsen. A nemes segítségnyújtás 'meghálálása' Viridiana-t végleg visszalöki a rideg valóságba, oly távol az eredetileg választott apáca élettõl a zárdában.
Tenebra Mors 2008 máj. 14. - 23:56:54 Előzmény babalujza
(8/25)
Szerintem arról szól a film is, és a vége is azt sugallja, amit sok Bunnuel film: a vallás egy hülyeség, legalábbis a fanatikus formája, mely csak gátolja az embert az egészséges kapcsolatteremtésben. Pl. az Andalúziai kutyában is átjön ez, s valamennyire a Nap szépében is, véleményem szerint.
Nálam ez az "áááh, kedvenc unokahugom is leül végre velem kártyázni" egyfajta megvilágosulási folyamatként érzõdött. SPOILER: A csaj levetette az apácaruhát, kibontotta a haját, jazz-t hallgat végre, és kártyázni fog, ráadásul egy másik nõ társaságában is egy férfival. SPOILER
Nálam egyértelmûen lelki és szexuális felszabadulásként jött le ez az egész utolsó jelenet.
A hálátlan koldusok meg egyértelmû fricskák a korra, ahol nem tartják tiszteletben már a segítõ kezet sem. Így egyfelõl szerintem vallást is kritizál, de mindenképp egy mikrotársadalmi modell is megjelenik, ami szépen össze is omlik azzal, hogy Viridiana jóindulatával visszaélnek.
babalujza 2008 ápr. 19. - 10:45:09
(7/25)
Tetszett a film, de a végét nem értettem igazából. Mit akart mondani?
KB arról mesél a film, hogy nem érdemes "jó" - nak lenni? Ugye a koldusok milyen "hálásak" voltak?
Mire rászánta magát...a pasiról is lecsúszott?
yabbi 2008 márc. 26. - 23:30:55
(6/25)
Lui' elég laza :)