Programkereső

Színház

Örömlányok végnapjai

Belvárosi Színház, február 11., 15:00, 19:00

Valahol a Mátra alján lakik nénje. (Mint a mesében.)Szépen lassan telnek napjai. (Mint a mesében.)Nyugdíjazása után azonban úgy dönt, nem engedi, hogy leírják. (Mint a mesében.)Ezért megalapítja a Csöpike Csibéi Betéti társaságot, - rövidítve Csöcsi Bt..t - melynek fő profilja...,(...és ez innentől, már nem mese:-)

Az öldöklés istene

Átrium, február 15., 19:00

AZ ÖLDÖKLÉS ISTENEházaspárbaj egy részben Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája lelep­lező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sére­lem, előítélet és düh kavarog. Yasmina Reza Párizsban élő, magyar származású írónő. Színműveit számos elismeréssel jutalmaz­ták, többek között megkapta a rangos Molière-díjat is. Az öldöklés istene című darabjából legutóbb Roman Polanski készített filmet, világhírű sztárokkal a címszerepben.

József és a színes szélesvásznú álomkabát

Madách Színház, február 2., 19:00

Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.Andrew Lloyd Webber és sok éven át vele együtt dolgozó alkotó társa, Tim Rice szövegíró kollégiumi szobatársakként találtak rá a József témára. Felnőttpukkasztó, szertelen művet alkottak belőle, amely 1967-ben oratórikus formában került színre. Már ebben a verzióban is halmozta a sikereket. "Felnőtt" színpadon, kibővítve, 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be. Webber végül is fittyet hányva a színpad törvényeinek, egymást követő dalok laza szerkezetű sorában meséli el a kiválasztott fiú történetét, akinek kitaszítottsága és felemelkedése a megbocsátás és a tolerancia nagy példázata. A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák. Londonban az idei évadban ismét felújították. Webber áradó melódiái, szellemes, friss stílusváltásai remek, szórakoztató,ironikus és ugyanakkor ihletett, katartikus élményt nyújtanak.

Álom luxuskivetelben

Radnóti Színház, február 6., 10., 11., 19:00

Truman Capote amerikai író Álom luxuskivitelben című kisregénye 1958-ban jelent meg, majd pár évvel később, a filmváltozatot is bemutatták; Audrey Hepburn alakítása nyomán a főszereplő Holly Golightly figurája ikonikus nőalakká vált. A fülledt-züllött New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső naivan bájos, dörzsölt és varázslatos lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Addig pedig issza a koktélokat és tördeli a férfiszíveket. Elsősorban Fredét, a pályakezdő íróét, aki kitartóan és odaadóan igyekszik megszelídítenie ezt a megzabolázhatatlant tüneményt. A Radnóti Színház őszi bemutatójában Sodró Eliza és Rusznák András játssza a főszerepet, az előadást Valló Péter rendezi.

Dolgok, amikért érdemes élni

Játékszín, február 10., 19:00, február 19., 15:00

Bereczki Zoltán egyszemélyes darabbal jelentkezik a Játékszínben. Amerikai mintára, a nézővel közvetlen párbeszédet folytató, rögtönzésekkel tűzdelt előadást hoz: Dolgok, amikért érdemes élni – Duncan MacMillan tollából.

Koncert

Zoë Aqua: In Váld Árájn (A rengetegbe)

Gólem Színház, január 31., 19:00

Km.: Aqua Zoë (hegedű), Fenyvesi Attila (brácsa), Réman Gergely (cimbalom), Zsikai László (bőgő), vendégek: Szabó-Kürtösi Csilla, Hajas Péter és Starr Lulu In Vald Arayn, azaz Be az erdőbe – ezzel az Erdélyre utaló címmel mutatta be Zoë Aqua amerikai hegedűs, zeneszerző új albumát, amelyen a zsidó zenei hagyomány többek között a kalotaszegi legényessel vagy a román dojnával találkozik. Miközben erdélyi és magyarországi zenészekkel dolgozott az albumon, Fulbright-ösztöndíjas muzikológusként Kolozsvár környéki falvakat keresett fel, hogy megtudja, hogyan jutottak a zenei tudás birtokába az itt élő zenészek.  

