emmerssaon febr. 12. 19:06:53
(50/50)
Hol a 2. évad?
Attila Gacsályi 2018 jún. 05. - 16:51:24
(49/50)
3/10
drobek 2016 szept. 18. - 10:18:12 3/10
(48/50)
*** SPOILER ***

Óriási csalódás volt, pedig annak alapján, pedig anno sokat vadásztam rá, és nagyon örültem, amikor a retek leadta (mi meg most jutottunk oda, hogy a felvett részeket megnézzük)
Nos, a korrajz külsõségekben lehet, hogy teljesen rendeben van, hogy nincs olyan zene, ami nem korhû, meg nincs olyan dolog sem, ami nem volt 83-ban, azonban a cselekmény, a forgatókönyv egyszerûen egy vicc.
Az, hogy a srác üzeneteket kap a laktanya mellett: ott gyakorlatoznak, amirõl õ simán lemarad, nem veszi észre senki, viszont egy civil is simán oda tud járogatni, berakni az üzeneteket? Meg a NATO míting a szállodában: a ferdeszemû lyányka a srác ágyába fekve várja a srácot, majd rátámad. Nem ám akkor, mikor az mászik be az ablakon (feltehetõen vm rosszból visszaérkezve), és aztán sose tudjuk meg, ki volt, és miért támadt rá, mit akart tõle.... ja meg persze az eredeti srácot, ahogy kicsinálják az induló vonaton: hová lett ONNAN a hulla, hogy soha nem tûnik fel, nem találják meg? Meg senki nem is keresi, mert nyilván se kutyája, se macskája, csak az a volt katonatárs, aki a NATO csúcson felismeri (ma persze ez is) Minek kellett a Carlos szálat belevenni? Miért vele csempésztettek bármit Nyugat Berlinbe, kockáztatva ezzel, hogy egy sokkal fontosabb akcióban nem lesz emberük? A tábornok felesége meg hetekig tudta titkolni, hogy a srác nincs otthon (jó, kis neccel ezt még hajlandó vagyok elhinni), de aztán a családorvos nyilván kiadja a behazudott igazolást, amivel simán visszamegy a seregbe (mert egy ilyen betegség tipikusan a családorvos felelõssége....), és az a meggyilkolt prosti se hiányzik senkinek, és azután sem nyomoznak, mit keresett ott a tábornok szárnysegédje....
De a legnagyobb bajom az volt, hogy mindkét oldal kémei irtó tehetségtelennek voltak beállítva, a nyugat németek csak bénák voltak, a keletiek viszont kisszerûek (ami persze létezõ dolog volt, de ennél az a rendszer sokkal bonyolultabb volt: a kisszerûség simán keveredett a nagy machinációkkal, gonosz okossággal) Meg arra sem tudtam rájönni, kinek miért is lett volna jó egy valóban kirobbant atomháború? Jó, Andropov elbújik a bunkerébe, de azok az ügynökök, akik úgy manipuláltak a dolgokat, mintha, azok simán ott lébecoltak az irodájukban, ami aligha lett volna védett egy rakétatámadás ellen....
kroll 2016 júl. 14. - 22:35:44
(46/50)
Perschen II
kroll 2016 júl. 14. - 22:31:58
(45/50)
Az a bizonyos rakéta nem pershen, hanem Pershing.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pershing_II
10/10
Imre Szilágyi 2016 jún. 19. - 16:14:34 10/10
(44/50)
Nekem egy kicsit fura volt ,hogy a diktafonnal meg tudták állapítani,milyen billentyût ütöttek le az írógépen! De mindent összegezve,nagyon tetszett a sorozat. Lessz esetleg folytatása(bár a történetet nézvel elég jó le lett zárva). Esetleg tudnátok ebben a témában hasonló sorozatot mondani ?
elvisz59 2016 máj. 02. - 17:07:00 Előzmény Makk Marci
(43/50)
Makk Marci, hányszor kell leírnod, hogy kivették a fõmûsoridõbõl? És boldog vagy? Ha valami nem tetszik, akkor se fõ-, se mellékmûsoridõben nem kell nézni. Nézd inkább a Nagy Duettet. Neked való.
10/10
Dalma Krisztina Mester 2016 márc. 25. - 12:50:04 10/10
(42/50)
Különben nekem nagyon tetszett.
10/10
Dalma Krisztina Mester 2016 márc. 25. - 12:46:59 10/10
(41/50)
Sziasztok ez hány részes volt? a 7.-et láttam azzal lett vége menekült a srác. Ez volt a vége? Tegnap is akartam nézni vártam aztán rájöttem már nem lesz :) 7 vagy 8 részes volt? Köszönöm.
jani-wan 2016 márc. 19. - 17:24:44
(40/50)
Megverte egy Tetthely ismétlés. :)
Mondjuk nekem tetszett, érdekes volt.
Igaz nekem az Erich Honekkeres vicc is tetszett:
"Honnecker steht morgens auf, öffnet das Fenster und begrüßt die Sonne: "Guten Morgen liebe Sonne."
Darauf die Sonne: Guten Morgen Genosse Generalsekretär Honekker.
Am mittag Honnecker macht er eine Pause, tritt hinaus auf den Balkon und sagt: "Guten Tag liebe Sonne."
Darauf die Sonne: "Guten Tag Genosse Generalsekretär Honekker."
Nach Feierabend fährt Honnecker wieder nach Hause, und nach dem Abendessen öffnet das Fenster: "Guten Abend liebe Sonne.
Die Sonne antwortet nicht.
Honnecker sagt es nochmal: "Guten Abend liebe Sonne.
Darauf die Sonne: "Kannst du mich mal, jetzt bin ich im Westen!"

