10/10
JCWH ápr. 17. 19:46:08 10/10
(6/6)
Azóta az utolsó filmhez is készítettem magyar feliratot, illetve egy 1943-ban készült katonai kiképző/dokumentumfilmjéhez is (Reconnaissance Pilot). Az idei év ismét jelentős évforduló, ugyanis novemberben lesz éppen 40 éve, hogy William Holden elhunyt.
Az ezúttal csatolt képen Holden Paramount stúdióbeli irodájában látható, háttérben az Oscar-díja és a feleségéről készült portré. Holden nagy világutazó volt és szerette a térképeket is, amelyből egy szép példány látható mögötte a falon.
10/10
JCWH 2020 ápr. 17. - 09:52:19 10/10
(5/6)
Ismét április 17-e van és ismét készítettem egy kis montázst a magam, illetve a többi William Holden rajongó örömére. Ezúttal a híres "Holden-mosolyról" gyűjtöttem össze pár fotót. A képen (nagyjából) időrendi sorrendben láthatók portrék Holdenről kb. 16-17 éves korától kb. 60 éves koráig. Remélhetőleg nem csak nekem dobja fel a napomat. :)
Egy film kivételével már minden William Holden filmhez elérhető magyar felirat, töltsétek és nézzétek őket bátran!
10/10
JCWH 2019 ápr. 17. - 00:37:57 10/10
(4/6)
William Holden születésnapjának 101. évfordulóján feleleveníteném Holden karrierjének mérföldkő jelentőségű filmjeit, illetve legikonikusabb szerepeit és néhány érdekes információt is írnék hozzájuk.

- Golden Boy (1939):
Ez volt Holden debütáló filmje, ahol olyannyira nehezen tudott megbirkózni Joe Bonaparte szerepével, hogy le is akarták őt váltani, de Barbara Stanwyck segítségének hála (akivel éltre szóló barátságot kötött) teljesítette feladatát és alakítása pozitív fogadtatásban részesült. A film címe ráragadt és "Golden Holden"-nek becézték később.
- Alkony sugárút (1950):
B-kategóriás western és vígjáték szerepek után hatalmas szerencse érte Holden-t, mivel Billy Wilder Alkony sugárútjának főszereplője (Montgomery Clift) az utolsó pillanatban kilépett a projektből, így a rendező választása Holden-re esett. Ez az alakítás Oscar-jelölést ért és állítólag igen esélyes is volt a díjra, de sajnos csalódnia kellett a színésznek. Az Alkony sugárút vízválasztó szerepet töltött be Holden karrierjében, ráadásul felfigyelt rá Hollywood egyik legtehetségesebb rendezője, Billy Wilder.
- A 17-es fogolytábor (1953):
William Holden J.J. Sefton szerepével nyerte meg 1954-ben az Oscar-díjat. A filmet az addigra barátjává vált Billy Wilder rendezte, aki kihozta a maximumot Holden-ből. Nem ezt tartják a legjobb alakításának és maga Holden is csalódott volt, hogy ezért nyert Oscar-t. Abból a szempontból kiemelkedik a film, hogy itt Holden egyedül vitte el a hátán a filmet és nem volt konkurense aki ellopta volna a "show-t" előle, mint sok más esetben történt.
- Piknik (1955):
Hal Carter karaktere valószínűleg a legismeretlenebb szerepe Holden-nek, mivel Magyarországon a filmet nem mutatták be. Pedig ezzel a szereppel lett Holden az '50-es évek férfi szexszimbóluma 37 évesen(!), ugyanis a filmben egy szexuálisan túlfűtött, kallódó fiatalembert játszik, aki elég sűrűn vetkőzik félmeztelenre (vagy épp tépik le róla a ruhát), megőrjítve minden nőt a közelében. Habár Holden gyűlölte a film forgatását (főleg a híres táncjelenet miatt), de később büszkén gondolt vissza erre a filmre.
- Híd a Kwai folyón (1957):
Talán Shears karaktere az, ami a leginkább William Holden nevéhez köthető, ugyanis az Alkony sugárútban felfedezett Holden-féle cinikus viselkedés ebben a filmben ért a csúcsra és ezután már nem igen kapott ehhez hasonló szerepet. A film elsősorban Holden-nek nem szakmai szempontból számított karrierje tetőpontjának (habár itt is hibátlan az alakítása), hanem inkább pénzügyi szempontból, még évtizedekkel később is jelentős bevétele származott a filmből.