DOROGI egy szál gitár

K11 Művészeti és Kulturális Központ, február 1., 20:00

Dorogi Péter immáron több mint 20 éve koptatja a hazai nagyszínpadok világot jelentő deszkáit. A Kistehén Tánczenekar alapító tagjaként, illetve az egykori Intim Torna Illegál szintén alapító tagjaként és frontembereként ismerheti a közönség. Az idei évtől DOROGI néven, új zenekarával lép a nagyközönség elé. A Hipnotizőr király, a Vágjál lyukat a kádba, vagy az Örökké című rádióslágerek szerzője újra és újra bebizonyítja számunkra, hogy a zene mindnyájunk lételeme. Több platina- és aranylemezzel a zsebében, zeneszerzőként, dalszövegíróként, gitárosként és karcos hangú énekesként áll színpadra. Dalai zenei kalandtúrára invitálnak, s ha elfogadjuk a meghívását, a mély, lirai daloktól, a bensőséges hangzású, akusztikus dallamokon át, a fesztiválok ütemes rock zenéin keresztül, a pörgős rádióslágerekig repít bennünket. Az utóbbi években már nem csak fesztiválokon és koncerteken mutatta meg tehetségét, hanem zenéi közismert filmekben és sorozatokban is visszaköszönnek, így hallhatjuk énekelni a B.U.É.K. című filmben, vagy az Egynyári kaland TV sorozatban.Akusztikus műsorában munkásságának legfontosabb szerzeményeit adja elő, illetve azokat a számokat, melyek inspirálták ezen dalok megírásában. Nem csak az Intim Torna Illegál legnagyobb slágerei csendülnek fel, hanem más neves zenésszel együtt írt számai is, mint a "Balaton" vagy "Az anyu meg én".

Gadó Gábor – Rajk Judit – Rohmann Ditta – Zétényi Tamás: Chemin Neuf

BMC - Opus Jazz Club, február 1., 20:00

Km.: Rajk Judit (ének), Rohmann Ditta, Zétényi Tamás (gordonka), Gadó Gábor (gitár) Nem mindennapi koncertélményt ígér a Chemin Neuf zenekar, amelyben négy különböző zenei környezetből érkezett zenész társul. Az igéző hangú Rajk Juditot évtizedek óta a klasszika előtti zenetörténeti korok szakértőjeként tartják számon itthon és külföldön egyaránt. Rohmann Ditta szerteágazó tevékenységei közül talán merőben szokatlan, cselló- és énekes improvizációkkal tűzdelt barokk szólószonáta-estjei a leghíresebbek, míg Zétényi Tamás a hazai kortárszene-játék első számú letéteményesei között ismert. A régizene, a barokk és a kortárszene világával ezúttal Gadó Gábor zeneszerző-gitáros sajátos univerzuma alkot fúziót. Gadó rendkívül bensőséges módon használja a modális hagyományokat és a tonális harmóniákat, szélesebb értelemben véve pedig Közép-Európa nagy művészi és spirituális irányzataival, valamint a keleti miszticizmussal is egyedi viszonyt alakított ki.A két cselló és a gitár összesen 14 húrja nagyjából azonos hangmagasságban szól, amellyel a szintén mély és meleg tónusú alt énekhang alkot már-már túlvilágian gyönyörű ötvözetet. A műsor a modális liturgikus régizene szellemiségétől a gregoriánon és a Bach zenéjében kicsúcsosodó barokk tradíción át a modern zene előképének tartott Lisztig ível, majd innen halad tovább Kurtágon keresztül egészen a Miles Davis-féle controlled freedomig, amely már mindenféle rendszertől mentes, partitúrában sem rögzített „irányított szabadságot” jelent.

30%

Korcsolán Orsolya és az UMZE Kamaraegyüttes

Zeneakadémia, január 30., 19:30

Km.: Farkas Gábor (zongora), vezényel: Tihanyi László Eötvös Péter: a CallR. Strauss: Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 18Weill: Hegedűverseny, op. 12 Kurt Weill majd száz éve született, formabontó, hegedűre és fúvószenkarra komponált versenyműve mindeddig egyetlen alkalommal hangzott el Magyarországon. Korcsolán Orsolya hegedűművész és az UMZE kamaraegyüttes, Tihanyi László vezényletével állítja most színpadra a Zeneakadémia Nagytermében a huszadik század egyik legkevesebbet játszott, és talán legmeglepőbb, egyedülálló versenyművét, melyet a huszonnégy éves Kurt Weill eredetileg Szigeti Józsefnek ajánlott. A hangversenyen elhangzik még Richard Strauss, ugyancsak huszonnégy évesen, későbbi feleségének komponált szonátája hegedűre és zongorára, melyben Korcsolán Orsolya partnere Farkas Gábor, megannyi nemzetközi hanglemezdíjjal kitüntetett zongoraművész lesz. Auftaktként Eötvös Péter A Call című darabját hallhatja még a közönség, melyben egyetlen magányos hegedűmonológ beszédszerű hangja tölti majd be a zeneakadémia Nagytermét. Korcsolán Orsolya eddigi lemezfelvételeit a Deutsche Grammophon, a Londoni Filharmonikus Zenekar szólistájaként a Naxos America, valamint a Solo Musica München jelentették meg. A hangverseny egyben Korcsolán Orsolya DLA doktori zárókoncertje.  

