Téma: Whiplash

2/10
offtopic
tesz-vesz 2020 márc. 26. - 22:38:39 2/10 Előzmény biffco
(129/189)
ja, a böngésző hagyja ki a szót.
nincs ilyen ZENEtanár és zenediák, a linkeket ha megnézted volna, értetted volna.

"ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni)"

nem te írtad ezt? vö.: "és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem"

NEM NEKED írtam azt a hozzászólást te géniusz, amiben a dobolásról írtam. nagyon egyszerűen észrevehető, mégpedig úgy, hogy nem rád válaszoltam.
biffco 2020 márc. 25. - 20:09:29 Előzmény tesz-vesz
(128/189)
ja böngészö néha kihagy egykét szot, vmiért akad... a lényeget érted:) marhára nem a zenéröl szol ez a film, és ennyi. többit csak te képzeled hozzá.
hogyhogy nincs ilyen tanár meg diák...mikor van..(vagy mi?)
és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem, és még rákérdezel hogy milyen zenékkel is jössz, mikor a hozzászolásodban erröl irsz...
2/10
offtopic
tesz-vesz 2020 márc. 25. - 20:03:35 2/10 Előzmény biffco
(127/189)
nem tudom elolvasni amit írsz. próbáltál te már érthetően fogalmazni?
"igazl amit irok "

igaz amit írsz? nem gondolod? ahhoz képest elég szép ideológiát gyártottál hozzá, pedig HAMIS a fő szála, amire az EGÉSZ film épül. nincs ilyen tanár, és nincs ilyen diák (beállítják tehetségesnek, miközben nagyon nem az, írtam, egy alap ütemet nem tud felvenni).

milyen zenékkel jövök?!
"marhára nem a zenéröl de mind1.."
mi nem a zenéről? állítmány?
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 25. - 19:58:11 2/10 Előzmény John Neduddgi
(126/189)
mi az hogy senki nem ír? most írok róla hárommal előtted, hogy ez a film egy túlhype-olt, giccses szemét
9/10
John Neduddgi 2020 márc. 24. - 22:42:36 9/10
(125/189)
Senki sem ír arról, hogy ez jó film, vagy valami, gagyi, pedig azért van ez az oldal!
Szerintem ez egy kiváló film. Nem az a kategória, ahol sok az akció, de a legjobbak közül való!
biffco 2020 márc. 23. - 21:20:03 Előzmény tesz-vesz
(124/189)
jajistenem:) gondolja a tököm ettöl függetlenül igazl amit irok , te meg jössz itt zenékkel:) marhára nem a zenéröl de mind1..
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 23. - 20:49:33 2/10
(123/189)
van valami ősi a dobolásban a legrégebbi hangszer, a ritmus benne van az ösztöneinkben mióta lemásztunk a fáról, tán csak a dobolás tud olyan... nemis felfokozott érzelmi állapotba, hanem inkább valami mitikus elmerülésbe hozni, a hangszerek közül, mintha még mindig a tűz körül lennénk a vadászat után
https://www.youtube.com/watch?v=FqJdzYY_Fas

mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére.
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 23. - 20:28:42 2/10 Előzmény biffco
(122/189)
kicsit túlgondoltad ezt a túlhype-olt, giccses szemetet:
https://www.youtube.com/watch?v=0L5RZtYXYQI
https://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/07/whiplash_baj/
persze az izléstelen, tudatlan sznobok zabálják
biffco 2020 márc. 23. - 16:05:59 Előzmény sexykex
(121/189)
Nem az egye3tlen lehetősége. a film elején elhangzik hogy már ismeri a fletcher tanárurat, mikor az rákérdez tudja e kicsoda ő (a tanár). andrew ide akart jönni, valszeg ezt a tanárt tartotta a leghitelesebbnek, és ez nagyon nagyon fontos ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni). Itt nem az iskola a lényeg vagy hogy tud e autodidakta modon fejlödni vki. A Tanár 90%ban meghatározó, ő adja meg a tanitványnak azt a hitet hogy igen tudja vagy nem-nemtudja az adott dolgot. Itt Andrew nem a tanárnak akar megfelelni, hanem a legjobb akar lenni, de ahhoz ezt a tanárnak kell "jováhagynia", mármint a képességeit és hogy hitet adjon egy diáknak. MIután megkérdöjelezi a tanár ezeket a képességeket (szándékosan, ez is egy módszer hogy kihozza vkiböl a legtöbbet vki, bárki bármit állit), ezért üti szét a kezét a tanitvány, mert olyan akar lenni mint buddierich stb, tanártol függetlenül. ... a film végére kifejlődik a személyisége, pont a tanárával konfrontációk miatt (ilyen keveseknek sikerül, sokan beletörödnek abba amit a tanár állitott róluk), és nem érdekli már egy mentor véleménye, senkié, már csak a nagyokra koncentrál. És ollé tényleg a tanár elismerést vivja ki:)
6/10
sexykex 2020 márc. 23. - 14:41:02 6/10 Előzmény biffco
(120/189)
Andrew úgy állítja be, mintha egyetlen lehetősége az érvényesülésre a Shaffer Konzervatórium elvégzése lenne. Talán – minden nehézsége ellenére – az lenne az egyszerűbb, a könnyebb út. Csakhogy az igazi tehetség, ha megfelelő mennyiségű és színvonalú munkával is kiegészül, mindenképpen utat tör magának.
Attól, hogy valaki nem a Harvardon végzett, még lehet Nobel díjas. Sőt, egyetemi diploma sem feltétlenül szükséges: „Én egész népemet fogom / nem középiskolás fokon / taní- / tani!”
Mindenképpen az őrület jeleit mutatja, amikor véresre – többé-kevésbé használhatatlanra – püföli a kezét, vagy a balesete után akar fellépni. Shaffer ugyanúgy, amikor egy tehetséges diák halála után sem változtat a módszerein. Bátorság a hibák beismeréséhez kellett volna mindkét fél részéről. (Én így emlékszem.)
biffco 2020 márc. 20. - 21:03:42 Előzmény sexykex
(119/189)
nem bolondok. bátrak. nagy különbség, ez a "másképp kellett volna" azok mondják akik soha nem mertek lemenni a pokolba vmiért amit igazán szerettek volna. már ha jol értem a kritikádat mert hogy azt írod egyiknek sincs igaza, miközben mind2nek igaza van, ebböl (is) jön a konfrontácio:) ha nem értem jol akkor majd ujraértelmezem:)
6/10
sexykex 2020 márc. 15. - 17:21:29 6/10
(118/189)
Egy bolond zenetanár találkozik egy bolond zenész fiókával. Egyiknek sincs igaza, hiszen bolondok. Végül is az ember azt kezd az életével, amit akar. A legtöbben túl későn jönnek rá, hogy másképp kellett volna. Andrew nyilván ismeri a magyar mondást: "Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni" – és ő pokolra megy.
Én már azon is meglepődtem, hogy kottája van a dobosnak a dzsesszben. Úgy véltem ad egy ütemet, amit egyedivé tesz néhány improvizációval. Imádom a zenét, de tök hülye vagyok hozzá. Ez a film is a zene miatt tetszett elsősorban, a drámát túlspilázták. Ilyen fazonok a seregben és a kétkezi szakmákban szoktak inkább tündökölni, nem a pódiumon.
10/10
Roberto DiCapribogyó 2020 jan. 03. - 13:29:02 10/10 Előzmény Findzs
(117/189)
„A film a tanár diák kapcsolatról , vagyis egy formájáról szól. Bármilyen területen lehetnek ilyen tanárok, szülök, akik a tehetség motiválásának ezt a formáját választják.
A film azt érzékelte , hogy a tanár valóban tehetséges volt és valóban adott át a fiúnak sok mindent, de többet ártott az egész mint használt. A tanár igazolva látja a módszerét azzal, hogy kinevelheti azt a bizonyos tehetséget. Azt gondolja, hogy annak bizonyos zseni, nem fogja feladni semmimilyen körülmények között, és neki szüksége van erre a bánásmódra. De ez nem igaz , az a zseni az ö módszere ellenére is kimagasló lenne, és enélkül megtalálná az utat a rivaldafénybe. Sõt más módszerekkel, akár még zseniállisabb lehetne.
A srác is akkor lesz zseniális , amikor már nem lesz köze a tanárhoz és nem él a tanár terrorja alatt.

A tanár módszerével eléri, hogy kineveli azt A tehetséget, ami igazából nem is az õ munkájának köszönhetõ, az elég jókat pedig elriasztja. Legyünk öszinték nem csak zsenikre van szükség , hanem elég jókra is.

Ez a bánásmód csak emberi lelkeket rombol, akár egy életre megnyomoríthatja az embert, tapasztalatból mondom.”
10/10
Roberto DiCapribogyó 2020 jan. 03. - 13:28:42 10/10 Előzmény Findzs
(116/189)
Valahol szomorúnak találom, ha valakinek tetszik egy film, de nem értette meg a lényegét és ezért valami olyan miatt teszik, ami nem is a film központi témája/mondanivalója.
Sarkitva olyan ez, mintha valaki büszkén verné a mellét, hogy az egyik legjobb, legigényesebb akció-katasztrófafilm, amit valaha látott az a Titanic…na ja, csakhogy volt azért ott egy „jelentéktelen” szerelmi-dráma szál is, ami a ráadásul a fő üzenetet, mondanivalót is tartalmazta. (Nyilván a rendező ki is hagyhatta volna ezt és csinálhatott volna egy sima Dwyne Johnsonos zúzdát is a történetből, de nem; nyilván okkal nem.)

