Programkereső

Színház

Alul semmi

Thália Színház, október 20-22., 19:00

Sheffield. Két munkanélküli darukezelő csodálatos tervet eszel ki: férfisztriptízzel keresnek pénzt, hogy kisiklott életüket helyrehozzák. Elragadó, megindító történet a bolondos szervezésről, melynek végén összeáll a csapat. "Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad - alul semmi!"

Csillagképek

Radnóti Tesla Labor, október 20., 25., 19:00

A Csillagképek című színdarab a helyzetek, döntések és együttállások furcsa konstellációja. Egy férfi és egy nő kapcsolatát látjuk, többféle helyzetben, és ezek többféleképpen újra lejátszódnak. A lány fizikus, a csillagokról, a részecskékről és a relativitáselméletről kutat. A tézise az, hogy ha van szabad választás, akkor minden kimenetel létezik egy-egy másik univerzumban.

Nikola Tesla - Végtelen energia

RAM Színház, október 21-22., 19:00, október 23., 15:00, 19:00, október 27., 19:00

A kétfelvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segíthet újra felfedezni, új oldaláról megismerni a mára közismert név mögött rejtőző csodálatos zseni elmét és életének rejtélyeit.

Isteni végjáték

Átrium, okóber 23., 28-29., 19:30

Egy este a Mindenhatóval. Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van az Univerzum-projektről, megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

Az apa

Pesti Színház, október 26., 29., 19:00

André mostanában mindent elfelejt, valahogy nem állnak össze a dolgok a fejében. A lakása, a lánya, a bútorok... minden olyan idegennek tűnik. Anne, a lánya próbál neki segíteni, de André ápolása a lehetetlennel határos: az idős férfi mindenkit elmar maga mellől, és lassan teljesen elveszíti a kapcsolatát a valósággal is.

Macskafogó

József Attila Színház, október 26-27., 19:00

M. u. 80-ban az X bolygón az egértársadalom élete veszélyben forog. Az Intermouse rég visszavonult  adu-ásza, Nick Grabowski az egerek egyetlen esélye: rá hárul a feladat, hogy Pokióból elhozza Fushimishi professzor legújabb találmányát… hogy a Macskafogó életre kel-e, az kiderül a darabból.

Koncert

Kiállítás

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, január 30-ig

Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll. A közel 100 művet felvonultató tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeztek. Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp, stb. A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

Gerhard Richter. Valós látszat

Magyar Nemzeti Galéria, november 14-ig

Augusztus 27-től a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendez kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben látható a német művésznek ilyen nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A bemutatott közel 80 műalkotás hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezik a budapesti tárlatra.

Metafizikus áthatolás egy zebrán

Ludwig Múzeum, november 21-ig

Kortárs körkép vadászatról, természetről A Budapesten rendezendő Vadászati Világkiállítás alkalmából az intézmény saját gyűjteményi darabjaira támaszkodva, valamint kortárs művészek alkotásaiból rendez kiállítást a vadászat és természet témájában. A vadászat tematikája évszázadokon keresztül jelentős fejezetet töltött be a művészettörténetben akár mitologikus, akár zsánerképek realista-idealizált megfogalmazásban. Az allegorikus megfogalmazástól a zsánerképekig, az apoteózistól az elmúlásra figyelmeztető csendéleteken keresztül a vadászat jelentése több volt mindig, mint a létfenntartáshoz szükséges örök, ősi aktus, a vad elejtése. Az elejtett vad vagy a legyőzni vágyott, megszemélyesített ismeretlen, félig állati, félig emberi lények a vadászatot mint ember-állat, ember és természet örökérvényű harcát fogalmazták meg. A legnemesebb vad, a szarvas szinte valamennyi nép legendáriumában a csoda erejével ható lény, metaforája a természet örökérvényűségébe vetett hitnek. A vadászat a mai napig betölti évezredes szerepét a létfenntartástól az arisztokratikus időkedvtelésig. Kiállításunk egyfajta keresztmetszetét szeretné annak nyújtani, hogyan gondolkodnak ma a művészek természet és vadászat kapcsolatáról. A közel 30 művésztől kiállított munkák a kvázi reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be. Kiállító művészek: Baksai József, Bondor Csilla, Bukta Imre, Dallos Ádám, Felix Droese, Gia Edzgveradze, Esterházy Marcell, Ferenczy Zsolt, Gerhes Gábor, Hopp-Halász Károly, Halász Péter Tamás,Frieder Heinze, Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter, iSKI Kocsis Tibor, Kader Attila, Paul Kanzler, Karácsonyi László, Király András, Kovách Gergő, Losonczy István | NAG, Nagy Gabriella, Nagy Márta, A. R. Penck, Puklus Péter, Šwierkiewicz Róbert, Simonyi Emő, Szalay Péter, Szabó Dorottya, Szépfalvi Ágnes, Szilárdi Béla, Tranker Kata, Radenko Milak – Roman Uranjek, Várnagy Tibor, Lois Weinberger Kurátor: FABÉNYI JuliaEgyüttműködő partnerek: NAGY Erzsébet, Vitus WEH

II. Amenhotep és kora. A fáraó sírjának felfedezése

Szépművészeti Múzeum, január 9-ig

II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be a Szépművészeti Múzeum 2021 őszén nyíló kiállítása. A tárlat központjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, a látogatók e mellett az eredeti ásatási dokumentáció segítségével ismerkedhetnek meg a nagy régészeti felfedezés történetével.