Europus | ['ƩElest] | Ronny Graupe - Lucia Cadotsch - Kit Downes (CH/DE/UK)

BMC - Opus Jazz Club, február 2., 20:00

Km.: Ronny Graupe (gitár), Lucia Cadotsch (ének), Kit Downes (zongora)Lucia Cadotsch és Ronny Graupe ének-gitár duója a karanténba zárt Berlinben döntött úgy, hogy az időtlen örökzöldek világában keresi a kiutat. A feldolgozások során Ronny hű maradt az eredeti melódiákhoz, de a harmóniát és ritmust illetően már teljesen sajátjává alakította a dalok matériáját, hogy Lucia fátyolosságában is csillogó énekhangja minél szabadabban szállhasson. Budapesti koncertjük különleges alkalom, hiszen a duó Kit Downest invitálta körünkbe Londonból a fellépésre, illetve a BMC Records számára készülő stúdiófelvételre. A zongorával tovább bővül a zenei eszköztár: a puritán dallamok rafinált harmóniaköntösbe burkolóznak. A triófelállás ráadásul az improvizáció tereit is kibővíti, melyet a három európai művész közösen fedez fel számunkra. Jegyek 3200 forintos áron kaphatók a helyszínen,az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon. Telefon: +36 1 216 7894 ℗ BMC MEGOSZTÁSJEGYVÁSÁRLÁS

Harmónia Jazzműhely: Borbély Mihály Balkán Jazz Project

Budapest Jazz Club, február 3., 20:00

Km.: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák), Lukács Miklós (cimbalom), György Mihály (gitár, buzuki), Agatics Krunoszláv (harmonika), Horváth Balázs (bőgő), G. Szabó Hunor (ütőhangszerek, dob) A jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos és jóformán minden fafúvós hangszeren játszó BORBÉLY MIHÁLY, maga is nagyszerű zenekarvezető, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, kinek improvizatív muzsikáját a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal. A Balkán Jazz Project Borbély Mihály formációjában a következő muzsikusok vesznek részt:  

Nagy Emma Quintet - vendég: Lukács Miklós

Trafó, február 3., 21:00

Km.: Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel  (nagybőgő), Klausz Ádám (dob), Lukács Miklós (cimbalom) A Nagy Emma Quintet a modern, kortárs jazz új generációs képviselője. Az idén ötödik születésnapját ünneplő zenekar rövid idő alatt járt be hosszú utat. A rengeteg hazai koncert mellett versenyek és fesztivál fellépések alkalmával jártak Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, és Szlovákiában.Ugyan az öt tag sok mindenben különbözik, már a kezdetektől fogva érződött, hogy sikeresen képesek egységként működni.. A hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet kemény dobgroove-ok, szabad improvizációk, dal formájú kortárs kompozíciók és egyéb különleges megoldások. Ez a sokszínűség igyekszik nem öncélú lenni, hanem annak érdekét szolgálni, hogy a színpadon a kamarazenélés minél mélyebb rétegeibe jusson el a zenekar. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj.A bemutatkozó Set to face (2018, szerzői kiadás), és a Low frequency oscillator (2020, Sinistra) után harmadik, Synced című lemezük 2022 tavaszán jelent meg a rangos svájci kiadó, a Unit Records gondozásában, a lemez anyaga pedig a frissen nyílt Magyar Zene Házában került bemutatásra márciusban, ahol Fenyvesi Márton (aki producerként nagy hatást gyakorolt az anyag végleges formájára) és Fekete Kovács Kornél voltak a zenekar vendégei. Jelenleg negyedik lemezük anyagán dolgoznak.Ezen a koncerten különleges vendégként Lukács Miklós csatlakozik hozzájuk, aki a kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, a cimbalmon.

