Programkereső

Tudtad?

Jegyajánló

A Pál utcai fiúk

2017. december 31., 16:30 és 20:30
A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megszólít. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

Tévé

Mit nézzünk hétvégén a tévében?

Levetítik a Jégvarázst, a Nicsak ki beszél! mindhárom részét, a Szörny Rt.-t, a Kőszívű ember fiait, az Óz, a hatalmas, valamint Erdélyi Dániel szeretnivalóan retró filmjét, az Előrét!

Mozi

Primanima Animációs Fesztivál

Budaörs, több helyszínen - október 18-21.

A Primanima az animációs elsőfilmesek nemzetközi versenye és fesztiválja. A program alapítói 2012-ben azzal a céllal hozták létre a fesztivált, hogy fiatal alkotók számára teret adjanak a bemutatkozásra, és hogy Budaörs kulturális életét művészeti és oktatási programokkal színesítsék. A versenyprogram négy szekciójában diákfilmek, diplomafilmek, elsőfilmek és gyerekeknek készült filmek versenyeznek egymással. A vetítési programokat animációs játszóház, nemzetközi workshopok, beszélgetések, koncertek egészítik ki.

A kis vámpír

Október 19-től a mozikban.

Rudolph, a tizenhárom éves vámpír fiú bár már a sok századik szülinapi bulijára készül. Nincs sok kedve az ünnepléshez, hiszen nem hagyhatja el otthonát, mivel vámpírvadászok lesik minden lépését. Ám Rudolph végre egy kis izgalomra vágyik, ezért meglóg otthonról, és találkozik Tonyval, egy vele egyidős sráccal, aki rajong a kísértettörténetekért, és természetesen a vámpírokért.
6 éven felülieknek ajánlott!

A Pál utcai fiúk

Október 19-től a mozikban.

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra és Bokát választják vezérül. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik.
12 éven felülieknek ajánlott!

Színház

Vuk

Budapest, Fabula Bábszínház - október 21., 9.30 és 11.00

A Vuk című bábjáték Fekete István kisregényét dolgozza fel. Címszereplője a mindenki által szeretett kis róka, aki mire felnő, sok-sok kalandot él át: megtanulja, hogyan legyen jó vadász, hogyan tisztelje a természet törvényeit, s miképpen válhat belőle a rókák népének védelmezője. Az előadáson megelevenedik a szerző színes, fontos tanulságokkal teli erdei világa, annak összes ismert szereplőjével.

A kis herceg

Budapest, Hatszín Teátrum - október 21., 15.00

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis herceg. Ez a kis herceg egy parányi bolygócskán lakott, amely alig volt nagyobb nála és nagyon szerette volna, ha van egy jó barátja... Hat esztendeje már, hogy kis barátom búcsút vett tőlem. Azért mesélek most róla, hogy nehogy elfelejtsem, mert szomorú dolog elfelejteni a barátunkat."

A világgáment Csacsi és Bari

Budapest, Pólus Mozi - október 22., 11.00

Csacsi elhatározza, hogy megnézi mi van a kerítésen túl! Útitársat is talál magának Bari személyében. Vándorlásuk során azonban hamar rájönnek, hogy nemcsak virágzó mező van a kerítésen túl, hanem  sötét erdő és benne egy ravasz róka is. Ám amikor a gazda hűséges kutyája megjelenik, egyszeriben füstbe száll Róka terve.

Ingyenes

Kölyöknap a Nemzeti Színházban

Budapest, Nemzeti Színház - október 22., 10.00 - 13.00

Folytatódik a Nemzeti Színház gyermekes családok számára kitalált programsorozata. 10 órától a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai várnak benneteket, 11 órától a Nagyszínpadon a Kuttyomfitty Társulat Cirkusz folklórikusz című előadását nézhetitek meg, míg 12 órától a Csurgó zenekar "De jó a dió" koncertjére mulathattok! A Kölyöknap minden programja ingyenes.

Zene

Ráhangolódó

Budapest, BMC Koncertterem - október 21., 10.00

Simon Izabella gyermekprogramja valódi ráhangolódást ígér a Hallgatás Napjára: alkalmat kínál, hogy a gyerekek a hallgatásnak, elhallgatásnak, meghallgatásnak, figyelésnek, elmélyülésnek minden aspektusát megérezzék, megértsék. A zenék hallgatása közben egy-egy, a zene hangulatához kapcsolódó képzőművészeti alkotásban is elmélyedhetünk.

JAZZ Játszótér - Dés András Trió

Budapest, MOM Kult. Központ - október 22., 10.30

A Jazz játszótér a 6-12 éves korosztályt hívja közös, improvizatív mesealkotásra. A gyerekek a kezdetben felvázolt világban személyes döntéseikkel határozzák meg a mese irányát, akár úgy, hogy a szereplők bőrébe bújnak vagy maguk is mesélővé válnak, illetve a közönség soraiból interaktív játékok segítségével alakíthatják a történetet.

Mindenmás

Ingyenes

A Trónok harcától a legnagyobb tabukig

Margó Irodalmi Fesztivál - október 19-22.

Ki mondta, hogy az irodalom csak a felnőttek területe? Az őszi Margó szuper programokkal készült a gyerekeknek, az egészen kicsitől a kamaszokig. Fókuszban a végtelen univerzum, a magyar történelem, és a tabu.

Rejtélyfejtő-régész pizsamaparti

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum - október 20., 19.00

A Magyar Nemzeti Múzeumban októberben Da Vinci Learning Pizsamaparti lesz! A régészkedéssel töltött különleges éjszaka folyamán a gyerekek megismerik, mit rejtegetett a magyar föld az őskőkortól a honfoglalásig. A múzeum kőtárának éjszakai kalandos felfedezése is része a pizsamaparti programnak. Az éjszakai kalandok végeztével a pizsamás felfedezők a múzeum egyik legszebb termében, a Kupolateremben töltik az éjszakát.

'56 falun

Szentendre, Skanzen-ház - október 21-23., 9.00 - 17.00

Tudjuk-e, milyenek voltak az ötvenes évek mindennapjai a vidéki Magyarországon? Zajlottak-e hasonló események, mint Budapesten az ’56-os forradalom napjaiban? A Skanzen október 21-22-23-án élő jelenetekkel eleveníti fel egy-egy magyarországi település eseményeit valós történések alapján. Október 23-án ingyenes a belépés!

Foglalkozások

Mesehősök növényei: Mazsola és Tádé tökháza

Szamóca Kiskertész Tanoda - október 21., 10.00

Kertészkedj kedvenc mesehősöddel! Ültess egy katicalánnyal, keresd meg az örökké termő fát egy mókussal, szüretelj tündérekkel, csodáld meg egy virág szépségét, ahogy a kis herceg tette. Belépünk a mesék birodalmába, hogy a mesehősökkel együtt tapasztaljuk meg azt a csodát, hogy hogyan lesz egy pici magból, egy égig érő paszuly.

Pipa vagy nem pipa?

Budapest, Ludwig Múzeum - október 21., 10.30

Látsz egy tárgyat - és tudod mi az: felismered, tudod a nevét, tudod mire használják. Nincs kérdés, ez ilyenkor egyértelmű. Ez a tárgy lehet egy igazi tárgy, lehet a fényképe, lehet a lerajzolt vagy lefestett változata - minden esetben fölismered. De mi van akkor, ha valaki odaírja a tárgy elé, hogy ez nem az, ez nem az, amit Te látsz? Pedig tudod, hogy azt látod! A Családi Délelőttön most ezt a helyzetet járhatjátok körbe!

Pályázatok

Rajzfilmünnep rajzban

Beküldési határidő: november 5.

Szeretsz rajzolni? Színezni? Rajzban mesélni? Van kedvenc rajzfilm figurád? Szívesen emlékszel vissza egy jelenetre egy mesefilmből? Ha a Rajzfilmünnep neked is eszedbe juttat egy kedves képet, emléket, amit szívesen megosztanál, rajzold le!

Milyen lenne a te lombtoronyházad?

Beküldési határidő: november 12.

A Manó Könyvek Kiadó rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak Milyen lenne a te lombtoronyházad? címmel. Az alkotásokat a kitöltött jelentkezési lappal együtt kell beküldeni.

Ádám almái - ahogy még biztosan nem látta!

Mindig rizikós vállalkozás népszerű filmeket színpadra adaptálni, ám Szikszai Rémusznak sikerült megtalálnia hozzá a megfelelő színházi formát. A sikerrel futó Kutyaharapás után október 21-én a dán kultfilm, az Ádám almái bemutatójára készül.

Túl magas, hogy balerina legyen?

Számos olyan esetről számoltunk már be, amikor a konvencionálistól eltérő külsejű táncosok falakat áttörve érvényesültek, bizonyítva, hogy az előadó művészi kvalitásai legalább annyit vetnek a latba, mint a fizikai adottságok. Sara Michelle Murawski története is ezt példázza.