- Vad banda (1969):
Pike Bishop szerepe merőben eltért Holden eddigi karaktereitől, mivel egy keménykezű bandavezért kellett alakítania. A film meg is hozta Holden-nek közel egy évtized mélyrepülés után a várva várt újbóli elismerést és egyúttal új fázis kezdődött karrierjében. A film által hozott fellendülés azonban jóval ingadozóbbnak és rövidebb életűnek bizonyult.
- The Blue Knight (1973):
Bumper Morgan-t Holden egy mini sorozat keretében játszotta el, ami a színész első televíziós projektje volt. A két részből álló 3 órás sorozatban nyújtott alakításáért Holden Primetime Emmy-díjat nyert, ami 20 évvel az Oscar-díja után ismét igen jelentős elismerésnek bizonyult. A TV-film óriási sikert aratott és Holden ismét A-listás sztárrá vált.
- Hálózat (1976):
William Holden utolsó nagy szerepe volt Max Schumacher eljátszása, ami olyannyira kiemelkedőnek bizonyult, hogy megkapta élete harmadik és egyben utolsó Oscar-jelölését is. A díjat végül filmbéli társa, Peter Finch kapta meg, aki időközben meghalt. A színész halála előtt állítólag Holden volt a legesélyesebb a díjra. Van egy hosszú monológja a film vége felé, aminek szövegét állítólag egy nappal a forgatás előtt kapott meg. A végeredmény bámulatba ejtő lett.

Gyakorlatilag pár kisebb jelentőségű film kivételével William Holden összes filmjéhez elérhető magyar felirat, melynek egy jó részét magam készítettem. Illetve nemrég egy Holden életét bemutató dokumentumfilmhez (William Holden: The Golden Boy, 1989) is készítettem feliratot.
10/10
JCWH 2018 ápr. 17. - 00:11:13 10/10
(3/6)
Ma 100 éve, 1918. április 17-én született William Holden, az 1950-es évek egyik legnagyobb sztárja. A centenárium alkalmából több amerikai TV csatorna áprilisban a színész filmjeit vetíti. A TCM (Turner Classic Movies) csatorna a hónap sztárjának is megtette és áprilisban több mint 30 filmjét vetíti le. Több eseményt is rendeznek Holden fiatalkori lakhelyén (South Pasadena), illetve szülővárosában (O’Fallon), ahol április 17-ét a város vezetői megszavazták William Holden napjává.
Sajnos Holden-t itthon sokkal kevesebben ismerik, mint más klasszikus amerikai színészt, mivel elsősorban nem karakterszínész volt (mint pl. Humphrey Bogart vagy John Wayne), hanem karrierje során széles skálán bizonyíthatta színészi tehetségét. Emellett korának egyik legjóképűbb férfijának is tartották, és olyan híres színésznőkkel játszott együtt, mint Audrey Hepburn, Grace Kelly, Sophia Loren, Barbara Stanwyck, Kim Novak vagy Faye Dunaway.
William Holden színészi karrierje során zseniálisan jó alakításokat produkált, sok filmje örök klasszikussá vált (Alkony sugárút 1950, 17-es fogolytábor 1953, Sabrina 1954, Híd a Kwai folyón 1957, Vad banda 1969, Hálózat 1976), de érdemes utánanézni a kevésbé ismert filmjeinek is (pl. Golden Boy 1939, Vidéki lány 1954, Vezetői lakosztály 1954, Piknik 1955, A hamis áruló 1962, A völgylakó 1981).
Bátran ajánlom Holden összes filmjét (csakis eredeti nyelven), az utóbbi hónapokban 16 filmjéhez készítettem magyar feliratot és feltöltöttem őket az internetre. A közeljövőben további filmjeihez tervezek feliratot készíteni.
Niquist 2012 ápr. 01. - 14:34:17 Előzmény Vikuszovna
(2/6)
Nos akkor még fiatal volt, Audrey - meg hát szerény véleményem szerint - nagyobb volt színésznek, mint nõnek.
Talán mostanában bejönne modelnek (egy ideig, mert ez is változóban van). :)
10/10
Vikuszovna 2012 márc. 17. - 13:06:12 10/10
(1/6)
Nem hinném, hogy ennek alapján kellene megítélni. 10/10