New Fossils

BMC - Opus Jazz Club, február 4., 20:00

Km.: Szabó Dániel Ferenc (dob), Gyányi Marcell (nagybőgő), ifj. Tóth István (gitár),Ocsovay Damján (zongora), Varga Dániel (szaxofon)A 2020-ban alakult zenekar tagjai a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik Budapesten találtak egymásra. A zenészek nevével a jazz, az alternatív és indie zenei szcéna olyan meghatározó zenekaraiban találkozhatunk, mint a Mörk, a Dresch Quartet, a Mordái vagy a Laiho, ezt a modern, mai világunkra reflektáló hangvételt és zenei megközelítésmódot pedig jelen formációba is magukkal hozzák. Zenéjük instrumentális jazz, mely letisztult, mégis dinamikus témáival magával ragadja az erőteljesebb műfajok kedvelőit is. Melankolikus hangvételű szerzeményeik ritmikailag rendkívül változatosak, melyekben a beat alapú zeneiség, illetve a jelenkor zenei impressziói is fellelhetőek.

Átlátszó Hang 2023 - UMZE Kamaraegyüttes: Autour de Nous (Körülöttünk)

BMC - Koncertterem, február 5., 19:30

Km.: Szűcs Péter (klarinét), Odile Auboin (brácsa), Károlyi Katalin (ének), Koltai Katalin (gitár), Holló Aurél (ütőhangszerek) Diane Soh: Autour de moi – magyarországi bemutatóDavid Hudry: Transmission – magyarországi bemutatóBenoît Sitzia: éloge du Chant I. …d’une fleur, antérieure à tout savoir – ősbemutató Bruno Letort: Si tu choisis le crépuscule – ensemble verzió, ősbemutatóKm: Károlyi Katalin – énekGryllus Samu: krrr, dmm, taaa ... – Ligeti gitárra és kamaraegyüttesre – ősbemutató, az UMZE együttes megrendeléseHolló Aurél: Blue Note, Red Note – ősbemutató Francia-, belga–magyar vegyes műsorunkban stílusok (Holló Aurél: Blue Note, Red Note), és különböző szóló hangszerek (köztük egy speciális gitár és énekhang), kultúrák (frankofón és magyar művek az elmúlt évekből) valamint az erre alkalomra készülő ősbemutatók (Sitzia, Letort, Gryllus), és érintőlegesen a női zeneszerzők kulturális reprezentációjának (Diane Soh) izgalmas csomópontjainak felderítésére vállalkozunk Vajda Gergely kalauzolásával.

Kiállítás

Székátiratok

Néprajzi Múzeum, április 30-ig

A Székátiratok kiállítás kiindulópontja a Néprajzi Múzeum Bútorgyűjteményének ülőbútorai, ülő alkalmatosságai, székei és sámlijai, amelyekből insprirálódva az AU Műhely, budapesti építésziroda kortárs székeket tervezett. A kiállítás a gyűjteményi tárgyak és a kortárs átiratok között teremt kapcsolatot, párbeszédet, kreatív gondolati teret.Az átírás valójában átrajzolás volt. Szabadkézi rajzokból készültek a tervek, majd ezekből a műhelyükben a kézzel készített székek. A szabad kéz, ami elfárad a hosszú munka után, ami aszimmetrikus sormintát rajzol, ami hibázik, és ami pontatlan. A saját készítésű tárgyak a paraszti háztartások alaplogikájának tekinthetőek. A tárgyakat készítője és a mindennapi használat együtt teszik értékessé. Még abban az esetben is, ha ők ismeretlenek maradnak a tudomány és művészet számára. A tárgykészítésnek ez a módja nem tervrajzok pontos követésén, minden részletet kidolgozó tervezésen, hanem kézügyességen, mesterségbeli tudáson, a szükségen, illetve egy remek ötlet által irányított kreativitáson alapul.A kiállítótérben együtt megjelenő kortárs designtárgyak és gyűjteményi műtárgyak összeolvashatóak. Minden szék egy külön karakter, egy-egy vezérgondolat hordozója. A legfontosabb, hogy párbeszédben állnak egymással: kérdeznek, felelnek, rámutatnak, replikáznak. A múzeumi tárgyak válogatása a parasztháztartások presztízs bútorától egészen a szükségbútorig terjed. De nemcsak funkcióban, hanem korban, anyahasználatban, gyártási technológiájában is eltérnek egymástól. Jól megfér egymás mellett a műanyag kertiszék, és a gyűjtemény egyik legöregebb tárgya, egy 1714-ben készült fa karosszék ugyanúgy, mint egy lókoponya, vagy egy gondosan kivitelezett, művészi ambícióval faragott támlásszék.