(nem pontos idézet, de nagyjából ilyesmi volt.)
Edmond Dantes 2016 márc. 19. - 16:46:08
(39/50)
Várakozáson felül tetszett. Dokumentarista minisorozat, hiteles, jól követhetõ korrajz, tudatlanságból vagy szándékosan balfácán hírszerzés(ek), kölcsönösen (SzU-USA) félreértett hadmûveleti tesztek-gyakorlatok, amelyek nagy bajt okozhattak volna, súlyosbítva a dél-koreai utasszállító szovjet lelövésével, Pershingek versus SS20-asok, szimulált atomcsapás egyfelõl versus valódinak szánt elsõ csapás másfelõl: egy el- és letûnt világ ma már szinte komikus, ám akkor halálosan komolynak tûnõ környezetébe ágyazva.

Aki azonban azt gondolta, ennél csak jobb jöhet: nos, az is téved(ett). A történelem, egyes nézetekkel szemben, nem ér(t) véget és az utálatos történelmi események, fordulatok tárháza kimeríthetetlen ma is, eztán is az lesz.

A Deutschland'83 legtöbb szálát elvarratlanul hagyták, a szereplõk további sorsa talányos maradt: a tervezett folytatás = Deutschland'86 és '89 remélhetõleg megvalósul-elkészül, de -miként az elsõ széria vége- ma még ez is talány.
Edmond Dantes 2016 márc. 19. - 16:33:10
(38/50)
Az valószínû h teszem azt: rajzfilmövezet, animeövezet, anime õrültek témájú filmek nézettségi-tetszési indexe többnyire magosabb mint egy dokumentarista, legújabb kori történelem- és tényfeltáró sorozaté mint ami ez. A belinkelt cikk az ottani (németországi) rossz rajt okaként fõleg a túl nagy elõzetes elvárásokat nevezi meg és egy kb. "adott esetben nehéz eldönteni, félig üres-e vagy félig tele van-e a pohár?" hasonlattal világítja meg a mérsékeltebb sikert. 100 euro fizetésemelésnek nagyon örülünk, ha nem vártunk vagy csak kisebb emelést vártunk, ám csalódunk, ha 200 euro emelésre számítottunk, miközben 100 euro az így is úgy is 100 euro.

A magam részérõl a cikkben idézett Tom Hankshez csatlakozom: nekünk (neki meg nekem) tetszett.
Lengabor 2016 márc. 18. - 17:11:17
(37/50)
"Ez a Németországban egyébként igen nagy sikerrel futó minisorozat"
Hogyne. Akkora bukás lett náluk, mint a ház. Még külön cikket is írtak arról, hogy miért nem lett sikeres.
http://www.serienjunkies.de/news/deutschland-serie-hit-72724.html

