tortura 2020 okt. 13. - 17:36:22 Előzmény amira_daaa
(36/56)
Érdekes, mert látom, hogy reagáltál a mai hsz-mre. De a sajátomat nem találom az egész fórumban, pedig végiggörgettem az egészet. Valami gebasz lehet itt.
5/10
amira_daaa 2020 okt. 13. - 14:14:36 5/10 Előzmény tortura
(35/56)
visszaéltek minden szempontbol a bizalmukkal
5/10
janderka 2020 okt. 10. - 10:41:58 5/10
(34/56)
https://index.hu/kultur/2020/10/10/ruhamat_eldobtam_-_sipos_tanar_urral_a_szendroi_taborban/

Itt egy újabb semmitmondó filmkritika erről a közepes alkotásról.
Kb olyan, mintha egy fotóversenyen azzal méltatnák a városi panorámfotó nyertes fényképészét, hogy milyen szép épület a Parlament...
menorca 2020 okt. 07. - 22:43:16 Előzmény janderka
(32/56)
Nem gondolnám, hogy összegző igénnyel készült a film, valóban kíván némi tájékozottságot a Sipos ügyben, mielőtt leül vki megnézni, talán pszichológiai érdeklődést és empátiát is. Kiegészít, árnyal, más szemszögből mutat meg, vállaltan a szubjektív személyes oldalt, és ami az előnye, az a hátránya is.
Nekem az is belefér, ha vkinek terápia a filmkészítés. Nem olyan ritka dolog ez. De ha csak egy kiaknázható lehetőség volt, akkor is érdemes volt megcsinálni , mert ezzel egy kifejezetten fontos témát hozott be újra, ha páran elgondolkodtak, már megérte. Nem lehet eleget beszélni róla.

Számomra tökre érthető, ha nem tetszik valakinek, mert vagy megérint, vagy nem. De attól még láthatják mások jónak, elgondolkoztatónak, sőt akár díjat is kaphat🙂 (írtad, hogy csak azt ne), mert nem látunk mindent egyformán.
5/10
janderka 2020 okt. 07. - 22:20:42 5/10
(31/56)
Nem a támának szól a kritkám, hanem az Oláh Judit féle megvalósításnak.
5/10
janderka 2020 okt. 07. - 21:46:39 5/10 Előzmény menorca
(30/56)
A téma ki lett vesézve már 2014-ben sokkal profibb módon. A film csak egy utánlövés. Abból is gyenge. Azok számára is - és főleg nekik - akik akkor valamiért kimaradtak a témából.
menorca 2020 okt. 07. - 21:40:05 Előzmény janderka
(29/56)
Van akinek unalmas, van akinek nem az. Van, akiket bánt, traumatizál a megalázás, másokat meg nem érint meg, mert szerintük többé-kevésbé belefér a normálisba, szerintem utóbbiak kissé értetlenül állnak a film előtt, "de hát ez a való élet" alapon. Szerintem pedig ez bántalmazás igazából. Egy elgondolkodtató cikk erről, most olvastam:

https://wmn.hu/ugy/53697-a-bantalmazast-semmisse-tenni-nem-lehet--negy-fontos-tanulsag-amit-meg-kell-ertenunk-a-sipos-pal-ugy-kapcsan
5/10
janderka 2020 okt. 07. - 21:03:16 5/10 Előzmény feketeberkenye
(28/56)
Hát ezt kérdezd azoktól akik két szóval kritizálják csak. Bár az is lehet elégséges (lásd hosszú és unalmas).
feketeberkenye 2020 okt. 07. - 20:37:12 Előzmény janderka
(27/56)
Miért ne, ha van mondandód róla? Hihetetlen semmiségekről olykor klassz filmek születnek. És nem is biztos, hogy semmiség, ha még mindig eszedbe jut.

