7/10
sexykex 2021 ápr. 20. - 17:02:49 7/10 Előzmény Ivett Vass
(14/14)
Mosolyogva olvastam – és ez most nem gúnyos vagy cinikus mosoly volt – mivel nagyon szépen összefoglaltad, hogy miért értékeled a maximális tízesre a filmet. Talán még nem profi, de már régen nem amatőr értékelés ez – rendkívül ritka itt a Porton az ilyen. Szinte kedvet kaptam, hogy én is elolvassam a könyvet, vagy újra nézzem a filmet. Gratulálok.
10/10
Ivett Vass 2021 ápr. 20. - 16:00:06 10/10 Előzmény sexykex
(13/14)
A gondolatom első fele lényegében megjelenik úgy a könyvben, mint a filmben is. Nem Bernadette hozzá nem értéséből fakad, hogy olyan állapotban van, amilyen. A vadszeder ápolásához fűzött sorok egy érzeten alapulnak, amin többed magammal osztozom, szubjektív, nincs alkotói megerősítés.
Számomra a film egy jólesően könnyed alkotás, komfort érzetet nyújtó, mögé tekintést igénylő humorral, szeretettel, elgondolkodtató pillanatokkal. Bernadette számomra egy rendkívül komplex karakter, ami a könyvön keresztül is átérződik, és amit Cate Blanchett pazar módon jelenít meg, egyszerűen kapcsolódhat rá bárki, aki bármely pontjához a személyiségének kötődni tud. Számomra több mélyen értékes pillanata is van, úgy a művészlelkületű, a kreatív énjét újra megélni vágyó, olykor frusztrálttá váló Bernadette-hez, mint a rendkívül szoros anya-lánya kapcsolathoz kötődve. Számomra többször nézős, szívemhez közel álló, a maga humorával megnevettető és mélyen jól esően film.
7/10
offtopic
sexykex 2021 ápr. 20. - 14:31:58 7/10 Előzmény Ivett Vass
(12/14)
Köszönöm kedves Ivett! Ez így nagyon szép. Ha ezt így, saját kútfejből, akkor gyönyörű. Csakhogy én nem bírok ám elképzelni egy igazi művészfilmet, mivel nem értek a filmkészítés technikai részéhez. Annyit tudok, hogyha én rendeznék valami nagyon művészit, akkor mindent részletesen előre megterveznék. Minden allegóriát, hasonlatot és metaforát. Azonban ez, ebben az esetben már nem művészet, inkább valami mérnöki munka féle.
A művészet az lenne, ha a történet, a forgatókönyv levezénylése közben, a kamerában megjelenő képről beugrana egy másik. Amivel erősebb, jelentősebb lenne a cselekmény, esetleg kiemelne, vagy megmagyarázna valamit, ami addig jelentéktelennek tűnt, ami a háttérben volt. Viszont nem tudom mekkora munka megvalósítani egy ilyen ötletelést és szabad-e megváltoztatni a forgatókönyvet, a sztori menetét különösen akkor, ha azt nem én írtam. Stb.
Alapvetően engem nem is izgatnak a művészfilmek és eszemben sincs találgatni, hogy mi mit jelenthet. Már a suliban kiakasztott a „mire gondolt a költő” szlogen. Különösen, miután én is írtam néhány versikét és tudtam mire gondolok közben: Csípem ezt a luvnyát. Olyan rafináltan engedi sejtetni a lényeget, hogy feláll vagy inkább megáll a Nap tőle (délben) az égen. Igazán írhatnék neki valami magasröptűt, amit szépen kifejthetnénk együtt. Egy termékenységi szonátát vagy valami hullagyalázós asszonáncot. Anyám! Kellene ebbe a tetves versbe az a kib aszott szó, ami nem jut eszembe és örökké elkalandozok vagy elkalandozom. (Tisztázni kéne már ezt az alanyi, tárgyas, ikes lószart egyszer, s mindenkorra.) Lehet, hogy az a nyavalyás szó, amit annyira keresek nem is létezik? De, akkor hogy lesz ebből vers? Már a tö-ö-köm is viszket és izzadok! Ha tegnap nem ittam volna meg mindent, okkor egy feles most kisegíthetne. Kit érdekel az az X-lábú spiné és a dinnye haverom? Megígértem?! A kiadónak is megígértem, hogy átírom a közepét és akkor esetleg kiadják. És esetleg, ha tegnap nem hánytam volna össze magam, akkor esetleg ma tudnék írni.
Kedves Ivett! Volt olyan film, aminek a közepénél elfelejtettem az elejét és a végénél már a közepét is. Ráadásul: „ Ezért is nagyon nehéz egyébként kritizálni a Hová tűntél, Bernadette?-et, mert időnként nagyon erős mesei elemeket vet be (nem csak dramaturgiában, hanem zenében és képi világban is), látszik, hogy nem akar ártani senkinek. Így viszont az egész súlytalanná válik. Az eredmény egy légüres film, ami igazából nem szól semmiről.” – szóval miről is beszéltünk?
10/10
Ivett Vass 2021 ápr. 20. - 11:03:43 10/10 Előzmény sexykex
(11/14)
"A villanyszerelőnél ráz a vízcsap, az építésznél beázik a tető és padlószőnyeg alatti növényeket kell levegőhöz juttatni.) Vajon érdemes lesz teret engedni Bernadette ötleteinek az Antarktiszon?"