Nálunk is nagyon csúnyán leszerepelt az RTL Klubon, azért pakolták át azonnal 22:25-re, ahol nem sok nézõt érdekelt.
10/10
mf5hd 2016 márc. 18. - 00:32:26 10/10
(36/50)
Ez a Németországban egyébként igen nagy sikerrel futó minisorozat az év eddigi legkellemesebb meglepetése, egészen kiválóan összerakott, végig roppant izgalmas és üresjárat nélküli széria, az alkotók pedig az apró részletek (autók, ruhák, bútorok, zene, mûszaki cikkek stb.) korhûségére is odafigyeltek, látszik, hogy a kivitelezésen nem spóroltak. A szereplõket is remekül eltalálták, bár itthon nem igazán ismert, de jónevû német színészek nem okoznak csalódást (bár az Yvone-t alakító, topmodellbõl színésznõvé avanzsált csodaszép Lisa Tomaschewsky-t kicsit többet is szerepeltethették volna a férfi nézõk nagy örömére). Tény, hogy kisebb hibák, pontatlanságok azért elõfordulnak, például a befejezést sajnos eléggé összecsapták, de összességében sikerült egy elsõ rangú sorozatot összehozni, ami a német sorozatgyártás eddigi minõségét is figyelembe véve igen nagy eredmény, ráadásul egy olyan korszakról, ami kevéssé ismert, viszont roppant izgalmas része volt a hidegháborúnak. Külön dícséretet érdemel a zene, igen jó érzékkel sikerült összevállogatni a 80-as évek elejének számait. Egyénként érdemes az interneten kicsit utánaolvasni az Able Archer hadgyakorlatnak, aki megteszi sokkal jobban fogja érteni a cselekményt és a sorozatot is jobban fogja élvezni. 10/9,5
tdk 2016 febr. 20. - 23:55:32 Előzmény Makk Marci
(35/50)
Azt is figyelembe kell viszont venni, hogy mikor van a lapzárta, és könnyen lehet, hogy csütörtöknél elõbb. Én persze most nem azt akarom bizonygatni, hogy ez a létezõ )egjobb sorozat, és hogy kizárt, hogy ezt ne nézzék elegen, csak azt mondom, hogy ilyen gyorsan talán mégsem kezdik el rakosgatni. Egyébként szerintem jellemzõen nem érdekel sok embert ez a téma, így ha a cselekmény nem lebilincselõ, akkor nem ragadnak le mellette. Engem viszont érdekel, és tetszik ez az éra, ez a hangulat, bár már a kezdetén sem túl reális a sztori. Egy ilyen feladatra tipikusan kettõs ügynök kell vagy egy olyan figura, aki már a karrierje kezdetén beépült, nem pedig egy kinyírt figurától elvett okiratok meg egy srác, aki rögtön az elsõ bevetése alatt (SPOILER) hazatelefonál az NDK-ba.

Viszont most a negyedik rész egy váratlan fordulatot hozott, én ugyanis valami sablonosabb sztorira számítottam.

A fõszereplõ srác amúgy kicsit emlékeztet a Hayden Christensen-féle Anakin Skywalkerre, Edel tábornok hangja pedig az a tipikus "német" szinkronhang lett, akit már más filmben is alkalmaztak ilyen célra (mindig a 23 címû film jut eszembe, amiben az ezen a hangon megszólaló szereplõ bérelte fel a hackersrácokat egy melóra; a jülichi atomerõmûbe kellett bejutniuk, ha minden igaz).
10/10
mf5hd 2016 febr. 19. - 00:33:10 10/10
(34/50)
Négy rész után sem okozott csalódást a sorozat, bár kisebb hibái vannak, de alapvetõen egy jól megírt, izgalmas és a korszakot remekül bemutató kifejezetten értelmes széria, kár, hogy csak 8 rész készült belõle, bár a történet nyilván így kerek. 10/9
noecska 2016 febr. 15. - 17:09:21
(33/50)
Nagy élvezettel olvastam a leírásodat és a megjelölt forrásokat. Egy kicsit visszavitt a kezdetekhez. A bizományis eladó meg egy kicsit kiokoskodta magát, ennyire volt képes.
togateam 2016 febr. 14. - 23:49:30
(32/50)
Valóban elrontották azt a számítógépes jelenetet,hisz amikor a film jelenet játszódik 1983 augusztus akkor még az a gép nem létezett,hisz az IBM IBM Portable Personal Computer 5155 model 68-at csak 1984 februárjában adták ki :) (forrás : https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Portable_Personal_Computer). De ha az IBM Personal Computer XT lett volna a filmben akkor az jó lett volna hisz azt 5 hónappal korábban adták ki mint ahogy a film játszódik 1983 március 8 ( forrás : https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer_XT ) Természetesen a filmben is elhangzik hogy olyat nem lehet behozni mert a COCOM lista tiltja.A Commodore 64-et pedig 1982 szeptemberében adták ki ( forrás : https://hu.wikipedia.org/wiki/Commodore_64) tehát a floppy lemez felismerése nem volt gyakorlott dolog :)
De itt van egy kis magyarországi körkép 1988-ból ami ugye a film után 5 év. http://nava.hu/id/254804/

Tehát az a kolléga aki a bizományiban dolgozott bizony nagyon rosszul emlékszik a dátumokra :)
Edmond Dantes 2016 febr. 13. - 15:08:58
(31/50)
Némely olykor nem kevés sutasága ellenére nézhetõ sorozat. Szerencsére nem értek a computertechnikához (és a focihoz sem), úgyhogy a lejjebb említett esetleges mûszaki természetû filmes tévedések nem zavarnak.

Újból és újból: le a kalappal a németek elõtt h önkritikusan fel tudják, fel merik dolgozni múltjuk árnyékosabb lapjait és nemcsak a nácizmust, a 2. vh.-t, hanem -mint ebben- egy késõbbi, szintén nagyon érzékeny korszakot is.