Vadászat a reneszánsz idején

Szépművészeti Múzeum, 2022. január 9-ig

A kiállítás Augustin Hirschvogel (1503–1553) több mint félszáz, vadászati témájú rajzát mutatja be. Hirschvogel ötvenhárom lapból álló üvegablakterv-sorozata igazi kultúrtörténeti ritkaság. A tervek különféle vadak (szarvasok, vadkanok, medvék, farkasok, rókák, nyulak, mókusok) és szárnyasok befogását, elejtését mutatják be.

Nagylátószög. 120 éves a magyar film

Ludwig Múzeum, november 14-ig

Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának.A kiállítás olyan kalandra hív, amely a magyar filmtörténet gazdagságát és a filmművészet időt, teret és kultúrákat összekötő természetét emeli ki, és anyagával az erről való párbeszédre késztet.

ez+az

Žagar

Várkert Bazár, október 30., 21:00

Idén 20 éves a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar. Megalakulásuk óta megalkuvás nélkül, bátran járják saját útjukat és inspiráló, felemelő világot teremtenek közönségüknek. A 2000-es évek elején a Local Broadcast című bemutatkozó albumukkal azonnal kivívták az európai elektronikus zenei színtér elismerését. Számos megjelenés és filmzene után inkább a pszichedelikus zene felé fordultak. Koncertjeiket hömpölygő audiovizuális flow-élmény jellemzi. Ez alkalommal is vendégművészekkel kiegészülve lépnek színpadra, izgalmas örömzenélésre számíthat, aki október 30-án ellátogat a Várkert Bazárba. A koncerten vendégként lép fel a Flanger Kids, Gyarmati Fanny és Szczuka Panka 2020-ban alakult elektronikus zenei duója. A formáció plusz két fővel kiegészülve ad koncertet ezen a különleges estén. A duó finom, éteri, vokális elektronikájával tűnt fel az Electronic Beats tavalyi válogatáslemezén. Bemutatkozó daluk 2020 nyarán az In Your Room. Első lemezük Dreaming of a Better World címmel Zságer Balázs kiadójánál, a Move Gently Recordsnál látott napvilágot idén tavasszal. Koncertkezdés:Flanger Kids: 21:00Koncertkezdés – Zagar: 22:00

Hobo 75

Papp László Budapest Sportaréna, november 20., 20:00

A Magyar Kormány tömegrendezvényekkel kapcsolatos döntése és a jelenleg is hatályban lévő jogszabály értelmében Földes László HOBO 2020. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában meghirdetett koncertje egy későbbi, új időpontban kerül megtartásra! Az eredetileg a Papp László Budapest Sportarénába 2020. december 28-ra meghirdetett HOBO 75 koncert az eredeti helyszínen, 2021. november 20-án kerül megrendezésre. A megváltott belépőjegyek az új időpontra érvényesek, melyekkel a továbbiakban nincs teendője, így azzal a koncert az új dátumon (2021. november 20-án) látogatható. Amennyiben a rendezvényre vásárolt parkolójegyet is, úgy természetesen az is érvényes az új dátumra. Földes László Hobo idén ünnepli 75. születésnapját. A jeles jubileum kapcsán márciusban országos és erdélyi turnéra indul, melynek utolsó állomása 2020. december 28-án, a Papp László Budapest Sportarénában lesz. A turnézáró nagykoncertre vendékkel, meglepetésekkel és ahogyan Hobo fogalmazott, egy igazi bulival várja a közönséget. A színházi és irodalmi szerepei ez alkalommal a háttérbe kerülnek és teljes mértékben a zenét állítja a középpontba. Ünnepeljünk együtt, hogy HOBO 75!

JátechTér Budapest - gyerekszoba nem csak gyerekeknek

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, december 31-ig

Az interaktív kiállításon az elmúlt 40 év összes említésre méltó konzolja és játéka játszható, képcsöves televíziókon figyelve, régi fotelekben gubbasztva, de a legújabb generációs játékgépek is várják az e-sportra, FPS-ekre és battle royale-ra kiéhezett játékosokat.

Bemutatók Összes bemutató

Így működik a Tinder az állatvilágban: jelzik egymásnak az állatok, ha megtetszik nekik valaki

Ha azt gondolod, a szerelmi életed kész katasztrófa, olvasd el, miket kell megtenniük az állatoknak a szaporodásért. Az állati udvarlás bizarr oldala.

Megjelent Mentes Anyu második szakácskönyve! Interjú a szerzővel

Inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók részére készült.

Betiltaná a prostitúciót a spanyol kormány

Legalábbis a miniszterelnök megígérte, hogy megteszi.

Miért 536 volt a legrosszabb év a történelemben?

A történészek szerint 536 volt az eddigi legrosszabb év a Földön – de vajon miért?

Miért éppen Alaszka? – Érdekességek a születésnapos Alaszkáról

Minden, amit nem tudtál az USA 49. tagállamáról.