Számomra az az érdekes, hogy miért irritál ez a film pár embert. Megosztja az embereket. Nem tetszik, oké, ilyen van, de ez ezen mintha túlmenne. Hisz ez még nem ok arra, hogy a film rendezőjét, élményeinek "jogosságát" érje személyes bírálat, a film mint anyag helyett. Már-már az jön le, hogy neki nem volt oka, joga szenvedni, és csak kihasználta a lehetőséget.
5/10
janderka 2020 okt. 07. - 16:32:47 5/10 Előzmény feketeberkenye
(26/56)
1982 telén a János Kórházban feküdtem kisiskolásként és ami banánt beküldtek nekem anyámék a sanyarú bentlétem szebbé tételének érdekében, azt a nővérkék szépen szétosztották a szomszéd szobában fekvő lányoknak - mi meg a konzerv barackbefőttet kaptuk... Most akkor csináljak róluk dokumentumfilmet?
feketeberkenye 2020 okt. 07. - 15:57:22 Előzmény szenbanyasz@gmail.com
(25/56)
"...egy random sport-, cserkész- vagy úttörő-táborban vagy szakmunkásképzőben ennél sokkal durvább dolgokat megcsináltak a gyerekekkel...". - nem tudom, én voltam több úttörőtáborban, jártam iskolákba, de sehol nem bántottak fizikailag, seggbe se rugdostak, nem kellett mindent sírásig megennem, kötelezően szétosztani az otthonról kapott dolgokat... Biztos hogy ezek hétköznapi dolgok, és ennél az élet még durvább volt?...
A gyermekmolesztálási ügy egy folyamat, amihez való eljutásnak szerepe volt az ábrázolt "apróságoknak" szerintem.
4/10
szenbanyasz@gmail.com 2020 okt. 06. - 20:31:33 4/10
(24/56)
Miután megnéztem, azon gondolkoztam, érdekelne ez a film bárkit is, ha nem a pediofíliájáról elhíresült Sípos lenne a történet központi szereplője? Magáról a Sípost hírhedtté tevő kamaszfiú-molesztálási ügyekről nagyon kevés szó esik és semmi újdonság nincs is benne. A táborban történt szivatások, amikről a film valójában szól, viszont annyira nem tűnnek fajsúlyosnak: ilyenek, hogy a rendezőnek 6 órán keresztül kellett kirándulni és hogy a "Közepes" becenevet aggatták rá (noha utóbbinál nem világos, hogy ezt a gyerekek vagy maga Sípos tette - de ha ő is volt, akkor az - bár kétségkívül nem volt szép dolog, de látva ezt a filmet - annyira nem is ment mellé, már bocs!).

A filmben említett szivatások saját tapasztalatom szerint bármilyen gyerekközösségben előfordultak akkoriban, a felnőtt felügyelők tűrése és rosszabb esetben bátorítása, vezetése mellett - sőt, megkockáztatom, ez még valamennyire ma is így van. Ez tényleg nem jó dolog, én is elítélem. De mondjuk egy random sport-, cserkész- vagy úttörő-táborban vagy szakmunkásképzőben ennél sokkal durvább dolgokat megcsináltak a gyerekekkel - csak abból nem lesz film, mert oda nem a budapesti elit gyerekei jártak (akiket a filmben eufemisztikusan "liberális értelmiségnek" neveznek, valójában a Kádár-rendszer privilegizált elitjéről volt szó). Ez szerintem mindent elmond arról, hogy ebben az országban mi kerül fel a radarra.

És emellett az is zavaró, hogy a rendező indokolatlanul nyomja magát a film középpontjába, mert egyszerűen nem elég érdekes a sztorija. Semmit nem tudunk meg arról, miért is volt neki akkora trauma ez a tábor, hogy önmagában ez hogyan is változtatott bármit meg az életén - az ember kicsit rosszindulatúan él a gyanúperrel, hogy talán erre csak utólag jött rá, hogy őt itt mennyire megnyomorították, amikor a Sípos-ügyhöz való személyes kapcsolódása valami használható ötletnek tűnt egy film elkészítéséhez.

