10/10
borzi84 dec. 03. 22:52:06 10/10 Előzmény Rojita
(2/2)
Kis pontosítás: Szeleczky Zitának és Szilassy Lászlónak sem ez volt az utolsó filmje, mindketten forgattak még filme(ke)t.
Pl. Szeleczky Zita játszott még "Az első" című filmben - Ez 1944 -ben készült, s két filmje is befejezetlenül maradt. (A Szent Anna - tó legendája, Csíki Borka tánca)
Szilassy László szintén több filmben is játszott még, más kérdés, hogy ezek vagy egyáltalán nem vagy csak töredékes változatban maradtak meg. (Pl. Zörgetnek az ablakon, Idegen utakon)
1943 - ban is több filmet forgatott - pl. Anyámasszony katonája, Muki, Sárga kaszinó, Szerencsés flótás - Sajnos ezek közül is több "elveszett", s nem tudni, vajon előkerülnek-e még valaha? (Amire - valljuk be - nincs túl sok esély, bár nem is teljesen lehetetlen.)
Szilassy László egyébként 35 éves volt ekkor, ugyanis 1908-ban született.
5/10
Rojita dec. 02. 23:59:18 5/10
(1/2)
Szeleczky Zita, Dajka Margit, Latabár Kálmán, Csortos Gyula, Vaszary Piri szereplésével filmre vitték a már akkor is ismert és sikeres operettet, a Lili bárónőt. Zenélő malom címet adtak a filmnek, így néhány szabadtéri felvétel is befért a történetbe. (A földbirtokos kisasszony lovagol, a gróf úr fürdik a folyóban, az inas utazik a szénásszekéren, a vízi malom őröl a gyorsfolyású vízparton, (mellesleg, éjszakánként állandó zenét szolgáltat a szomszédok nagy örömére). Közben állandóan szólnak Huszka Jenő bús-szerelmes dallamai.
Hogy közben 1943-t írnak, az Latabárnak egy jegyrendszerre épülő szóviccéből tudjuk.
Jó volt látni fiatalnak azokat, akik pár évtized múlva már Kossuth-díjas nagyságok lettek, ill. az országot és a filmet végleg elhagyok utolsó munkáját.
(Érdekes volt számomra a grófot játszó Szilassy László arca mennyire öreges volt, pedig harmincas éveiben járhatott akkor. A film elkészülte után Ő is elhagyta az országot).
A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje