Programkereső

Tudtad?

Greta Thunberg saját sorozatot kap

A 17 éves környezetvédő aktivistával a BBC Studios forgat egy műsort, amiből megismerhetjük nem éppen szokványos életét és mindennapjait.

Kritika

Sonic, a sündisznó - A katasztrófa elmaradt

A sündisznóra cseppet sem hasonlító, kék űrsündisznó a videojátékok világából csöppent a vászonra, és, bár érkezését csupa rossz ómen előzte meg, kalandjai nagyon szerethetőre sikerültek.

Hamarosan a mozikban

Jegyajánló

Aliz!

február - március

Te is szoktál álmodni? Na és álmodtál már furcsa dolgokról? Ugye, hogy álmunkban bármi bárhogy alakulhat? Hihető lehet, ami hihetetlen, lehetséges a lehetetlen, hétköznapi a varázslatos, igaz a mese – kész Csodaország! Aliz éppen ma nyolcéves. Szülinapi partijára egymás után érkeznek a vendégek. Mindenkit ismer, mindenki csak miatta jött. Ma végre minden csak róla szól! Vagy mégsem? A szép ruhára vigyázni kell, a vendégeknek puszi jár, és még szavalni is muszáj. Ez így nem is igazi szülinap! De várjunk csak! Hogy kerül a vendégek közé egy sietős Fehér Nyúl sportcipőben és szemüvegben? Vannak egyáltalán szemüveges nyulak? Őt követve Aliz csodálatos világban találja magát, ahol fura lények fogadják: a kissé érdes modorú Hernyó, a Kalapos és Április Bolondja, Tvidlidí és Tvidlidú, no és persze maga a birodalom ura, a Király és a félelmetes Királynő. Lewis Carroll váratlan ötletekkel és különös, később világhírűvé vált figurákkal teli kalandos története 1865-ben jelent meg először nyomtatásban. Az angolszász humor e sajátos alkotásából merítő előadás Aliz oldalán egészen Csodaországig vezet bennünket: szinte kedvünk támad belépni és körülnézni ebben a másik világban. Ám amire mi csak vágyunk, azt Aliz véghez is viszi, pedig e meglepetésekkel teli birodalomban nemcsak vidám, hanem olykor félelmetes kalandok is várják. Vajon mi történik, ha elfelejted a saját neved? Lehet-e ellentmondani egy igazi királynőnek? Vannak-e beszélő virágok? Telhet-e visszafelé az idő? Tud-e egy kislány egy egész tavat sírni? És mi az a körbecsukó?! De legfőképpen: vezet-e az út visszafelé? Vajon álom, vagy épp a valóság, amit élünk itt és most? Mindez kiderül az előadásból. Vagy nem. Vagy talán nem is ez a fontos.

Rocksuli

március és júniusi előadások

A Rocksuli Andrew Lloyd Webber musicalje, az azonos című 2003-ban nagy sikert aratott film nyomán készült. Mike White forgatókönyve egyszerre himnusz a rockzenéhez és különös szerelmi történet. A főszereplő Dewey Finn, a munkanélküli rockzenész, aki a barátja neve alatt helyettesítő tanári állást vállal egy elit magániskolában. Dewey, az idealista álmodozó rockbandát szervez a kisdiákokból… A film forgatókönyvéből Julian Fellowes, a népszerű Downton Abbey című sorozat atyja írta a musical szövegkönyvét. A dalszövegeket Glenn Slater szerezte, aki a Kis Hableány, illetve a Love Never Dies dalszövegeit is írta. Andrew Lloyd Webber legújabb musicalje 2015 decemberében debütált a Broadwayn, majdnem egy évvel később pedig a londoni West Enden. A Jézus Krisztus Szupersztár 1971-es premierje óta először fordult elő, hogy a Broadway-n előbb mutattak be Lloyd Webber-musicalt, mint Londonban. A Rocksuli musical szinte teljes zenéjét Andrew Lloyd Webber szerezte, szemben a filmmel, amely a kor nagy rockslágereit tartalmazta. Egyetlen egy dal azonban a filmből bekerült a musicalbe is. A történet:  Dewey Finn valójában elfuserált, amatőr rockzenész, akit egy hajszál választ el attól, hogy élete becsődöljön: egyszerre rúgják ki a zenekarából, az állásából, ráadásul a lakbérrel is hónapok óta tartozik. Csak a csoda segíthet rajta... A csoda egy telefonhívás formájában érkezik, és a lompos rocker már másnap helyettes tanári állást vállal lakótársa nevében egy elit magángimnáziumban. Amikor rájön, hogy jólfésült nebulói vérbeli zenészek, mindent egy lapra tesz fel: elhatározza, hogy segítségükkel megnyeri a Bandák Csatája nevű rockfesztivált. De vajon hogyan sikerülhet a terve, ha a botcsinálta tanár úr gyerekesebb, mint a diákjai? Hiszünk abban, hogy Andrew Lloyd Webber legújabb musicalje a Broadway és a londoni West End után a magyar közönséget is meghódítja. A Jézus Krisztus Szupersztár világhírű zeneszerzője újból rockos hangszerelésre váltott; a szellemes és fordulatos színdarabot átszövő erőteljes, fülbemászó dalai ismét bebizonyítják: a rock and roll örök!

Orosz Cirkusz a Jégen

március 4., 16:00 és 19:30

Az "Orosz Cirkusz a Jégen" a világ első jégcirkusza, több mint 50 éve kápráztatja el a közönséget művészete és csillogása révén, a nagyszerű akrobaták, zsonglőrök, kötéltáncosok, műkorcsolyázók és bohócok segítségével a csillogó jégen.A társulat lenyűgöző jégshow-val és lélegzetelállító cirkuszművészettel elbűvölő utazásra repíti a közönséget a mese varázslatos világába. A „Téli mesék” minden idők legszebb történeteiből, a Diótörő, a Hókirálynő, Alice Csodaországban, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, a Cirkuszhercegnő meséiből mutat be felejthetetlen előadást a jégen.  A társulat a báj, a szépség, az elegancia, a hihetetlen könnyedség és a legmagasabb technikai felkészültség, a fantáziadús látványos koreográfiák, a több mint 300 csodálatos jelmez, az izgalmas zene és akrobatika révén rabolja el a közönséget a mesék világába. Az energikus és elegáns jégbalett egy nagyszerű orosz cirkuszi programmal kombinálva igazán varázslatos látványt nyújt kicsiknek és nagyoknak, az egész család számára.A "Téli mesék" előadása egy varázslatos birodalomba vezeti a nézőt, ahol a jó és a gyönyörű uralkodik és minden álom valóra válhat, ahova felnőttként újra és újra vissza akar térni az ember. A szavak nem tudják kifejezni, amit látni, hallani és érezni fognak ebben a műsorban! Ezt látniuk kell!Az előadás műjégen látható!

Mozi

A vadon hívó szava

Február 20-tól a mozikban

Buck, az imádnivaló kutya kényelmes városi élete fenekestül felfordul, amikor váratlanul messzire szakad kaliforniai otthonától, és az alaszkai Yukon terület zord vadonjában találja magát az 1890-es évek aranyláza idején. A postaszánt húzó kutyacsapat legújabb tagjaként Buck élete kalandját éli át, s végül megleli valódi helyét a világban, midőn a maga ura lesz.
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Puskin kuckó

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya

Puskin mozi - február 23., 10.00

A rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját, aki az évszázad bulijára készül, amely-nek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói.

Vetítések Budapesten

Ha inkább más filmet néznétek meg a moziban, itt találjátok a többi vetítési időpontot.

Színház

Bemutató előadás

Magyar Népmesék

Müpa - február 22., 18.00

Népmeséink olyan kincseink, amelyek megismertetnek közös hagyományainkkal, emellett kedves bölcsességükkel, színes fantáziavilágukkal, humorral és furfanggal tanítanak, és szinte észrevétlenül segítenek alapvető erkölcsi kérdésekben, a hétköznapi események, problémák feldolgozásában - gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A meséket látványos díszlettel és jelmezekkel, a Müpa színpadtechnikáját kihasználva állították színpadra, a koreográfiákat a társulat táncművészei készítik, az előadás rendezője Bozsik Yvette.

Bemutató előadás

Aliz!

Budaörsi Latinovits Színház - február 22., 18.00

Aliz éppen ma nyolcéves. Szülinapi partijára egymás után érkeznek a vendégek. Mindenkit ismer, mindenki csak miatta jött. Ma végre minden csak róla szól! Vagy mégsem?

Bemutató előadás Punch and Judy

Ódry Színpad - február 22., 16.00

Mr. Punch üt, szúr, akaszt, darál. Közeli ismerőseit teszi el láb alól különösebb ok és lelkifurdalás nélkül. Csak nevessenek a kedves gyerekek (már ha nem ijednek halálra).
Az előadást 12 éves kor felett ajánlják!

Puskin Kuckó

Sündisznócska lovagol

Puskin mozi - február 22., 10.00

„Elviszlek titeket egy olyan helyre, ahol medvepapa lakik. Mindenki fél tőle, ő az egész erdő ura. S ott lakik a kis sündisznócska is. Hát ő aztán egyáltalán nem fél, hanem folyton azon járatja a kis buksiját, hogyan is tudna túljárni medvepapa eszén...” Mulatságos mese a hatalmas mackó bácsiról, és a kicsi, de annál furfangosabb süniről.

MesélŐk

Itt és Most Közösségi Tér - február 22., 10.30

Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok és trollok is felbukkanhatnak az előadásban. Várnak szeretettel minden kis- és nagyiskolást és szüleiket egy különleges improvizációs élményre, ahol a gyerekek ötleteiből szőnek történetet.

Varázsmese

INspirál Cirkuszközpont - február 23., 11.00

"Ha a hős ott jár, ahol a madár se jár, akkor nem járhat máshol, mint saját magában, a saját testében, az elme és a lélek birodalmában" A királyfi és a tündérek találkozásáról szóló történet számos különleges világba vezet minket. Bábok, maszkok, akrobatika, varázslat, minden egységes formává áll össze.

VEDD MEG A JEGYED A PREMIERRE!

Zene

Liszt-Kukacok Akadémiája - Zenélő rovarok

Zeneakadémia - február 23., 11.00

A zümmögés, a fürgeség vagy egy-egy rovar szépsége – gondoljunk csak a pillangóra! – számos zeneszerzőt megihletett évszázadokkal ezelőtt is, de a modern hangszerek és hangzások máig izgalmas „rovarzenéket” inspirálnak. Mona Dániel zenetörténész és a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatóiból alakult kiváló zenészcsapat mindegyikre mutat példákat.

Családi hangutazás

Klebelsberg Kultúrkúria - február 23., 16.00

A családi foglalkozás során a hangfürdőt követően játékos formában ismerkedhettek meg a hangtálak, gongok és egyéb szakrális hangkeltő eszközök hangjaival.

Ingyenes Hangszerbemutató koncert gyerekeknek

MOM Kulturális Központ - február 23., 10.30

Simon Izabella zongoraművész interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertje a társművészetek segítségével.

Mindenmás

Szamóca Kiskertész Klub: Növények álruhában

Szamóca Kiskertész Tanoda - február 22., 10.00 és 11.15

Vannak olyan növények, akiknél állandóan farsang van, álcázzák magukat. Jelmezbe bújnak, hogy megvédjék magukat az állatoktól, vagy épp, hogy becsalogassák a beporzó rovarokat, vagy csak így szeretnének tápanyaghoz jutni. A foglalkozáson ezekkel a növényekkel ismerkedhettek meg.

Dávidok és Góliátok a holyvák világából

Természettudományi Múzeum - február 22., 10.00 - 14.00

A holyvák a legnagyobb fajszámú bogárcsoport. Azt is gondolhatjátok, hogy unalmas, egyszínű állatok. Hogy ez mennyire nem így van, bemutatja Makranczy György holyvakutató.

Bailavidrum meseösvény

Budapesti Történeti Múzeum - február 23., 9.30, 10.00, 10.45 és 11.15

Ezúttal Mátyás király és a furfangos juhász története elevenedik meg a középkori palota falai között.

Ingyenes

"Növünk együtt" Integrált családi nap - Farsangi szörnyszelídítés és fiesta

PIM - február 23., 10.00 - 12.00

Amikor már a hóban sem gyönyörködünk olyan átszellemült, odaadó lelkesedéssel, s egyre macerásabbnak tűnik, hogy a téli ruhák sokaságát magunkra húzkodjuk, ideje egy kicsit lazítani és eljátszani a gondolattal, hogyan is lehetne a tél egyre szürkébb és lomposabb szörnyeit megszelídíteni és tavaszba fordítani. Készítsetek együtt zsebszörnyet, hogy pompásan telhessenek a hideg évszak utolsó napjai.

Hab a tortán! - Jordán Adél és Keresztes Tamás

Jurányi Inkubátorház - február 23., 10.00 - 13.00

,,Mint a titkosan elásott kincs valamely távoli, felderítetlen szigeten, oly távolivá és oly nehezen fellelhetővé válnak a gyermekkorban még mindennapi csodák. Expedíciót indítunk a kincs felkutatására, amelyhez a térképet a gyermekek rajzolják.” Jordán Adél és Keresztes Tamás álmodja színpadra Kertész Erzsi Nem mese című könyvének szereplőit.

Játszhatsz az udvari bolonddal - komédia, farsangi előadás

Noha Stúdió és Alkotóműhely - február 23., 10.30 - 13.30

Mujkó, Mátyás király névnapi ünnepségére készül. Lehetsz zenész, vagy bábmozgató. Öledbe ültetheted a királyt. Bújhatsz maszkos jelmezbe, hogy te legyél a kolozsvári bíró vagy a hajdú. Az előadás végén kipróbálhatod a jelmezeket, és fotó is készülhet rólad.

XIX. Debreceni Maskarádé

Debrecen, több helyszínen - február 18-21.

Február végén tanúi lehettek Konc Király és Cibere Vajda viadalának a Vojtina falai között, s a városhírű komédiások - az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói - csapnak olyan csinnadrattát, hogy a Tél fejvesztve menekül!

Busójárás

Mohács, több helyszínen - február 20-25.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltözhetnek maskarába.

Pályázat

A föld alatt - alkotópályázat

Jelentkezési határidő: február 17.

Mi rejtőzik a föld alatt? Ásványok, magok, giliszták, földalatti mozgalmak és metróalagutak rejtélyes világának titkait keresik a Szitakötő gyerekfolyóirat nyári számban.

Balettiskola felvételi

Jelentkezési határidő: március 13.

A képzésre olyan 4-14 éves fiúk és lányok jelentkezését várják, akiket elbűvöl a balett világa, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a műfaj alapjaival.

Állati jópofák! - fotópályázat gyerekeknek

Jelentkezési határidő: május 25.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nyílt fotópályázatot hirdet alsó tagozatos általános iskolások, felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták számára.

Vámos Miklós: A külvilág nem tud olyan rossz lenni, hogy az élet ne lehessen valamennyire szép

A hetvenéves Vámos Miklóssal beszélgettünk új limerickkötetéről, az elmúlt évekről és a terveiről.

Igazi példakép és hős, aki külföldön lett világhírű: Cziffra György

Balázs János, a Cziffra-fesztivál alapítója mesél a nagy elődről.

Eredetileg a cigányoknak akartunk zenélni, csak végül nem úgy lett

A Parno Graszt vezetőjével és az együttes menedzserével beszélgettünk.