8/10
Judga 2020 okt. 05. - 23:33:07 8/10 Előzmény amira_daaa
(23/56)
Arra még szeretnék reagálni, ki áldozat és ki nem. a szexuális visszaéléseknek a kamasz nagyobb fiúk közül voltak az áldozatai és a gimnáziumból. ketten beszámolnak róla. a hatalmi visszaéléseket (a szex abúzus is hatalmi visszaélés, de most megkülönböztetem) azonban áldozatként, agresszorként és szemtanúként valamennyi táborozó gyerek elszenvedte. az egyik férfi bocsánatot is kér, mert kisebbeket bántott. ez nem a gyerekek között folyó agresszió, hanem SP egy ilyen rendszert épített a gyerekek között, és mintát is adott az agresszív viselkedésre, pl. az evéssel kapcsolatos három történetben. itt egyáltalán nem egy demokratikus modell működött - ahogy a szülők gondolták -, hanem egy diktatórikus rendszer. szerintem ugyanúgy traumatizált, mint a szexuális csábítás.
8/10
Judga 2020 okt. 05. - 23:18:24 8/10 Előzmény amira_daaa
(22/56)
Nagyon egyetértek, hogy az áldozatok életébe ma is beleszólhatnak a történtek a filmen keresztül, illetve esetleg beleszólhattak volna azoknál, akik nem vállalták. aki szereplő, annak szerintem emelkedik a státusza a környezetében. továbbra sem értem azonban, hogy mit hiányolsz. a rendező az eddigi életét a "Közepessel" küzdve élte. ettől elbúcsúzott - szerintem a film elkészítése maga bizonyítja, de OJ el is mondja. mindenki elmondja a végén, most mit gondol. mit kellene még?
5/10
babolatt 2020 okt. 05. - 20:04:00 5/10
(21/56)
Elsiklottam annak idején a botrány kirobbanása felett, így viszonylag tudatlanul olvastam utána, néztem meg a filmet.

Pozitívum, hogy elkészült, végre beszélni kezdünk a témáról. Kár, hogy a készítők elfeledkeztek azokról a nézőkről, akik életükben először találkoznak az egész történettel.

A film rettentően hiányos, helyenként kifejezetten untam. Továbbra is inkább csak sejthető mindaz a lelki-testi tortúra, amit a gyerekek nagy többségben elszenvedtek a táborozás alatt, és ha jól érthető, leginkább egymástól. Ezen a vonalon miért nem tesz fel a készítő kérdéseket? Oké, hogy Sípos volt a szekta-vezér, de mellette sorakoztak a táboroztatók, a szülők, a felügyelő gyerekek. ( A konyhás néniket most hagyjuk, komolytalan részlet. ) Ha már ennyire központi figura volt a táborvezető, miért nem szólaltak meg az egykori kollégái, a tanítványai, későbbi tévés munkatársai, hogy jobban árnyalják a jellemét? Miért nincs jobban bemutatva az akkori közhangulat, a tanárok szerepe stb. Ja, hogy mindenki emlékszik a nyolcvanas évekre? Nos, nem. Azóta már felnőtt jó pár generáció, akiknek semmit sem mond egy Trabant és egy úttörő nyakkendő.

Kívülállóként sajnos se a tábor hangulata, se a varázsa nem érthető, mivel mindenből pusztán csak információ morzsákat kapunk.

A pszichodráma jelenetek helyett egy-egy mély interjú érdekesebb lett volna a résztvevőkkel, mert így a felügyelő hölgy kiborulásán kívül egyik szereplőről se tudunk meg semmit, tíz perc múlva az arcokra sem emlékszik az ember. Vagy ha már pszichodráma, ugyan mondjanak két szót a módszerről, legalább egy pszichológus mesélje el, mit látunk, mi értelme.

Egy-egy elkapott pillanatban tud erős lenni, de túlságosan bennfentes, túlságosan a felszínt kapargatja, túlságosan elnagyolt, leginkább bátortalan ahhoz, hogy igazán átütő lehessen.
5/10
amira_daaa 2020 okt. 05. - 06:20:34 5/10 Előzmény menorca
(20/56)
Szerintem is jo hogy megcsinálta a filmet sőt az a rész hogy megmutatta hogy az akkori korban mi volt a "normális" és ahhoz képest milyen táborban voltak az átlag gyerekek, az a rész tetszett a legjobban. Az baromi jo korrajz. Abból ha csinálna egy külön filmet, hogy milyen is volt az akkori közhangulat és világ annak nagyon örülnék.



menorca 2020 okt. 04. - 22:54:54 Előzmény amira_daaa
(19/56)
Szerintem pedig ezt ő tudta megcsinálni, bár tényleg nem ő volt a legjobban érintett, de neki voltak eszközei hozzá, hisz az apukája filmezhetett ott. És ha az ember érzékenyebb, akkor szemtanúnak lenni is szenvedés. Lehet jobban, mint aki megélte a rosszabbat, és mégse érzi utóhatását, vagy aki mondjuk csendben szégyelli máig, amit nem neki kéne. Hogy kinek mi a trauma, mennyire fáj, azt nehéz kívülről megítélni. Én örülök, hogy elég motivált volt megcsinálni a filmet, szerintem ez bátorság volt.
5/10
amira_daaa 2020 okt. 04. - 19:24:36 5/10
(18/56)
@Menorca hozzászolására,

Ketté kéne választani, hogy alkotott Judit egy filmet, amiben feldolgozta hogy ő végre el meri a lányát engedni egy táborba, De amit őt frusztrálta az az volt hogy a táborban őt "közepesnek" hivták ( nem értem miért hiszen cuki kislány volt adhattak volna neki más nevet is ) frusztrálta hogy látta hogy büntették a többieket, hogy fegyelmezték a fiukat. Ez akkor őt zavarta de kislány volt nem is kérdezték nem is mondta és valoszinüleg bezárkozobb lehetett. A táboron nem tudott változtatni, inkább frusztrálta mint szerette de a "menni valahová meg cool meg nem a hagyományos mégis rávette hogy menjen. Aztán elteltek az évek és feldolgozván az ő táborban ért attrocitásai voltak azok amik blokkolták. Emelett volt másik szálként hogy volt a tábor vezetője akiről előkerült egy csomo "szaftos részlet" a fiukkal máshogy bánt mint ahogy kellett volna. De én ahogy néztem a filmet neki ( Juditnak) az alap frusztrációja nem a SP tanár úr viselkedése miatt volt vagy a fiukkal való szerepére hanem amik vele estek meg. Aztán huzta rá, hogy mik történtek a háttérben. A saját frusztrácioját nem ugy tudja megoldani, ha meggyóntatja a sokkal rafináltabb Tanár Urat. Nekem valami nagyon hiányzott az egészből és itt nem a szaftos részletek meg a részletes leirása azegésznek. Több ilyen filmet láttam a témában és vannak "elég mélyek" is de valami hiányzott. Esetleg talán az hogy ő kislányként nem esett át ilyen szexuális bántalmazáson ( hála istennek) és meguszta az egészet, de valahogy mégis jobban nyomasztja a helyzet, mint az elkövetőt vagy akivel történt is valami. Holott nem tudta ezeket a gyerekeket megmenteni ettől.

Sok jo gondolat azért elhangzott a filmben Judit apukája jo kérdéseket tesz fel, de nem vagyok benne biztos hogy ezt a nyomozosdit Juditnak kellett volna csinálnia ha magával visz egy férfit aki esetleg áldozatot volt akkor lehtett volna szembesités. Esetleg válaszok a kérdésre.
5/10
amira_daaa 2020 okt. 04. - 19:01:44 5/10 Előzmény Judga
(17/56)
illetve hozzáfüzve ahhoz amit irtál , azt gondolom, hogy nagyon nehéz felnyitni vagy felszakitani sebeket nagyon sok sok év távlatábol, van aki nem szeretné mert már családja van vagy pedig olyan munkája ami be is dőlhetett volna, biztosan van akiből tanár vagy gyerekorvos vagy bármi olyan lett ami miatt eléggé kellemetlen helyzetbe kerülhetne, néha azt gondolom a multat néha felesleges megbolygatni vagy csak mértékkel lehet mert akkor nagyon meg tud valaki zuhanni.

mivel inkább csak dokumentálta ami történt nem lett vége a filmnek pedig lehetett volna azon tul hogy elengedi a lányát a táborba vagy sem, mondjuk egy olyan hogy megnyugodott vagy elfogadta ami történt vagy megprobált sok mindent hogy rendeződjün ( bár én nem érzem hogy neki pont lett volna bármi oka is felelősségre vonni a tanár urat hiszen vele nem tett semmit csak táboroztatta.

Ne feledjük egy tizenévesnek hogy szexuálisan játszanak vele sajnos nem mindig esik le hogy az ellene van és ki van használva, hanem felfoghatja élvezetnek vagy pedig annak, hogy dejo megkapja a figyelmet amire vágyott. Néha ezek a határok pengeélként funkcionálnak, és nehéz őket szétválasztani.