Bemásolom amit jessm (39.hozzászólás) írt korábban, nagyon jól leírja, miről szól VALÓJÁBAN a film:
Gollam24 2020 jan. 01. - 12:00:37 Előzmény Findzs
(115/189)
A tanár szakmai felkészültségét, hozzáértését senki sem kérdőjelezte meg, annál inkább azt a stílust és tanítási módszert, amit állítólag a feltételezett jövőbeni siker érdekében megengedett magának a diákjaival szemben.
Ennek a filmnek ez a fő kérdése.
Nem jó az ilyen pedagógust még nézni sem, nemhogy a tanítványának lenni.
9/10
Findzs 2019 dec. 31. - 22:41:08 9/10
(114/189)
Úgy látom a fanyalgók azzal jönnek, hogy a tanárt kirúgták volna, perelték volna stb.
Nekik az nem jött át, hogy az a tanár egy zseni volt és a tanulók versengtek, hogy bekerüljenek a tanítványai közzé mert tudták, hogy ő a legjobbat hozza ki belőlük bármi áron és ezt vállalták.
Bármikor leléphettek volna ez nem egy börtön önszántukból maradtak.

Nem azért túráztatta őket mert az volt a fontos ki milyen gyors hanem, hogy ki mennyire kitartó.
Ki mit tud kihozni magából minden áron a korlátokat döntögetve.

De mégiscsak ott van az a sok díj és mindenhol jó pontozással szerepel azért ez mond valamit.
Ez nem egy egyszerű popcorn mozi, szerencsére. Én kritikus embernek tartom magam nem is emlékszem mikor adtam utoljára 9 pontot egy filmre.
Sajnálom akit nem mozgat meg ez a film, de hát nem vagyunk egyformák, ilyen a világ.
10/10
baromarc666 2019 dec. 29. - 17:48:31 10/10 Előzmény deadscott
(113/189)
Sajnállak... tied a Marvel univerzum!
10/10
Roberto DiCapribogyó 2019 dec. 28. - 11:56:12 10/10
(112/189)
Kezdem a pozitívummal: a két főszereplő színész nagyon jól hozza a karakterét és van köztük kémia is dögivel. Ennyit a pozitívumokról.
Ha érzelmileg legalább átlagos érettségi szinten vagy, akkor véleményem szerint messzire kerüld el a filmet, mert csak jól felfogod húzni magad rajta.

A forgatókönyvíró gyerek kezére legszívesebben rácsapnék, annyira logikátlan, életszerűtlen az emberek viselkedése, a történések menete, a semmiből előrángatott akadályok, stb. /Eleve a tanár figurája egy képtelenség, a valóságban szénné perelték volna (főleg az USA-ban) a diákok/szülők már a kezdet kezdetén./
Ez mondjuk egy fantáziavilágban játszódó akció-sci-fi látványfilm esetében elmenne (pl. a Prometheus nekem tetszik, annak ellenére, hogy abban is vannak rendesen életszerűtlen viselkedések), de ez a film tudtommal nem látványfilmnek készült.

Aki nem akarja végigsenyvedni, mégis érdekli miről szól - virágnyelven:

A nárcisztikusan sérült tanár találkozik egy kellően szubmissziv (értsd önbecsülés = 0) gyerekkel, akinek aztán a film második felére leszállnak a golyói és olykor-olykor már elkezd úgy viselkedni mint egy normális ember, a tanár pedig erre stratégiát vált és abbahagyja a keménykedést, mert jól tudja csak azt lehet szivatni, aki hagyja magát.
10/10
Richard Kovács 2019 szept. 25. - 18:47:41 10/10
(111/189)
Már többször láttam, nagyon jó film, a 2 főszereplő valami hatalmasat alakít.
2/10
deadscott 2018 febr. 22. - 22:26:58 2/10
(110/189)
Túlértékelt hulladék.
Egyrészt egy ilyen \"tanárt\" nem csak hogy páros lábbal (és fegyelmivel) rúgnának ki, hanem a szart is kiperelnék belõle.
Másrészt az alkotók nem sokat tudhatnak a zenérõl. Oké, nem árt, ha egy dobos alapból pontosan üt, de a konzi nem a hadsereg, a jazz pedig nem egy küzdõsport, sõt semmiféle sport. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy profi zenész fellép monitorozás nélkül? Ráadásul, ha jó gyorsan játszol a hangszereden, akkor jó gyors leszel... de nem jobb. A zene ugyanis - szemben a sporttal - mûvészet. Persze, le lehet mérni, hogy melyik dobos dobol pontosabban vagy gyorsabban, de ennek kb ugyanannyi az értelme, mint Picasso mûveit kizárólag a geometria szemszögébõl elemezni.
2/10