Johanna nőpápa

Bakancslistához adom
Die Päpstin
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-angol-olasz-spanyol filmdráma, 149 perc, 2009

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Időszámításunk szerint 814-ben járunk; egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehetett: dolgozni, sok-sok gyereket szülni és fiatalon meghalni. De Johannának (Johanna Wokalek), az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Megismerkedik Gerold gróffal (David Wenham), a város püspökének kegyeltjével. Kettejük között szerelem szövődik, de a háború hamarosan elválasztja őket egymástól, s Johanna érzi, hogy hite és végzete új feladat elé állítja őt. Férfinak adja ki magát és Johannes testvérként beáll a fuldai bencés rendbe, ám inkognitója hamarosan veszélybe kerül, ezért kénytelen Rómába menekülni. Miközben egyre magasabbra jut az egyházi hierarchiában, újra és újra szembesül a kérdéssel, hogy kinek adja a szívét: istennek vagy annak a férfinak, akit még mindig szeret. A döntés azonban kikerül a kezébôl, mikor I. Sergius pápa (John Goodman) meghal, és őt nevezik ki utódjának.

Stáblista:

Szereplők

Johanna von Ingelheim
Sergius pápa
Falusi pap

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2015 febr. 10. - 21:11:35
Érdekes téma, fordulatos, néha egészen akciódús, elég sok sõt romantikával átszõtt feldolgozás. Elgondolkodtató, végig lekötött, bár a látványos kalandos elemek a vége felé meglehetõsen eltávolodnak az amúgy komoly mondanivalótól. Az eleje nagyon jól mutatja a IX. századi nõk helyzetét. A tanuláshoz való joguk, a tudáshoz vezetõ út teljes mértékben zárva lehetett elõttük.
A nõi narrátor különösen hatásos. Mindjárt ráirányítja a figyelmet a nõkre, valamint arra az eshetõségre, hogy mások is lehettek akik nõi mivoltukat leplezve próbáltak meg érvényesülni egy férfiak által irányított világban. Az egyház szolgálatában nyílt erre a legnagyobb lehetõség. Az hogy Johanna története mennyire valós, szerintem mellékes. Akár lett belõle pápa, akár nem, a küzdelmes életútja a lényeg.

A történet látványosságban kiemelkedõ, viszont a színészi teljesítmények egyáltalán nem nyûgöztek le. Ez utóbbit illetõen az 1972-es azonos címû film toronymagasan izgalmasabb volt számomra. Ja, abban Liv Ullmann játszotta a fõszerepet, de a kislány Johannát és több más fontos szerepet is sokkal karizmatikusabb színészek játszottak mint ebben az új változatban. Aki teheti, nézze meg mindkettõt, megéri.
10/10
Gilike 2014 nov. 07. - 00:05:11 10/10
Az egyik kedvenc filmem. Minden szempontból tökéletes alkotás, a készítõk majdnem minden képkockával ragaszkodtak a regény cselekményéhez, ahol minimális eltérés volt, ott sem maradt hiányérzetem. A karakterek is épp olyanok, ahogy elképzeltem õket. 10/10
offtopic
Kenshitora 2012 jún. 16. - 19:04:25 Előzmény NADALFAN
Szerintem nem csak egyedül Johanna döntésén múlt, hogy pápa lett.
Ma már nem kell a nõknek attól tartaniuk, hogy kiközösítik õket, mert tanulni szeretnének.
Bár tapasztalataim azt mutatják, hogy azért a mai világban is vannak olyan emberek - nõk és férfiak is egyaránt -, akik nem kedvelik a túlzottan mûvelt embereket.
Az akkori világ még ilyenebb volt.
Kenshitora 2012 jún. 16. - 18:53:26 Előzmény NADALFAN
Szerintem az sokkal rosszabb lett volna, ha Johanna a pápaság posztját - és a tudást, melyet abban a korban - csak és kizárólag férfiak uralhattak, csak saját kicsinyes vágyai elérésére használja fel. Amellett bátor nõ volt, hogy ki merte magát adni férfinak. Érthetõ, mert tudta nem vállalhatja fel csakis férfiként a tudás iránti vágyait.

Nagyon jó film. Nekem tetszett az alakítása a színésznõnek is.
Értékelés 10 / 10
9/10
Kékcápa 2011 nov. 07. - 09:38:48 9/10 Előzmény NADALFAN
Igen, jó film volt, az elejétõl eltekintve, végig lekötött. Utána olvastam a történetnek, valószínûleg igaz, de az egyház igyekezett minden nyomot eltüntetni.
Sárga_rigó 2011 nov. 02. - 14:50:36 Előzmény Hannibal Lecter
A szabad választás lehetõségét volt nagy ötlet kiharcolni, mindenki eldöntheti, hogy hány gyereket szül, vagy egyet sem és dolgozik mint a güzüegér, vagy egyáltalán mit kezdjen az életével. Akkor ilyen kérdés nem nagyon merült fel - fõleg a nõknek.
Ford Mustang 2011 okt. 17. - 16:11:57
Igen, érdekes dolgok, és érdekes témájú film is, nekem is tetszett. :)
8/10
NADALFAN 2011 okt. 17. - 16:08:11 8/10 Előzmény Ford Mustang
ez a film tetszett ,jók voltak a szereplõk a fõhõsnõ kimondottan jól alakított .emlékszem a bader meinhof filmben is már feltûnt tehetsége. nem tudom mennyire hiteles a film abban a témában hogy tényleg pápa lett a nõbõl ,ha igaz akkor jól megvezetett mindenkit, ami annak ellenére hogy az "õskorban" játszódik hihetetlen...
Ford Mustang 2011 okt. 13. - 17:37:14
Goodmanus hatalmas színész (szó szerint is), mindenféle karaktert el tud játszani, le a kalappal elõtte.
Poohikan 2011 okt. 13. - 14:03:13
Mi köze ennek a hildamozi által írt szösszenethez? A film amúgy nekem is tetszett, Goodman olyan zseniálisan antipatikus volt benne!
Hannibal Lecter 2011 okt. 13. - 13:28:57 Előzmény hildamozi
Szegény nõk, manapság biztos jobb nekik. Rengeteg boldog nõt látok, tele van velük a város. Most is egy sors jut nekik, de gyerek nélkül. Megrohadhatnak a melóban mint a férfiak. Nagy ötlet volt kiharcolni.
10/10
hildamozi 2011 ápr. 06. - 20:51:09 10/10
fenomenális film! remekmü. mindenkinek ajánlom, legyen vallásos vagy nem.