A ház állapotának romlása Bernadette alkotástól való eltávolodását tükrözi, ahogy Bee felépülése, életben tartása miatt a saját alkotó énjének feláldozását is. Ez kiderül ott is, ahogy építész barátjának, volt kollégájának mesél. A növény, a vadszeder gondozása a saját belső gondozását jelképezi, és ahogy látjuk, hogy megnő a végére, amikor Bee és Elgie utána indulnak, akkor talál vissza Bernadette is magához.
7/10
sexykex 2020 júl. 31. - 10:47:36 7/10
(10/14)
Szerintem a művészek ilyenek. (Én is ilyen vagyok, ideje lenne elkezdeni művészkedni, hogy igaz legyen az első mondat.) A lánya is ilyen lesz. Már most is egy húron pendülnek. Az nem világos, hogy a Microsoftnál dolgozó férj, miért nem tudja jobban megvédeni a laptopot és miért nem figyelmezteti az asszonypajtást a netes veszélyekre.
Ügyesen összehozták a filmet. Túl sok minden nem történik benne: nincs kutya, haverkodás a pingvinekkel, bálnamentés, az ember mégis szívesen nézi ezt a semmit. (Hoppá! Kutya mégis csak van, hiszen az elején éppen ki kell menteni abból a romhalmazból, amiben élnek. Teljesen logikus. A villanyszerelőnél ráz a vízcsap, az építésznél beázik a tető és padlószőnyeg alatti növényeket kell levegőhöz juttatni.) Vajon érdemes lesz teret engedni Bernadette ötleteinek az Antarktiszon?
7/10
dandelion83 2020 júl. 13. - 19:27:01 7/10
(9/14)
Nagyon kedvelem az ilyen típusú filmeket, de ez most nekem egy kicsit kevés volt. Nem rossz film, volt benne néhány magvas gondolat, néhány életigazság, de lehetett volna ennél mélyebb alkotás.
6/10
Szana7 2020 júl. 05. - 23:48:56 6/10
(8/14)
Gratulálok a bejegyzés szerkesztőnek! Az egyik kulcsszereplő, Emma Nelson (Bee) még csak meg sincs említve a szereplő listán. Igazán gondos munka. A film maga, számomra az egyszer nézhető, különösebben mély nyomot nem hagyó, de tény, hogy nem tucatfilm kategóriába került. A színészi munka kifejezetten jó, a történet néha nagyon amerikai (értsd: banális) néha klisés (nem is csak néha) de nem tragikus. Az antarktiszi táj meg egyenesen lenyűgöző. De ez csak akkor volna mentőöv, ha természetfilm lenne. De nem az. Nekem 6/10
Éva Malik Károlyné 2020 jún. 24. - 23:42:34
(7/14)
Az európai dráma Kr. e. az 5. században alakult ki görög földön; két alapvető műfaja a tragédia és a komédia.
8/10
Eszter.Sz 2020 jún. 24. - 21:30:30 8/10
(6/14)
Nagyon jó film. Nem az a fajta amit többször is megnézne az ember és kifejezetten mély nyomokat sem hagy érzelmi szinten, de nagyon kellemes nézni és minden perce leköt, mert remek a történet és a színészi alakítások is kifogástalanok. Jó arányban keveredik benne a személyes dráma, a családi kapcsolatok, az építészet, művészet mint létforma, a zseni de egyben kissé szociopata személyiség bemutatása, és bónuszként láthatjuk az Antarktisz varázslatos, szürreális világát.
Nem tudom elképzelni, hogy aki erre 1 csillagot ad, az mire értékeli a vállalhatatlanul alacsony színvonalú "alkotásokat". Teljesen korrekt, színvonalas film, csak van akinek nem való ez a műfaj. De ez nem a film hiányossága!!!
chagaal 2020 jún. 24. - 21:06:42
(5/14)
amerikai vígjáték, dráma, 109 perc, 2019______________ na akkor vígjáték vagy dráma????? még nem láttam, de ha dráma, nem érdekel, ha vígjáték, akkor meg igen... melyik? még sokszor ismétlik....
1/10
pihes 2020 jún. 23. - 14:56:59 1/10
(4/14)
Végül is ez a jéghegy csúcsa, de néztem volna bármi mást inkább.
Nincs ebbe semmi ami megfogott volna!
Ez egy karó!

1/10
6/10
itsme1 2020 jún. 22. - 18:37:49 6/10
(3/14)
Hogy a filmről is essék szó: nézhető, bár a dráma nem ütős, pedig jók a színészek.
AttilaHun 2020 márc. 26. - 09:55:02 Előzmény AttilaG.
(2/14)
Tisztelt AttilaG! Ezt elegánsabban és diszkrétebben is megoldhatta volna. Mi volt a célja a bejegyzésével?
AttilaG. 2019 jan. 27. - 01:36:28
(1/14)
Ami a szereposztást illeti, ki az a Kristen Wilg? Esetleg Kristen Wiig-et akartatok írni?
Tök jó, hogy ilyen elírásokkal fals oldalakat hoztok létre. De tényleg.