Keresztes Zsófia: Az álmok után: Merek dacolni az álmokkal

Ludwig Múzeum, március 5-ig

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonja kiállítása Az idei kiállítás Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállításának tematikája talán soha nem lehetne aktuálisabb, mint a pandémia krízisidőszakát követően. A kiállítás négy nagyobb egységben igyekszik körüljárni múlt és jelen jövőhöz való ambivalens viszonyát és az identitás megtalálásának stációit. Velencét követően hagyományosan Budapesten is bemutatjuk a biennále magyar kiállítását.  

ez+az

Jónás Vera Experiment Trió - Várkert Akusztik

Várkert Bazár, február 8., 19:00

Eklektikus Tigris Pop!Jónás Vera, Fonogram és Artisjus-díjas énekes-dalszerzőnő harmadik nagylemeze idén tavasszal jelent meg. A Jónás Vera Experiment Trió koncerten az új, HOLD című album dalai mellett előkerülnek a régi kedvencek is.

A művészet templomai - Salvador Dalí ifjúkora - Várkert Mozi

Várkert Bazár, február 11., 18:00

feliratos spanyol ismeretterjesztő film, 65 perc,Magyarországi bemutató: 2021. december 16. Főszereplő: Salvador Dalí, Gala DalíRendező: David PujolForgatókönyv: Montse Aguer, David Pujolszínes A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film a művész születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – tartó korszakra és Dalí ifjúi éveinek helyszíneire: Figueresre, Barcelonara, Madridra és Párizsra fókuszál. A film számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek Dalí gyermek- és fiatalkorára.Ifjúkorát tagadhatatlanul meghatározta bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantás. Először szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megismerkedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal. A film feltárja Dalí művészeti fejlődését és bemutatja a folyamatot, hogyan változott meg alkotói stílusa a hagyományosból az avantgárdba, és miként jött létre az az életmű, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.A művészettörténeti film exkluzív kísérőfilmje a mozikban első alkalommal látható Destino című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám csak 2003-ban fejezték be Disney Studio animátorai, az eredeti rajzok alapján.

Ice Kingdom-Jégkirályság

Fővárosi Nagycirkusz, február 1., 8-10., 15-17., 22-24., 15:00, február 4-5., 11-12., 18-19., 25-26., 11:00, 15:00

Látványos show-műsorral, bohócokkal, kisállatokkal, jégrevüvel és egy az egész család számára izgalmas mesevilággal készül januártól a Fővárosi Nagycirkusz! Januártól egy ukrán társulat lép fel Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában Jégkirályság című műsorukkal. A szünettel együtt 120 perces előadás egy varázslatos mesevilágba kalauzolja a közönséget. A bűbájos lények nem csak piruetteket és jégtánc elemeket mutatnak be a jeges porondon, hanem lenyűgöző artistaszámokat és bájos kisállatokat is. A magyar cirkuszművészetet a világhírű, többszörös Guinness-rekorder érdemes művészek, a Rippel Brothers képviseli emelőszámukkal. A Jégkirályság egy hangulatos, téli program, amelyhez a kabátban helyet foglaló közönségnek forralt bort, meleg teát és puncsot szolgálnak fel. A 2023. január 14-től látható Jégkirályság című mese gazdag látványvilágával az egész család számára maradandó élményt nyújt.  

Keresztes Zsófia: Az álmok után: Merek dacolni az álmokkal

Ludwig Múzeum, február 26-ig

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonja kiállítása Az idei kiállítás Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállításának tematikája talán soha nem lehetne aktuálisabb, mint a pandémia krízisidőszakát követően. A kiállítás négy nagyobb egységben igyekszik körüljárni múlt és jelen jövőhöz való ambivalens viszonyát és az identitás megtalálásának stációit. Velencét követően hagyományosan Budapesten is bemutatjuk a biennále magyar kiállítását.  

Midnight Music - Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván

Várkert Bazár, március 11., 23:30

Azoknak, akiknek a nap java csak éjszaka kezdődik, és persze azoknak is, akik lazább környezetben hallgatnának nemcsak zenét, de az ahhoz kapcsolódó magyarázatokat is. Ez a Midnight Music, az éjféli koncert, babzsákokon, a zenészek között ülve – a kultúrára éhes fiatalok randevúja egymással és a komolyzenével, minden komolyság nélkül. Vigyázat, a Midnight-jegyek gyorsan fogynak!

Bemutatók Összes bemutató